Eurokinissi |
Λίγες ώρες μετά από την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στους βιομηχάνους, ο Αντ. Σαμαράς προσπάθησε από το ίδιο βήμα να πείσει τα μονοπώλια ότι είναι καλύτερος διαχειριστής των συμφερόντων τους |
«Η Ελλάδα, μετά από 6 χρόνια ύφεσης, μπαίνει φέτος στην ανάκαμψη κι ετοιμάζεται να μπει σε μακροχρόνια ανάπτυξη από την επόμενη χρονιά και για όλες (!) τις επόμενες χρονιές», σημείωσε ο Αντ. Σαμαράς, όταν στην πραγματικότητα οι οικονομικές κρίσεις είναι στο DNA του καπιταλισμού. Μιλώντας από το βήμα των βιομηχάνων, έταξε και στους εργαζομένους παράλληλη μείωση της ανεργίας κατά 10% ως το 2018, αποσιωπώντας βέβαια ότι η όποια ανάπτυξη και η «αγορά εργασίας» για την οποία μιλάει θα πατάνε πάνω στα ερείπια των εργασιακών και άλλων δικαιωμάτων, με μισθούς πείνας.
«Εφόσον κάνουμε τα σωστά και παραμείνουμε στο σωστό δρόμο, θα πάμε ακόμα καλύτερα», διαβεβαίωσε τους βιομηχάνους, ρίχνοντας από την άλλη στο λαό το τυρί πριν τη φάκα, στοιχίζοντάς τον πίσω από τα προτάγματα των μονοπωλίων, ώστε να εξυπηρετηθούν ακόμα ταχύτερα τα συμφέροντά τους.
«Δεν εφησυχάζουμε, τρέχουμε να πιάσουμε πολύ φιλόδοξους όρους ανάπτυξης (...) αν αρχίσουμε πάλι τα ίδια, σύντομα θα γυρίσουμε σ' εκείνα που αποφύγαμε κι ακόμα χειρότερα», συμπλήρωσε λίγο αργότερα, διαβεβαιώνοντας για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει με αμείωτη ένταση τη στρατηγική του ευρωμονόδρομου, την πολιτική στήριξης της ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, γεγονός που συνεπάγεται και τη συνέχιση κι ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης.
«Νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά μας ως κράτος», συνέχισε ο Αντ. Σαμαράς, παραπέμποντας στην άγρια περικοπή όποιων κρατικών δαπανών για λαϊκές ανάγκες είχαν απομείνει, προκειμένου να εξασφαλίζεται η απαραίτητη ρευστότητα για το κεφάλαιο.
Εβαλε ως προτάγματα την «ανάπτυξη με ανταγωνιστικότητα, με εξωστρέφεια, με υγιή επιχειρηματικότητα και προπάντων με σταθερότητα», κάνοντας σαφές ότι δε σκοπεύει να παρεκκλίνει ούτε τρίχα απ' όσα απαιτούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Αλλωστε, ακριβώς στο πλαίσιο εξασφάλισης σταθερότητας για το σύστημα, σταθερών αστικών κυβερνήσεων στις σύγχρονες συνθήκες, περιέγραψε στους βιομηχάνους τις βασικές παραμέτρους της συνταγματικής αναθεώρησης που θέλει να προωθήσει: «Να αναμορφώσουμε το πολιτικό τοπίο μειώνοντας την τάση για συνεχείς πρόωρες εκλογές, αλλά και για να δουλεύει καλύτερα το πολίτευμα και να μην μπλοκάρουν διαρκώς τα πάντα (...) όλα αυτά θα προσδώσουν μεγαλύτερη σταθερότητα, περισσότερη κυβερνησιμότητα και συνέχεια στο σύστημα».
Εκτοξεύοντας άσφαιρα πυρά εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, καθόσον και η Κουμουνδούρου έχει δώσει και δίνει συνεχώς εξετάσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, ο Αντ. Σαμαράς υπεραμύνθηκε των περιλάλητων «διαρθρωτικών αλλαγών» που έκανε, προανήγγειλε κι άλλες, έταξε στους μεγαλοεπιχειρηματίες μείωση φόρων, λέγοντας ότι η κυβέρνηση το φθινόπωρο θα ανακοινώσει και «οδικό χάρτη» για την πορεία απομείωσής τους, αλλά και μείωση του κόστους ενέργειας, ζήτημα που καίει τα μονοπώλια.
Εταξε τέλος κι άλλες ιδιωτικοποιήσεις, νέα «φιλέτα» στα ξένα και ντόπια μονοπώλια, λέγοντας ότι σύντομα έρχονται στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Κίνας και ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν για να δρομολογήσουν «αναπτυξιακά έργα» στην Ελλάδα. Πρόσθεσε επίσης ότι έρχονται μες στο καλοκαίρι ξένοι επιχειρηματίες για ανάλογα σχέδια, έβαλε στόχο να προσελκυστούν κι άλλα ξένα κεφάλαια και ζήτησε κι από τους Ελληνες επιχειρηματίες να κάνουν εδώ επενδύσεις.
Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε όφελος των βιομηχάνων, εγκαθίδρυση της ιδιωτικής ασφάλισης για τους εργαζόμενους, φτηνότερα τιμολόγια Ενέργειας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ακόμη πιο ενεργό ρόλο στην παραγωγή και τη διαμόρφωση της αντιλαϊκής πολιτικής. Στα παραπάνω εστιάζονται οι προτεραιότητες των ντόπιων βιομηχάνων, όπως αυτές παρουσιάστηκαν από τον νέο πρόεδρο του ΣΕΒ, Θ. Φέσσα, κατά την ομιλία του, το απόγευμα χτες, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των μελών του Συνδέσμου. Παράλληλα, οι βιομήχανοι διεκδικούν για λογαριασμό τους ορισμένες αναπροσαρμογές στο λεγόμενο «εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο» που έχει παρουσιάσει η συγκυβέρνηση, προκειμένου να δοθεί «μεγαλύτερη έμφαση» και σε άλλα τμήματα του κεφαλαίου και συγκεκριμένα στη μεταποίηση και τις κατασκευές.
Η νέα ηγεσία του ΣΕΒ δίνει το δικό της στίγμα και σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, των συγκλίσεων και των συναινέσεων: «Ολοι πλέον μιλάμε για τη "Νέα Ελλάδα", ακόμη και αν δεν την εννοούμε με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε σχετικά, επιχειρώντας να στήσει γέφυρες ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα ανέφερε ο απερχόμενος πρόεδρος των βιομηχάνων, Δ. Δασκαλόπουλος. Ισχυρίστηκε ότι το «εκλογικό αποτέλεσμα αποτύπωσε τη λαϊκή δυσφορία και την ανάγκη του λαού για ελπίδα», ότι «ανέδειξε τάση απόρριψης του υφιστάμενου πολιτικού κατεστημένου» και «απονομιμοποίησε τις πολιτικές της ύφεσης», προβάλλοντας «το αίτημα της ριζοσπαστικής αλλαγής που να προσφέρει λύσεις και προοπτική»...
Η «Νέα Ελλάδα», όπως την οραματίζεται ο ΣΕΒ και την προσδιόρισε ο νέος πρόεδρός του, περιστρέφεται στους παρακάτω άξονες:
Να σημειωθεί ότι η νέα διοίκηση του ΣΕΒ απηχεί τις προτεραιότητες της πολιτικής γύρω από τις ενισχύσεις που ετοιμάζονται σε επιλεγμένους κλάδους της οικονομίας και της παραγωγής. Ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας QUEST, η οποία σχετίζεται με τον κλάδο της πληροφορικής και τεχνολογίας, ενώ το νέο μέλος του ΔΣ Ευ. Μυτιληναίος αναμένεται να αναλάβει ρόλο στην υπόθεση μείωσης του ενεργειακού κόστους των βιομηχάνων. Η σύνθεση του νέου ΔΣ περιλαμβάνει επίσης τους επιχειρηματίες των «Ελλάκτωρ» (κατασκευές), «Τιτάν» (τσιμέντα), «Γιώτης» και «Chipita» (τρόφιμα), «Iντρακόμ» κ.ά.
Στην ομιλία του, εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, έδωσε έμφαση στην «επερχόμενη απόφαση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», η οποία, όπως είπε, θα συμβάλει στη «δεύτερη βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης», τη «βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά», μέσα από τη «θεμελίωση ανταγωνιστικού αναπτυξιακού προτύπου». Σε αυτό το πλαίσιο, η απελευθέρωση κεφαλαίων που προορίζονται για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους μεταφράζεται σε νέα κίνητρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων.
Αναφερόμενος στα σενάρια περί μη παραμονής του στη θέση του υπουργού Οικονομικών, ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι τα προκάλεσε ο ίδιος με τις δηλώσεις του τις προηγούμενες μέρες, οι οποίες όμως, όπως είπε, οφείλονται σε μια «ανθρώπινη αντίδραση που δημιούργησε λάθος εντυπώσεις», ενώ παράλληλα πρόσθεσε ότι δεν σκέφτηκε να εγκαταλείψει τη θέση που υπηρετεί.
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Σε σχόλιό του για την παρουσία του Αντ. Σαμαρά και του Αλ. Τσίπρα στη συνέλευση του ΣΕΒ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, αμέσως μετά τις εκλογές, ανταγωνίζονται μπροστά στους Ελληνες βιομήχανους, με επίκεντρο το δρόμο εξόδου από την κρίση σε όφελος του κεφαλαίου, καλώντας το λαό σε "νέα κοινωνική συμφωνία" με τα μονοπώλια.
Η μεν κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για ανάπτυξη, αποκρύβοντας ότι αυτή πάει χέρι - χέρι με τη λιτότητα και τα αντιλαϊκά μέτρα, που ο λαός ήδη τα βιώνει εξαιτίας της πολιτικής της. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ως καλύτερος εγγυητής της καπιταλιστικής ανάκαμψης σε σχέση με τη ΝΔ και πλασάρει στον ΣΕΒ το δικό του μείγμα μέτρων, που δήθεν μπορεί να υπηρετήσει και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου και τη λαϊκή ευημερία.
Και οι δύο κρύβουν ότι, για να έρθει η ανάπτυξη και να έρθουν επενδύσεις, πρέπει να διασφαλίσουν ακόμη φτηνότερη εργατική δύναμη, χαμηλούς μισθούς, ακόμη περισσότερα προνόμια (φορολογικά και άλλα) για τη δράση του κεφαλαίου. Αυτές τις κατευθύνσεις εξασφαλίζουν τόσο οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ προς τον ΣΕΒ όσο και οι προτάσεις της κυβέρνησης. Κινούνται σε αδιέξοδο για το λαό δρόμο».