Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Σάμου, με αφορμή τα τελευταία περιστατικά με το «European Express»
To «European Express» δεν απέπλευσε ξανά τη Δευτέρα, ενώ πριν από μια βδομάδα, ταλαιπώρησε τους επιβάτες λόγω σοβαρής μηχανικής βλάβης |
Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο 17/5, παραμονή εκλογών, το πλοίο έπαθε βλάβη, ενώ μετέφερε εκατοντάδες επιβάτες, με αποτέλεσμα να κάνουν 24 και πλέον ώρες για να φτάσουν στη Σάμο. Τη Δευτέρα, η εταιρεία επικαλέστηκε έλλειψη καυσίμων και δεν εκτέλεσε το δρομολόγιο από Πειραιά. Το πλοίο είναι υπέργηρο (39 ετών), υπό κυπριακή σημαία και με πιστοποιητικά αξιοπλοΐας από το ρωσικό νηογνώμονα.
Στην ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο σημειώνει μεταξύ άλλων: «Οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες καθώς και τα τελευταία γεγονότα με το μοναδικό πλοίο European Express που έρχεται από Πειραιά στα νησιά μας, αποδεικνύουν ότι όλοι οι νόμοι που ψήφισαν οι κυβερνήσεις, σε πλήρη εναρμόνιση με την πολιτική της ΕΕ, για την απελευθέρωση των συγκοινωνιών είναι καταδίκη για νησιώτες και ναυτεργάτες και προς όφελος του εφοπλιστικού κεφαλαίου.
Αυτοί οι νόμοι που στηρίζουν τους "μεγαλοκαρχαρίες" της θάλασσας, είναι υπεύθυνοι για την ταλαιπωρία των νησιωτών. Αυτοί οι νόμοι ευθύνονται που δεν έχουμε καθημερινή επικοινωνία με την ηπειρωτική Ελλάδα και με τα νησιά μεταξύ τους, χωρίς καμιά ασφάλεια στις συγκοινωνίες και πανάκριβα εισιτήρια. Αφήνουν τους ναυτεργάτες έρμαια στις ορέξεις των εφοπλιστών, απλήρωτους για μήνες, τους καταργούν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, διαλύουν τις συντάξεις τους, τους καταστέλλουν όταν διεκδικούν μέσα από κινητοποιήσεις και απεργίες. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής της ΕΕ για την απελευθέρωση των συγκοινωνιών και των νόμων που την υλοποιούν».
Το Εργατικό Κέντρο καλεί σε πάλη για: Καθημερινά δρομολόγια από και προς Πειραιά, χειμώνα - καλοκαίρι. Σύνδεση των νησιών με τη Βόρεια και ηπειρωτική Ελλάδα και μεταξύ τους. Δρομολόγηση σύγχρονων και ασφαλών πλοίων. Να υπάρχει γιατρός και εξοπλισμός για τις πρώτες βοήθειες. Μείωση 50% των εισιτηρίων. Δωρεάν εισιτήρια για άνεργους, ειδικές τιμές για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (συνταξιούχους, ΝΑΤ, πολύτεκνοι, φοιτητές, ΑΜΕΑ, φαντάροι). Να εξοφληθούν οι απλήρωτοι ναυτεργάτες κ.ά.
Την επαναπρόσληψη εργαζομένης που απολύθηκε από εργολαβικό συνεργείο καθαριότητας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, λόγω της συνδικαλιστικής της δράσης, ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας και Παιδείας.
Συγκεκριμένα, η Βασιλική Κακαράντζα απολύθηκε από την εταιρεία που έχει αναλάβει την καθαριότητα στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, επειδή πρωτοστατούσε στον εργασιακό της χώρο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της ίδιας και των συναδέλφων της απέναντι σε αυθαίρετες πρακτικές της εργοδοσίας.
Οπως καταγγέλλεται, η εταιρεία καταβάλλει μικρότερα ποσά στις εργαζόμενες από τις συμφωνημένες νόμιμες αποδοχές. Υποχρεώνει τις εργαζόμενες να παίρνουν την ετήσια άδεια τις μέρες των Χριστουγέννων και του Πάσχα, ενώ το καλοκαίρι τους επιβάλλει να παίρνουν άδεια άνευ αποδοχών. Επιπλέον, η εταιρεία καθυστερεί να καταβάλει από το Μάρτη τα δεδουλευμένα. Οι εργαζόμενες έχουν δικαιωθεί τόσο από σχετική ΕΔΕ που διέταξε το Πανεπιστήμιο όσο και από το αρμόδιο ΣΕΠΕ.
Το ΚΚΕ καταγγέλλει ότι η απόλυση της εργαζομένης «είναι απαράδεκτη, εκδικητική και τρομοκρατική. Η εργοδοσία μάλιστα δε δίστασε να παραδεχτεί ότι η απόλυση γίνεται για συνδικαλιστικούς λόγους κι επειδή η καθαρίστρια, που είναι μέλος της Σωματειακής Επιτροπής του Συνδικάτου Καθαριστών και Καθαριστριών Νομού Αττικής και Περιχώρων για το χώρο του Πανεπιστημίου, διεκδικεί τα δικαιώματά της με το ΠΑΜΕ».
Με βάση όλα τα παραπάνω, το ΚΚΕ απαιτεί: Να επαναπροσληφθεί άμεσα η εργαζόμενη που απολύθηκε για συνδικαλιστικούς λόγους, να τερματιστεί το καθεστώς αυθαιρεσίας και η τρομοκράτηση των εργαζομένων, καθώς και να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των καθαριστριών.
Παρά την άμεση ανταπόκριση της ναυτιλιακής μας κοινότητας να συνεισφέρει στα δημοσιονομικά έσοδα της χώρας, που κατέληξε στην επιτυχή ολοκλήρωση και υπογραφή ενός συνυποσχετικού με τον πρωθυπουργό, για εθελοντικό διπλασιασμό της φορολογίας της για μια τριετία, υπήρξε νομοθετική επιβολή φοροεισπρακτικών μέτρων, που αποτελεί συνταγματική εκτροπή και κλονίζει το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ Πολιτείας και του ναυτιλιακού κλάδου. Κάθε κράτος που επιθυμεί να έχει παρουσία στο παγκόσμιο ναυτιλιακό γίγνεσθαι με μια ανταγωνιστική ναυτιλία και να εισπράττει τα αντίστοιχα οφέλη από την οικονομική, πολιτική και στρατηγική διάσταση αυτής, πρέπει να την προσεγγίζει με μακροπρόθεσμη και σταθερή πολιτική».
Οι εφοπλιστές απολαμβάνουν σήμερα τουλάχιστον 56 φοροαπαλλαγές και άλλα προνόμια κατοχυρωμένα με νόμους του 1953 (!) και με το Σύνταγμα του 1975, το οποίο επικαλείται και ο Βενιάμης. Από τα 75 εκατ. που έλεγε ότι θα εισπράξει η κυβέρνηση για τα μάτια του κόσμου, τελικά δεν πήρε ούτε ένα ευρώ. Η ανακίνηση του ζητήματος προκάλεσε την αντίδραση των εφοπλιστών. Οπως λέει ο Βενιάμης, η φορολόγησή τους συνιστά «συνταγματική εκτροπή» και υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη του κλάδου. Εμμεσα απειλεί για αλλαγή σημαίας στα ελληνόκτητα πλοία, αν μεταβληθεί το «σταθερό θεσμικό πλαίσιο» και λέει φόρα παρτίδα ότι η φιλοεφοπλιστική νομοθεσία, ανεξάρτητα από κυβέρνηση και μείγμα διαχείρισης, είναι όρος απαράβατος για να έχει ένα κράτος ανταγωνιστική ναυτιλία.