ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Μάη 2014
Σελ. /24
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ
Ζητά λαϊκή ψήφο για να τσακίσει το λαό

Ψήφο «νομιμοποίησης» για συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής ζήτησε (και) χτες το βράδυ ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, απευθύνοντας χαιρετισμό στην κεντρική εκδήλωση για την 73η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης στο αεροδρόμιο του Μάλεμε στα Χανιά.

Λέγοντας στην ομιλία του ότι «οι κρίσιμοι εθνικοί στόχοι μπορούν να υπηρετούνται μόνο με σκληρούς αγώνες», ζήτησε ουσιαστικά στοίχιση των λαϊκών στρωμάτων πίσω από τα προτάγματα του μεγάλου κεφαλαίου με συνεχείς θυσίες, δίχως τέλος.

Εταξε ότι αφήνονται «πίσω και τα μνημόνια κι όσα μας οδήγησαν στα μνημόνια», την ώρα που εντός ΕΕ επιβάλλονται μνημόνια διαρκείας σε όλα ανεξαιρέτως τα κράτη - μέλη, ακριβώς για να εξυπηρετείται η κερδοφορία των μεγάλων ευρωενωσιακών ομίλων.

Πρόβαλε ως «τυράκι» στο λαό της Κρήτης «τον ενεργειακό πλούτο που κρύβει όλος ο υποθαλάσσιος χώρος της», αποκρύπτοντας τη φάκα, ότι ο πλούτος αυτός οδεύει πεσκέσι σε ντόπια και ξένα μονοπώλια, με το λαό να μην ωφελείται σε τίποτα από την εκμετάλλευσή του και ταυτόχρονα να μπαίνει στο «μάτι του κυκλώνα» των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Γενικά, η ΝΔ επιχειρώντας, τις τελευταίες μέρες της προεκλογικής εκστρατείας να εγκλωβίσει ευρύτερα στρώματα στη στρατηγική του ευρωμονόδρομου επαναλαμβάνει διαρκώς το εκβιαστικό για το λαό δίλημμα «ή ψηφίζουμε σταθερότητα και προχωράμε μπροστά, ή ψηφίζουμε αστάθεια και πάμε πίσω». Ως βασικό προπαγανδιστικό εργαλείο για να το τεκμηριώσει, χρησιμοποιεί το περιλάλητο «Σχέδιο Ανάπτυξης» που παρουσίασε προχτές για την «οικονομική ανασυγκρότηση» της χώρας.

Στην πραγματικότητα, η «ανάπτυξη» που επαγγέλλεται σε τίποτε δεν αφορά το λαό. Περιλαμβάνει στοχευμένα μέτρα ενίσχυσης επιλεγμένων κλάδων της οικονομίας και της παραγωγής, με γνώμονα όχι τις λαϊκές ανάγκες, αλλά την εξασφάλιση πεδίων αυξημένης κερδοφορίας για λιμνάζοντα κεφάλαια, πάνω στα ερείπια μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων, με πολυεπίπεδες αναδιαρθρώσεις προς ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων που θα συνδυαστούν με νέα επίθεση στις εργασιακές σχέσεις και στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, πρόσθετα φορολογικά βάρη για το λαό, μείωση της φορολογίας και αύξηση της χρηματοδότησης των επιχειρηματικών ομίλων.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Παρουσιάζει ως μονόδρομο την αντιλαϊκή πολιτική

Την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης υπερασπίστηκε σε όλους τους τόνους ο Ευ. Βενιζέλος, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση της εκλογικής σύμπραξης της «Ελιάς», χτες βράδυ, ενόψει των ευρωεκλογών της Κυριακής και του δεύτερου γύρου των τοπικοδιοικητικων εκλογών. Ζήτησε υπερψήφιση της «Ελιάς», ώστε το ΠΑΣΟΚ να συνεχίσει ως ο «προοδευτικός πόλος» της συγκυβέρνησης με τη ΝΔ να στηρίζει την εφαρμογή και άλλων αντιλαϊκών μέτρων...

Επιχειρώντας την τόνωση του ηθικού και την επανασυσπείρωση ψηφοφόρων υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα του α' γύρου των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών «έδειξαν τις ρίζες της παράταξης». Ταυτόχρονα, παίζοντας το δικό του ρόλο στη συντονισμένη επιχείρηση της κυβέρνησης για εκφοβισμό του λαού και στοίχισή του πίσω από τα προτάγματα των μονοπωλίων, ανέφερε ότι άλλος δρόμος, πέραν όσων έκανε η κυβέρνηση, δεν υπήρχε παρά μόνο η «ασύντακτη χρεοκοπία» και η «καταστροφή».

Διέψευσε προεκλογικά ότι θα παρθούν κι άλλα μέτρα, ωστόσο η λήψη τους θα προχωρά με βάση τους διαβόητους μηχανισμούς εποπτείας της ΕΕ και τις ανάγκες του ντόπιου κεφαλαίου. Αναφέρθηκε στο «εθνικό σχέδιο ανάκαμψης» του ΠΑΣΟΚ, απαρίθμησε τους πολιτικούς και οικονομικούς όρους, με τους οποίους θα διασφαλιστεί η αναγκαία, για το μεγάλο κεφάλαιο, κυβερνητική σταθερότητα στις σύγχρονες συνθήκες, θα προχωρούν ανεμπόδιστα οι αναδιαρθρώσεις που εξασφαλίζουν νέα πεδία κερδοφορίας στα μονοπώλια.

Σε ό,τι αφορά τις διεργασίες ανασύνθεσης του αστικού πολιτικού σκηνικού, ειδικά της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, επιβεβαίωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής θα επιταχύνει τις τέτοιες διεργασίες στο χώρο και ζήτησε η λαϊκή ψήφος να συμβάλει, ώστε να ενωθεί η «κεντροαριστερά της ευθύνης». Να έχει βασικά τον πρώτο λόγο στα παζάρια που θα ακολουθήσουν μετά.

ΔΗΜΑΡ
Εχθρική για το λαό η πολιτική της πρόταση

Να ενισχυθεί η ΔΗΜΑΡ ώστε να σύρει πρώτη το χορό ανασύνθεσης της κεντροαριστεράς και να είναι σε θέση να παζαρέψει τη συμμετοχή της σε μια νέα κυβέρνηση συνεργασίας, ζήτησε χτες ο Φ. Κουβέλης στο πλαίσιο της διακαναλικής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Κατά τα αναμενόμενα, εξέφρασε την προσήλωση της ΔΗΜΑΡ στην ΕΕ, χρέωσε την αντιλαϊκή της στρατηγική στις «συντηρητικές δυνάμεις» που κυριαρχούν και επεσήμανε σαν ανάγκη να πάρουν το πάνω χέρι οι σοσιαλδημοκράτες ώστε να υλοποιήσουν ένα μείγμα διαχείρισης φιλικό στην ανάπτυξη, που θα ενισχύει δηλαδή την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας με χρήμα. Δεν είπε βεβαίως ότι οι σοσιαλδημοκράτες ήταν «πρώτα βιολιά» στην αντιλαϊκή επίθεση της προηγούμενης φάσης, ενώ και το μείγμα που προτείνουν για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης είναι εξ ορισμού εχθρικό για το λαό, το επίπεδο ζωής του οποίου δεν πρόκειται να ανακάμψει.

«Να επικρατήσουν οι προοδευτικές, οι φιλοευρωπαϊστικές δυνάμεις, αυτές που αντιλαμβάνονται ότι τόσο η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στα πολλαπλά της επίπεδα, όσο και η αντιμετώπιση των ζητημάτων της ανάπτυξης που δεν υπάρχει, πρέπει να βρουν το δρόμο της αντιμετώπισής τους», υποστήριξε ο Φ. Κουβέλης, αναφερόμενος σε εκείνες ακριβώς τις δυνάμεις που υπηρέτησαν τους μονοπωλιακούς ομίλους εφαρμόζοντας πολιτική που τσάκισε τα εργασιακά δικαιώματα. Πολιτική που ο Φ. Κουβέλης, εξωραΐζοντας την εξουσία των μονοπωλίων, προσπάθησε να παρουσιάσει σαν αποτέλεσμα διαστροφής των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, διερωτώμενος για ποιο λόγο προχώρησαν μέτρα που σμπαράλιασαν τις εργασιακές σχέσεις αφού δεν ήταν υποχρέωση έναντι των δανειστών...

Στο επίκεντρο του «αναπτυξιακού μείγματος» είναι - όπως είπε - η «αναδιάρθρωση του χρέους» αφού έτσι θα εξοικονομηθούν πόροι για να τροφοδοτήσουν την καπιταλιστική ανάπτυξη. Μάλιστα, αναπαρήγαγε τη ρητορική του Αλ. Τσίπρα μιλώντας για ανάγκη «να υπάρξει μια εθνική προσπάθεια για μια καινούργια διαπραγμάτευση με τους εταίρους, προκειμένου ν' αναδιαρθρωθεί το χρέος».

Ο Φ. Κουβέλης τάχτηκε για πολλοστή φορά υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας με «προοδευτικό» τάχα πρόσημο. Ενα στίγμα του πώς εννοεί την «πρόοδο» έδωσε ο ίδιος όταν αιτιολογώντας την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ απ' την τρικομματική κυβέρνηση είπε: «Είχαμε συμφωνήσει ότι η ηλεκτρική ενέργεια θα απελευθερωθεί, είχαμε όμως δεσμευθεί (...) δε θα πουληθεί το δίκτυο παραγωγής και διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας» και «δεν είχαμε συμφωνήσει στο πλαίσιο κάποιας προγραμματικής συμφωνίας ότι θα μπορεί να παραχωρηθεί το σύνολο των λειτουργιών των λιμανιών, αντιθέτως είχαμε συμφωνήσει ότι βεβαίως μέρος των λειτουργιών των λιμανιών μπορεί να παραχωρηθεί με διαφάνεια, με διεθνείς διαγωνισμούς και στον ιδιωτικό τομέα»!

Ταυτόχρονα, ο Φ. Κουβέλης «άδειασε» τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΔΗΜΑΡ Β. Οικονόμου για τη στήριξη που αυτός παρέχει στο συνδυασμό του Μώραλη στον Πειραιά. Οπως είπε, «τα όσα έπραξε ο συγκεκριμένος βουλευτής με τη δήλωσή του νομίζω ότι δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που οι συλλογικές αποφάσεις του κόμματός μας λένε (...) Ξέρουμε να σεβόμαστε και τις μειοψηφικές απόψεις αλλά ταυτόχρονα οφείλουμε να υπηρετούμε τις συλλογικές αποφάσεις που παίρνουμε (...) και μάλιστα με πάρα πολύ μεγάλη πλειοψηφία».

Ο Β. Οικονόμου με νεότερη δήλωσή του, χτες, έριξε λάδι στη φωτιά, πλέκοντας το εγκώμιο του Μώραλη και του Σγουρού και κατηγορώντας τη ΔΗΜΑΡ ότι «η τακτική του Ποντίου Πιλάτου στον Δήμο Πειραιά και την Περιφέρεια Αττικής δεν οδηγεί πουθενά».

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Ανοιχτά υπέρ του πανεπιστημίου - επιχείρηση

Αντιδραστικές και αντιλαϊκές θέσεις, πάγια αιτήματα του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων, επιχειρεί συστηματικά να ντύσει με «φρέσκο» και «καινοτόμο» περιτύλιγμα ο επικεφαλής του «Ποταμιού», Στ. Θεοδωράκης. Μιλώντας σε προεκλογική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ άλλων, έκανε ειδικές αναφορές στα θέματα της Παιδείας, επαναφέροντας τις αξιώσεις ντόπιων και ξένων μονοπωλίων να έχουν ακόμα πιο λυμένα τα χέρια τους για να διοχετεύουν λιμνάζοντα κεφάλαια σε επιχειρηματικές δραστηριότητες στην εκπαίδευση.

Σε αυτό το πλαίσιο, τάχθηκε με θέρμη υπέρ της ίδρυσης «μη κρατικών πανεπιστημίων», ενώ επιβεβαιώνοντας ότι στο πανεπιστήμιο - επιχείρηση δε χωράνε συνδικαλιστικά δικαιώματα, επιτέθηκε στο οργανωμένο φοιτητικό κίνημα, ζητώντας ανοιχτά την κατάργησή του και καλώντας σε «απόσυρση» των παρατάξεων από τα ιδρύματα. Για να στηρίξει αυτή του τη θέση μάλιστα, κατά την προσφιλή τακτική όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, κατέφυγε σε παραδείγματα από τα φαινόμενα εκφυλισμού στο φοιτητικό κίνημα (όπως π.χ. το «τάξιμο θέσεων» από παρατάξεις), «ξεχνώντας» βέβαια να αναφέρει ότι για αυτά ευθύνονται ακριβώς οι δυνάμεις με τις οποίες ο ίδιος ο Στ. Θεοδωράκης δηλώνει πρόθυμος να συνεργαστεί μετεκλογικά σε κυβερνητικό επίπεδο (όπως π.χ. η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ)...

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ
Ετοιμος για «αντιμνημονιακές» συνεργασίες...

Ανοιχτός σε ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία (και) με τον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος, χτες στη διακαναλική συνέντευξή του, δείχνοντας το κοινό έδαφος όπου κινούνται όλες οι αστικές δυνάμεις (και οι περιλάλητες «αντιμνημονιακές»), αυτό του ευρωμονόδρομου και της στήριξης του κεφαλαίου.

Ερωτηθείς σχετικά, υποστήριξε ότι αν στις εκλογές της Κυριακής καταψηφιστούν τα «μνημονιακά» κόμματα, θα προκηρυχθούν πρόωρες εθνικές εκλογές κι απ' εκεί θα προκύψουν δυνάμεις που δεν έχουν προσκυνήσει τη ...Μέρκελ και τα μνημόνια, οπότε μπορούν να προκύψουν και τέτοιες κυβερνήσεις συνεργασίας, με συμμετοχή και των ΑΝΕΛ.

Για να σώσει, βέβαια, τα προσχήματα έβαλε ως «κόκκινη γραμμή» τα λεγόμενα εθνικά θέματα, τάχτηκε ενάντια στο διαχωρισμό κράτους - εκκλησίας και απηύθυνε ουσιαστικά έκκληση προς κάθε ενδιαφερόμενο για συνεργασία, να μην αναπαράγει τέτοιες θέσεις αλλά να αντιληφθεί ποιο είναι το «μέτρο»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ