ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Μάη 2014
Σελ. /32
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Λανσάρει ως «αλλαγή» την ακόμα πιο γενναιόδωρη ενίσχυση των μονοπωλίων

Να μην απόσχει απ' την «αλλαγή» - έτσι βάφτισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για άλλο μείγμα διαχείρισης της κρίσης προς όφελος του κεφαλαίου - κάλεσε τον ιταλικό λαό ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας χτες βράδυ στην Μπολόνια και κρύβοντας ότι τέτοιες «αλλαγές» έχουν δοκιμαστεί εδώ και πολλά χρόνια στις πλάτες των λαών, χωρίς να αλλάξουν προς το καλύτερο τη ζωή τους.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόβαλε το στόχο των καπιταλιστών για επαναφορά σε τροχιά ανάπτυξης σαν στόχο που μπορεί να συνεγείρει τους εργαζόμενους, όταν είναι κοινό μυστικό ότι η ανάπτυξη αυτή θα «χτιστεί» με τα συντρίμμια των δικαιωμάτων τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε μεταξύ άλλων: «Μας ρωτάνε πολλοί: Υπάρχει εναλλακτική λύση για την Ευρώπη; Η απάντησή μας είναι: Ναι, υπάρχει. Και η εναλλακτική λύση είναι ένα "ευρωπαϊκό New Deal". Με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για μεγάλης κλίμακας επενδύσεις στην Παιδεία, την Ερευνα και την τεχνολογία, στο περιβάλλον, στην κοινωνική οικονομία, στα δίκτυα και τις υποδομές. "Ευρωπαϊκό New Deal", άμεσος απεγκλωβισμός από τη λιτότητα και "Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Χρέους" για την επίλυση της υπερχρέωσης της Ευρωζώνης, είναι οι τρεις προϋποθέσεις για να βαδίσει η ΕΕ στο δρόμο της ισόρροπης και βιώσιμης ανάπτυξης».

«Αυτός - πρόσθεσε - είναι ο δρόμος της ευρωπαϊκής αριστεράς», ο δρόμος δηλαδή της γενναιόδωρης ενίσχυσης των καπιταλιστών για την ανάκαμψη των κερδών τους. Σε διάκριση με το «δρόμο της Μέρκελ» που είναι - όπως υποστήριξε - η λιτότητα, η ανεργία και ο αυταρχισμός, φαινόμενα όχι παράγωγα του καπιταλισμού, αλλά της νεοφιλελεύθερης διαχείρισής του, όπως ισχυρίστηκε, σκορπώντας αυταπάτες ότι αυτό μπορεί να διορθωθεί και ότι είναι θέμα πολιτικού συσχετισμού. Δεν έκανε τον κόπο να εξηγήσει όμως γιατί και στα καπιταλιστικά κράτη που εφαρμόζεται το μείγμα διαχείρισης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο λαός τους δεν έχει απαλλαγεί ούτε απ' τη λιτότητα ούτε απ' την ανεργία ούτε, πολύ περισσότερο, απ' τον αυταρχισμό που έχει ανάγκη η βάρβαρη φιλομονοπωλιακή πολιτική για να υλοποιείται.

«Γιατί ο συσχετισμός πολιτικών δυνάμεων που θα διαμορφωθεί από την ψήφο μας θα καθορίσει τη ζωή μας για πολλά χρόνια. Εάν δεν αλλάξει, δεν θα αλλάξουν ούτε οι ακραίες πολιτικές που, εδώ και τέσσερα χρόνια, έχουν κάνει την Ευρώπη "σκοτεινή ήπειρο". Και η λιτότητα, από πείραμα, θα γίνει καθεστώς. Η Δημοκρατία, από ιστορική κατάκτηση, θα γίνει πειραματόζωο», είπε ο Αλ. Τσίπρας, θέτοντας και τα κατάλληλα για την περίσταση κάλπικα για το λαό διλήμματα: «Θα πούμε ναι στην Ευρώπη του Μακιαβέλι; 'Η θα πούμε ναι στην Ευρώπη του Διαφωτισμού και του Γκράμσι; Θα πούμε ναι στην Ευρώπη των πολλαπλών διαιρέσεων και ανισοτήτων, στην Ευρώπη του χάσματος Βορρά - Νότου, στην Ευρώπη που τροφοδοτεί τον ευρωσκεπτικισμό και την άκρα δεξιά; `Η θα πούμε ναι στην Ευρώπη της δημοκρατίας, της συνοχής και της αλληλεγγύης των λαών της; Ναι ή όχι στη λιτότητα. Με ποια Ευρώπη; Της Δημοκρατίας ή της κυρίας Μέρκελ».

ΔΗΜΑΡ
Στάση αναμονής απ' τους διαφωνούντες

Κάτω απ' το χαλί σπρώχνονται οι διαφωνίες για την ερμηνεία του εκλογικού αποτελέσματος στη ΔΗΜΑΡ, ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών για την Τοπική Διοίκηση και των ευρωεκλογών. Ολοι, όμως, εκτιμούν ότι, αν το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης δεν είναι καλό, τότε θα ανοίξει ζήτημα για τις πολιτικές επιλογές του κόμματος, ακόμα και για την ηγεσία του.

Χτες, συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή και αρκέστηκε να επισημάνει ότι «στις περισσότερες περιπτώσεις τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τη στρατηγική της ΔΗΜΑΡ να στηρίξει ανεξάρτητες αυτοδιοικητικές κινήσεις που εκφράζουν συνεργασίες στο χώρο της κεντροαριστεράς», όπως του Μπουτάρη, του Καμίνη, του Ιωακειμίδη.

Ο Σπ. Λυκούδης μιλώντας στον «Αθήνα 9.84» δήλωσε πως όπου η ΔΗΜΑΡ δεν στήριξε αυτοδιοικητικά σχήματα με ευρύτερο κεντροαριστερό χαρακτήρα «τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά». Αναφερόμενος στο πολύ χαμηλό ποσοστό που έλαβε η ΔΗΜΑΡ στην περιφέρεια Αττικής, με υποψήφια την Μαρία Γιαννακάκη, άφησε αιχμές λέγοντας: «Δεν είναι βέβαια αποτέλεσμα αδυναμίας της Μ. Γιαννακάκη ν' ανταποκριθεί στο ρόλο της. Εκανε ό,τι μπορούσε σ' ένα ψηφοδέλτιο που φτιάχτηκε τελευταία στιγμή και κακήν κακώς και προσπάθησε να το κρατήσει όρθιο. Δεν φταίει η ίδια για το αρνητικό αποτέλεσμα. Είναι άλλα τα προβλήματά μας, πολιτικά, λειτουργικά, οργανωτικά κ.λπ. που δίνουν αυτή την αρνητική εικόνα».

Και κατέληξε δίνοντας το στίγμα της στάσης που θα κρατήσει η εσωκομματική μειοψηφία μετά τις ευρωεκλογές: «Τα συμπεράσματά μας θα τα βγάλουμε μετά τις ευρωεκλογές και νομίζω ότι αν πρέπει να διορθώσουμε μερικά πράγματα, θα τα διορθώσουμε. Θα ήθελα να πιστεύω ότι δεν θα εφησυχάσουμε, νομίζοντας ότι δεν τρέχει τίποτα».

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Πλασάρεται ως λύση για το σύστημα

Το ρόλο του στην αναδιάταξη του αστικού πολιτικού σκηνικού, προς συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, παζαρεύει ο Στ. Θεοδωράκης, επικεφαλής του «Ποταμιού».

Εκανε σαφές ότι θέλει να είναι το «Ποτάμι» τρίτη δύναμη στις ευρωεκλογές, στην πραγματικότητα για να διαπραγματευτεί από καλύτερες θέσεις το πόστο του στις μετέπειτα διεργασίες αναδιάταξης του αστικού πολιτικού συστήματος: «Εχει σημασία να είναι το "Ποτάμι" τρίτη δύναμη. Είναι και πρακτικό, γιατί χρειάζεται μία διέξοδο μέσα από συνεργασίες. Το "Ποτάμι" είναι η λύση για να υπάρχει συνέχεια, να υπάρχουν συνεργασίες, αλλά με τη χώρα όρθια», είπε χαρακτηριστικά.

Ενόψει του β΄γύρου των εκλογών για την Τοπική Διοίκηση υποστήριξε ότι το «Ποτάμι» είναι κατά των «κομματικών επιλογών», των «κομματικών εγκαθέτων», την ίδια ώρα βέβαια που είναι αυτοί ακριβώς με τους οποίους θέλει να παζαρέψει και να συνεργαστεί στο πεδίο της κεντρικής διοίκησης.

Παραπέρα, σκορπώντας αυταπάτες στο λαό, απ' αυτές που σκόρπισαν τα προηγούμενα χρόνια κι άλλα κόμματα και μορφώματα, ισχυρίστηκε πως ό,τι περνούν τελικά τα λαϊκά στρώματα είναι ζήτημα ...διαπραγμάτευσης: «Η Ελλάδα πήγε στη διαπραγμάτευση σαν μαθητούδι. Οι Ελληνες πολιτικοί που ασχολήθηκαν με την κρίση δεν ήξεραν τι να κάνουν. Κρέμονταν από τα χείλη και τα πορτοφόλια των άλλων», είπε.

Κατεβάζοντας από τώρα τον πήχη των προσδοκιών του λαού για ένα καλύτερο αύριο και παραπέμποντας ακόμα και την ανακούφιση από τα προβλήματά του σε κάποια στιγμή στο... απώτερο μέλλον, δήλωσε ότι «Τα κορυφαία ζητήματα τα θέτεις όταν είσαι δυνατός, όταν έχεις συμμαχίες. Πρέπει να θέτουμε σταδιακά τα ζητήματα, για να έχεις μαζί σου την κοινωνία της Ευρώπης»...

Τόνισε, τέλος, ότι δε μιλά «με όρους ιδεολογίας» και ότι τον βρίσκουν σύμφωνο σημεία όσων είπαν πρόσφατα οι Σαμαράς και Τσίπρας σε συνεντεύξεις τους. Αλλωστε, επανέλαβε ότι έχει 20 προτάσεις και τις συζητά «με την κοινωνία, με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τη ΝΔ. Συζητάμε αν υπάρχει συμφωνία για επιμέρους ή κεντρικά θέματα».

Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ στήριζε Καμίνη για το Δήμο της Αθήνας...

Το πρωτοσέλιδο της Αυγής στις 12/11/2010, με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ρεκλάμα στον Καμίνη για το δεύτερο γύρο των τοπικών εκλογών...
Το πρωτοσέλιδο της Αυγής στις 12/11/2010, με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ρεκλάμα στον Καμίνη για το δεύτερο γύρο των τοπικών εκλογών...
Στις 14 Νοέμβρη 2010 ήταν ο δεύτερος γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Στο Δήμο της Αθήνας βρέθηκαν αντιμέτωποι ο Νικήτας Κακλαμάνης (34,97% στον πρώτο γύρο) που στηρίχτηκε από τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ και ο Γιώργος Καμίνης (28,38% στον πρώτο γύρο), υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ, τους Οικολόγους Πράσινους, τη Δράση και τη Φιλελεύθερη Συμμαχία. Η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, Ελένη Πορτάλιου, συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο 5,79% και δεν πέρασε στο δεύτερο γύρο. Προέκυψε λοιπόν το ζήτημα τι κατεύθυνση θα δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στους ψηφοφόρους του για το δεύτερο γύρο.

Το «μυστήριο» έλυσε η «Αυγή», η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, που κυκλοφόρησε στις 12 Νοέμβρη 2010, δυο μέρες πριν τις εκλογές. Πάνω δεξιά στο πρωτοσέλιδό της φιλοξενούσε δήλωση του Αλ. Τσίπρα με τον τίτλο: «Το κόμμα δεν είναι τσοπάνης, οι πολίτες δεν είναι πρόβατα». Και στη συνέχεια: «Πρωτοβουλία για αντιμνημονιακό μέτωπο των δυνάμεων της αριστεράς και του σοσιαλιστικού χώρου».

Ακριβώς από κάτω, φιγουράριζε η φωτογραφία του Γ. Καμίνη με το εξής αναγγελτικό: «Αρθρο του Γιώργου Καμίνη στην "Αυγή": Μαζί στο δήμο και τις γειτονιές». Στις μέσα σελίδες, ο Γ. Καμίνης ανέφερε μεταξύ άλλων στο άρθρο του: «Θέλω να ευχαριστήσω τη διεύθυνση της "Αυγής", που μου έδωσε τη δυνατότητα να επικοινωνήσω με τους αναγνώστες της εφημερίδας. Μιας ιστορικής εφημερίδας που έχει ταυτιστεί με τους αγώνες αλλά και -επιτρέψτε μου τον προσωπικό τόνο- με τη νεότητα πολλών της δικής μου γενιάς. Αυτή η σχέση κρατάει από τότε (...) οι προοπτικές που ανοίγονται μετά από αυτές τις εκλογές φέρνουν ελπίδα και απαιτούν κινητοποίηση ευρύτερων δυνάμεων (...) Ελπίζω ότι σ' αυτή τη νέα πορεία θα είμαστε μαζί. Και στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά και στις γειτονιές».

Με άλλα λόγια, στην ίδια πρώτη σελίδα της «Αυγής», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονταν ότι «οι πολίτες δεν είναι πρόβατα» για να τους υποδεικνύει το κάθε κόμμα τι θα ψηφίσουν. Δήλωνε, ωστόσο, ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο της Αθήνας θα πρέπει να σκεφτούν και να ψηφίσουν «αντιμνημονιακά». Για όποιον δεν κατάλαβε, το άρθρο του Καμίνη έκανε τα πράγματα λιανά, «φωνάζοντας» ότι αυτός είναι η επιλογή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για το δεύτερο γύρο των εκλογών. Ο Καμίνης, τον οποίο στήριζαν από το ΠΑΣΟΚ μέχρι τη Δράση (!) ήταν ο «αντιμνημονιακός» που στήριξε το 2010 ο ΣΥΡΙΖΑ στο β' γύρο των δημοτικών εκλογών στην Αθήνα... Μπροστά στα εκβιαστικά ψευτοδιλήμματα του β' γύρου, ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του!


Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ