Από κινητοποίηση του ΠΑΜΕ, με αίτημα τη σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους |
Συνοπτικά, οι Στρατηγικές ορίζουν τις κατευθυντήριες γραμμές που εξειδικεύονται και υλοποιούνται από τα κράτη - μέλη, με βασικό στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Στο site του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρεται σχετικά: «Κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας το Μάρτιο του 2000, οι ηγέτες των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν σ' ένα νέο στρατηγικό στόχο για την Ευρωπαϊκή Ενωση: Να την αναδείξουν στην ανταγωνιστικότερη οικονομία του κόσμου έως το 2010» (http://www.europarl.europa.eu/highlights/el/1001.html).
Μέσα απ' αυτό το πρίσμα πρέπει να ιδωθεί ο προαναφερόμενος στόχος για την απασχόληση. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η Στρατηγική της Λισαβόνας είχε θέσει ως στόχο να αυξηθεί το ποσοστό απασχόλησης στο 70% του πληθυσμού έως το 2010. Ο στόχος αυτός δεν επετεύχθη. Αν και το 2008 το ποσοστό απασχόλησης έφθασε το 70,3%, από εκεί και μετά ακολουθεί πτωτική πορεία, εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης, που εξαπλωνόταν σιγά σιγά σε κράτη - μέλη της ΕΕ.
Οι δείκτες για την απασχόληση στην ΕΕ δεν μετράνε θέσεις μόνιμης και σταθερής δουλειάς, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει. Η βελτίωση του ποσοστού απασχόλησης στα κράτη - μέλη πάει χέρι χέρι με την επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, το μοίρασμα μιας θέσης εργασίας σε δυο και τρεις ανέργους, την κινητικότητα ανάμεσα σε ειδικότητες, κλάδους, ακόμα και από χώρα σε χώρα. Σημαίνει επίσης χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων και διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, η αύξηση της απασχόλησης είναι συνώνυμη με την «ευελφάλεια», δηλαδή τη μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, όρος που καθιερώθηκε στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας.
Στην «Ατζέντα για νέες δεξιότητες και θέσεις εργασίας» (μία από τις βασικές κατευθύνσεις της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020») σημειώνεται σχετικά: «Οι πολιτικές ευελιξίας με ασφάλεια είναι το καλύτερο μέσο εκσυχρονισμού των αγορών εργασίας». Για την ενίσχυσή της, προτάσσεται «η αποκέντρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων ή η αναθεώρηση των υφιστάμενων συμβατικών ρυθμίσεων. Ενώ σε μερικές περιπτώσεις ενδέχεται να χρειαστεί μεγαλύτερη συμβατική "ποικιλία" για την αντιμετώπιση των εδαφικών και τομεακών ιδιαιτεροτήτων».
Με άλλα λόγια, ευελιξία σημαίνει, ανάμεσα σε άλλα, να καταργηθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και οι όροι εργασίας να καθορίζονται μέσω ατομικών ή και τοπικών συμφωνιών με τους εργοδότες.
Η «Ατζέντα» εντοπίζει ακόμα την «αύξηση της βαρύτητας της εσωτερικής ευελιξίας σε περιόδους οικονομικής ύφεσης (σ.σ. ως «εσωτερική ευελιξία» νοείται η εφαρμογή ευέλικτων μορφών εργασίας εντός μιας επιχείρησης). Η εσωτερική ευελιξία μπορεί να βοηθήσει τους εργοδότες να προσαρμόσουν την εισροή εργασίας σε περίπτωση προσωρινής μείωσης της ζήτησης (...) Οι μορφές εσωτερικής ευελιξίας περιλαμβάνουν την προσαρμογή της οργάνωσης της εργασίας ή του χρόνου εργασίας (π.χ. ρυθμίσεις εργασίας με μειωμένο ωράριο)». Η εκ περιτροπής εργασία που εφαρμόστηκε γενικευμένα στη διάρκεια της κρίσης και στην Ελλάδα, αποτελεί πιστή εφαρμογή των παραπάνω κατευθύνσεων.
Με βάση τα παραπάνω, έχει ενδιαφέρον να ανατρέξει κανείς στην «4η Εκθεση Αξιολόγησης για το δεύτερο Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής της Ελλάδας» (Απρίλης 2014), την οποία συνέταξαν από κοινού συγκυβέρνηση και τρόικα και υλοποιείται με το νέο «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015 - 2018». Στο κείμενο παρουσιάζονται ο απολογισμός των βασικών πολιτικών που έχουν προωθηθεί στη χώρα από το 2010 μέχρι σήμερα και όσα προβλέπεται να γίνουν το επόμενο διάστημα. Σημειώνεται μεταξύ άλλων:
Οποιος ακόμα δεν έχει πειστεί για το τι εννοούν οι καπιταλιστές και τα κόμματά τους όταν μιλάνε για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, στην «4η Εκθεση Αξιολόγησης για το δεύτερο Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής της Ελλάδας» παρουσιάζονται «παραδείγματα σημαντικών μεταρρυθμιστικών μέτρων στις εργασιακές σχέσεις από το 2010». Ενδεικτικά αναφέρουμε:
Σύμφωνα με στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» (Δεκέμβρης 2013), επιβεβαιώνεται η ραγδαία συρρίκνωση των μισθών τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, το 43,37% των μισθωτών παίρνει μηνιαίο μισθό μέχρι 800 ευρώ μεικτά! Από αυτούς, σχεδόν οι μισοί παίρνουν μέχρι 500 ευρώ μεικτά, που σημαίνει ότι τα καθαρά φτάνουν μέχρι 400 ευρώ, ενώ υπάρχουν και μισθοί που δεν ξεπερνούν τα 300 και 200 ευρώ! Αύξηση καταγράφουν και οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, φτάνοντας στο 30%.
Ολα τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα ο «Ριζοσπάστης», επαληθεύουν πως τα αντεργατικά μέτρα, που παίρνονται με ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία χρόνια, δεν έπεσαν από τον ουρανό την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης, αλλά είναι προϊόν σχεδιασμού δεκαετιών από το κεφάλαιο και τα επιτελεία του. Η ίδια η κρίση διευκόλυνε την ταχύτερη προώθηση και υλοποίησή τους. Αποκαλύπτεται επίσης πως ο ισχυρισμός για αύξηση της απασχόλησης, όταν έρθει ανάκαμψη, σημαίνει ελάχιστες θέσεις εργασίας κακοπληρωμένες και ανακύκλωση της ανεργίας με παραπέρα χτύπημα μισθών και δικαιωμάτων. Απέναντι σ' αυτή την πραγματικότητα, τα εκλογικά διλήμματα που θέτουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, «σταθερότητα ή περιπέτεια» και «αυτό ή το άλλο μείγμα διαχείρισης», είναι πέρα για πέρα κάλπικα. Το πραγματικό δίλημμα είναι αν ο λαός θα παραμείνει εγκλωβισμένος στην τρομοκρατία και τις αυταπάτες, με τα οποία τον βομβαρδίζουν τα κόμματα της διαχείρισης, ή αν και με την ψήφο του στο ΚΚΕ θα κάνει ένα βήμα χειραφέτησης από την πολιτική που τον τσακίζει. Η ανασύνταξη του κινήματος και η συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας, για αποδέσμευση από την ΕΕ με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και μονομερή διαγραφή του χρέους είναι ο δρόμος που συμφέρει πραγματικά το λαό.
ΚΕΙΜΕΝΑ: Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ