ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Γενάρη 2001
Σελ. /32
1946: Η πρώτη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών

Φωτογραφία από την πρώτη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Γενάρη 1946
Φωτογραφία από την πρώτη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Γενάρη 1946
Στις 10 Γενάρη του 1946 με τις ευχές ολόκληρης της ανθρωπότητας, για ένα ειρηνικό μέλλον χωρίς πολέμους και συγκρούσεις, συνήλθε στη Νέα Υόρκη, σε πρώτη Σύνοδο, η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Οι βάσεις της δραστηριότητας αυτού του οργανισμού και η διάρθρωσή του εκπονήθηκαν στα χρόνια του Β` Παγκοσμίου Πολέμου 1939 -1945 από τα ηγετικά στελέχη του αντιχιτλερικού συνασπισμού. Η διάσκεψη της Μόσχας των υπουργών Εξωτερικών των ΕΣΣΔ, ΗΠΑ και Βρετανίας το 1943, η συνδιάσκεψη του Ντάμπαρτον Οξ του 1944, η συνδιάσκεψη της Κριμαίας του 1945 και η συνδιάσκεψη του Αγίου Φραγκίσκου του 1945 αποτέλεσαν τους κυριότερους σταθμούς για τη δημιουργία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Στο Καταστατικό του ΟΗΕ, με τις προσπάθειες της ΕΣΣΔ και όλων των προοδευτικών δυνάμεων κατοχυρώθηκαν οι δημοκρατικές αρχές της διεθνούς συνεργασίας όπως η κυρίαρχη ισότητα όλων των μελών του ΟΗΕ, η λύση των διεθνών διαφορών αποκλειστικά με ειρηνικά μέσα, η παραίτηση στις διεθνείς σχέσεις από την απειλή βίας, ή από την άσκηση βίας με οποιαδήποτε μορφή που είναι ασυμβίβαστη με τους σκοπούς του ΟΗΕ, η μη ανάμειξη του ΟΗΕ σε υποθέσεις που είναι ουσιαστικά της εσωτερικής αρμοδιότητας οποιουδήποτε κράτους κ.ά.

Οι αποφάσεις και η δράση του ΟΗΕ εξέφραζαν και συνεχίζουν να εκφράζουν τον εκάστοτε διαμορφούμενο συσχετισμό των δυνάμεων μεταξύ των κρατών του κόσμου και τις κυρίαρχες τάσεις της διεθνούς ζωής. Θα μπορούσε κανείς, από αυτή την άποψη, να χωρίσει τη μέχρι σήμερα πορεία του ΟΗΕ σε δύο περιόδους. Στην πρώτη που διήρκεσε από την ίδρυσή του μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '80 ο αγώνας στο διεθνές πεδίο μεταξύ των δυνάμεων του σοσιαλισμού και της δημοκρατίας από τη μια και των δυνάμεων της επίθεσης και της ιμπεριαλιστικής αντίδρασης από την άλλη διαμόρφωνε το χαρακτήρα του ΟΗΕ και των αποφάσεών του. Στη δεύτερη περίοδο, μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ και την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων ο ΟΗΕ άρχισε βαθμιαία να μετατρέπεται σε όργανο νομιμοποίησης των επεμβάσεων και της πολιτικής της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της εξέλιξης ήταν η στάση του ΟΗΕ στον Πόλεμο του Κόλπου και την επιδρομή του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.

Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί, βορειοδυτικοί, μέχρι ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 3-12, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 6-16, στα νησιά από 12-17 και στη Θεσσαλονίκη από 5-12 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8-16 βαθμούς.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1853 Γεννιέται ο ζωγράφος ΓεώργιοςΙακωβίδης. Από τους γνωστότερους Ελληνες ζωγράφους. Υπήρξε ο κυριότερος εκπρόσωπος του γερμανικού ιμπρεσιονισμού στην Ελλάδα, οργανωτής και πρώτος διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης και της Σχολής Καλών Τεχνών και ακαδημαϊκός. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, πήγε με υποτροφία στη «Βασιλική Βαυαρική Ακαδημία των Εικαστικών Τεχνών» στο Μόναχο, όπου μαθήτευσε δίπλα σε μεγάλους Γερμανούς ζωγράφους. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, το 1900, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την οργάνωση της Πινακοθήκης και των Σχολής Καλών Τεχνών. Σαν καλλιτέχνης, δημιουργός, δεν κατάφερε να ξεφύγει από μια καθαρά ακαδημαϊκή τέχνη. Ο Ιακωβίδης, μπορεί να ειπωθεί, υπήρξε ο κύριος εκπρόσωπος της αστικής κοινωνίας που εκείνη την περίοδο προσπαθούσε να διαμορφώσει τα πολιτιστικά, αισθητικά της πρότυπα. Δεν είναι τυχαίο ότι χρίστηκε επίσημος πορτρετίστας της βασιλικής οικογένειας και της «υψηλής κοινωνίας». Φωτεινή αναλαμπή στη δημιουργική του σταδιοδρομία είναι ο «Κόσμος των παιδιών», με έργα που έχουν ως κύριο περιεχόμενό τους μικρά παιδιά και όπου αποκαλύπτεται η ευαισθησία του Ιακωβίδη και η κατανόηση του παιδικού ψυχισμού.

ΧΩΡΙΣ πολλές προσδοκίες και με στόχο, μάλλον, τη διασφάλιση, τουλάχιστον, της συνέχισης της «ειρηνευτικής διαδικασίας» και μετά την αποχώρηση του Μπιλ Κλίντον από το Λευκό Οίκο, φθάνει, σήμερα, στη Μέση Ανατολή, για σειρά πολυήμερων επαφών, ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Ντένις Ρος (σελίδες 16 - 17)

ΣΥΝΕΧΕΙΑ στην παρελκυστική της τακτική έδωσε χτες, για μια ακόμα φορά, η κυβέρνηση στο θέμα του ασφαλιστικού των περίπου 56.000 τραπεζοϋπαλλήλων, που, απ' ό,τι φαίνεται, θα το προωθήσει στον επερχόμενο «κοινωνικό διάλογο» διάλυσης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης (σελίδα 20)

ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ να χάσουν τη δουλιά τους αντιμετωπίζουν οι 83 εργαζόμενοι στα κλωστήρια «ALFHTEX» του επιχειρηματία Θ. Πίσσα, που εδρεύει στη Γιάννουλη Λάρισας, καθώς ο τελευταίος ετοιμάζεται τώρα να βάλει «λουκέτο» και σ' αυτό το εργοστάσιο (σελίδα 21)

ΕΠΙΠΕΔΟ τιμών κατά 3,9% υψηλότερο από το Δεκέμβρη του 1999, κατέγραψαν οι υπηρεσίες της Στατιστικής Υπηρεσίας τον αντίστοιχο Δεκέμβρη του 2000 (σελίδα 22)

ΔΙΕΥΡΥΝΟΝΤΑΙ οι πρωτοφανείς διαστάσεις της υπερχρέωσης των λαϊκών νοικοκυριών στις τράπεζες, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τα κάθε είδους δάνεια προς τα νοικοκυριά έφτασαν στο τέλος του Οκτώβρη στα 7,3 τρισεκατομμύρια δραχμές, ποσόν που αποτελεί πάνω από το 17% του ετήσιου ΑΕΠ της χώρας (σελίδα 23)

Η ΚΟΥΒΑΝΕΖΙΚΗ μουσική θα πλημμυρίσει το Θέατρο Κολεγίου Αθηνών, στις 18 του Γενάρη, στη σκηνή του οποίου θα εμφανιστεί η θρυλική «Orquestra Aragon», που είναι η πιο γνωστή και πιο αγαπητή στην Κούβα και η 60χρονη ιστορία της συμβαδίζει με την εξέλιξη της σύγχρονης κουβανέζικης μουσικής (σελίδα 26)

ΠΑΡΑ τους διαχρονικούς «λεονταρισμούς» κάθε πολιτικής ηγεσίας, που εναλλάσσεται στο υπουργείο Πολιτισμού, περί καταστολής της αρχαιοκαπηλίας, η πραγματικότητα είναι σχεδόν εφιαλτική, σχετικά με την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς (σελίδα 27)

ΤΗΝ ΠΙΟ κρίσιμη μάχη από τις τρεις ελληνικές ομάδες που συμμετέχουν στα Κύπελλα Ευρώπης στο μπάσκετ δίνει σήμερα η ΑΕΚ, που για την ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ της ULEB αντιμετωπίζει την Τσιμπόνα εκτός έδρας, σε έναν αγώνα με ιδιαίτερη βαθμολογική σημασία (σελίδα 31)

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 10 ΤΟΥ ΓΕΝΑΡΗ

1941 Τα ελληνικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Κλεισούρα.

1964 Ο Παναμάς διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και καταγγέλλει στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τη συμφωνία βάσει της οποίας η διώρυγα και η ζώνη που την περιβάλλει αποτελούν αμερικανική επικράτεια, ενώ στην ίδια τη ζώνη μαίνονται πολύνεκρες συγκρούσεις μεταξύ Αμερικανών και ντόπιων.

1973 Ο υπουργός Οικονομικών της Χιλής ανακοινώνει ότι 40 βασικά είδη διατροφής θα διανέμονται με δελτίο.

1975 Ελεύθερος να επισκεφθεί την Ελλάδα, καθώς δεν του έχει αφαιρεθεί η ιθαγένεια, είναι ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, τονίζουν οι υπουργοί Προεδρίας Γ. Ράλλης και Εσωτερικών Κ. Στεφανόπουλος. Αρκεί να ζητήσει την έκδοση διαβατηρίου.

1977 Παγκόσμια εκστρατεία για τη διάσωση του Παρθενώνα, που κινδυνεύει από ανεπανόρθωτες καταστροφές λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης, κηρύσσει η ΟΥΝΕΣΚΟ.

1978 Δολοφονείται στη Μανάγκουα της Νικαράγουας ο 53χρονος εκδότης και δημοσιογράφος Πέδρο Χοακίν Τσαμόρο Καρντένα, γνωστός αντίπαλος του δικτάτορα Σομόζα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ