ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Απρίλη 2014 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Τιμούν τα 53 χρόνια της νίκης στον Κόλπο των Χοίρων

Ιστορική φωτογραφία. Οι μισθοφόροι των ΗΠΑ, που εισέβαλαν στην Κούβα, έχουν ηττηθεί και παραδίδονται στον επαναστατικό στρατό
Ιστορική φωτογραφία. Οι μισθοφόροι των ΗΠΑ, που εισέβαλαν στην Κούβα, έχουν ηττηθεί και παραδίδονται στον επαναστατικό στρατό
Με εκδήλωση στην Αβάνα τιμήθηκε την Τετάρτη η 53η επέτειος της ανακήρυξης από τον Φιντέλ Κάστρο του σοσιαλιστικού χαρακτήρα της Επανάστασης και της συντριπτικής ήττας των Αμερικανών μισθοφόρων στον Κόλπο των Χοίρων. Ταυτόχρονα, απευθύνθηκε κάλεσμα στους εργαζομένους η φετινή Πρωτομαγιά να πάρει και χαρακτήρα εκδήλωσης τιμής της εποποιίας αυτής του κουβανικού λαού.

Στις 16 Απρίλη 1961 ο Φιντέλ Κάστρο ανακήρυξε για πρώτη φορά το σοσιαλιστικό χαρακτήρα της Κουβανικής Επανάστασης. Η ανακήρυξη έγινε μόλις 24 ώρες μετά από την ανεπιτυχή προσπάθεια της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ να πλήξει και να καταστρέψει τόσο την κουβανική Αεροπορία όσο και στρατηγικά σημεία του Λαϊκού Στρατού.

Μετά από την ανακήρυξη του σοσιαλιστικού χαρακτήρα της Επανάστασης, η «μπριγάδα» 2506 - που είχε στη σύνθεσή της 1.500 Κουβανούς εξόριστους που είχαν εκπαιδευτεί από Αμερικανούς στη Γουατεμάλα και είχαν εξοπλιστεί με τα πιο σύγχρονα όπλα και εξοπλισμό της εποχής - ξεκίνησε την επιχείρηση «Πλούτων», δηλαδή την απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων, με σκοπό την ανατροπή του καθεστώτος της Κούβας. Ο στρατός, η πολιτοφυλακή, σύσσωμος ο λαός της Κούβας, με επικεφαλής τον ίδιο τον Φιντέλ, κινητοποιήθηκαν ακαριαία και εξουδετέρωσαν τους εισβολείς μέσα σε 72 ώρες. Ηταν η πρώτη ήττα των ΗΠΑ στην Λατινική Αμερική, που αποτέλεσε και αποτελεί σύμβολο στην πάλη των λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

ΔΑΝΙΑ
Η «κυβερνώσα αριστερά» εφαρμόζει αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση

Μετά τη λήξη του «λοκ άουτ» που κήρυξε η «αριστερή» κυβέρνηση της Δανίας ενάντια στους δασκάλους πριν ένα χρόνο και την κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης, αφού πια οι συνθήκες και οι όροι εργασίας του κάθε δάσκαλου καθορίζονται από τον αρμόδιο διευθυντή του σχολείου, το υπ. Παιδείας προχώρησε στην επιβολή της λεγόμενης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Οι δήμοι αναλαμβάνουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση της μεταρρύθμισης που προβλέπει ότι οι δάσκαλοι θα διδάσκουν περισσότερες ώρες σε βάρος των ωρών προετοιμασίας παρά τις αντιδράσεις όλων των αρμόδιων φορέων, και το σχολείο θα λειτουργεί περισσότερες ώρες.

Είναι φανερό ότι χωρίς προετοιμασία δεν μπορεί να γίνει ποιοτική διδασκαλία, όταν μάλιστα έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός μαθητών ανά τάξη. Επίσης, στο ημερήσιο πρόγραμμα εντάσσεται και ώρα για παιχνίδι, στο όνομα της καλύτερης άθλησης, αλλά ο στόχος είναι, όπως λένε φορείς των εργαζομένων, η μείωση των ωρών λειτουργίας των ελεύθερων δημοτικών σταθμών όπου τα παιδιά μπορούν να πηγαίνουν μετά το σχολείο.

Με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση η κυβέρνηση αποβλέπει και στην εντατικοποίηση και αποδοτικότητα των εργαζόμενων στο δημόσιο και μάλιστα σε κλάδους όπως των δασκάλων στους οποίους για αντικειμενικούς λόγους είναι δύσκολη η εισαγωγή φτηνών εργαζομένων από άλλες χώρες. Ταυτόχρονα, ιδιωτικά δημοτικά σχολεία φυτρώνουν σαν μανιτάρια και σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα το 17% των γονέων σκοπεύουν να μεταφέρουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία. Βέβαια, πρόκειται για γονείς που το εισόδημά τους επιτρέπει τέτοιες επιλογές και όχι για εργαζόμενους των λαϊκών στρωμάτων.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Αστυνομικός διοικητής της βορειοανατολικής Νιγηρίας διέψευσε χτες το μεσημέρι τις πρότερες πληροφορίες περί «απελευθέρωσης» των πολλών δεκάδων μαθητριών Λυκείου που απήχθησαν τη Δευτέρα από ένοπλους εξτρεμιστές της οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ».

ΝΤΑΚΑΡ.-- Οι ιός της επιδημίας του αιμορραγικού πυρετού «Εμπολα», που πλήττει από το Μάρτη χώρες της δυτικής Αφρικής, είναι μεταλλαγμένος και πιο επιθετικός, ανακοίνωσαν χτες ειδικοί επιστήμονες από το Ντακάρ της Σενεγάλης, σημειώνοντας πως έως σήμερα αγνοούν τον τρόπο μετάδοσής του.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ενας 39χρονος Αμερικανός εκτελέστηκε χτες στο Τέξας για την τριπλή δολοφονία, της φίλης του, του ανήλικου παιδιού της και της μητέρας του. Ο θανατοποινίτης Χοσέ Βιλέγκας εκτελέστηκε με ένεση στις 19.04 ( 03.04 ώρα Ελλάδας) στο θάλαμο εκτέλεσης στη φυλακή Χάντσβιλ του Τέξας.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Σεισμός μεγέθους 5,3 Ρίχτερ στο Σονμπέχ του νοτιοδυτικού Ιράν αναφέρθηκε, χτες, δίχως να γίνουν άμεσα γνωστές πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Ισλαμιστές ένοπλοι επιτέθηκαν, χτες το πρωί, σε στρατιωτική βάση έξω από τη Μοσούλη του βόρειου Ιράκ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 10 στρατιώτες και τραυματίζοντας άλλους 12, εκμεταλλευόμενοι το χάος που προκάλεσε η επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας στις πύλες της βάσης.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- «Συγγνώμη» ζήτησε, χτες, για την ολιγωρία που επέδειξαν τα Ηνωμένα Εθνη στη γενοκτονία του 1994 στη Ρουάντα, η Κόλιν Κίτινγκ, πρώην πρέσβειρα της Νέας Ζηλανδίας στον ΟΗΕ, που διετέλεσε προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας την επίμαχη περίοδο γενοκτονίας τουλάχιστον 800.000 Τούτσι.

ΗΠΑ
«Αμεση απειλή» ο χαμηλός πληθωρισμός

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

«Πιο άμεση απειλή» για την οικονομία των ΗΠΑ και το μεγάλο κεφάλαιο στη χώρα είναι ο επίμονα χαμηλός πληθωρισμός, παρά η αύξηση στις τιμές των προϊόντων, εκτίμησε χτες η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζάνετ Γέλεν, τονίζοντας ότι θα συνεχίσει «για κάποιο χρόνο» τις πολιτικές στήριξης της «οικονομίας».

Στη δεύτερη δημόσια ομιλία της μετά από την πρόσφατη ανάληψη της ηγεσίας της Fed, η Τζάνετ Γέλεν απέφυγε να προβλέψει πότε θα αυξηθούν τα επιτόκια από το σημερινό επίπεδό τους που βρίσκεται κοντά στο μηδέν. Υποστήριξε, όμως, ότι η σχετική απόφαση θα εξαρτηθεί από τη «βελτίωση της αγοράς εργασίας» και από το πόσο γρήγορα ο πληθωρισμός θα κινείται προς το στόχο της Fed, που είναι αυτός της τάξης του 2%.

Οι παρατηρήσεις της Γέλεν στο πλαίσιο εκδήλωσης της «Οικονομικής Λέσχης Νέας Υόρκης» έγιναν πιο έντονες όταν ο πρώην σύμβουλος του προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ Μάρτιν Φελντστάιν την ρώτησε εάν θα επέτρεπε την αύξηση του πληθωρισμού πάνω από το 2% για να δοθεί μεγαλύτερη στήριξη στην οικονομία. «Με τον πληθωρισμό να τρέχει κοντά στο 1% θεωρώ ότι τώρα ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος, ότι ο πληθωρισμός θα κινείται χαμηλότερα από το στόχο και θα πρέπει να ανησυχούμε για το πώς θα τον επαναφέρουμε στο 2%», απάντησε η Γέλεν.

Η επικεφαλής της «Ομοσπονδιακής Τράπεζας» των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι η Fed δεν είναι η μόνη που επιδιώκει να αυξήσει τον πληθωρισμό ώστε να αποτρέψει έναν οικονομικά διαβρωτικό αποπληθωρισμό, «φωτογραφίζοντας» τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για «μη συμβατικά μέτρα» που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη. Οι θέσεις της Γέλεν φάνηκαν να επικροτούνται από μεγάλη μερίδα του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων στις ΗΠΑ, αφού, λίγο μετά από τις δηλώσεις της, τα αμερικανικά χρηματιστήρια κατέγραψαν κέρδη.

ΣΕΡΒΙΑ
Εως το τέλος του μήνα η νέα κυβέρνηση

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Συγκροτήθηκε χτες σε Σώμα η νέα Βουλή της Σερβίας με την ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν στις πρόωρες εκλογές της 16ης Μάρτη.

Στη συνεδρίαση παρέστησαν 245 από τους συνολικά 250 βουλευτές και προήδρευσε ο γηραιότερος βουλευτής, ο 85χρονος Μίλαν Κόρατς από το Κόμμα Συνταξιούχων Σερβίας (PUPS).

Στη νέα σερβική Βουλή συμμετέχουν 12 πολιτικά αστικά κόμματα συνεργαζόμενα σε συνασπισμούς ή αυτόνομα. Τις περισσότερες έδρες (158) έχει ο συνασπισμός που συσπειρώνεται γύρω από το «Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα» (SNS), αρχηγός του οποίου είναι ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και μελλοντικός πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Ιβιτσα Ντάτσιτς, αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας (SPS) και ο συνασπισμός του οποίου είναι επικεφαλής καταλαμβάνουν 44 έδρες, το Δημοκρατικό Κόμμα του Ντράγκαν Τζίλας 19 έδρες, το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα του Μπόρις Τάντιτς 18 έδρες. Τέλος, έξι έδρες έχει η Συμμαχία Ούγγρων Βοϊβοντίνας, τρεις έδρες το Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης του Σαντάκ και δύο έδρες το Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης (PDP) που εκπροσωπεί τους Αλβανούς της νότιας Σερβίας.

Στις 23 Απρίλη θα εκλεγούν ο πρόεδρος της Βουλής, ο αναπληρωτής πρόεδρος και τα μέλη των κοινοβουλευτικών οργάνων.

Ο νικητής των εκλογών, Α. Βούτσιτς, ανήγγειλε χτες ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει συγκροτηθεί έως τις 27 Απρίλη.

ΑΛΓΕΡΙΑ
Προεξοφλούν την επανεκλογή του Μπουτεφλίκα

ΑΛΓΕΡΙ.--

Με «σημαδεμένα» χαρτιά φαίνεται πως διεξήχθησαν χτες στην Αλγερία οι φετινές προεδρικές εκλογές, καθώς όλοι προεξοφλούσαν ως βέβαιη την επανεκλογή του 77χρονου απερχόμενου προέδρου (που μονοπωλεί τον προεδρικό θώκο από το 1999) Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα.

Η πιθανή επανεκλογή του Μπουτεφλίκα - που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια, πέραν των άλλων, και σοβαρά προβλήματα υγείας - θεωρείται βέβαιο πως θα παρατείνει τον εγκλωβισμό της εργατικής τάξης στη μέγγενη της φτώχειας και της υψηλής ανεργίας, παρά τον τεράστιο πετρελαϊκό πλούτο που λυμαίνεται η ντόπια αστική τάξη, εφόσον βεβαίως δεν κλιμακωθεί η αγωνιστικότητα προοδευτικών λαϊκών κινημάτων.

Από νωρίς πάντως χτες η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες ήταν μικρή, καθώς αρκετοί φάνηκαν να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα υποψηφίων κομμάτων της αντιπολίτευσης για μποϊκοτάρισμα των εκλογών, καταγγέλλοντας βία, νοθεία και περιστολή της ελευθερίας του λόγου και των πολιτικών ελευθεριών. Προχτές, μία μέρα μετά από την ολοκλήρωση της υποτιθέμενης προεκλογικής εκστρατείας, η αστυνομία διέλυσε βίαια διαδήλωση υποστηρικτών της αντιπολίτευσης στο κέντρο της πρωτεύουσας, στο Αλγέρι, προβαίνοντας σε συλλήψεις ανεξακρίβωτου αριθμού ατόμων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ