Το σχέδιο της πρόσκλησης παρουσίασε ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός. Οπως ανέφερε, η διαγωνιστική διαδικασία περιλαμβάνει δύο φάσεις. Στην πρώτη θα γίνει η προεπιλογή και η ανακήρυξη των «επενδυτών» που θα περάσουν στη δεύτερη φάση όπου θα γίνει η τελική επιλογή και θα υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης. Ανάμεσα στις προϋποθέσεις συμμετοχής που τίθενται για τους «ενδιαφερόμενους επενδυτές», είναι τα διαθέσιμα κεφάλαιά τους την τελευταία τριετία να ξεπερνούν τα 350 εκατ. ευρώ και ότι θα πρέπει να έχουν εμπειρία από τα τελευταία πέντε χρόνια τουλάχιστον τα τρία «στην ανάπτυξη, διαχείριση, λειτουργία και συντήρηση περιουσιακών στοιχείων» σε υποδομές με παρόμοια χαρακτηριστικά όπως αυτά του ΑΔΜΗΕ ή γενικά σε υποδομές Ενέργειας. Στην περίπτωση σύμπραξης επιχειρηματικών ομίλων, τα τεχνικά κριτήρια που προβλέπονται θα πρέπει να πληρούνται τουλάχιστον από το ένα μέλος της σύμπραξης, στην οποία θα πρέπει να συμμετέχει με ποσοστό από 10% και πάνω. Αν ο «ενδιαφερόμενος» δεν πληροί τα τεχνικά κριτήρια, τότε για πέντε χρόνια το Δημόσιο θα έχει τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης έκανε ξεκάθαρο ότι το ΚΚΕ είναι κάθετα αντίθετο με «την όποια ιδιωτικοποίηση», προσθέτοντας ότι «η ανάγκη για ηλεκτρική ενέργεια που θα είναι λαϊκή περιουσία εμείς πιστεύουμε ότι έχει ωριμάσει πολύ καιρό πριν». Χαρακτήρισε «έγκλημα την ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας σε βάρος του λαού», διαδικασία που, όπως είπε, πρέπει να σταματήσει τώρα. Ανέφερε ότι η ιδιωτικοποίηση γίνεται με βάση τις οδηγίες της ΕΕ για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ανοίγοντας νέα πεδία για την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων, επιδεινώνοντας τη ζωή του λαού, τον οποίο καταδικάζει σε ενεργειακή φτώχεια και στο σκοτάδι. Χαρακτήρισε τεράστια υποκρισία τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων του ευρωμονόδρομου που, ενώ καταγγέλλουν την ιδιωτικοποίηση, στηρίζουν την πολιτική της ΕΕ που την προωθεί. Επιπλέον, ανέδειξε τις ευθύνες και του εργοδοτικού, κυβερνητικού συνδικαλισμού που, στο όνομα του «ρεαλισμού», συναίνεσαν στη διάσπαση της ΔΕΗ σε θυγατρικές διευκολύνοντας την ιδιωτικοποίηση.
«Ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης» συνέχισε «είναι η αιτία των αδιεξόδων της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας. Η νέα μορφή οργάνωσης της οικονομίας με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, με κεντρικό σχεδιασμό και λαϊκή εξουσία, με αποδέσμευση από λυκοσυμμαχία της ΕΕ και μονομερή διαγραφή του χρέους, είναι η ελπίδα, η προοπτική για την οριστική απαλλαγή του λαού από τα αδιέξοδα και την ικανοποίηση των διευρυμένων αναγκών του». Κάλεσε το λαό να ενισχύσει το ΚΚΕ παντού και στην κάλπη και με την οργανωμένη πάλη του να βάλει πλώρη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός. Προσπάθησε να «βγάλει λάδι» την πολική της ΕΕ για απελευθέρωση της ενέργειας, λέγοντας ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ δεν είναι «ευρωπαϊκή υποχρέωση» και πρόσθεσε: «Ως αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούμε ότι είναι αδιανόητο να υπάρξει μια σοβαρή ενεργειακή πολιτική, μια συμβολή της ενεργειακής πολιτικής της χώρας στην οικονομική ανασυγκρότηση, χωρίς μια ισχυρή ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο. Μια ισχυρή ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο αφήνει χώρο για ιδιώτες και αυτό είναι και το μοντέλο που επικρατεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες»! Δηλαδή θέλουν συνύπαρξη δημόσιου - ιδιωτικού τομέα στην ενέργεια που, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού και της απελευθέρωσης, ενισχύονται τα μονοπώλια στην ενέργεια. Αυτή την ενίσχυση υπηρετεί και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο υφυπουργός Ασημάκης Παπαγεωργίου, απαντώντας στο ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε: «Η υπάρχει άγνοια των κανόνων ή δε θέλουμε να θυμόμαστε τι ισχύει από την Ευρωπαϊκή Οδηγία και τους ευρωπαϊκούς κανόνες (....) στην περίπτωση συνολικά της ΔΕΗ υπάρχει εφαρμογή των κανόνων και ειδικά στον ΑΔΜΗΕ σαφώς υπάρχει εφαρμογή Ευρωπαϊκής Οδηγίας».
Με τις εντυπώσεις παίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, ερμηνεύοντας τον αριθμό των αιτήσεων που έχουν καταθέσει μικρές επιχειρήσεις για να ενταχτούν στον αναπτυξιακό νόμο ως «άλλη μια έμπρακτη απόδειξη ότι βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα στη χώρα μας», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Ν. Μηταράκης. Χτες από το υπουργείο δόθηκε στη δημοσιότητα ο αριθμός των επενδυτικών σχεδίων, που έφτασε πανελλαδικά τα 732 συνολικού αιτούμενου προϋπολογισμού 4 δισ., από τα οποία η αιτούμενη επιχορήγηση ανέρχεται σε 1,2 δισ. Κατά την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, η παραπάνω εξέλιξη συνιστά «έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις, ειδικά από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις...». Αν δείχνει κάτι η αύξηση του αριθμού των αιτήσεων, αυτό θα μπορούσε να είναι μόνο το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις - ειδικά οι λεγόμενες ΜΜΕ - «διψούν» για κρατικό και κοινοτικό χρήμα για να παραμείνουν ενεργές, καθώς ο κίνδυνος του «λουκέτου» παραμένει πάντα απειλητικός για ένα μεγάλο ποσοστό τους.
Σε ανάλογο ύφος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, μετά από το τέλος της συνάντησης που πραγματοποίησε χτες με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Κ. Μίχαλο, με αντικείμενο το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων. Η άρση και του παραμικρού εμποδίου στην άσκηση επιχειρηματικής δράσης - «κατάργηση της γραφειοκρατίας» κατά την επίσημη ορολογία - συνιστά βασικό συστατικό στοιχείο της κυβερνητικής πολιτικής και, όπως δήλωσε χτες ο Κ. Χατζηδάκης, «είμαστε αποφασισμένοι (...) να αλλάξει η εικόνα για τις αδειοδοτήσεις στην Ελλάδα». Ο Κ. Μίχαλος εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, καθώς, όπως είπε, πρόκειται για «μια μεταρρύθμιση η οποία περιμένει από το 1981 και σήμερα προχωράει η υλοποίησή της».
Συνεχίστηκε και το 2013 η μεγάλη κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας στη χώρα, καθώς, όπως καταγράφουν τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, καθ' όλη τη διάρκεια του έτους πέρσι εκδόθηκαν συνολικά μόλις 16.384 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 3,042 εκατ. m2 επιφάνειας και 12,249 εκατ. m3 όγκου. Παρατηρήθηκε, δηλαδή, μείωση κατά 27,6% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 28,2% στην επιφάνεια και κατά 25,7% στον όγκο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Γενάρη - Δεκέμβρη 2012.
Κατά την ίδια χρονική περίοδο, η Ιδιωτική Οικοδομική Δραστηριότητα, εμφανίζει στο σύνολο της χώρας, μείωση κατά 27,7% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 28,3% στην επιφάνεια και κατά 25,6% στον όγκο, ενώ το ποσοστό συμμετοχής της Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας στο συνολικό οικοδομικό όγκο είναι 4,7%. Η μεγαλύτερη κάμψη στο αριθμό οικοδομικών αδειών καταγράφεται στα Ιόνια Νησιά (-39%), στην Ηπειρο (-37,5%) και την Αν. Μακεδονία - Θράκη (-35%), ενώ στην Αττική η μείωση έφτασε το 27,6%.
Σημειώνεται ότι το 2012 σε σύγκριση με το 2011, καταγράφηκε μείωση στον αριθμό οικοδομικών αδειών (δημόσιων και ιδιωτικών) κατά 36,7%, η οποία έπληξε κυρίως την ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα που σημείωσε κάμψη κατά 36,9%, κατά 32,1% στην επιφάνεια και κατά 30,6% στον όγκο.
Στην αναθεώρηση των στοιχείων του ΑΕΠ για το έτος 2012 προχώρησε η στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει και η αναθεώρηση για το έτος 2013. Ο ρυθμός πτώσης για το 2012 διαμορφώνεται στο 7% (από 6,4%). Σε αυτό το πλαίσιο, οι ετήσιοι ρυθμοί πτώσης από την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης διαμορφώνονται ως εξής: 2008 0,2%, 2009 3,2%, 2010 3,5%, 2011 7%, 2012 7%, 2013 3,9%.
Αύξηση κατά 1,1% σημείωσε ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής το Γενάρη στη χώρα σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2013, έναντι μείωσης 4,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2013 προς το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χτες η ΕΛΣΤΑΤ. Αύξηση καταγράφεται και στους επιμέρους δείκτες, στα ορυχεία - λατομεία κατά 1,6%, στις μεταποιητικές βιομηχανίες κατά 1% και στην παραγωγή ηλεκτρισμού (περιλαμβάνει μόνο την παραγωγή και διανομή ρεύματος από τη ΔΕΗ) κατά 2%.
Επίσης, χτες δημοσιεύθηκαν τα αντίστοιχα στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, όπου ο σχετικός δείκτης στην Ευρωζώνη καταγράφει αύξηση 2,1% και 2,4% στο σύνολο της ΕΕ. Τα μεγαλύτερα ποσοστά σημειώθηκαν στο Λουξεμβούργο (12,7%), στη Ρουμανία (10,5%), στην Πολωνία (6,4%) και τα μικρότερα στη Μάλτα (-12%), στη Λετονία (-11%) και τη Λιθουανία (-7,6%).