ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Για την προώθηση των στόχων του κεφαλαίου

από τη συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο

Eurokinissi

από τη συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο
Συνεχίζει την επίσκεψή του στη Ελλάδα ο Πρόεδρος της Γερμανίας Γιόαχιμ Γκάουκ, με στόχο τη στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής, την προώθηση των συμφερόντων των γερμανικών μονοπωλίων, με ταυτόχρονη αναζήτηση από πλευράς της ελληνικής αστικής τάξης σημαντικότερου ρόλου στην ευρύτερη περιοχή.

Χαρακτηριστικά όσα ειπώθηκαν χτες στις συναντήσεις του Γκάουκ με τον Ελληνα ομόλογό του, με τον Κάρολο Παπούλια να χαρακτηρίζει «κοινό το μέλλον των δύο χωρών μας, μέσα στην κοινή μας ευρωπαϊκή πορεία (...) υπάρχουν νέα καθήκοντα για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας. Και πρέπει η Γερμανία να παίξει ένα σημαντικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως το κάνει και η Ελλάδα στην περιοχή της».

Αργότερα, ο Πρόεδρος Παπούλιας σημείωσε: «(...) επιβάλλεται η Ελλάδα με τη Γερμανία να συμπορευτούν σε κοινούς στόχους (...) οι μέχρι τώρα δυνατότητες συνεργασίας Ελλάδος και Γερμανίας είναι καλές και ελπιδοφόρες. Θέλω για ακόμη μια φορά να τονίσω τον ανθρώπινο παράγοντα, των 2,5 εκατομμυρίων τουριστών Γερμανών, που το 2014 θα έχει μια ανάπτυξη της τάξεως του 10-12% (...) Το αναφέρω σαν ένα παράδειγμα ανθρώπινης εγκάρδιας συνεννόησης μεταξύ των δύο λαών μας, για να κατέβω στο τεχνοκρατικό επίπεδο, όπου και εκεί μπορεί η συνεργασία Ελλάδας - Γερμανίας να αποδώσει».

Στην προσφώνησή του το βράδυ στο επίσημο δείπνο, ο Πρόεδρος Παπούλιας ζήτησε βοήθεια στην αντιμετώπιση της «παράνομης μετανάστευσης», και ένα άλλο μείγμα διαχείρισης της κρίσης: «Η δρακόντεια λιτότητα και οι αυστηρές ποινές δε λύνουν το πρόβλημα. Εγκλωβίζουν την οικονομία στον φαύλο κύκλο της ύφεσης (...) η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με περικοπές (...) Ανάπτυξη σημαίνει μεγάλες παραγωγικές επενδύσεις (...) Κοινό μας όραμα πρέπει να είναι μια Ευρώπη οικονομικά ισχυρή για να αντεπεξέλθει στον παγκόσμιο ανταγωνισμό (...)».

"Εχουμε γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα"

Σε αυτό το πλαίσιο, ενημέρωσε τη γερμανική αντιπροσωπεία ότι «η Ελλάδα έχει σημαντικές, λιμνάζουσες αναπτυξιακές δυνατότητες που πρέπει να αξιοποιηθούν (...) αναδεικνύεται και σε παράγοντα στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής. Αυτό, αφορά και ενεργειακά κοιτάσματα και αγωγούς μεταφοράς (...) Το λιμάνι του Πειραιά καθίσταται το σημαντικότερο λιμάνι της Μεσογείου. Νέοι άνθρωποι με υψηλά μορφωτικά προσόντα, δημιουργούν νέες καινοτόμες επιχειρήσεις με εξαγωγικό χαρακτήρα. Η Ελλάδα, επίσης, πρωταγωνιστεί σαν ένας δυναμικός, οικονομικός παίκτης στα Βαλκάνια και μπορούμε εκεί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, για να αξιοποιήσουμε τις νέες επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται».

Ο Ελληνας Πρόεδρος έθεσε και το θέμα του κατοχικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων, όπως και αυτό της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο, χωρίς ωστόσο να αποσπάσει κάποια συγκεκριμένη δέσμευση. Η τοποθέτηση του Γκάουκ ήταν ότι δεν έχει αρμοδιότητα να πάρει άλλη θέση από αυτήν της γερμανικής κυβέρνησης και περιορίστηκε να εκφράσει τη συμπάθειά του...

Αναλώθηκε σε γενικόλογες αναφορές περί «φιλίας» των δύο χωρών, περί του πόσοι Γερμανοί τουρίστες επισκέπτονται την Ελλάδα, πόσοι «μεικτοί» γάμοι έχουν γίνει, και πόσο διαφορετική είναι η σημερινή Γερμανία απ' αυτή των ναζί. Ταυτόχρονα, τόνισε τη βούλησή του να επιδείξει «αλληλεγγύη προς την Ελλάδα», προκειμένου η κυβέρνηση να ακολουθεί απρόσκοπτα τη βαθιά αντιλαϊκή πολιτική του ευρωμονόδρομου.

Σε ανάλογο πλαίσιο κινήθηκαν οι συναντήσεις του Γκάουκ με τον πρόεδρο της ελληνικής Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη και τον υπουργό Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλο.

ΣΥΡΙΖΑ: "Διάσκεψη για το χρέος"

Ο Γκάουκ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, και τον βουλευτή Επικρατείας του κόμματος Μ. Γλέζο, οι οποίοι επίσης ζήτησαν άλλο μείγμα διαχείρισης της κρίσης με ...έγνοια για την συνοχή της ΕΕ: «(...) του επισημάναμε τη μεγάλη ευθύνη που έχει η Γερμανία, ως μια χώρα που παίζει καθοριστικό ρόλο στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, ακριβώς γιατί ενθαρρύνει την επιβολή αδιέξοδων μέτρων, που διασπούν, διαιρούν την Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά ο Τσίπρας.

Πρότεινε «λύση για την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό Νότο, αντίστοιχη αυτής που ευεργέτησε την ίδια τη Γερμανία μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ιδιαίτερα τη λύση της Διάσκεψης του Λονδίνου που αφορούσε διαγραφή χρέους, μορατόριουμ στην αποπληρωμή και ρήτρα ανάπτυξης».

Για το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου, σημείωσε: «Του εξηγήσαμε ότι (...) έρχεται η στιγμή που εμείς τουλάχιστον, ως η επόμενη κυβέρνηση, θα είμαστε αναγκασμένοι -διότι ο ελληνικός λαός, επαναλαμβάνω, βρίσκεται κάτω από ανθρωπιστική κρίση- να το θέσουμε (...)».

  • Οι συζητήσεις για «μπίζνες» συνεχίζονται και σήμερα, καθώς ο Γκάουκ προγραμματίζεται να συναντηθεί το πρωί με «εκπροσώπους ελληνικών νεοφυών καινοτόμων εξαγωγικών επιχειρήσεων». Το μεσημέρι μεταβαίνει στις Λιγκιάδες Ιωαννίνων (τόπο ναζιστικών εγκλημάτων), για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. Αργότερα συναντάται με μέλη της εβραϊκής κοινότητας των Ιωαννίνων.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Φέρνει αυστηρότερο έλεγχο των ευρωενωσιακών κομμάτων

Ακόμη αυστηρότερο έλεγχο των ευρωενωσιακών κομμάτων σχεδιάζει η ΕΕ. Κόμματα που έτσι κι αλλιώς αποδέχονταν τον ευρωμονόδρομο, αλλά οι ιθύνοντες φροντίζουν να μην ξεφεύγουν ούτε τρίχα από τις επιταγές του, να δρουν αποκλειστικά με βάση τις «αξίες» και τις «αρχές» της Ευρωένωσης του κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων ενέκρινε την Τετάρτη τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με το Ευρωκοινοβούλιο στις 25/2 για τον κανονισμό «σχετικά με το καταστατικό και τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και ευρωπαϊκών πολιτικών ιδρυμάτων». Στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Προεδρίας, ο κανονισμός χαρακτηρίζεται «σημαντική τομή (...) Η εν λόγω θεματική ήταν προτεραιότητα -μεταξύ των θεσμικών ζητημάτων- για την Ελληνική Προεδρία, η οποία εργάστηκε σκληρά και γρήγορα, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία επί του φακέλου αυτού πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές».

Ανάμεσα στις αλλαγές που εισάγονται με το νέο κανονισμό διαβάζουμε: «Θέσπιση ευρωπαϊκής νομικής προσωπικότητας για τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα (...) με την αναγνωρισιμότητα και όλες τις νομικές συνέπειες που αυτό συνεπάγεται. Ενίσχυση του ελέγχου ως προς τον σεβασμό των αξιών της ΕΕ, όπως αυτές καθορίζονται στις Συνθήκες για την ΕΕ. Ανάθεση σε Ανεξάρτητη Αρχή, σε συνεννόηση με μια επιτροπή ανεξάρτητων προσωπικοτήτων, της διαδικασίας επαλήθευσης των όρων για τη χορήγηση ευρωπαϊκού νομικού καθεστώτος, της καταχώρισης και ενδεχόμενης διαγραφής από το μητρώο των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων. Οι αναγκαίες απαιτήσεις διαφάνειας, με ταυτόχρονη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, περιλαμβάνονται επίσης στο σχέδιο του κανονισμού», το οποίο παραπέμπει σε ...διακριτικό φακέλωμα των υποστηρικτών των κομμάτων.

Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι το ποσοστό χρηματοδότησής τους από τον κοινοτικό προϋπολογισμό παραμένει στο 85 %, εδραιώνοντας την εξάρτησή τους από τα κεντρικά της ΕΕ.

Ο νέος κανονισμός πρέπει να υιοθετηθεί επίσημα από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και το Συμβούλιο της ΕΕ. Ερχεται σαν αποτέλεσμα προσπαθειών που κατέβαλαν όλες ουσιαστικά οι δυνάμεις που αποδέχονται τον ευρωμονόδρομο και επιδιώκουν φίμωση κάθε άλλης φωνής.

Θυμίζουμε την έκθεση της ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μ. Γιαννάκου, σχετικά με τον κανονισμό για την αναμόρφωση του καθεστώτος των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων, που υπερψηφίστηκε 15/4/2013, σε επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, από Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθερους. Μαζί τους, στη βασική πολιτική κατεύθυνση, συμπαρατάσσονταν και οι οπορτουνιστές του ΚΕΑ, μέλος του οποίου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η έκθεση έδινε από τότε βαθιά αντιδραστική κατεύθυνση, ορίζοντας ότι: «Ευρωπαϊκά Πολιτικά Κόμματα» είναι μόνο όσα κόμματα αναγνωρίζονται από το Ευρωκοινοβούλιο και γράφονται σε ειδικό μητρώο του. Απαραίτητος όρος προς αναγνώριση είναι να «σέβονται στο πρόγραμμά τους και με τη δράση τους τις αρχές» της ΕΕ, να υποβάλλουν προς έγκριση στο Ευρωκοινοβούλιο εκτός από το πρόγραμμα και το καταστατικό τους, για να ελέγχεται εάν οι κανόνες εσωκομματικής λειτουργίας τους είναι σύμφωνοι με τις προδιαγραφές που δέχεται η ΕΕ. Είναι υποχρεωμένα να υποβάλλουν κάθε χρόνο στο Ευρωκοινοβούλιο πλήρη λίστα των μελών τους. Το Ευρωκοινοβούλιο μπορεί ανά πάσα στιγμή να διαγράψει από το μητρώο του κάποιο τέτοιο κόμμα. Υποβάλλουν υποχρεωτικά στο Ευρωκοινοβούλιο λίστα με ονόματα όλων όσοι προσφέρουν οικονομική εισφορά πάνω από 1.000 ευρώ. Επιβάλλονται κυρώσεις στα ευρωκόμματα αν δε συμμορφώνονται με τις «αρχές και τις αξίες της ΕΕ» ή εάν παραβιάζουν τους όρους της χρηματοδότησής τους από τον ευρωενωσιακό προϋπολογισμό.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ηρθε να στηρίξει την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την επίσκεψη στην Ελλάδα του Προέδρου της Γερμανίας, Γιοαχίμ Γκάουκ:

«Οι επισκέψεις του Γερμανού Προέδρου σε μαρτυρικούς τόπους και οι φόροι τιμής στα θύματα των ναζιστικών θηριωδιών δεν μπορούν να κρύψουν ούτε τον πραγματικό στόχο της επίσκεψης στην Ελλάδα, που είναι η στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής και η προώθηση των συμφερόντων των γερμανικών μονοπωλίων, ούτε τη συνεχιζόμενη άρνηση της Γερμανίας σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο. Από αυτήν την άποψη, το ΚΚΕ καταδικάζει τόσο την πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ που έρχεται να στηρίξει ο Γερμανός Πρόεδρος, όσο και την κυβερνητική απόφαση να απαγορεύσει για πολλοστή φορά τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ