ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Διακόπτει σχέσεις με τον Παναμά

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Την αναστολή των πολιτικών και διπλωματικών σχέσεων με τον Παναμά και το «πάγωμα» των διμερών εμπορικών σχέσεων αποφάσισε χτες ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, αντιδρώντας στην κίνηση της κυβέρνησης της χώρας αυτής να καταθέσει αίτημα στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) για παρέμβαση του Οργανισμού στη Βενεζουέλα, με πρόσχημα τις διαμαρτυρίες από ομάδες κρούσης της αντιδραστικής αντιπολίτευσης που αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση της χώρας.

Η απόφαση ανακοινώθηκε από τον Μαδούρο, στη διάρκεια της μεγάλης συγκέντρωση στο Καράκας για να τιμηθεί ο ηγέτης πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες στον ένα χρόνο από το θάνατό του. Ο Ν. Μαδούρο σημείωσε ότι δεν θα ανεχθεί καμία παρέμβαση στις υποθέσεις της χώρας του από τον ΟΑΚ και ότι θα απαντήσει σε κάθε τέτοια προσπάθεια.

Παρά την έντονη αντίδραση της Βενεζουέλας, ο ΟΑΚ αξιοποίησε άμεσα το «αίτημα» της κυβέρνησης του Παναμά, προγραμματίζοντας για χτες συνεδρίαση σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων, προκειμένου να αποφασιστεί η σύγκληση των υπουργών Εξωτερικών με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τη Βενεζουέλα και τη δήθεν καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης.

Η έντονη αντίδραση του Μαδούρο «αιφνιδίασε» τον πρόεδρο του Παναμά Ρικάρδο Μαρτινέλι, που εξέφρασε κατάπληξη για την απόφαση διακοπής των διμερών διπλωματικών σχέσεων με τη Βενεζουέλα. Σε ανακοίνωση δε του υπουργείου Εξωτερικών του Παναμά, οι κατηγορίες του Μαδούρο για απόπειρα παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας χαρακτηρίζονται «απαράδεκτες προσβολές».

ΑΛΒΑΝΙΑ
Δάνειο από το ΔΝΤ που θα πληρώσει ο λαός

TIΡΑΝΑ.--

Δάνειο ύψους 330.900.000 ευρώ για την Αλβανία ενέκρινε την Τετάρτη το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο πλαίσιο εφαρμογής της τριετούς συμφωνίας «συνεργασίας» που έχει συναφθεί με τα Τίρανα, μια συνεργασία που αφορά την ενίσχυση του κεφαλαίου και το μάρμαρο θα πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα.

Πηγές του αλβανικού υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι μετά από αυτή την εξέλιξη αναμένεται η εκταμίευση δόσης περίπου 100.000.000 ευρώ για το πρώτο έτος, τα οποία θα προωθηθούν κυρίως για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων προς τις κατασκευαστικές εταιρείες που εκτέλεσαν δημόσια έργα.

Παράλληλα, χτες, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στα Τίρανα ο ευρωενωσιακός επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση της ΕΕ, Στέφαν Φούλε, συναντώντας μεταξύ άλλων τον Αλβανό «σοσιαλιστή» πρωθυπουργό Εντι Ράμα και τον υπουργό Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι.

Πληροφορίες αλβανικών ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Μπουσάτι παρουσίασε στον Φούλε, συνοπτικά, την πρόοδο των «μεταρρυθμίσεων» υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου στη χώρα, αλλά και τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, το δικαστικό σώμα, την πολιτική «κατά της διαφθοράς», την «καταπολέμηση» του οργανωμένου εγκλήματος και τον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Επίτροπος Φούλε φέρεται πως εξήρε την πορεία των «μεταρρυθμίσεων», χαρακτηρίζοντάς τες «εντυπωσιακές» και τα σχέδια για περαιτέρω δράση «φιλόδοξα».

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Νέο κύμα ακρίβειας στα τρόφιμα

ΡΩΜΗ.--

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιούλη ανέβηκαν το Φλεβάρη οι τιμές των τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο, ανακοίνωσε χτες ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (FAO) που εδρεύει στη Ρώμη, εκτιμώντας ως βασικές αιτίες όχι μόνο φυσικές καταστροφές από έντονα καιρικά φαινόμενα (πλημμύρες, ξηρασίες κ.ά.) αλλά και τη σημερινή ρευστή κατάσταση στην Ουκρανία, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους σιτοβολώνες της Ευρώπης.

Οπως σημειώνουν οικονομολόγοι του FAO, ο δείκτης τιμών των τροφίμων του Οργανισμού αυξήθηκε κατά 2,6% (ή 5,2 μονάδες) από το Γενάρη, φθάνοντας το Φλεβάρη στις 208,1 μονάδες.

Ο Αμπντολρεζά Αμπασιάν, οικονομολόγος του FAO, δεν απέκλεισε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στις διεθνείς τιμές βασικών τροφίμων και τον τρέχοντα μήνα, σημειώνοντας ότι «η κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα έχει δημιουργήσει ένα ορισμένο επίπεδο ανησυχίας στις αγορές, αφού είναι δύσκολο να προβλέψουμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση, ενώ βρισκόμαστε ήδη αντιμέτωποι με ένα βραχυπρόθεσμο σοκ τιμών». Ο Αμπασιάν πρόσθεσε μάλιστα ότι «τα πράγματα θα μπορούσαν να επανέλθουν στο φυσιολογικό, εφόσον βελτιωθεί η κατάσταση στην Ουκρανία», προβλέποντας σε αντίθετη περίπτωση «μεγαλύτερη αστάθεια στις αγορές (τροφίμων) στο εγγύς μέλλον».

Στη λίστα του FAO με τις χώρες που αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις στα τρόφιμα συμπεριλαμβάνονται η Συρία, η Υεμένη, το Νότιο Σουδάν και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ABANA.-- Την αποδοχή πρόσκλησης της ΕΕ για την έναρξη διαπραγματεύσεων, με στόχο τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, ανακοίνωσε χτες ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες, σημειώνοντας ότι η Κούβα είναι ανοιχτή στη συζήτηση, εφόσον υπάρχει σεβασμός στην ανεξαρτησία και την ακεραιότητά της, ενώ υπογράμμισε ότι ο αποκλεισμός και η κοινή θέση της ΕΕ κατά της Κούβας έχει αποδειχτεί ότι δεν βοηθάει σε τίποτε.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Την κατά τουλάχιστον 10% μείωση της καθημερινής ημερήσιας κατανάλωσης ζάχαρης και άλλων σακχάρων προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) στο πλαίσιο περιορισμού των δυσμενών επιπτώσεών τους στην ανθρώπινη υγεία, συμπεριλαμβανομένης της φθοράς των δοντιών και της παχυσαρκίας.

ΜΠΑΝΤΑΡ ΣΕΡΙ ΜΠΕΓΚΑΒΑΝ.-- Ο σουλτάνος του Μπρουνέι (Νοτιοανατολική Ασία) υποστήριξε χτες την επιβολή αυστηρού ισλαμικού νόμου (σαρία) σε όλη τη χώρα, ισχυριζόμενος ότι η εφαρμογή του θα είναι «μέγα επίτευγμα» για τη χώρα. Σε πρώτο στάδιο, ο ισλαμικός νόμος - συμπεριλαμβανομένων και των ακρωτηριασμών σε περιπτώσεις κλοπής κ.λπ. - θα αρχίσει να τίθεται σε εφαρμογή από τον Απρίλη, ακόμη και σε αλλόθρησκους μη-Μουσουλμάνους που αποτελούν το 1/3 του πληθυσμού των 440.000 κατοίκων του κρατιδίου.

ΣΕΟΥΛ.-- Σφοδρές επικρίσεις δέχεται από χτες ο νοτιοκορεατικός τηλεοπτικός σταθμός SBS μετά την αυτοκτονία 29χρονης παίχτριας στη διάρκεια των γυρισμάτων του τηλεριάλιτι «H Πόλη της Αγάπης» που κατηγορείται ότι ταπείνωνε τους υποψηφίους. Η αυτόχειρας άφησε πίσω της επιστολή εξηγώντας ότι η αιτία του απαγχονισμού της ήταν οι ταπεινώσεις που δέχτηκε στη διάρκεια των γυρισμάτων.

ΜΟΣΧΑ.-- Οι ρωσικές αρχές απάλλαξαν χτες από τις κατηγορίες τον πρώην υπουργό Αμυνας Ανατόλι Σερντιούκοφ, που καθαιρέθηκε από το αξίωμά του τον Νοέμβρη του 2012, μετά από εναντίον του κατηγορίες για εγκληματική αμέλεια, επειδή χρησιμοποίησε κρατικά κονδύλια για την κατασκευή δρόμου σε τουριστικό θέρετρο.

ΚΑΪΡΟ.-- Πάνω από 40 γυναίκες μέλη οργανώσεων προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών ξεκίνησαν χτες καθιστική διαμαρτυρία στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Καΐρου μετά τον προ ημερών ξυλοδαρμό Αμερικανίδας ακτιβίστριας της οργάνωσης «Κώδικας Ροζ» από Αιγύπτιους αστυνομικούς, επειδή αντιστάθηκε στις προσπάθειες των αρχών να την απελάσουν στην Τουρκία.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Με προσευχή του Δαλάι Λάμα άνοιξαν χτες οι εργασίες της Γερουσίας στην Ουάσιγκτον, προκαλώντας εκ νέου εκνευρισμό στο Πεκίνο που βλέπει στο πρόσωπο του εξόριστου θρησκευτικού ηγέτη των Θιβετιανών βουδιστών σχέδια αποσταθεροποίησης και προσπάθειες απόσχισης του Θιβέτ από την Κίνα...

ΤΥΝΙΔΑ.-- Ο Πρόεδρος της Τυνησίας Μόσεφ Μαρζούκι ήρε χτες, μετά από τρία χρόνια, την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην Τυνησία που είχε επιβληθεί στη χώρα, μετά την ανατροπή της κυβέρνησης του προηγούμενου Προέδρου Ζιν Ελ Αμπντιντίν Μπεν Αλι.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Την υιοθέτηση ειδικού νόμου που θα αφορά στα εξαφανισμένα βρέφη και στην καθιέρωση της βιντεοεπιτήρησης σε όλα τα μαιευτήρια της Σερβίας ζήτησαν χτες εκπρόσωποι της Ενωσης «Γονείς αγνοούμενων βρεφών», οι οποίοι καταγγέλλουν ότι στη χώρα δρα οργανωμένο δίκτυο κλοπής βρεφών, στο οποίο εμπλέκονται γιατροί, νοσοκόμες, καθαρίστριες, υπάλληλοι ληξιαρχείων και αστυνομικοί. Εκτιμάται ότι μέσα στην τελευταία 10ετία έχουν γίνει πάνω από 1.500 καταγγελίες κλοπής βρεφών.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Φονικό μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων σε εμπορικές περιοχές του κεντρικού Ιράκ προκάλεσε χτες το θάνατο τουλάχιστον 37 πολιτών και τον τραυματισμό άλλων 60.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Υπέρ του πρώην αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας Ιλκέρ Μπασμπούγ τάχθηκε χτες το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας όσον αφορά στην έφεση που κατέθεσε ο τελευταίος εναντίον της ισόβιας καταδίκης του για συνωμοσία και συμμετοχή στο σκάνδαλο «Εργκένεκον» σε βάρος της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το περασμένο 48ωρο, ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε από έκρηξη βομβιστικού μηχανισμού στη νοτιοανατολική επαρχία Σιρνάκ, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Είναι ο πρώτος θάνατος Τούρκου στρατιώτη στην περιοχή, αφότου Κούρδοι μαχητές κήρυξαν πέρσι κατάπαυση πυρός.

ΣΟΜΑΛΙΑ
Μάχες με ισλαμιστές

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Αιθιοπικά και σομαλικά στρατεύματα κατέλαβαν χτες, μετά από τετράωρες σκληρές συγκρούσεις με ισλαμιστές της οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ, την κεντρική σομαλική πόλη Ραμπντχούρ, στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 άτομα.

Στην πόλη Ραμπντχούρ, οι ισλαμιστές της Αλ Σαμπάμπ διέθεταν μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές βάσεις και αποθήκες πυρομαχικών στο Κέρας της Αφρικής. Είναι η δεύτερη σημαντική σομαλική πόλη που χάνουν από τον περασμένο Σεπτέμβρη, οπότε έπεσε το «κάστρο» των ισλαμιστών στο Μαχαντέι της κεντρικής Σομαλίας στη διάρκεια επιχείρησης σομαλικών δυνάμεων και στρατιωτών της ένοπλης αποστολής της Αφρικανικής Ενωσης.

Οι Αιθίοπες στρατιώτες που συμμετέχουν στην αποστολή των 22.000 στρατιωτών της Αφρικανικής Ενωσης στη Σομαλία είναι τουλάχιστον 6.000, ενώ οι ένοπλοι της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ» εκτιμούνται σε περίπου 5.000 άτομα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ