ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Γενάρη 2001 - Κυριακή 7 Γενάρη 2001
Σελ. /32
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ «ΚΡΗΤΙΚΟΣ»
Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις

  Συλλαλητήριο στην Πάτρα στις 9 του Γενάρη και απεργία στις 16 του Γενάρη

Στους ρυθμούς του συλλαλητηρίου στήριξης του αγώνα των 280 εργαζομένων της Κλωστοϋφαντουργίας «ΚΡΗΤΙΚΟΣ», οι ιδιοκτήτες της οποίας έκλεισαν το εργοστάσιο τη 1 Γενάρη, βρίσκεται η Πάτρα. Το συλλαλητήριο θα γίνει την Τρίτη 9 του Γενάρη με αιτήματα την επαναλειτουργία των εργοστασίων της επιχείρησης και τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας. Στις 16 του Γενάρη θα ακολουθήσει πανεργατική παμπατραϊκή απεργία. Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας και έχουν καταλάβει τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης.

Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών καλεί τους εργαζόμενους της πόλης να κάνουν την υπόθεση της κλωστοϋφαντουργίας «Κρητικός» δική τους υπόθεση. Σε ανακοίνωσή της, σημειώνει: «Ξεσηκωθείτε! Φτάνει πια με τη φτώχεια, την ανεργία και τα προνόμια στην εργοδοσία». Με αυτή την προτροπή, η Συντονιστική Επιτροπή καλεί το λαό της Πάτρας να εκφράσουν αγωνιστικά την ταξική τους αλληλεγγύη στους εργάτες και τις εργάτριες του «Κρητικού». Στόχος αυτού του αγώνα -υπογραμμίζεται σε ανακοίνωσή της - πρέπει να είναι «η επαναλειτουργία του εργοστασίου, η διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, του μισθού και των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων».

Επίσης, η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους του «Κρητικού» να επαγρυπνούν «γιατί επιδίωξη του Δήμου, Νομαρχίας και Περιφέρειας, είναι η διασφάλιση των συμφερόντων της εργοδοσίας με νέα θαλασσοδάνεια, χωρίς να διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ
Πικρά μαντάτα για τους τευτλοπαραγωγούς

  Αποφασίστηκε νέα μείωση της τιμής τεύτλων και καλλιεργούμενων στρεμμάτων για το 2001

Τη μείωση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων κατά 80.000 στρέμματα, καθώς και της τιμής των τεύτλων κατά 3%, αποφάσισε το ΔΣ της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, με πρόφαση την «αντιμετώπιση» της περσινής υπέρβασης της ποσόστωσης σε ζάχαρη για τη χώρα μας, που έχει οριστεί στους 319.000 τόνους, αλλά και του διεθνούς ανταγωνισμού... Πρόκειται για μια απόφαση που επιφέρει ένα επιπρόσθετο πλήγμα σε χιλιάδες αγρότες της χώρας, αφού για άλλη μια φορά μέσα στα τέσσερα τελευταία χρόνια αποφασίζεται η μείωση της τιμής προϊόντος.

Η παραγωγή ζάχαρης το 2000 ξεπέρασε την ποσόστωση κατά 48.000 τόνους, και έφτασε στους 367.000 τόνους. Με δεδομένο ότι η ποσότητα της υπέρβασης μεταφέρεται στην ποσόστωση του επόμενου έτους, η παραγωγή το 2001 δε θα πρέπει να ξεπεράσει τους 271.000 τόνους. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η μείωση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων από 500.000 στρέμματα που ήταν την προηγούμενη χρονιά, σε 420.000 στρέμματα.

Παράλληλα όμως, αποφασίστηκε και η μείωση της τιμής κατά 3% με πρόφαση πως η ΕΒΖ αγοράζει με την ίδια τιμή τις ποσότητες της Α' και Β' ποσόστωσης ενώ στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες η τιμή της Β' ποσόστωσης είναι μειωμένη κατά 3,6% σε σχέση με την Α'.

Στη νέα αντιαγροτική επίθεση της ΕΒΖ, που εντάσσεται στο πλαίσιο των αποφάσεων κυβέρνησης και ΕΕ, οι αγρότες ετοιμάζονται να αντιδράσουν αγωνιστικά. Στον Εβρο πέρσι καλλιεργήθηκαν 86.000 στρέμματα, ενώ μετά την απόφαση του ΔΣ της ΕΒΖ, φέτος θα καλλιεργηθούν 66.000. Θέση στο θέμα πήρε με ομόφωνη απόφασή του και το ΝΣ Εβρου που καταδικάζει την πολιτική της ΕΒΖ. Στο μεταξύ η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Ενότητα» προγραμματίζει σύσκεψη αγροτών στο Βόρειο Εβρο με στόχο το συντονισμό της δράσης των αγροτών της περιοχής στην κατεύθυνση απόκρουσης της νέας επίθεσης στα εισοδήματά τους.

Στύβουν τους αγρότες

Με ανακοίνωσή της η Αχτιδική Επιτροπή Βόρειου Εβρου του ΚΚΕ, εκτιμά ότι και το 2001 θα είναι για τους αγρότες μια πολύ δύσκολη χρονιά, μετά και από τα μέτρα που πήρε η ΕΕ για τη μείωση των στρεμμάτων στη βαμβακοκαλλιέργεια και τευτλοκαλλιέργεια, τη μείωση των τιμών στα σιτηρά και μιας σειράς άλλων προϊόντων, την ίδια ώρα που γεωργικά εφόδια (π.χ. πετρέλαιο) αυξάνονται πολύ περισσότερο από τον πληθωρισμό.

«Η αιτία που δημιουργεί τα προβλήματα στην τευτλοκαλλιέργεια βρίσκεται στην πολιτική της ΕΕ, που για πολλά χρόνια έχει καθηλώσει το ελληνικό δικαίωμα στους 319.000 τόνους ζάχαρης, παραγωγή που δεν καλύπτει ούτε την εγχώρια κατανάλωση, με αποτέλεσμα να αναγκάζουν τη χώρα μας να εισάγει κοντά σε όλα τ' άλλα και τη ζάχαρη.

Γι' αυτό και η δίκαιη αγανάκτηση των αγροτών πρέπει να στραφεί, πρώτα και κύρια ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, πρέπει να διεκδικηθεί δικαίωμα παραγωγής ζάχαρης πολύ μεγαλύτερο από τους 319 χιλ. τόνους που μας επιτρέπει η ΕΕ», αναφέρει η Αχτιδική Επιτροπή Β. Εβρου του ΚΚΕ και καλεί για άλλη μια φορά τους αγρότες μας να συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχει γι' αυτούς μέλλον με την πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης. «Είναι αναγκαιότητα να συγκρουστούν μ' αυτή την πολιτική και για να είναι ο αγώνας τους αποτελεσματικός, χρειάζεται να συγκροτηθεί ένα μέτωπο υπεράσπισης της αγροτικής οικονομίας που αυτό σημαίνει και τη σωτηρία της ελληνικής υπαίθρου από την εγκατάλειψη και την ερήμωση».

Προσφορές προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ

Στη μνήμη του Γιάννη Γιάνναρη που έφυγε από κοντά μας τα Χριστούγεννα, οι σύντροφοί του και εργαζόμενοι στον «902» προσφέρουν προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ του «902», 100.000 δραχμές.

  • Η Ελευθερία Ελευθερουδάκη προσφέρει, μέσω της ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων Ζωγράφου, 200.000 δρχ.
  • Η Βασιλική Οικονόμου προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Θησείου - Κάτω Πετραλώνων 10.000 δρχ. στη μνήμη του αξέχαστου συντρόφου της ΣΠΥΡΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, μέλους του ΚΚΕ και αντιστασιακού.
  • Ο Αποστόλης Παππάς προσφέρει, μέσω της ΚΟΒ ΕΛΤΑ, 100.000 δρχ. στη μνήμη του ανιψιού του ΜΑΡΚΟΥ ΠΑΠΠΑ.
  • Ο Στέφανος Τόλιας προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Ηρακλείου Αττικής, 30.000 δρχ. στη μνήμη των γονιών του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ και ΑΓΟΡΗΣ ΤΟΛΙΑ.
  • Ο αντιστασιακός Κωνσταντίνος Κρανιάς από τα Τρίκαλα προσφέρει 5.000 δρχ.
  • Ο Νίκος Γαλόπουλος προσφέρει 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» και εύχεται μεγαλύτερες επιτυχίες στην αντικειμενική ενημέρωση και στη διάδοση των ιδεών του μαρξισμού -λενινισμού.
  • Ο Θεόδωρος Τρύφ. Μιχαλόπουλος από τη Βαχλιά Αρκαδίας προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Παιδείας Πολύγωνου 50.000 δρχ. στη μνήμη της αδελφής του ΚΑΛΛΙΟΠΗΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ, η οποία πέθανε στις 6 Δεκέμβρη 2000 και του αδερφού του ΙΩΑΝΝΗ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ, μαχητή του ΔΣΕ που σκοτώθηκε το 1949.
  • Ο Αλκιβιάδης Παχής προσφέρει ως δεύτερη δόση 30.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Νέου Φαλήρου.
  • Το Σωματείο κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών Πειραιά προσφέρει, μέσω της ΚΟΒ Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, 100.000 δρχ.
  • Ο Π.Κ.Σ. προσφέρει στην ΚΟ Θεσσαλονίκης 150.000 δρχ. στη μνήμη του αγωνιστή ΚΩΣΤΑ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ, καθώς και στη μνήμη όσων έπεσαν για την πατρίδα, στον αγώνα ενάντια στους Ιταλούς, Γερμανούς και Βούλγαρους κατακτητές.
  • Η Αγγέλα Καρβουνιάργη - Λαγουσάκου προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Βύρωνα, 70.000 δρχ.
  • Η Φωτεινή Παπαναστασίου προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Συνταξιούχων Ζωγράφου, 30.000 δρχ. στη μνήμη του συζύγου της ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ και του αδελφού της ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΚΟΥΚΗ.
  • Ο Θανάσης Κόλλιας, όπως κάθε μήνα, προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Νέου Κόσμου, 5.000 δρχ.
  • H Κατίνα Δημητρακόγιαννη προσφέρει 5.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Νέας Ζωής Περιστερίου στη μνήμη του συζύγου της.
  • Ο αντιστασιακός Κώστας Τούλης (Οδυσσέας) από το Ηράκλειο Κρήτης προσφέρει στη ΝΕ Ηρακλείου 10.000 δρχ.
  • Ο Γιώργος Τρουλινός από το Ηράκλειο Κρήτης προσφέρει 50.000 δρχ. στη μνήμη του αντιστασιακού πατέρα του ΔΙΟΓΕΝΗ και του αδελφού του ΘΕΟΦΙΛΟΥ, μαχητή του ΔΣΕ στον εμφύλιο.
  • To Παράρτημα Αγίου Νικολάου Λασηθίου της ΠΕΑΕΑ προσφέρει, μέσω ΝΕ Λασηθίου, 20.000 δρχ. στη μνήμη του αγωνιστή ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΥ...
  • Οι Μανώλης Μαργαρίτης και Χρήστος Κοτσαμπάσογλου προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Κάτω Ηλιούπολης, 5.000 δρχ.
  • Οι αντιστασιακοί Κ.Δ. και Γ.Π. προσφέρουν 40.000 δρχ.
  • Η Ολγα Νείρου προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Χορτιάτη, 10.000 δρχ. στη μνήμη του συζύγου της ΝΩΝΤΑ ΝΕΙΡΟΥ.
  • Η Κατερίνα Γιανουλέλη προσφέρει, μέσω Αχτίδας Υγείας -Πρόνοιας 10.000 δρχ. στη μνήμη του αξέχαστου αγωνιστή ΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑΝΝΑΡΗ.
  • Ο Βασίλης Ρενιέρης προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Αργυρούπολης, 5.000 δρχ. στη μνήμη του θείου του ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΙΕΡΗ, με τη συμπλήρωση 9 μηνών από το θάνατό του.
  • Η Πηνελόπη και ο Γιώργος Φρατζεσκάκης προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Περάματος, 50.000 δρχ. στη μνήμη των γονιών και των αδελφών τους ΜΑΝΩΛΗ, ΜΑΝΟΥΣΟΥ και ΚΩΣΤΑ, καθώς και στη μνήμη του συμπατριώτη τους ΣΤΡΑΤΟΥ ΔΡΟΥΓΚΑ.
  • Ο παλαίμαχος κομμουνιστής Κώστας Κολυβας - Κάππας προσφέρει 30.000 δρχ. στη μνήμη της γυναίκας του.
  • Ο Βασίλης Φωτεινός προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Λυγιάς, 100.000 δρχ. στη μνήμη του πατέρα του.
  • Ο Βασίλης Γαρύφαλλος, αντάρτης του ΕΛΑΝ, προσφέρει 100.000 δρχ.
  • Μέλη του Σωματείου Συνταξιούχων Αυτοκινητιστών Νομού Αττικής προσφέρουν 30.000 δρχ.
ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Φωτ.

Την επόμενη Κυριακή, 14 Γενάρη 2001 στην εκκλησία του Αγιου Θεράποντος Θεσσαλονίκης, στις 10.00 π.μ., θα γίνει το 40ήμερο μνημόσυνο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και προέδρου του σωματείου Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Θεσσαλονίκης.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΥΠΡΑΙΟΥ

Τα παιδιά του: Χρήστος - Ελένη, Σοφία - Αντώνης, Βικτωρία - Νίκος

Τα εγγόνια του

(Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα της εκκλησίας)

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Τη συνέχιση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων με πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες αποφάσισαν μέσα από τη Γενική τους Συνέλευση οι υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας. Την ερχόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιήσουν νέα Γενική Συνέλευση μέσα από την οποία θα προσδιορίσουν την παραπέρα στάση τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ