Συγκεντρώσεις χτες σε δεκάδες πόλεις, έξω από τις Εφορίες
Η συγκέντρωση στην Εδεσσα |
Χτες, στις Εφορίες, οι μικρομεσαίοι αγρότες, απαίτησαν:
Συγκεντρώσεις έγιναν, χτες, στις Εφορίες των νομών Καρδίτσας, Τρικάλων και Λάρισας. Μέρα με τη μέρα πληθαίνουν και τα τρακτέρ που βγαίνουν στις πλατείες δεκάδων χωριών των τεσσάρων θεσσαλικών νομών - στην Καρδίτσα ο αριθμός τους ξεπερνάει, πλέον, τα 700, ενώ μαζική είναι η συμμετοχή στα χωριά των Φαρσάλων, στη Λάρισα - δείγμα των αγωνιστικών διαθέσεων της μικρομεσαίας αγροτιάς.
Αγρότες και κτηνοτρόφοι έξω από τη ΔΟΥ Λαμίας |
Στην Ηλεία, κλειστά παρέμειναν από νωρίς το πρωί τα δύο υποκαταστήματα των ΔΟΥ του νομού σε Πύργο και Αμαλιάδα από αγρότες που συγκεντρώθηκαν μαζικά στην είσοδό τους. Στον Πύργο, οι αγρότες με κεντρικό σύνθημα «Κανένα σπίτι - κανένα χωράφι στα χέρια τραπεζίτη», πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με κατάληξη τα δύο υποκαταστήματα της πρώην Αγροτικής Τράπεζας, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για τη θηλιά που συνεπάγεται η υπερχρέωσή τους.
Ακολούθησε συγκέντρωση στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηλείας, ενάντια στην ιδιωτικοποίησή της. Παράλληλα, καθημερινές είναι οι συσκέψεις και οι περιοδείες στα χωριά του νομού, ενώ ενισχύεται ο αριθμός των τρακτέρ και των αγροτικών μηχανημάτων στον κόμβο της Μαραθιάς. Οπως αποφάσισαν οι αγρότες, θα πραγματοποιήσουν κινητοποίηση την Τρίτη 28 Γενάρη, στις 8 το πρωί στο νοσοκομείο του Πύργου, ενάντια στα χαράτσια για την Υγεία.
Στην Πάτρα, οι αγρότες απέκλεισαν συμβολικά την Γ' ΔΟΥ, ενώ επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Συμβολικά, κτηνοτρόφοι της περιοχής πήγαν στην κινητοποίηση ακόμα και με άλογα, λόγω αδυναμίας να βάλουν καύσιμα στα αγροτικά τους οχήματα! Τη Δευτέρα στις 7 μ.μ., ο Αγροτικός Σύλλογος Ωλενίας καλεί τους αγρότες σε σύσκεψη για το συντονισμό και την κλιμάκωση της πάλης. Συγκεντρώσεις σε Εφορίες έγιναν ακόμα σε Αίγιο, Ναύπλιο, Τρίπολη και Καλαμάτα.
Eurokinissi |
Από την κινητοποίηση στα Τρίκαλα |
Στόχος της κυβέρνησης είναι να εισπράξει ένα μέρος από οφειλές που θεωρεί «ξεγραμμένες» και να συγκεντρώσει την αγροτική γη
Να αποπροσανατολίσει τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες ότι τάχα τους εξασφαλίζει ευνοϊκούς όρους για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων δανείων τους (τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια) προς την ΑΤΕ, επιχειρεί η κυβέρνηση, με τροπολογία που κατατέθηκε προχτές στη Βουλή από βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αυτό που στην πραγματικότητα προωθεί είναι μια ρύθμιση, προκειμένου να εισπράξει ένα κομμάτι των οφειλών προς την πρώην ΑΤΕ, που, με τα σημερινά δεδομένα, θεωρούνται «ξεγραμμένες» από την τράπεζα. Το ύψος αυτών των δανείων, υπολογίζεται ότι ξεπερνάει τα 800 εκ. ευρώ.
Τις προθέσεις της κυβέρνησης για τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών, τις είχαν εκφράσει ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλος, την περίοδο που χωριζόταν η ΑΤΕ σε «καλή» και «κακή» τράπεζα. Τότε, είχαν ανακοινώσει ότι θα μειώσουν το ποσό του δανείου, για το οποίο έχει εγγραφεί υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης, από το 200% του συνολικού κεφαλαίου του δανείου -όπως ισχύει σήμερα- στο 120%.
Κατ' εφαρμογή της εξαγγελίας, στην τροπολογία ορίζεται αυτή η μείωση σε ό,τι αφορά την υποθήκη. Οπως αναφέρει σε άλλο σημείο, με απόφαση του εκκαθαριστή -ο οποίος υπενθυμίζεται ότι έχει αναλάβει την «κακή» ΑΤΕ- θα καθοριστούν οι δόσεις για την αποπληρωμή του δανείου, ανάλογα με την περίπτωση, από 5 έως 7 έτη, ενώ ο ίδιος θα καθορίσει και το ύψος των δόσεων. Αν ο αγρότης δεν μπορεί να καταβάλει τις δόσεις «η τράπεζα δικαιούται να εκμισθώνει το αγροτικό αυτό ακίνητο - το οποίο είναι υποθηκευμένο - και να εκχωρεί το μίσθωμα του μισθίου αυτού σε αυτήν, μέχρι την ολοσχερή εξόφληση του δανείου».
«Η διαδικασία εκμίσθωσης των αγροτικών ακινήτων ανατίθεται στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ)», ο οποίος θα κηρύσσει πλειοδοτικό διαγωνισμό. Στην παράγραφο 6, σημειώνεται: «Σε περίπτωση που η εκμίσθωση για οιονδήποτε λόγο δεν υλοποιηθεί ή για οιονδήποτε λόγο δεν καταστεί δυνατή η εξόφληση της οφειλής από τα μισθώματα, ο εκκαθαριστής κινεί τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης επί του βεβαρημένου αγροτικού ακινήτου για το μη εξοφληθέν ποσό».
Η βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου, με την κατάθεση της τροπολογίας, ανέφερε από το βήμα της Βουλής: «Εμείς σας το λέμε καθαρά: Οχι μόνο θα τα καταψηφίσουμε (σ.σ. νομοσχέδιο και τροπολογία), αλλά θα ενημερώσουμε και την αγροτιά για το τι τους περιμένει, ούτως ώστε να δώσουν τον αγώνα τους με περισσότερο πείσμα. Ταυτόχρονα, λέμε ότι λύση είναι μία: Η διαγραφή των τόκων υπερημερίας και όσων έχουν κεφαλαιοποιηθεί, το κούρεμα 30% των χρεών των αγροτών που είναι ως 300.000 ευρώ, καμία δήμευση πρώτης κατοικίας και αγροτικής εκμετάλλευσης μικρομεσαίου αγρότη».
Τη στήριξη στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες εκφράζει η ΟΓΕ και καλεί τις εργαζόμενες και άνεργες γυναίκες, στην πόλη και το χωριό, να συμπαρασταθούν στον αγώνα τους. Αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Διπλό είναι το βάρος της αντιλαϊκής πολιτικής για τις αγρότισσες: Αυξάνεται ο αριθμός αυτών που δεν ασφαλίζονται, αφού τα χρήματα δε φτάνουν, που δουλεύουν ως συμβοηθούντα μέλη, που στερούνται ακόμα και τη στοιχειώδη υγειονομική περίθαλψη, που βλέπουν τη σύνταξη να γίνεται άπιαστο όνειρο. Η ΟΓΕ καλεί τις γυναίκες της υπαίθρου, μπροστά στις αγροτικές κινητοποιήσεις που ξεκινούν, να μην αρκεστούν στο ρόλο του θεατή και του συμπαραστάτη. Να γίνουν οι ίδιες πρωταγωνίστριες στην οργάνωση, στη δράση, στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Οι σύλλογοι και οι ομάδες της ΟΓΕ θα βρεθούμε δίπλα τους, στηρίζοντας τον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς».