Δεδομένες οι επόμενες αντιδραστικές ανατροπές, που έρχονται σε νομοσχέδιο στα τέλη Φλεβάρη
Associated Press |
Από τις συνομιλίες στο περιθώριο της χτεσινής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ |
Ο ίδιος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι οι «ευρωεκλογές και η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού που παρατηρείται σε όλες τις χώρες δεν αποτελούν δικαιολογία για την καθυστέρηση της διαδικασίας της αξιολόγησης».
Ο επίτροπος Ο. Ρεν ανέφερε ότι τα κλιμάκια της τρόικας θα «επιστρέψουν σύντομα στην Αθήνα, με σκοπό την ολοκλήρωση του ελέγχου», ενώ σημείωσε ότι στις συζητήσεις που συνεχίζονται έχει μεν υπάρξει πρόοδος, αλλά θα χρειαστεί εντατική εργασία τις επόμενες βδομάδες τόσο σε δημοσιονομικό, όσο και σε διαρθρωτικό επίπεδο. «Η Ελλάδα έχει ακόμα να κάνει πολλά», δήλωσε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι οι «προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν» και η χώρα να «παραμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων».
Η συγκυβέρνηση, από τη πλευρά της, και μετά τις εμφανιζόμενες «καθυστερήσεις» που αφορούν στο χρονοδιάγραμμα, προχωρά σε ανασχεδιασμούς, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία με την τρόικα. Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Ανάπτυξης ετοιμάζει νέες παρεμβάσεις που αφορούν στην εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ, στις αναδιαρθρώσεις σε κλάδους και τομείς της οικονομίας και της παραγωγής, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, τη συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών.
Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς το τέλος του Φλεβάρη. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών επανέρχονται στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης βδομάδας. Στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας σε «τεχνικό επίπεδο» μέχρι το επόμενο Γιούρογκρουπ (17 Φλεβάρη), ενώ η τελική απόφαση που συνδέεται με την εκταμίευση των δόσεων, φαίνεται να πηγαίνει για το Γιούρογκρουπ που είναι προγραμματισμένο για τις 10 Μάρτη.
Σε αυτό το πλαίσιο προωθούνται τα εξής:
Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς θα έχει συνάντηση σήμερα το απόγευμα, στις Βρυξέλλες, με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλ. Πούτιν, δύο χρόνια μετά την τελευταία τους συνάντηση στη Μόσχα. Αναμένεται να εξεταστεί η πορεία των διμερών σχέσεων, με έμφαση στην οικονομική συνεργασία.
Σήμερα, επίσης, προγραμματίζεται να μιλήσει στο Συνέδριο «Industry matters» («Θέματα βιομηχανίας») που διοργανώνει η Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Βιομηχανιών στις Βρυξέλλες. Επιστρέφει το βράδυ και θα μεταβεί, όπως ανακοινώθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης, για να μιλήσει στην εκδήλωση του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας - Αυστραλίας «για την ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών».
Ανησυχίες για περαιτέρω καθυστέρηση της εφαρμογής του ενιαίου μηχανισμού εκκαθάρισης των «προβληματικών» ευρωπαϊκών τραπεζών, εξέφρασε τέλος, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας V. Constancio, επιβεβαιώνοντας τις ισχυρές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις που αναδύονται στην πορεία του εγχειρήματος. Το ζήτημα θα συζητηθεί και στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας της ΕΕ (ΕΚΟΦΙΝ) υπό την προεδρία του Γ. Στουρνάρα.
Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, «παρά τη συμφωνία του Δεκέμβρη, η οποία συνιστά ένα μεγάλο βήμα για την τραπεζική ένωση, οι νέοι κανόνες δεν αναμένεται να εφαρμοστούν πριν το 2016».
Με ρυθμούς 8% συνεχίστηκε και στο γ' τρίμηνο του 2013 η πτώση του «διαθέσιμου εισοδήματος» των νοικοκυριών, όπως αυτό διαμορφώνεται μετά τη φορολόγησή τους. Η εν λόγω εξέλιξη, σύμφωνα με τα στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στη μείωση 9,9% των αποδοχών των εργαζομένων και 8,2% των κοινωνικών παροχών που εισπράττουν τα νοικοκυριά. Συρρίκνωση κατά 10,2% σε σύγκριση με το γ' τρίμηνο του 2012 καταγράφει και η κατανάλωση των λαϊκών νοικοκυριών. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, «η συνολική δαπάνη για αποδοχές και εργοδοτικές εισφορές» παρουσίασε τους παρακάτω ετήσιους ρυθμούς πτώσης: 2010: 6,9%, 2011: 8,1%, 2012: 14%, 2013: 7,5% (εκτίμηση). Για το 2014 προβλέπεται πτώση 1,2%. Σε αυτό το πλαίσιο, η καταγραφόμενη κατρακύλα στα τελευταία χρόνια ξεπερνά το 36%. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, (γ' τρίμηνο 2013), οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου υποχώρησαν σε ποσοστό 7,8%.
Την επιβολή ενός εφάπαξ φόρου κεφαλαίου στον ιδιωτικό πλούτο των πολιτών κάθε χώρας που βρίσκεται στα πρόθυρα χρεωκοπίας, πριν αναζητήσει βοήθεια από άλλες πηγές χρηματοδότησης του εξωτερικού, προτείνει η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας στη μηνιαία έκθεσή της που δημοσίευσε χθες. Η «Bundesbank» θέτει την αρχή της «εθνικής ευθύνης», σύμφωνα με την οποία οι φορολογούμενοι πολίτες είναι υπεύθυνοι για τις υποχρεώσεις της χώρας τους πριν απευθυνθούν στην αλληλεγγύη άλλων χωρών ή οργανισμών. Υποστηρίζει ωστόσο, ότι η επιβολή ενός τέτοιου φόρου ενέχει «σημαντικούς κινδύνους» και πως η εφαρμογή του δεν θα είναι εύκολη, ενώ θα πρέπει να εξετάζεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις, προκειμένου να αποφευχθεί μία επικείμενη αφερεγγυότητα ενός κράτους. Ανάλογη θέση είχε λάβει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον περασμένο Οκτώβρη, προσδιορίζοντας το ύψος του φορολογικού συντελεστή περίπου στο 10% επί του καθαρού πλούτου των νοικοκυριών, για να μειωθούν τα ποσοστά χρέους των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης.
Η σύσταση τριμερούς Επιτροπής Διαβούλευσης για τη χάραξη του αγωγού φυσικού αερίου TAP (Trans Adriatic Pipeline), από εκπροσώπους του ΤΕΕ, του ΓΕΩΤΕΕ και στελέχη της κοινοπραξίας του αγωγού, αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης. Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου κάνει λόγω περί «τήρησης των πιο αυστηρών κανονισμών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο» κατά το σχεδιασμό χάραξης του έργου, ενώ ο εκπρόσωπος της εταιρείας που διαχειρίζεται το έργο διαβεβαίωσε ότι θα τηρηθούν όλες οι προδιαγραφές «τόσο για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος»...