Με αιχμή τα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία, οι ταξικές δυνάμεις μπαίνουν μπροστά για την οργάνωση της λαϊκής πάλης
Από κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ΠΦΥ |
Στην εισηγητική του τοποθέτηση, ο Χρ. Κατσώτης, μέλος της Γραμματείας Αττικής του ΠΑΜΕ, αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα Υγείας και στις συνέπειες που θα έχει για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ. Ανέδειξε την ανάγκη να πρωτοστατήσουν οι ταξικές δυνάμεις στην οργάνωση της πάλης του λαού ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης, με κεντρικό άξονα την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία - αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να βγει προπαγανδιστικό υλικό και κείμενο υπογραφών για την Υγεία, εμπλουτισμένο με τα ιδιαίτερα αιτήματα και τους στόχους πάλης ανά κλάδο. Συζητήθηκε ακόμα η ανάγκη να σταθεροποιηθεί η δράση για την Υγεία, να γίνουν τοπικές και κλαδικές συσκέψεις προετοιμασίας. Στους κλάδους να γίνουν συσκέψεις και συζητήσεις και να παρθούν πρωτοβουλίες για επιτροπές προστασίας της υγείας.
Στην εισήγηση, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων: «Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ΠΦΥ δεν πρόκειται να λύσει, αντίθετα θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τους όρους και τις προϋποθέσεις παροχής των υπηρεσιών πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης της υγείας του λαού.
Οι λαϊκές οικογένειες θα εξαναγκαστούν να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για την υγεία τους, ακριβοπληρώνοντας τις συρρικνωμένες και εμπορευματοποιημένες κρατικές μονάδες και τους διάφορους επιχειρηματίες της Υγείας.
Στη σημερινή άθλια κατάσταση δεν αποτελεί φιλολαϊκή απάντηση το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση στην ΠΦΥ, όπως και καμία παραλλαγή που στηρίζεται στη συνύπαρξη κρατικού και ιδιωτικού τομέα και στην ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών Υγείας.
Να εμποδίσουμε και να ανατρέψουμε τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση. Διεκδικούμε την πανελλαδική ανάπτυξη ενιαίου, καθολικού, αποκλειστικά κρατικού και απολύτως δωρεάν συστήματος ΠΦΥ, με βασικό προσανατολισμό την πρόληψη και με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
Σε αυτό το σύστημα, που ανταποκρίνεται στις λαϊκές ανάγκες, δεν περισσεύει καμία μονάδα Υγείας του ΕΟΠΥΥ, Κέντρο Υγείας, Περιφερειακό Ιατρείο, διασφαλίζεται η σχεδιασμένη και πλήρης αξιοποίηση όλων των υγειονομικών, της επιστημονικής έρευνας και των τεχνικών μέσων με καθολικό τρόπο».
Τη σύσκεψη απασχόλησε η οργάνωση της πάλης και για τα άλλα λαϊκά προβλήματα, όπως αυτό της ανεργίας. Με συγκεκριμένες παρεμβάσεις ανά κλάδο και στη συνοικία, αναδείχτηκε η ανάγκη να συνεχιστεί η διεκδίκηση μέτρων ουσιαστικής προστασίας, προβάλλοντας το επεξεργασμένο πλαίσιο του ΠΑΜΕ. Επίσης, να ενισχυθεί η ιδεολογική πολιτική παρέμβαση για τα ζητήματα της ανεργίας και των ανέργων.
Συζητήθηκε ακόμα η παραπέρα οργάνωση της αλληλεγγύης από συνδικάτα και Λαϊκές Επιτροπές, αξιολογώντας και την πείρα των εκδηλώσεων που έγιναν μέσα στις γιορτές. Τέλος, τη σύσκεψη απασχόλησαν τα διάφορα προβλήματα που είναι σε εξέλιξη σε όλους τους δήμους και η παρέμβαση που πρέπει να αναπτύξουν σωματεία των ΟΤΑ και Λαϊκές Επιτροπές σε ζητήματα περικοπών, ιδιωτικοποιήσεων, τελών, φόρων, τροφείων κλπ.
Απαρχή γενικευμένης απελευθέρωσης της διάθεσης των φαρμάκων και των τιμών τους, αποτελεί η διάθεση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) απ' τα σούπερ μάρκετ, όπως «συστήνει» ο ΟΟΣΑ. Το συγκεκριμένο σχέδιο προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, με το επιχείρημα ότι «ο βιομήχανος θα καθορίζει τη χοντρική τιμή» (!), αλλά διά του ανταγωνισμού θα πέσουν οι τιμές! Αυτά είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, σε συνάντηση που είχε προχτές με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, ο οποίος δηλώνει αντίθετος με το μέτρο.
Τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα -τα πληρώνει εξολοκλήρου ο ασθενής- αφορούν σήμερα μια αγορά με τζίρο 300 εκ. ευρώ, που περιλαμβάνει 806 κωδικούς. Το σχέδιο για πώληση από τα σούπερ μάρκετ αναμένεται να διπλασιάσει αυτόν τον τζίρο, λόγω και της αύξησης στην τιμή πολλών από αυτά, με δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι σήμερα μια από τις τρεις φτηνότερες χώρες της ΕΕ στη διάθεση φαρμάκων.
Μέχρι σήμερα, τα ΜΗΣΥΦΑ διατίθενται από τα φαρμακεία ή χορηγούνται από τα νοσοκομεία. Για τα φάρμακα αυτά, οι ασθενείς πληρώνουν στα φαρμακεία 200 εκ. ευρώ. Αλλα 100 εκ. ευρώ χρεώνονται ετησίως τα νοσοκομεία από την παροχή των ΜΗΣΥΦΑ σε νοσηλευόμενους.
Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων του ΙΚΑ, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει την κυβέρνηση που «αποφάσισε ότι ανάμεσα στα μπρόκολα και τα λάχανα, τα κρέατα, τα ψάρια, τα όσπρια, γάλατα και κάθε άλλο φαγώσιμο ή απορρυπαντικό θα μπορούν να υπάρχουν και...φάρμακα (!) έτσι ώστε η αγορά τους να είναι ελεύθερη και δεν θα υπόκειται στην αντιαναπτυξιακή συνταγή του γιατρού και την εξίσου αναχρονιστική συμβουλή του φαρμακοποιού». Η Ομοσπονδία καλεί σε πάλη για δωρεάν φάρμακο.