ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
Καβγάς για το «πάπλωμα» με το βλέμμα στις κάλπες

Οσο αποκαλύπτεται η στρατηγική σύμπλευση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, τόσο μεγαλώνει ο «σκυλοκαυγάς» τους

Icon

Οσο αποκαλύπτεται η στρατηγική σύμπλευση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, τόσο μεγαλώνει ο «σκυλοκαυγάς» τους
Σε νέα επίπεδα απογείωσαν την αποπροσανατολιστική και ανούσια για το λαό αντιπαράθεσή τους ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο, συσκοτίζοντας τη στρατηγική τους σύμπλευση και το διαγκωνισμό τους για το μείγμα διαχείρισης που θα μπορέσει να διαμορφώσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την καπιταλιστική ανάκαμψη, εντός της ΕΕ και με εξασφάλιση «κοινωνικής συνοχής» και «πολιτικής σταθερότητας». Ενόψει των ευρωεκλογών, των εκλογών για την Τοπική Διοίκηση και ενδεχομένως βουλευτικών εκλογών, ο «σκυλοκαβγάς» του νέου δικομματισμού κλιμακώνεται, υπηρετώντας το στόχο του λαϊκού αποπροσανατολισμού και της χειραγώγησης του λαού σε επιλογές ανώδυνες για την αστική τάξη.

Δεν έχουν το θεό τους!

Αφορμή για το νέο γύρο, έδωσε το Σάββατο η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ι. Αμανατίδη στον ΣΚΑΪ ότι ο Αλ. Τσίπρας είναι άθεος. Η ΝΔ εξέδωσε αμέσως ανακοίνωση καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τον βουλευτή του, αφού «ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει σε τι πιστεύει ο κ. Τσίπρας» (!). Ακόμα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι στο πρόγραμμά του προβλέπει «τη φορολόγηση όσων δηλώνουν χριστιανοί ορθόδοξοι» και σχολίασε «ευχόμαστε η αντιπαλότητα του ΣΥΡΙΖΑ με τους χριστιανούς ορθόδοξους να μην οφείλεται στο γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας είναι άθεος».

Τροφή στη δικομματική αντιπαράθεση έδωσε και η ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο Amersfoort της Ολλανδίας, σε εκδήλωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο ο Σ. Κεδίκογλου κατακεραύνωσε σαν «ευρωσκεπτικιστικό, Μαοϊκό, Μαρξιστικό - Λενινιστικό (σ.σ. πέρασε και δεν ακούμπησε), σοσιαλιστικό», κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αποκαλύπτει «τις επικίνδυνες ψευδαισθήσεις του και τους ακόμα πιο επικίνδυνους συμμάχους του». Μάλιστα, απ' τη σκοπιά της εκπροσώπησης των αστικών συμφερόντων ο Σ. Κεδίκογλου «υπενθύμισε» στον Αλ. Τσίπρα ότι «το κόμμα στου οποίου τη συγκέντρωση μίλησε, είχε καταψηφίσει τη βοήθεια που δόθηκε στην Ελλάδα».

Τη Δευτέρα συνεχίστηκε ο ψευτοκαβγάς, με τη ΝΔ να αξιοποιεί δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» σύμφωνα με το οποίο «ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του επίλεκτου στελέχους του Δ. Μπελαντή, επεξεργάζεται πρόγραμμα διώξεων στη Δικαιοσύνη, στον Στρατό και την Αστυνομία, με τη δόμηση ενός κράτους "άλλου ταξικού τύπου", που θα έχει στόχο τη μετάβαση σε μια μορφή "σοσιαλιστικής εξουσίας" και την κατάργηση της "αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας"».

«Οφείλει ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμως να απαντήσει: Η αλλαγή πολιτεύματος και οι "ταξικές διώξεις" αποτελούν επίσημες θέσεις του;», διερωτάται υποκριτικά η ΝΔ στην ανακοίνωσή της, ενώ γνωρίζει το σεβασμό που τρέφει ο ΣΥΡΙΖΑ στην αστική εξουσία και δημοκρατία, στο αστικό κράτος και τους μηχανισμούς του, όπως και την άκρατη θεσμολαγνεία του.

Για αστειότητες της ΝΔ, έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την για «γελοιοποίηση της πολιτικής αντιπαράθεσης και της πολιτικής ατζέντας», που βεβαίως μια χαρά το βολεύει, ώστε να μη γίνεται συζήτηση στα ζητήματα όπου αποκαλύπτεται το κοινό στρατηγικό πλαίσιο εντός του οποίου πορεύονται. Σε άτυπη ενημέρωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζεται η εκδήλωση στην Ολλανδία σαν φόρουμ ανταλλαγής κυβερνητικών εμπειριών, καθώς, όπως αναφέρεται, «παρουσιάστηκαν εμπειρίες από τη συμμετοχή αριστερών κομμάτων σε εθνικές κυβερνήσεις σε μια σειρά από χώρες (Κύπρος, Φινλανδία, Δανία, Ισλανδία, Νορβηγία, Νήσοι Φερόε)» και κατόπιν «έγινε ειδική παρουσίαση της στρατηγικής και των προγραμματικών προτεραιοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάληψη της κυβερνητικής ευθύνης στην Ελλάδα».

Το non paper δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες που θα ήταν ωστόσο εξαιρετικά χρήσιμες για την εμπειρία απ' τη συμμετοχή των ομοϊδεατών του ΣΥΡΙΖΑ στην αστική διακυβέρνηση, αφού αποδείχτηκαν βασιλικότεροι του βασιλέως ως προς την υλοποίηση των πολιτικών που γονατίζουν τους λαούς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ακόμα για «πανικό της κυβέρνησης», για «σπασμωδικές κινήσεις και άθλια σπέκουλα», κατηγορώντας ειδικά το ΠΑΣΟΚ ότι «επιλέγει το ρόλο του αμέτοχου σχολιαστή της επικαιρότητας», και χρεώνοντας στην κυβέρνηση συνολικά προσπάθεια να αποσύρει τα φώτα της δημοσιότητας απ' την εμπλοκή στελεχών της σε σκάνδαλα. Επιπλέον, την κατηγορεί ότι «δε διστάζει να εντάξει στους σχεδιασμούς της ακόμα και την Προεδρία της Δημοκρατίας, μη σεβόμενη ακόμα και τους πολιτειακούς θεσμούς». Αλλά και ότι ...ζηλεύει την απήχηση της υποψηφιότητας Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν!

Επιπλέον, προσάπτει στον Αντ. Σαμαρά «στρατηγική εθελόδουλης υποταγής» (!) και τον κατηγορεί ότι δεν είναι «διατεθειμένος να αξιοποιήσει την οποιαδήποτε δυνατότητα διαπραγμάτευσης» για το συλλογικό καλό της ντόπιας αστικής τάξης. Εν αντιθέσει - κομπάζει ενώπιον των αστών - με τον ΣΥΡΙΖΑ που «αναδεικνύει το ελληνικό πρόβλημα, σε ευρωπαϊκό πρόβλημα, και προβάλλει την αναγκαιότητα ρήξης με τις κυρίαρχες επιλογές της λιτότητας σε όλη την Ευρώπη». Διατείνεται, μάλιστα, ότι η αντιπαράθεση για το μείγμα διαχείρισης που είναι ικανό να βγάλει τους καπιταλιστές στο «ξέφωτο» της ανάκαμψης ισοδυναμεί με «αντιπαραβολή δύο δρόμων», όταν αμφότερα οδηγούν στο ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού.

Φήμες για τριπλές εκλογές

Στο μεταξύ, εντείνεται η φιλολογία για το αν θα στηθεί τώρα και τρίτη κάλπη μαζί με αυτές για το Ευρωκοινοβούλιο και την Τοπική Διοίκηση ή το 2015, εφόσον ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ δεν τα βρουν στη διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο, δεν αποκλείουν τριπλές εκλογές στις 25 Μάη με τους υποστηρικτές μιας τέτοιας κίνησης να προβάλλουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε μια μακρά προεκλογική περίοδο, πολύ περισσότερο αν ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει κεφάλι απ' τη ΝΔ στις ευρωεκλογές και τοπικοδιοικητικές εκλογές του Μάη και τη δυσκολία υλοποίησης των αντιλαϊκών μέτρων που έχουν ήδη σχεδιαστεί.

Στο μικρότερο κυβερνητικό εταίρο, το ΠΑΣΟΚ, μάλλον προσπαθούν να ξορκίσουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, φοβούμενοι τα χειρότερα. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Οδ. Κωνσταντινόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά στον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής»: «Σχετικά με αυτό που αναφέρετε για το ενδεχόμενο εκλογών. Από την επόμενη μέρα σχηματισμού κυβέρνησης τον Ιούνιο του 2012 ακούμε για μια κυβέρνηση που καταρρέει και για μια ανατροπή που έρχεται. Ούτε η κυβέρνηση κατέρρευσε ούτε η ανατροπή ήρθε. Η εκλογολογία δεν έχει καμία χρησιμότητα εκτός της δημοσιογραφικής».

Πρόωρες εκλογές, ακόμα και μέσα στο 2014, φαίνεται να «βλέπει» και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης. Μιλώντας στο ραδιοσταθμό «real fm» είπε: «Δεν πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να πάμε σε πρόωρες εκλογές μέσα στο 2014, ανεξάρτητα από το εάν θα γίνουν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στο αστικό Τύπο, πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θεωρείται από τους πιστωτές της χώρας αρνητική εξέλιξη, καθώς φοβούνται μην «εξοκείλει» η χώρα από τη δημοσιονομική πολιτική που από κοινού έχουν χαράξει στο πλαίσιο και της ΕΕ. Αυτό φέρεται να διεμήνυσε στους Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Στάινμάγερ που επισκέφτηκε πρόσφατα την Αθήνα.

Σημειωτέον, ο πρωθυπουργός διακήρυττε το προηγούμενο διάστημα ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2016. Ωστόσο, πριν από λίγες μέρες, έφτασε να υποστηρίζει ότι θα κάνει τα πάντα για να γίνουν οι εκλογές το 2016, και μόλις την περασμένη Παρασκευή είπε -απευθυνόμενος ουσιαστικά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που υποστήριξε ότι τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα τον εκλέξει Βουλή με πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ»: «Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να γίνουν (σ.σ.: βουλευτικές εκλογές) το 2015. Εκείνος που θα τις επιδιώξει, θα έχει και την πολιτική ευθύνη».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μαχητική απάντηση με ισχυρό ΚΚΕ παντού

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε σχόλιο που εξέδωσε το Σάββατο το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για την αντιπαράθεση σχετικά με τις εκλογές:

«Στις ευρωεκλογές, τις τοπικές εκλογές και τις βουλευτικές εκλογές, όποτε γίνουν, πρέπει να δοθεί μαχητική απάντηση, τόσο στα εκβιαστικά διλήμματα της κυβέρνησης, όσο και στην κοροϊδία του ΣΥΡΙΖΑ ότι μια κυβέρνηση πιστή στην ΕΕ και τους στόχους του κεφαλαίου μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος του λαού. Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού και μια μαχητική Λαϊκή Συμμαχία μπορεί να αντιπαλέψει την αντιλαϊκή πολιτική, την ΕΕ και να ανοίξει το δρόμο για τη λαϊκή διακυβέρνηση - εξουσία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ