ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Να τιμωρηθούν οι ένοχοι ζητούν οι γονείς του Πακιστανού εργάτη

Στις 18 Δεκέμβρη στο Μεικτό Ορκωτό δικάζονται οι δολοφόνοι (σ.σ. βρίσκονται ήδη στη φυλακή) του 26χρονου Σαχζάτ Λουκμάν του Πακιστανού εργάτη, που μαχαιρώθηκε στην καρδιά στις 17 Γενάρη τα ξημερώματα, στα Πετράλωνα. Ο εργάτης που βρισκόταν 5 χρόνια στη χώρα μας, πήγαινε με το ποδήλατό του στη δουλειά και δύο φασίστες - ναζιστές του έκλεισαν το δρόμο με μηχανή, κατέβηκαν και τον μαχαίρωσαν εν ψυχρώ.

Η οικογένειά του, θα βρίσκεται στη δίκη της δολοφονίας του παιδιού της και ζητάει να τιμωρηθούν οι ένοχοι, όπως είπε και ο συνήγορός τους σε εκδήλωση τιμής που έγινε το περασμένο Σάββατο, από την Πακιστανική Κοινότητα και από αντιρατσιστικές - αντιφασιστικές οργανώσεις. Η οικογένεια του μετανάστη εργάτη θα βρίσκεται σήμερα το απόγευμα στον τόπο της δολοφονίας όπου θα γίνει μνημόσυνο.

Ο συνήγορός του, αναφέρθηκε στους δολοφόνους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ένας άντρας των Σωμάτων Ασφαλείας (σ.σ. πυροσβέστης) που βρισκόταν σε κανονική άδεια και ένας φίλος του, βγήκαν στις 2 το πρωί, πήραν μαζί τους τα δύο στιλέτα πεταλούδα, άφησαν τα υπόλοιπα 4 στο σπίτι μαζί με τα 117 φυλλάδια της Χρυσής Αυγής και βγήκαν για κυνήγι, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε. Επίσης, είπε ότι βρέθηκαν 7 μαχαιριές στο σώμα του Σαχζάτ Λουκμάν και ότι προσπάθησε να διαφύγει και οι δύο δολοφόνοι τον μαχαίρωναν ταυτόχρονα. Σύμφωνα με μαρτυρίες, το μηχανάκι βρισκόταν μπροστά κάθετα να κόβει την πορεία του ποδηλάτου του μετανάστη εργάτη που πήγαινε στη δουλειά. Οι δύο δολοφόνοι συνελήφθησαν άμεσα, με το αίμα νωπό στα μαχαίρια, γιατί όπως ειπώθηκε δύο άνθρωποι βρήκαν το θάρρος και το κουράγιο να δουν και να καταγγείλουν.

Τέλος, ο συνήγορος σημείωσε ότι στη διάταξη που έχει εκδοθεί από τις ειδικές εφέτες - ανακρίτριες που εξετάζουν τη συνολική υπόθεση της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και αφορά στην αίτηση που είχε κάνει ο Ν. Μιχαλολιάκος για να αποφυλακιστεί «σαν μια από τις εμβληματικές υποθέσεις στις οποίες ενέχεται ως εγκληματική οργάνωση η ΧΑ αναφέρουν τη δολοφονία του Σαχζάτ και ως δύο από τα εκλεκτά μέλη των ταγμάτων εφόδου τα οποία περιπολούσαν στην Αθήνα όλο το προηγούμενο διάστημα, τρομοκρατώντας δολοφονώντας και επιτιθέμενοι εναντίον των μεταναστών και άλλων, κατονομάζουν ρητά και τους δυο κατηγορουμένους στην υπόθεση».

ΚΟΡΩΠΙ
Μετέτρεψαν σπίτι σε φυλακή προσφύγων

Δουλέμποροι κρατούσαν αλυσοδεμένους Σύρους πρόσφυγες. Οι δέκα πρόσφυγες ζούσαν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, αλυσοδεμένοι, από σπείρα δουλεμπόρων που τους εξανάγκαζαν να ζητούν χρήματα από τους συγγενείς τους στη Συρία προκειμένου να τους αφήσουν ελεύθερους.

Οπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, η σπείρα επιδιδόταν σε αρπαγή αλλοδαπών, τους οποίους και φυλάκιζαν σε σπίτι στο Κορωπί, με την πρόφαση ότι θα τους εξασφαλίσουν διαφυγή προς την Ιταλία. Οι δουλέμποροι τους παρελάμβαναν από διάφορα σημεία της Αθήνας αφού είχαν πληρωθεί με το ποσό των 3.000 ευρώ και τους μετέφεραν στο Κορωπί.

Εκεί, τους έδεναν τα χέρια και τα πόδια με αλυσίδες, τους αφαιρούσαν χρήματα και κινητά και τους εκβίαζαν. Στη συνέχεια με χρήση σωματικής βίας και με συνεχείς απειλές για τη ζωή τους, τους ανάγκαζαν να επικοινωνούν με συγγενικά τους πρόσωπα, προκειμένου αυτά να καταβάλουν το προσυμφωνηθέν χρηματικό ποσό.

Κατά τη διάρκεια της ομηρίας, οι συνθήκες κράτησής τους ήταν απάνθρωπες, με συνεχείς ξυλοδαρμούς και ελάχιστη παροχή τροφής και νερού. Το περασμένο Σάββατο το πρωί δύο από τους δέκα Σύρους κατάφεραν να λύσουν τις αλυσίδες τους και εγκατέλειψαν την κατοικία προκειμένου να ζητήσουν βοήθεια. Αστυνομικές δυνάμεις έσπευσαν στο σπίτι, όπου βρήκαν αλυσοδεμένους τους υπόλοιπους οχτώ. Στη συνέχεια έπιασαν τέσσερα από τα εφτά μέλη της συμμορίας, ενώ αναζητούνται οι υπόλοιποι τρεις.

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΙΖΙΑΚΗΣ (ΓΚΙΚΑΚΗΣ)
ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΙΖΙΑΚΗΣ (ΓΚΙΚΑΚΗΣ)
φωτο 1

Στη μνήμη του ΚΟΥΤΡΟΥΛΗ ΣΩΤΗΡΙΟΥ του Μιχαήλ, η γυναίκα και τα παιδιά του προσφέρουν για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ 150 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Πενταλόφου Αιτωλ/νίας.

***

Στη μνήμη των αλησμόνητων γονιών μας, ΔΗΜΗΤΡΗ και ΒΟΥΛΑΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Θήβας.

Δημήτρης, Ειρήνη, η εγγονούλα Βουλίτσα, Γιώργος.

***

Στη μνήμη των αξέχαστων γονιών μας, ΜΕΛΕΤΗ και ΚΑΤΙΝΑΣ ΣΥΚΑΡΑ, προσφέρουμε 30 ευρώ, στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Θήβας.

Ειρήνη, Δημήτρης και η εγγονούλα Βουλίτσα

ΦΩΤΟ (Βασίλη Γκιζιάκη) 1

Στη μνήμη του ΒΑΣΙΛΗ ΓΚΙΖΙΑΚΗ (ΓΚΙΚΑΚΗ) αγωνιστή της ΕΑΜικής Αντίστασης - Συνταγματάρχης του Εφεδρικού ΕΛΑΣ Αθήνας, που σε όλη του τη ζωή υπερασπίστηκε τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και τα ιδανικά του σοσιαλισμού και του πατέρα του ΚΩΣΤΑ ΓΚΙΚΑΚΗ, κομμουνιστή, πρωτεργάτη του κινήματος των τσαγκαράδων στις Σέρρες, από τα ιδρυτικά μέλη του ΚΚΕ, προσφέρουμε 1.170 ευρώ για την ενίσχυση του ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Πεντέλης.

Τα εγγόνια, τα παιδιά, η σύζυγος και η αδερφή.

***

φωτό 1

Στις 16.12.1949, λόγω ανηκέστου βλάβης, άνοιξε η πόρτα της φυλακής για τον ΓΙΩΡΓΟ ΛΙΝΑΡΔΗ, μετά από είκοσι χρόνια διωγμών και φυλακίσεων και χάρη στις ενέργειες της δικηγόρου και αγωνίστριας Βούλας Ιατρίδου. Η οριστική αποφυλάκισή του έγινε το 1960 με τα μέτρα ειρήνευσης.

ΛΙΝΑΡΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΛΙΝΑΡΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Για την Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Λυκότρυπας, 50 ευρώ.

Ο σύντροφος Γ. Κ.

***

Χάθηκες από το φως του ήλιου και αυτός δάκρυσε, χάθηκες από τα μάτια μας, αλλά ζεις στη σκέψη μας, στην καρδιά μας. Δεν πρόλαβες να ζήσεις πολύ. Πρόλαβες όμως να δώσεις πάρα πολλά. Γεννήθηκες Αγωνιστής. «Εφυγες» Αγωνιστής. Οι αγώνες σου δεν πήγανε χαμένοι, μη στεναχωριέσαι. Οι συμβουλές σου, τα λόγια σου έχουν μείνει χαραγμένα βαθιά στην καρδιά μας, στην ψυχή μας, σε όλους αυτούς που σε γνώρισαν, σε έζησαν. Ακόμα και στους πολιτικούς αντιπάλους σου ράγισε η καρδιά για το χαμό σου. Απλά γιατί γνωρίζουν την αξία σου. Μας έδωσες σε όλους να καταλάβουμε τα λόγια του Σααδί, ότι η ζωή είναι ένας καθημερινός αγώνας για την επιβίωση. Τα στοχασμένα λόγια του μεγάλου Νίκου Καζαντζάκη: Ιδέες δεν Υπάρχουν. Ανθρωποι υπάρχουν που καβαλούν τις ιδέες και ανάλογα με το μπόι των ανθρώπων που τις κουβαλούν γίνονται κι αυτές μεγάλες. Το μόνο που μπορούμε να σου δώσουμε εμείς για όλα αυτά που μας έδωσες, για όλα αυτά που μας άφησες είναι ένα: ΝΑ ΥΠΟΚΛΙΘΟΥΜΕ. ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ.

Στη μνήμη του, η οικογένεια της αδελφής του, Μάχης Ξενοπανάγου, προσφέρει στο ΚΚΕ 80 ευρώ μέσω της Νότιας Εδαφικής ΚΟΒ Αχαΐας.

***

φωτό 1

Η ΠΕΤΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ «έφυγε» από τη ζωή στις 12/12/13. Γεννήθηκε στα Πετρικάτα Κεφαλονιάς το 1912. Φτωχή οικογένεια, ο πατέρας αναγκάστηκε να φύγει μετανάστης στην Αμερική για να τους ζήσει. Παρακολουθεί τις αγροτικές κινητοποιήσεις στο νησί, το 1927, και έρχεται σε επαφή με τους πρώτους μαρξιστές μέσα από πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονται στο χωριό και δέχεται τις πρώτες επιρροές. Ερχεται στην Αθήνα το 1934. Εργάστηκε στο εμπόριο, γνωρίστηκε με συναδέλφους από το σωματείο εμποροϋπαλλήλων και γράφεται σ' αυτό. Αφοσιωμένη στις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού, αγωνίστηκε κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ και έδωσε ό,τι καλύτερο είχε για τη βελτίωση της ζωής όλων μας. Οργανώθηκε στο ΚΚΕ από το 1941, μέσα στις κλαδικές ΚΟΒ εμποροϋπαλλήλων. Οργανώνεται από τους πρώτους στο Εργατικό ΕΑΜ . Αναπτύσσει πολύμορφη δράση και παίρνει μέρος σε πολλές αποστολές με κίνδυνο της ζωής. Γι' αυτή της τη δράση συλλαμβάνεται από την ομάδα του αρχιβασανιστή Παρθενίου. Βασανίστηκε και μετά μεταφέρθηκε στις φυλακές Χατζηκώστα σε αφασία για 2 μήνες, με βαριές κακώσεις στον εγκέφαλο. Στου Χατζηκώστα έμεινε 7 μήνες. Μετά την απελευθέρωση εκλέγεται στη διοίκηση του σωματείου εμποροϋπαλλήλων, την οποία κέρδισαν οι συνεπείς αγωνιστές, και είναι υπεύθυνη της πρώτης ομάδας γυναικών που δημιουργείται. Φροντίδα πρώτη για τα ορφανά, τα παιδιά των φυλακισμένων και τους κατατρεγμένους από τον πόλεμο. Εφτιαξαν κατασκήνωση στην Πεντέλη και φρόντισαν για συσσίτια, ρουχισμό και τις ανάγκες των παιδιών. Μέσα στους Αγώνες θα γνωρίσει τον Χρήστο Πετρίδη, πρόεδρο του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων και θα παντρευτούν, τα Χριστούγεννα του 1947. Η Μαρία θα ξανασυλληφθεί το Μάρτη του 1948 και παίρνει το δρόμο της εξορίας. Πρώτα στη Χίο, μετά Τρίκερι, Μακρόνησο και πάλι Τρίκερι. Τρεις μήνες μετά τη σύλληψη της Μαρίας, συλλαμβάνεται και ο άντρας της, κυνηγημένος από τη δικτατορία του Μεταξά ακόμη, Ακροναυπλιώτης που ζούσε στην παρανομία και τον στέλνουν στη Μακρόνησο. Εκεί, αφού τον κράτησαν αρκετά και τον σακάτεψαν στο ξύλο, τον έστειλαν σπίτι του να πεθάνει. Η Μαρία έμαθε το θάνατό του στην εξορία. Και η χούντα τη συνέλαβε και τη βασάνισε. Η Μαρία ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου Γυναικών Ηλιούπολης και του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ Ηλιούπολης - Υμηττού - Δάφνης. Μέλος του τιμημένου ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής της.

ΠΕΤΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΠΕΤΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ
Στη μνήμη της, η Μαργαρίτα Αντωνίου προσέφερε 50 ευρώ για την ενίσχυση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ κέντρου Ηλιούπολης.

ΚΟΥΤΡΟΥΛΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
ΚΟΥΤΡΟΥΛΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
Πέθανε η φοιτήτρια του τροχαίου στα Τέμπη

Πέθανε η 24χρονη φοιτήτρια από την Κυπαρισσία, η οποία είχε τραυματιστεί, σοβαρά, στο τροχαίο δυστύχημα που έγινε στα Τέμπη, στις 25 Νοέμβρη, όταν είχαν συγκρουστεί ΙΧ αυτοκίνητο με φορτηγό και λεωφορείο, με αποτέλεσμα το θάνατο του οδηγού του ΙΧ και τον τραυματισμό άλλων 14 ατόμων.

Η κοπέλα που επέβαινε στο λεωφορείο, έδωσε, για 20 μέρες, σκληρή μάχη για τη ζωή, νοσηλευόμενη στην εντατική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερε...

Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Δίωξη και για το «πόθεν έσχες»

Νέα ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε κατά του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπαντωνίου για ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες». Κατηγορείται ότι δε δήλωσε τη διετία 2009 - 2010 περί τα 2 εκ. ευρώ που διέθετε σε λογαριασμούς σε ελβετική τράπεζα η σύζυγός του. Το εν λόγω ποσό εντοπίστηκε ανάμεσα στους καταθέτες της λεγόμενης λίστας Λαγκάρντ.

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ
Αθωώθηκαν όλοι

Αθώοι κρίθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων οι 42 κατηγορούμενοι επιχειρηματίες, επενδυτές, χρηματιστές εφοπλιστές κ.ά. που κάθισαν στο εδώλιο με βαριά αδικήματα, όπως αυτά της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Το δικαστήριο έκρινε ότι δε στοιχειοθετήθηκε η κατηγορία της απάτης. Για την παραπομπή των 42 είχε εκδοθεί βούλευμα όπου αναφέρονταν, τεχνητή αύξηση της αξίας των επίμαχων μετοχών και παρατίθονταν ευρήματα από ΣΔΟΕ και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ