ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Δυναμική κινητοποίηση στην Αθήνα

Παρεμβάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας και στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών

Από την κινητοποίηση στην Αθήνα
Από την κινητοποίηση στην Αθήνα
Ως συνέχεια των προηγούμενων δράσεων και κινητοποιήσεων για δωρεάν σίτιση, στέγαση, μεταφορές, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών διοργάνωσε χτες στην Αθήνα μια μαζική κινητοποίηση με αφορμή τα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν φοιτητές και σπουδαστές στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. «Μέτωπο αγώνα ανέργων - σπουδαστών, σκλάβοι δε θα γίνουμε των εκμεταλλευτών», «Ούτε πελάτες, ούτε τζάμπα εργάτες» βροντοφώναξαν εκατοντάδες φοιτητές στην κινητοποίηση που έγινε με αποφάσεις των Φοιτητικών Συλλόγων: Νοσηλευτικής, ΣΓΤΚΣ, ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ, Πολιτικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων, Παιδαγωγικού και Συλλόγου Οικοτρόφων Νέας Εστίας ΕΜΠ.

Οι φοιτητές πορεύτηκαν από τα Προπύλαια στη Βουλή, όπου επέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους, με κύρια αιχμή να δοθεί άμεσα από τον κρατικό προϋπολογισμό επαρκής χρηματοδότηση στα ιδρύματα. Απαιτούν ακόμη την κατάργηση του νόμου - πλαισίου και του σχεδίου «Αθηνά». Να μη δίνουν από την τσέπη τους ούτε ένα ευρώ για σίτιση, στέγαση, μετακίνηση, αναλώσιμα, βιβλία. Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές. Καθηγητές πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε όλα τα αντικείμενα σπουδών. Το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα, δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Καμία απόλυση σε ΑΕΙ - ΤΕΙ.

Αμέσως μετά την επίδοση του υπομνήματος ο Γιάννης Κονταργύρης, εκ μέρους του ΜΑΣ, επισήμανε ότι «ο αγώνας δεν σταματάει εδώ. Εχουμε ένα σωρό οξυμένα προβλήματα και ξέρουμε ότι δεν πρόκειται να λυθούν από μόνα τους, οπότε πρέπει από σήμερα κιόλας να οργανώσουμε καλύτερα τον αγώνα που θέλουμε να κάνουμε. Να οργανώσουμε τη δράση μας μέσα από τις Επιτροπές Αγώνα, τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους. Με μπροστάρηδες τα μέλη των Συλλόγων Νοσηλευτικής, ΣΕΜΦΕ. Τέτοιους συλλόγους θέλουμε, αγωνιστικούς, με πολύμορφη δράση πάνω σ' όλα τα προβλήματα. Δεν σταματάμε εδώ».

Στη Θεσσαλονίκη

Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της έλλειψης πετρελαίου θέρμανσης αλλά και γενικότερα της υποχρηματοδότησης, μετέφεραν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ στο ΤΕΙ και ζήτησαν από την Περιφέρεια να συμβάλει ώστε να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα.

Αναλυτικά, κατήγγειλαν ότι υπάρχει έλλειψη θέρμανσης και ζεστού νερού στις Εστίες όπου μένουν περίπου 150 φοιτητές και φοιτήτριες. Επιπλέον, εξαιτίας του κρύου είναι αδύνατη η παρακολούθηση μαθημάτων και εργαστηρίων. Υπάρχει δραστική μείωση του αριθμού των προβλεπόμενων έκτακτων καθηγητών με πλήρες ωράριο, από 170 πέρσι σε μόλις 14 φέτος, με αποτέλεσμα να χάνονται δεκάδες ώρες μαθημάτων ή και να μη διδάσκονται υποχρεωτικά μαθήματα και εργαστήρια. Υπάρχουν ελλείψεις σε αναλώσιμα και άλλο αναγκαίο εξοπλισμό. Επιπλέον, υπάρχει κίνδυνος διακοπής της σίτισης από σήμερα 13 Δεκέμβρη τόσο στη Λέσχη της Σίνδου, όσο και στο εστιατόριο επί της οδού Β. Ολγας.

Οι εκπρόσωποι των Επιτροπών Αγώνα του ΜΑΣ απαίτησαν έκτακτη κρατική χρηματοδότηση, να προχωρήσουν τώρα οι απαιτούμενες διαδικασίες προμήθειας πετρελαίου, να λυθεί το ζήτημα με τη σίτιση. Απαίτησαν άμεση πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, που να καλύπτει τις ανάγκες του ιδρύματος και κάλυψη των τρεχουσών αναγκών με έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ κάλεσαν το Περιφερειακό Συμβούλιο να εκφράσει έμπρακτα τη συμπαράστασή του στους φοιτητές και να διεκδικήσει έκτακτη χρηματοδότηση για τη λειτουργία του ιδρύματος. Αναρμόδια δήλωσε η διοίκηση της Περιφέρειας, διά στόματος περιφερειάρχη, Α. Τζιτζικώστα, ο οποίος κατά τ' άλλα είπε ότι «συντάσσεται με τα αιτήματα των φοιτητών και συμπαραστέκεται στις δίκαιες διεκδικήσεις τους».

Στην Πάτρα

Κινητοποίηση στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές πραγματοποιήθηκε προχτές ύστερα από απόφαση των Φοιτητικών Συλλόγων του Βιολογικού, του Φυσικού και των Μηχανικών Η/Υ. Στη συνάντηση με τον αντιπρύτανη κατατέθηκαν αιτήματα πάνω στα φλέγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εστιακοί φοιτητές, όπως να λυθεί άμεσα το ζήτημα της θέρμανσης, άμεση οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου της Εστίας από τον κρατικό προϋπολογισμό αφού για να εξασφαλιστεί η σίτιση των φοιτητών κατά τη διάρκεια της απεργίας των διοικητικών, ο σύλλογος είχε ξοδέψει πάνω από 8.000 ευρώ! Την άμεση λήψη μέτρων για τη φύλαξη του χώρου της Εστίας ενισχύοντας το υπάρχον προσωπικό και, τέλος, να εξασφαλιστεί ζεστό νερό καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας για τους οικότροφους.

Ο αντιπρύτανης απέφυγε να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις και να δεσμευτεί για τη λύση όλων των προηγούμενων ζητημάτων. Μάλιστα, είπε πως δεν γνώριζε καν τη δράση του Συλλόγου το προηγούμενο διάστημα και επίσης δεν μπορεί να αντλήσει τέτοιο κονδύλι.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ
Απαράδεκτη παρέμβαση στο συνδικαλιστικό κίνημα

Απαράδεκτη παρέμβαση κυβέρνησης και εισαγγελέα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Ο λόγος για την εισαγγελική παραγγελία προς το προεδρείο του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών, με την οποία ζητά «να αποστείλει στο 2ο Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής τα πρακτικά τής από 02-12-2013 Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου, γνωρίζοντας τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας των μελών της Απεργιακής Επιτροπής».

Η εισαγγελική παρέμβαση σε συλλογικές διαδικασίες των εργαζομένων σηματοδοτεί την κλιμάκωση του αυταρχισμού, την όξυνση της απόπειρας ποινικοποίησης κάθε δίκαιου αγώνα των εργαζομένων. Τις προηγούμενες μέρες, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας της ΑΔΕΔΥ και δυνάμεων του ΠΑΜΕ και πρωτοβάθμιων σωματείων στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, όπου ο Δ. Περδίκης, διευθυντής του υπουργείου ισχυρίστηκε - χωρίς να πείσει κανέναν - ότι «η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, αλλά το θέμα θα διερευνηθεί». Σήμερα, ΑΔΕΔΥ και δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα κάνουν νέα παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Παραμένουν σε αγωνιστικό πόστο

Σε επαγρύπνηση είναι και οι εργαζόμενοι και των 8 πληττόμενων πανεπιστημίων από τη διαθεσιμότητα. Χτες, δικαστικοί επιμελητές κοινοποίησαν σε εργαζόμενους που δεν αυτοαπογράφηκαν παραπεμπτικά του υπουργείου Παιδείας για το Πειθαρχικό Συμβούλιο με το ερώτημα της αργίας. Συγκεκριμένα, σε 2 εργαζόμενους από τους 17 που δεν έχουν απογραφεί στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και σε 6 από τους 20 συνολικά του Πανεπιστημίου Πάτρας. Το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει ότι τα συγκεκριμένα παραπεμπτικά είναι ανενεργά, καθώς φέρουν ημερομηνίες 13 - 14 Νοέμβρη, δηλαδή πριν τις δεσμεύσεις του υπουργού Παιδείας προς την Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (4/12/2013) ότι: Από τους 276 διοικητικούς υπαλλήλους που δεν αυτοαπογράφηκαν κανένας δεν θα τεθεί σε αργία, δεν θα παραπεμφθούν σε πειθαρχικά.

Οι εργαζόμενοι στο ΕΚΠΑ συνεχίζουν σήμερα με νέα 24ωρη απεργία, ενώ εκφράζονται έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των παρατάξεων του Συλλόγου Εργαζομένων για το τι θα γίνει από Δευτέρα. Στο Πανεπιστήμιο Πάτρας και στο ΑΠΘ σήμερα κάνουν στάση εργασίας. Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας, οι εργαζόμενοι του ΑΠΘ θα κάνουν συγκέντρωση στις 8 το πρωί έξω από το λεβητοστάσιο του ιδρύματος και στη συνέχεια θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στη Σύνοδο των Πρυτάνεων. Θυμίζουμε ότι σχεδόν το σύνολο των θερμαστών - συντηρητών καυστήρων στο ΑΠΘ έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στη θέρμανση του πανεπιστημίου. Η Πρυτανεία αρχικά κάλεσε τους εργαζόμενους, που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, να βοηθήσουν ώστε να μη μείνει χωρίς θέρμανση το ίδρυμα και στη συνέχεια τους αντικατέστησε με εργολαβικούς εργαζόμενους από τη Λέσχη.

Αγωνιστικές διεκδικήσεις μαθητών

Από την χτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα
Από την χτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα
Κινητοποίηση και πορεία στο Δημαρχείο Αθήνας έκαναν χτες το μεσημέρι οι μαθητές του 6ου ΕΠΑΛ Αμπελοκήπων και του 4ου ΕΠΑΛ Αθήνας (Πατήσια). Αντιπροσωπεία των μαθητών επέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματά τους με πιο άμεσα την κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων και θέρμανση στα σχολεία.

Οι μαθητές των δύο σχολείων, με αποφάσεις των 5μελών και 15μελών τους, καλούν σε συντονισμό κάθε ΕΠΑΛ, προκειμένου να δυναμώσουν την πάλη τους.

Σε κινητοποίηση την Τρίτη 17 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ. στην οδό Πατησίων καλούν οι μαθητές των 41ου, 42ου, 39ου, 15ου, 67ου, 20ού και 19ου Λυκείων που συμμετέχουν στο Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων 6ου Διαμερίσματος. Καλούν επίσης σε σύσκεψη συντονισμού την ίδια μέρα. Οι μαθητές διεκδικούν: Κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικούς, καμία ποινική δίωξη για τους μαθητές που αγωνίζονται, καλύτερες σχολικές εγκαταστάσεις, θέρμανση για κάθε σχολείο, δωρεάν σίτιση για όλα τα παιδιά από το δήμο, πάσο για τις μετακινήσεις των μαθητών, επαναπρόσληψη βοηθητικού προσωπικού (καθαρίστριες, φύλακες κλπ.).

Επίσης, συγκέντρωση και πορεία στη Θεσσαλονίκη, αρχικά προς τα γραφεία του υφυπουργού Παιδείας Κ. Γκιουλέκα και στη συνέχεια προς τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα μαθητές και εκπαιδευτικοί που διαμαρτύρονται για τη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών και τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται στα σχολεία.

Εκλογές Συλλόγου «ο Βύρων»

Ολοκληρώνονται αυτό το Σαββατοκύριακο οι εκλογές του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «ο Βύρων». Οι ψηφοφορίες γίνονται στα γραφεία του Σωματείου (Γ΄ Σεπτεμβρίου 48Β, στο κέντρο της Αθήνας), αύριο Σάββατο και την Κυριακή, από τις 11 π.μ. έως τις 7 μ.μ.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο σωματείο καλούν τους εργαζόμενους στην ιδιωτική εκπαίδευση να συμμετάσχουν στις αρχαιρεσίες, να δυναμώσουν το σωματείο, να ενισχύσουν την «Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση», το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ