ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Γαλλική επέμβαση με τις ευλογίες του ΟΗΕ

Γαλλικές δυνάμεις αναπτύσσονται στην πρωτεύουσα Μπανγκί
Γαλλικές δυνάμεις αναπτύσσονται στην πρωτεύουσα Μπανγκί
ΜΠΑΝΓΚΙ.--

Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός μετά την επέμβαση στο Μάλι φέτος στην αρχή του χρόνου προχωράει τώρα σε νέα επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Ενωση. Η κυβέρνηση του «σοσιαλιστή» προέδρου Φρανσουά Ολάντ έχει εξασφαλίσει νωρίτερα χτες τις ευλογίες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που αποφάσισε ομόφωνα την πραγματοποίηση επέμβασης από στρατιώτες της Γαλλίας και της Αφρικανικής Ενωσης σε μία από τις φτωχότερες αφρικανικές χώρες με τεράστιο ανεκμετάλλευτο ορυκτό πλούτο, με πρόσχημα και πάλι την προστασία του πληθυσμού από ένοπλες ομάδες.

Σε έκτακτο χτεσινοβραδινό τηλεοπτικό διάγγελμα, ο πρόεδρος Ολάντ ανακοίνωσε ότι το Παρίσι αναλαμβάνει «άμεσα δράση» ανταποκρινόμενο στην έκκληση της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας για «βοήθεια», ισχυριζόμενος τάχα ότι και αυτή η επέμβαση (όπως και η άλλη που ξεκίνησε από τον περασμένο Γενάρη στο Μάλι και ακόμη συνεχίζεται...) «θα είναι γρήγορη» και «δε θα διαρκέσει πολύ». Πρόσθεσε ότι θα πραγματοποιήσει την επέμβαση «σε συνεργασία με τους Αφρικανούς και με την υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας», διαβεβαιώνοντας ότι «η Γαλλία δεν έχει κανέναν άλλο στόχο, παρά μόνο να σώσει ανθρώπινες ζωές».

Πριν την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και την απόφαση του προέδρου Ολάντ να διπλασιάσει τους 600 Γάλλους στρατιώτες που είχαν φθάσει ως χτες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ως ενίσχυση στη μόνιμη βάση των άλλων 410 Γάλλων στρατιωτών που εδρεύουν στη χώρα, είχαν προηγηθεί ανελέητες σφαγές τουλάχιστον 100 αμάχων στην πρωτεύουσα Μπανγκί από ένοπλες ομάδες χριστιανών και μουσουλμάνων μισθοφόρων. Οι περισσότερες σφαγές φέρεται πως εξαπολύθηκαν από ένοπλες ομάδες Χριστιανών τα ξημερώματα ως αντίποινα για τους μαζικούς φόνους, βιασμούς και λεηλασίες που έχουν εξαπολύσει εδώ και μήνες οι ένοπλες ορδές ισλαμιστών μισθοφόρων της οργάνωσης ΣΕΛΕΚΑ, που στηρίζουν τη χούντα του «προέδρου» Μισέλ Ντζοτόντια.

ΚΙΝΑ - ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ - ΗΠΑ
Κόντρες με αιχμή τη σινική ζώνη αεράμυνας

ΠΕΚΙΝΟ - ΣΕΟΥΛ.--

Παρά τις αρχικές προσπάθειες να εμφανιστεί ένα θετικό κλίμα στην προχτεσινή πολύωρη συνάντηση του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, οι αντιθέσεις και ο ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας δεν κατέστη δυνατόν να καλυφθούν.

Μιλώντας χτες σε Αμερικανούς επιχειρηματίες στο Πεκίνο, ο Μπάιντεν δήλωσε πως η πρόσφατη θέσπιση σινικής ζώνης αεράμυνας πάνω από τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας προκαλεί «σημαντική ανησυχία» στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας. Σημείωσε πως εξέθεσε «με ευθύτητα και σαφήνεια» τις αμερικανικές θέσεις για το θέμα, καλώντας στη συνέχεια το Πεκίνο να πάρει μέτρα που θα αποκλιμακώσουν την ένταση. Ο ίδιος υποστήριξε με νόημα ότι οι ΗΠΑ «ήταν, είναι και θα παραμείνουν πολιτική, οικονομική και στρατιωτική δύναμη στον Ειρηνικό»...

Συναντώντας αργότερα νεαρούς Κινέζους που ανέμεναν την έκδοση βίζας για να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος τους προκάλεσε να αμφισβητήσουν την εξουσία, λέγοντας ότι στη χώρα του «τα παιδιά ανταμείβονται... όταν προκαλούν το στάτους κβο»! Επέκρινε έτσι τον έλεγχο που ασκεί η σινική ηγεσία σε διάφορα επίπεδα εξουσίας, καταλήγοντας ότι η «καινοτομία συμβαίνει μόνο όταν μπορείς να αναπνεύσεις ελεύθερα»...

Απαντώντας εμμέσως στις δηλώσεις Μπάιντεν, η εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου Εξωτερικών, Χονγκ Λέι, σημείωσε ότι είναι σύννομη με το διεθνές δίκαιο η απόφαση του Πεκίνου να δημιουργήσει Ζώνη Αναγνώρισης Αεράμυνας στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, καλώντας την αμερικανική πλευρά «να πάρει αντικειμενική και δίκαιη στάση και να τη σεβαστεί».

Αργότερα χτες βράδυ ο Μπάιντεν έφθασε στη Σεούλ ξεκινώντας τριήμερη επίσημη επίσκεψη. Στην ατζέντα των συνομιλιών με την ηγεσία της χώρας συμπεριλαμβάνονται η σινική ζώνη αεράμυνας, τα σχέδια της Σεούλ για διεύρυνση της δικής της ζώνης αεράμυνας σε νότιες περιοχές της χώρας κοντά στα θαλάσσια σύνορα με την Κίνα, η προσπάθεια της Ουάσιγκτον για βελτίωση των διαταραγμένων σχέσεων της Ν. Κορέας με την Ιαπωνία, οι σχέσεις της Σεούλ με τη ΛΔ Κορέας και άλλα διμερή ζητήματα.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πιέσεων συνέχεια με νέα επίσκεψη Κέρι

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Εναν «τόνο» αισιοδοξίας προσπάθησε να δώσει, χτες, κατά τις επαφές που είχε σε Ισραήλ και Παλαιστινιακά Εδάφη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος, μεταβαίνοντας για 18η φορά στην περιοχή σε 1 χρόνο, άσκησε όσο το δυνατόν περισσότερες πιέσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών (που έχουν παγώσει εδώ και τουλάχιστον τρεις βδομάδες μετά από την ισραηλινή ανακοίνωση για νέα μεγάλα εποκιστικά σχέδια). Ο Κέρι υποστήριξε ότι έχει επιτευχθεί «κάποια πρόοδος» και ότι ούτως ή άλλως ήταν εξαρχής γνωστό ότι πρόκειται για «ένα δρόμο δύσκολο και περίπλοκο».

Αρχικώς, είχε τρίωρη συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με τον οποίο συζήτησε και το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, επιδιώκοντας να κατευνάσει την ισραηλινή οργή. Τόνισε ότι διαβεβαίωσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι η ασφάλεια του Ισραήλ είναι η προτεραιότητα, με βάση την οποία οι ΗΠΑ διεξάγουν τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν και ότι θα κάνουν τα πάντα, προκειμένου να μην έχει η Τεχεράνη στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα. Επίσης, επανέλαβε ότι ο βασικός πυρήνας των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, που αφορά τις τράπεζες και τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, παραμένει σε ισχύ και ελέγχεται από όλες τις αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες. Οι δηλώσεις του Κέρι «απαντούσαν» στο ζήτημα που έθεσε ο Νετανιάχου εξαρχής ότι είναι «ανάγκη να γίνουν βήματα για να προληφθεί περαιτέρω αποδυνάμωση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν».

Ως προς τις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους, ο Κέρι δήλωσε ότι αναγνωρίζει την ανησυχία της ισραηλινής κυβέρνησης μήπως, επιστρέφοντας εδάφη στους Παλαιστινίους, τεθεί υπό απειλή η ισραηλινή ασφάλεια και συμπλήρωσε ότι επ' αυτού του θέματος «παρουσίασε μια σειρά από ιδέες και προτάσεις στην ισραηλινή πλευρά» στις οποίες απέφυγε να αναφερθεί συγκεκριμένα. Τις «ιδέες» αυτές εκτιμάται ότι παρουσίασε και στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Αμπάς με τον οποίο συναντήθηκε στη Ραμάλα επί τετράωρο χτες το απόγευμα. Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Αμπάς δεν έκανε δηλώσεις και ο επικεφαλής Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ δήλωσε ότι συζητήθηκε το θέμα «της ασφάλειας» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «το Ισραήλ θα τιμήσει τις δεσμεύσεις του και θα τερματίσει τους εποικισμούς». Ο Κέρι είπε ότι πιθανώς, σε δύο βδομάδες, να επιστρέψει στην περιοχή για να δει πώς έχει προχωρήσει η συζήτηση επί των ιδεών που κατέθεσε.

ΣΥΡΙΑ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Εξαιρετικά τεταμένη η κατάσταση

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Εξαιρετικά τεταμένη παραμένει η ατμόσφαιρα στο Λίβανο μία μέρα μετά τη δολοφονία του ηγετικού στρατιωτικού στελέχους της «Χεζμπολάχ», Χασάν Λακίς. Η δολοφονία αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο μεταφοράς των συγκρούσεων από τη γειτονική Συρία στο λιβανικό έδαφος διά της αξιοποίησης του θρησκευτικού σεχταρισμού.

Η «Χεζμπολάχ» κατήγγειλε το Ισραήλ και απέφυγε τα περαιτέρω σχόλια. Πολιτικοί της αντίπαλοι καταδίκασαν τη δολοφονία και το Ισραήλ και κατηγόρησαν τη «Χεζμπολάχ» ότι με τη συμμετοχή μαχητών της στο πλευρό του συριακού στρατού προκαλεί αστάθεια στο Λίβανο με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την πόλη της Τρίπολης όπου έχει αναπτυχθεί στρατός και παρ' όλα αυτά συνεχίζονται οι σποραδικές συγκρούσεις με ενόπλους είτε υποστηρικτές του καθεστώτος Ασαντ είτε των αντικαθεστωτικών, με αποτέλεσμα και χτες να σκοτωθεί ένας στρατιώτης και να τραυματιστούν άλλοι έξι. Η οργάνωση ανταπάντησε ότι την Τρίπολη αποσταθεροποιεί η «Συμμαχία της 14ης Μάρτη» που έχει κορμό το σουνιτικό φιλο-σαουδαραβικό κόμμα «Μέλλον». Ολες οι πολιτικές δυνάμεις συμφωνούν ότι υπάρχει μείζον πρόβλημα πλέον με τους ακραίους ισλαμιστές που πηγαινοέρχονται από τα διάτρητα σύνορα με τη Συρία.

Στο μεταξύ, στη διπλανή Συρία, στοιχεία προερχόμενα από τους μετριοπαθείς αντικαθεστωτικούς υποστηρίζουν ότι 5.500 ξένοι εξτρεμιστές δρουν στη χώρα εκτός ελέγχου. Επίσης, έγινε γνωστό ότι το ακραίο «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε» απήγαγε 50 Κούρδους από τις κουρδικές περιοχές που πολιορκεί στην επαρχία Χαλεπιού, επιδιώκοντας να πιέσει τους Κούρδους στα βορειοανατολικά, οι οποίοι το εκδίωξαν από τη μεθόριο.

ΥΕΜΕΝΗ
Πολύνεκρη επίθεση κατά του υπουργείου Αμυνας

ΣΑΝΑ'Α.--

Αιματηρή επίθεση πραγματοποιήθηκε, χτες το πρωί, κατά του συγκροτήματος όπου στεγάζεται το υπουργείο Αμυνας της Υεμένης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 52 άνθρωποι και να τραυματιστούν 70 (το Γερμανικό Πρακτορείο υποστηρίζει ότι σκοτώθηκαν 40 και τραυματίστηκαν 100). Μεταξύ των νεκρών, συγκαταλέγονται και δύο ξένοι γιατροί καθώς και τέσσερις ξένοι νοσηλευτές.

Η επίθεση ξεκίνησε νωρίς το πρωί, όταν καμικάζι εξερράγη στην κεντρική πύλη του συγκροτήματος στη συνοικία Μπαμπ αλ Γιάμαν, στην παλιά Πόλη της πρωτεύουσας της Υεμένης. Ακολούθησε επίθεση ενόπλων που έφεραν στρατιωτικές στολές. Η μάχη μεταφέρθηκε στο εσωτερικό του συγκροτήματος και συγκεκριμένα σε ένα νοσοκομείο που φιλοξενείται εντός του χώρου, το οποίο τελικά πέρασε υπό τον έλεγχο του υεμενίτικου στρατού μετά από πολύωρη μάχη, που το κατέστρεψε σχεδόν ολοσχερώς.

Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση. Οι αρχές υποψιάζονται κυρίως την εξτρεμιστική ισλαμιστική «αλ Κάιντα της αραβικής χερσονήσου», ενώ υποψίες στρέφονται και κατά «οπαδών» του πρώην Προέδρου Αμπντουλάχ αλ Σάλεχ. Στο συγκρότημα μετέβη ο Πρόεδρος Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι, μετά το τέλος των συγκρούσεων, ο οποίος διέταξε ενδελεχή έρευνα της κατάστασης. Ο υπουργός Αμυνας Μουχάμαντ Νάσερ βρίσκεται σε επίσκεψη στην Ουάσιγκτον. Ο ΟΗΕ καταδίκασε την επίθεση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ