Τα στοιχεία του εκφυλισμού εκφράστηκαν και στη διαδικασία των εκλογών
Η ικανοποίηση των αναγκών των εργαζόμενων, δεν μπορεί να γίνει χωρίς αγώνες σύγκρουσης και ρήξης με την ΕΕ και τα μεγάλα συμφέροντα, σημείωσαν οι ταξικές δυνάμεις στο συνέδριο |
Τον εκφυλισμό των διαδικασιών από τις δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού, ήρθε να ολοκληρώσει η απαίτηση χτες της ηγεσίας ΔΑΚΕ, με την ενεργή στήριξη της ηγεσίας της ΠΑΣΚ, να ξανανοίξουν οι κάλπες που είχαν ήδη κλείσει, για να ψηφίσουν μέλη της που είχαν καθυστερήσει! Η ένστασή τους τελικά απορρίφθηκε.
Οι αρχαιρεσίες ξεκίνησαν με την πλειοψηφία της εφορευτικής επιτροπής και τον δικαστικό αντιπρόσωπο να μη δέχεται το πρακτικό απόφασης (!) του συνεδρίου που όριζε τη νομιμοποίηση και συμμετοχή στο Συνέδριο μόνο τριών από τους 20 αντιπροσώπους της Ομοσπονδίας Υπουργείου Εθνικής Αμυνας, λόγω σωρείας παρατυπιών.
Αντιθέτως, δέχθηκε τον αυθαίρετο ισχυρισμό των ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ ότι το Συνέδριο νομιμοποίησε το σύνολο των αντιπροσώπων της συγκεκριμένης Ομοσπονδίας. Ισχυρισμός για τον οποίο δεν υπάρχει σχετικό πρακτικό απόφασης, δεν αποδεικνύεται από τα πρακτικά των εργασιών και δεν υπάρχει καταμετρημένο αποτέλεσμα! Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κατέθεσαν ένσταση για αυτή την απόφαση. Επίσης κατέθεσαν ένσταση (έγινε αποδεκτή) για συνταξιούχο που επιχείρησε να ψηφίσει.
Η προχτεσινή δεύτερη μέρα των εργασιών τελείωσε αργά το βράδυ με τις κεντρικές ομιλίες από τις παρατάξεις. Ο Αλ. Αρβανιτίδης, εκ μέρους της ΔΑΣ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ), σημείωσε μεταξύ άλλων:
«Η γραμμή της ευρωϋποταγής και του κυβερνητισμού στο κίνημα δοκιμάστηκε και χρεοκόπησε. Αποδείχτηκε επικίνδυνη και θανατηφόρα για τη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Το ίδιο επικίνδυνη είναι και η γραμμή της ψευδεπίγραφης "αντιμνημονιακής, αντινεοφιλελεύθερης ενότητας", της "μετωπικής συμπόρευσης για την κυβερνητική εναλλαγή". Αυτή η πολιτική που έχει ως στόχο να διορθώσει την ΕΕ με νέα αρχιτεκτονική και να στηρίξει την ανάπτυξη των «υγειών» επιχειρηματιών και τους Ελληνες καπιταλιστές οδηγεί το συνδικαλιστικό κίνημα στον ίδιο δρόμο.
Είναι παγίδα και υπονόμευση των αγώνων και της ανάκαμψης του λαϊκού κινήματος η επιδίωξη των συνδικαλιστικών δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ με τη βοήθεια δυνάμεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να προωθούν ως κεντρικό αίτημα και στόχο των εργατικών κινητοποιήσεων την εναλλαγή των κομμάτων στην κυβέρνηση και όχι τη σύγκρουση και οριστική ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο, συντάξεις και κάλυψη των σύγχρονων αναγκών σε κάθε εργατική λαϊκή οικογένεια. Η ικανοποίηση αυτών των αναγκών δεν μπορεί να γίνει χωρίς αγώνες σύγκρουσης και ρήξης με την ΕΕ και τα μεγάλα συμφέροντα. Απαιτείται κίνημα ισχυρό, μαζικό και αποφασιστικό».
Ολοκληρώθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση σχετικού νομοσχεδίου
Ολοκληρώθηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Αναβάθμιση και βελτίωση των μηχανισμών είσπραξης των ασφαλιστικών φορέων, πρόστιμα για την ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία και λοιπές διατάξεις».
Ενδεικτικά, το νομοσχέδιο προβλέπει:
Με βάση τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη διάρκεια της συζήτησης και δεν διαψεύστηκαν από τον υπουργό, τα όποια μέτρα προβλέπονται στο νομοσχέδιο είναι χωρίς αντίκρισμα. Λόγω των ελλείψεων στις αρμόδιες υπηρεσίες, οι ΑΠΔ που θα καταθέσουν χιλιάδες επιχειρήσεις, δεν θα εξεταστούν, επειδή δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό στο ΙΚΑ να τις πιστοποιήσει.
Στην Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου και Ασφάλισης του ΙΚΑ (ΕΥΠΕΑ), σήμερα υπάρχουν μόλις 25 ελεγκτές, χωρίς νομική κάλυψη, έξοδα κίνησης, αυτοκίνητα κ.ά. Στις υπηρεσίες του ΙΚΑ πριν το 2010 ήταν 9.700 εργαζόμενοι και σήμερα είναι 5.800. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, εκτός όλων των άλλων, αυτή τη στιγμή να είναι σε εκκρεμότητα 160.000 υποθέσεις συνταξιοδότησης!
Με αφορμή την όλη συζήτηση, ο Χρ. Κατσώτης κάλεσε τον υπουργό να απαντήσει καθαρά αν η βασική σύνταξη των 360 ευρώ «αφορά συνολικά τους εργαζόμενους ή αυτούς που έχουν 35 χρόνια δουλειάς. Οτι μπορεί να έχουμε βασική σύνταξη ακόμα και 40 ευρώ το μήνα. Αλλιώς διαψεύστε το».
Στην έκτακτη επιχορήγηση του «Ευαγγελισμού» με 17 εκατ. ευρώ για τις λειτουργικές δαπάνες του νοσοκομείου προχώρησε η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες. Ομως, και αυτά υπολείπονται απ' τις εκρηκτικές ανάγκες του νοσοκομείου, που ανέρχονται σε 20 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2013, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου (ΣΕΝΕ). «Το ποσό αφορά κυρίως λειτουργικές δαπάνες, για να μην επεκταθούμε στα άλλα σοβαρά ζητήματα όπως της έλλειψης προσωπικού, των συνθηκών εργασίας, της υπερεργασίας, των ράντζων και τις πενιχρές αμοιβές του προσωπικού», υπογραμμίζει ο ΣΕΝΕ.
ΜΕΤΑΛΛΟ: Σύσκεψη για το συντονισμό όλων των εργαζομένων στον κλάδο του Μετάλλου, διοργανώνει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Μεταλλεργατών και καλεί σωματεία και συνδικάτα απ' όλη τη χώρα να συμμετάσχουν. Η σύσκεψη θα γίνει την Κυριακή 1 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ. στα γραφεία του ΠΑΜΕ (Αγ. Φιλοθέης 5β).
ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ: Με τρεις αποφάσεις, το Πρωτοδικείο δικαιώνει σχολικούς φύλακες των Δήμων Μεταμόρφωσης, Πεντέλης και Πετρούπολης, που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα και διατάσσει την άμεση επιστροφή στην εργασία τους.
ΙΓΜΕ: Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ τη Δευτέρα και την Τρίτη, με ομόφωνη απόφαση της γενικής τους συνέλευσης. Διεκδικούν την καταβολή των μισθών Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, καθώς το τελευταίο εξάμηνο έχει παγιωθεί δίμηνη καθυστέρηση στη μισθοδοσία τους. Πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι συνταξιούχοι του ΙΓΜΕ, που περιμένουν μέχρι και 3 χρόνια για να λάβουν τις αποζημιώσεις και παροχές που δικαιούνται. Το προσωπικό του ΙΓΜΕ από 393 άτομα το 2011 έχει σήμερα συρρικνωθεί σε 240. Για να ανταποκριθεί το ΙΓΜΕ στον ερευνητικό του ρόλο, χρειάζονται άμεσα 125 προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων.
ΒΙΣ: Στην απόφαση της Εταιρίας να περικόψει το επίδομα γάμου (10%) αντιδρούν οι εργαζόμενοι, που ήδη έχουν πραγματοποιήσει μέχρι τώρα δύο προειδοποιητικές τρίωρες στάσεις εργασίας. Με ομόφωνη απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης, προχωρούν σε τρίωρες στάσεις εργασίας, μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, 3/12 σε όλες τις βάρδιες.
Με ανακοίνωσή του, το Σωματείο Δημοτικών Αστυνομικών Αθήνας καταγγέλλει ότι η κυβερνητική εξαγγελία για τοποθέτηση σε νέες θέσεις 2.858 δημοτικών αστυνομικών που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, οδηγεί αυτομάτως σε απόλυση 182 εργαζομένων, αφού το σύνολό τους πανελλαδικά είναι 3.040. Οτι 223 άτομα άνω των 45 ετών που έχουν ως μοναδική επιλογή την τοποθέτησή τους στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αποκλείονται από την περαιτέρω διαδικασία διότι ζητείται γνώση ECDL. Επίσης, ότι ειδικά για την Αττική, το σύνολο των δημοτικών αστυνομικών είναι 1.616 άτομα, αλλά η κυβέρνηση τοποθετεί σε νέες θέσεις μόνο 1.213 άτομα. Αρα 403 εργαζόμενοι ωθούνται εκτός του τόπου κατοικίας τους και αναγκάζονται να μεταναστεύσουν.