ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Επιτάχυνση της αντιλαϊκής επίθεσης

Το σύνολο των νέων σκληρών μέτρων που ετοιμάζεται να επιβάλει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, τέθηκε επί τάπητος κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, τον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση, και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκη.

Σήμερα θα υπάρξει συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλο, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καθοριστούν οι κυβερνητικές προτάσεις ενόψει της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα στις 2 Δεκέμβρη. Εξάλλου, σήμερα, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, και στη συνέχεια θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου, ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα.

Ολα στο τραπέζι

Στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει η συμφωνία με τους εκπροσώπους της τρόικας άμεσα και σ' αυτή την κατεύθυνση ετοιμάζεται να διαβεβαιώσει τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών οργανισμών ότι θα προωθήσει διά πυρός και σιδήρου το νέο βάρβαρο πακέτο μέτρων.

Στη βάση αυτή στη διάρκεια της χτεσινής σύσκεψης ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς να κλείσουν όλες τις αντιλαϊκές εκκρεμότητες. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν χτες ότι το υπουργείο θα αποστείλει άμεσα τις προτάσεις της κυβέρνησης στους εκπροσώπους της τρόικας ώστε να τις έχουν στα χέρια τους πριν επιστρέψουν στην Αθήνα.

«Πρέπει όλα να λυθούν πριν η Ελλάδα αναλάβει την Προεδρία», δήλωσε χτες ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Σίγουρος για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, μέχρι το επόμενο Γιούρογκρουπ, εμφανίστηκε από την πλευρά του ο Γ. Βρούτσης.«Είμαι σίγουρος πως θα βρεθεί λύση μέχρι τις 9 του Δεκέμβρη», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε ερώτηση αν οι δανειστές ζητούν μειώσεις σε συντάξεις των πρώην ΔΕΚΟ και των τραπεζών κατά περίπου 8% υποστήριξε πως «τέτοια απαίτηση δεν πρόκειται να γίνει δεκτή. Νομίζω ότι πλέον δεν χρειάζεται. Η Ελλάδα πάει καλά και είμαστε στο σωστό δρόμο».

Ο υπουργός, ωστόσο, φρόντισε να μη διαψεύσει το σχετικό αίτημα της τρόικας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για παραπέρα μειώσεις μισθών στις πρώην ΔΕΚΟ, ενώ εξετάζει και το ενδεχόμενο περικοπών στις συντάξεις, που δεν αποκλείεται να συμπεριλάβει στους συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς που θα καταθέσει εντός του 2014.

Σήμερα, εξάλλου, θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, όπου θα εξεταστούν τα ζητήματα των «λουκέτων» σε οργανισμούς και φορείς του Δημοσίου και των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων.

Διαβεβαιώσεις και «εφεδρείες»

Την επιτάχυνση και την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επέλασης προανήγγειλε εξάλλου από το Βερολίνο την προηγούμενη βδομάδα ο Αντ. Σαμαράς. Ο πρωθυπουργός τόσο στη συνάντησή του με την Γερμανίδα καγκελάριο, Α. Μέρκελ, όσο και με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τα «συμφωνηθέντα» και θα λάβει όσα μέτρα χρειαστούν για την κάλυψη των στόχων του δημοσιονομικού προγράμματος.

Ο πρωθυπουργός, σε ομιλία του το Σάββατο στο συνέδριο της γερμανικής εφημερίδας «Sueddeutsche Zeitung», τόνισε ότι «προτεραιότητα» της κυβέρνησης είναι η συνέχιση των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Ξεκαθαρίζοντας ουσιαστικά ότι η αντιλαϊκή επίθεση δεν έχει ημερομηνία λήξης υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της».

Ο Αντ. Σαμαράς διαβεβαίωσε συγχρόνως το ακροατήριό του στο συνέδριο ότι η συγκυβέρνηση έχει εξασφαλίσει εντός του Κοινοβουλίου τις «εφεδρείες» για την ψήφιση των αντιλαϊκών μέτρων από «πρόθυμους» βουλευτές. «Ακόμη κι αν υπάρχει διαρροή ενός βουλευτή, υπάρχει πάντοτε ένα "μαξιλάρι" καθώς υπάρχουν άλλοι έτοιμοι να βοηθήσουν», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, και αφού σύμφωνα με πληροφορίες είχε προηγηθεί εκτενής συζήτηση με την Α. Μέρκελ για το θέμα της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού της περιόδου 2014, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα, εφόσον «οι εταίροι τηρήσουν τη δέσμευσή τους για ελάφρυνση του χρέους».

Απευθυνόμενος, τέλος, συνολικά στους εκπροσώπους του γερμανικού κεφαλαίου, έσπευσε να διαφημίσει τα αντεργατικά - φιλομονοπωλιακά μέτρα που έχει προωθήσει η κυβέρνηση, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέο δάνειο και μνημόνιο

Πάντως χτες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, Μάρτιν Κοτχάους, σε δηλώσεις του υποστήριξε πως «προς το παρόν δεν γνωρίζουμε αν η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο πακέτο βοήθειας», απαντώντας με έμμεσο τρόπο στον Αντ. Σαμαρά. «Στα μέσα του 2014, θα κριθεί με τη βοήθεια της τρόικας εάν η Ελλάδα χρειάζεται νέα βοήθεια», σημείωσε ο Γερμανός αξιωματούχος, ο οποίος παράλληλα απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Εξάλλου σε συνέντευξή του ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν, επανέλαβε το κάλπικο επιχείρημα ότι τα νέα μέτρα δεν θα είναι «οριζόντια», αλλά «στοχευμένα» και τόνισε ότι πρέπει να γίνουν απολύσεις στο δημόσιο τομέα, να απελευθερωθούν οι ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και να επιτραπούν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.

Ομοβροντία από νέα μέτρα

Στην αντιλαϊκή ατζέντα της διαβούλευσης με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας που επιστρέφουν στην Αθήνα στις 2 Δεκέμβρη είναι ο προσδιορισμός του δημοσιονομικού κενού για το 2014, εξέλιξη που θα απαιτήσει νέα συμπληρωματικά μέτρα, πέρα από αυτά που ενσωματώθηκαν στον κρατικό προϋπολογισμό. Νέα «διαρθρωτικά» μέτρα προδιαγράφονται για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, ενώ η αντιλαϊκή επίθεση εκδηλώνεται και γύρω από την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού για τη διετία 2014-2015, η συζήτηση για το οποίο αναμένεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

Συγκεκριμένα:

  • Εφαρμογή του μέτρου για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα από τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις που θα επικαλούνται ότι βρίσκονται σε «φάση αναδιάρθρωσης», χωρίς ούτε το τυπικά προβλεπόμενο δικαίωμα λόγου (έγκρισης ή απόρριψης) από τον υπουργό Εργασίας. Παράγοντες της συγκυβέρνησης ήδη αρχίζουν να προλειαίνουν το έδαφος, εμφανιζόμενοι να δέχονται πιέσεις από την τρόικα. Αλλο σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι να αυξήσει το όριο των απολύσεων στο 7%, από 5% που ισχύει σήμερα.
  • Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών της εργοδοσίας κατά 3,9 εκατοστιαίες μονάδες. Η έναρξη της σταδιακής εφαρμογής του νέου μέτρου αναμένεται από την 1η Γενάρη 2014 με βάση όσα προτείνει η τρόικα ή από το β' εξάμηνο του 2014 όπως προτείνεται από τη συγκυβέρνηση.
  • Μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ που χορηγούνται από τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Πάγωμα των επιστροφών φόρου και ΦΠΑ για τους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες για ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ΟΑΕΕ, επίσης των αγροτικών επιδοτήσεων για χρέη προς τον ΟΓΑ.
  • Η τρόικα φέρεται να αμφισβητεί και μάλιστα έντονα την «εισπραξιμότητα» του «ενιαίου φόρου ακινήτων». Η συγκυβέρνηση υπολογίζει να βεβαιώσει χαράτσια ύψους 3,2 δισ. ευρώ και από αυτά να εισπράξει το 82%, έχοντας ήδη εγγράψει στον κρατικό προϋπολογισμό του 2014 ποσά ύψους 2,65 δισ. ευρώ.
  • Η διαμόρφωση καθεστώτος ενοικιαζόμενων εργαζομένων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΟΤΑ κ.ά)
  • Ο εντοπισμός και η υπαγωγή σε προγράμματα διαθεσιμότητας και απολύσεων δεκάδων χιλιάδων δημόσιων υπαλλήλων. Βάσει των όσων έχουν συμφωνηθεί, οι διαθεσιμότητες θα φτάσουν συνολικά στις 25.000. Στις 4.000 θα φτάσει ο αριθμός των απολύσεων για το 2013 και σε ακόμη 11.000 για το 2014 (σύνολο 15.000).
  • Οι αναδιαρθρώσεις και απολύσεις στις βιομηχανίες ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ, καθώς και τα λουκέτα και οι απολύσεις σε δημόσιους φορείς.
  • Δεδομένο μέτρο θεωρείται, η έναρξη των πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια στις τράπεζες. Σε πρώτη φάση δρομολογείται η άρση της παρεχόμενης προστασίας για την πρώτη κατοικία με αντικειμενική αξία πάνω από κάποιο όριο, το οποίο είναι υπό διαμόρφωση, αλλά και κάτω από το όριο αυτό βάσει εισοδηματικών κριτηρίων που θα γενικεύουν το χτύπημα.
  • Φόροι υπέρ τρίτων. Εστω και σε «πρωτόλεια μορφή» το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την ολοκλήρωση της λίστας με τους φόρους «υπέρ τρίτων» που πρόκειται είτε να καταργηθούν είτε να ενσωματωθούν στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού. Οι φόροι «υπέρ τρίτων» αποτελούν πηγή εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ. Η κατάργησή τους στρώνει το χαλί για νέες μειώσεις στις συντάξεις και τις κάθε είδους παροχές προς τους ασφαλισμένους.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διαπραγματευτικά χαρτιά πάνω στο ξεζούμισμα του λαού

Σε σχόλιό του που εξέδωσε το Σάββατο για τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τρόικας και τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Μέρκελ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Τα διαπραγματευτικά χαρτιά της κυβέρνησης, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα και η πρόβλεψη για ανάκαμψη, στηρίζονται πάνω στο ξεζούμισμα του λαού, αποδεικνύοντας ότι η έξοδος από την κρίση προς όφελος και του λαού και του κεφαλαίου δε μπορεί να υπάρξει, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Η ανακοπή των αντιλαϊκών μέτρων και η φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση προϋποθέτουν την οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης, μια άλλη λαϊκή διακυβέρνηση - εξουσία όχι για να διαπραγματεύεται τι θα χάνει κάθε φορά ο λαός, αλλά για να σπάσει τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων που μόνο νέα δεινά θα φέρουν στους εργαζόμενους».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να μη συγκλίνει ο λαός με τους στόχους των μονοπωλίων

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για τις διαπραγματεύσεις και τα μέτρα κυβέρνησης - τρόικας το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η κυβέρνηση, η τρόικα και τα άλλα κόμματα, που υπερασπίζονται την ΕΕ, συγκλίνουν στο βασικό στόχο, αυτόν της καπιταλιστικής ανάπτυξης που περνά μέσα από παλιά και νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα. Ανάγκη σήμερα είναι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, τα πλατιά λαϊκά στρώματα, να μη συγκλίνουν με τους στόχους και τις επιδιώξεις των μονοπωλίων, της ΕΕ και να οργανώσουν τη λαϊκή αντεπίθεση για να ανακόψουν την επίθεση, για να ανοίξει ο δρόμος για φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ