ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Με το νου στην κυβερνησιμότητα

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται οι διεργασίες στους κόλπους των κομμάτων της αστικής διαχείρισης, με προτάσεις για τη σύναψη νέων κυβερνητικών συμμαχιών ή μετεκλογικών συνεργασιών, στο φόντο ευρύτερου σχεδίου για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού και ενόψει της ψήφισης των νέων αντιλαϊκών νομοσχεδίων στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο Βερολίνο στο συνέδριο που διοργάνωσε η γερμανική εφημερίδα Seuddeutsche Zeitung έκανε καθαρή την πρόθεση της κυβέρνησης να αναζητήσει πολιτικές «εφεδρείες» στο υπάρχον κοινοβούλιο και επισήμανε: «Ακόμη κι αν υπάρχει η διαρροή ενός βουλευτή, υπάρχει πάντοτε ένα "μαξιλάρι", καθώς υπάρχουν άλλοι έτοιμοι να βοηθήσουν».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός προσβλέπει πρώτιστα στη «δεξαμενή» των 11 ανεξάρτητων βουλευτών, ενώ δεν αποκλείει και το σενάριο της επιστροφής της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση που πρότεινε πρόσφατα η Ντ. Μπακογιάννη. Συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστήριζαν ότι ένα βήμα από την επιστροφή του στη ΝΔ βρίσκεται ο βουλευτής Κοζάνης Γ. Κασσαπίδης.

Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζονται να καταγράφονται επιμέρους «διαφοροποιήσεις» βουλευτών. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Ντόλιος, με συνέντευξή του χτες στην «Εφημερίδα των Συντακτών», επανέφερε στο τραπέζι το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ: «Απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ έχω διατυπώσει την άποψη ότι ή θα υιοθετήσει παρά φύσιν συνεργασίες ή πρέπει να σκεφτεί την Κεντροαριστερά [...] Το σύνολο σχεδόν των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προέρχονται από το χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας και της ευρύτερης Κεντροαριστεράς», δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που χαρακτήρισε «θετικό βήμα την ομιλία Τσίπρα στο Τέξας», έσπευσε να σημειώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει κι άλλα τέτοια βήματα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης μιας κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΑΣΟΚ.

Ανοίγουν αγκαλιές στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βούτσης, μιλώντας χτες στον «Αθήνα 9.84», χαρακτήρισε ενδιαφέρουσες τις διεργασίες στα άλλα κόμματα και ισχυρίστηκε ότι «το πολιτικό σκηνικό μεταβάλλεται ριζικά, ενδεχομένως και ριζοσπαστικά. Αυτό έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για εμάς...». Βαφτίζοντας «ριζοσπαστικές» τις διεργασίες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού, νομιμοποιεί την παγίδα που στήνεται για το λαό, αλλά και εξωραΐζει, ενδεχομένως, μελλοντικές επιλογές του κόμματός του. Αποκαλυπτικός ήταν όταν απάντησε στο γιατί δεν κόβουν μαχαίρι τη συζήτηση με τους ΑΝΕΛ: «Διότι, αν την είχαμε κόψει, θα είχαμε οδηγήσει έναν ολόκληρο κόσμο (...) στην "αγκαλιά" του κ. Σαμαρά και της Νέας Δημοκρατίας, όπως ενδεχομένως να οδηγηθούν μερικοί βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Από αυτή τη διεργασία, ενδεχομένως από αυτό το χώρο που τον ονομάζει κανείς "λαϊκή δεξιά" κ.λπ. και αναπαιδαγώγηση, μπορεί να υπάρξει και μια θετική στάση σε κρίσιμες στιγμές».

Στη ΔΗΜΑΡ, ο Φ. Κουβέλης σε συνέντευξή του στον «Κόσμο του Επενδυτή» επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει αντικειμενικά ένα πολιτικό πλαίσιο που να επιτρέπει τη συζήτηση για εκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ». Κράτησε αποστάσεις απ' τον «αριστερό λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ» - συνυπολογίζοντας κι ένα διόλου ευκαταφρόνητο κομμάτι της ΔΗΜΑΡ που αντιδρά έντονα στα βήματα προσέγγισης. Αλλωστε, όπως είπε στόχος τους είναι ο πόλος που προσπαθούν να φτιάξουν να «λειτουργήσει ως σταθεροποιητικός παράγοντας για την κυβερνησιμότητα της χώρας».

Την ίδια ώρα, πάντως, ο Δ. Χατζησωκράτης στενός συνεργάτης του Φ. Κουβέλη, μιλώντας στη «Ναυτεμπορική» καλωσόρισε τη στροφή στο ρεαλισμό του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας «σε ό,τι μας αφορά, στο μέτρο που αυτή η θέση είναι ειλικρινής, αυτή η μετατόπιση δίνει τη δυνατότητα να αναπτύσσεται ένας δημόσιος διάλογος». Τέλος, ο Β. Οικονόμου πρότεινε κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα επεξεργαστεί σχέδιο «εθνικής ανασυγκρότησης».

ΒΟΥΛΗ - ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Κατατέθηκε η πρόταση για την εξεταστική

Κατατέθηκε τελικά χτες το βράδυ στη Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ η πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής «σχετικά με την κατασκευή υποβρυχίων από τα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ». Με την πρότασή του ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά «να διερευνηθούν σε βάθος η διαδικασία, τα κριτήρια και τα συλλογικά όργανα, που "έδεσαν" για δεκαετίες το Ελληνικό Δημόσιο σε συγκεκριμένους προμηθευτές πίσω από τους οποίους κρύβονται αθέμιτες πρακτικές». Ζητά επίσης να διερευνηθούν «δωροδοκίες Ελλήνων αξιωματούχων» και σημειώνει ότι «η επιλογή του προσφορότερου αγοραστή των ΕΝΑΕ (σ.σ. Ναυπηγείων Σκαραμαγκά) δεν έγινε με διαφανείς διαγωνιστικές διαδικασίες, αλλά αποτέλεσε το προϊόν προσωπικών επαφών υπουργών με διευθυντικά στελέχη και ταξιδιών στο εξωτερικό». Για το νόμο 3885 με τον οποίο μεταβιβάστηκαν τα ναυπηγεία στα αραβογερμανικά μονοπώλια εκτιμά ότι «δεν πέτυχε κανέναν από τους διακηρυγμένους στόχους του», αφού κανένας από τους «επενδυτές (...) προέβη σε οποιαδήποτε επένδυση» στο ναυπηγείο.

Για την ιστορία της υπόθεσης υπενθυμίζουμε ότι τα αραβογερμανικά μονοπώλια (ADM και «Thyseen Krupp») στα οποία παραχωρήθηκαν τα ναυπηγεία και στα οποία δόθηκαν ειδικά προνόμια το 2010 με το νόμο 3885 που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ., έχουν εισπράξει 2,5 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 75% του εξοπλιστικού προγράμματος του Πολεμικού Ναυτικού για την κατασκευή 4 υποβρυχίων και έχουν παραδώσει «αέρα κοπανιστό».

Επιπρόσθετα, επί 18 μήνες είχαν επιβάλει στους 1.100 εργαζόμενους το εξοντωτικό μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας με ένα μεροκάματο τη βδομάδα. Το μέτρο έληξε στις 30 Σεπτέμβρη και ενώ από την 1η Οκτώβρη θα έπρεπε οι εργαζόμενοι να είναι στα πόστα τους και το ναυπηγείο να λειτουργεί, τα μονοπώλια εξακολουθούν να έχουν το ναυπηγείο κλειστό και τους εργαζόμενους με τις οικογένειές τους στην εξαθλίωση. Υπενθυμίζεται επίσης ότι με το ν. 3885 επικυρώθηκε και το φιρμάνι της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το κλείσιμο του εμπορικού τμήματος - δηλαδή του τμήματος κατασκευής, μετασκευής, συντήρησης - του ναυπηγείου για 15 χρόνια με πρόσχημα οικονομικές ενισχύσεις από το Δημόσιο το 1996.

Το ΚΚΕ έχει αναδείξει την επιτακτική ανάγκη να αναλάβει η κυβέρνηση την πολιτική ευθύνη να ανοίξει το ναυπηγείο με όλες του τις δραστηριότητες, δηλαδή και του εμπορικού τμήματος, να καταβληθούν στο ακέραιο οι μισθοί των εργαζομένων, να μη γίνει καμία απόλυση, να ισχύουν οι ΣΣΕ. Ενώ έχει ξεκαθαρίσει, όπως αναφέρεται στην μπροσούρα που έχει εκδώσει καταθέτοντας την πρότασή του, ότι: «Η ενσωμάτωση της Ελλάδας στην ΕΕ και η πολιτική των αστικών κυβερνήσεων οδήγησαν τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία σε πορεία διάλυσης (...) Την ώρα που οι Ελληνες εφοπλιστές, οι οποίοι απολαμβάνουν μεγάλα προνόμια από το αστικό κράτος, κτίζουν εκατοντάδες καράβια στα ασιατικά ναυπηγεία».

Η πρόταση του ΚΚΕ είναι ο «ενιαίος, αποκλειστικά δημόσιος Φορέας Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, ενταγμένος στον κεντρικό - πανεθνικό σχεδιασμό, ο οποίος με την εφαρμογή της ανάλογης κλαδικής πολιτικής μπορεί να συμβάλει σχεδιασμένα στην κατασκευή, επισκευή και συντήρηση των πλοίων, με επέκταση σε άλλους τομείς των μεταφορών, της εθνικής άμυνας στα πλαίσια των αναγκών της λαϊκής οικονομίας. Η κατασκευή, επισκευή και συντήρηση των πλοίων με ευθύνη των κρατικών ναυπηγοεπισκευαστικών μονάδων που θα είναι περιουσία του λαού, σε συνδυασμό με την αποτελεσματική οργάνωση και τον εργατικό έλεγχο, δημιουργούν προϋποθέσεις για σύγχρονες ασφαλείς υπηρεσίες».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Κατασχέσεις για τα «ληξιπρόθεσμα χρέη»

Με εκβιασμούς και απειλές για κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, τυχόν άλλων εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων το υπουργείο Οικονομικών δίνει προθεσμία 15 ημερών σε λαϊκά νοικοκυριά προκειμένου να ρυθμίσουν τις βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία. Για «οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, ο Προϊστάμενος της αρμόδιας για την είσπραξη της οφειλής ΔΟΥ δύναται να λαμβάνει όλα τα προβλεπόμενα κατά την κείμενη νομοθεσία διοικητικά, αναγκαστικά, διασφαλιστικά και λοιπά μέτρα», αναφέρεται σε επιστολή του ΓΓ Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη.

Να σημειωθεί ότι τα «ληξιπρόθεσμα χρέη», οι καταγραφόμενες αστοχίες και βαθμός της «εισπραξιμότητητας», αποτελούν ένα από τα σημεία συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και την τρόικα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το 9μηνο (Γενάρης - Σεπτέμβρης) του 2013 τα «κόκκινα δάνεια» διαμορφώνονται στα 6,2 δισ. ευρώ, διογκώνονται, δηλαδή με ρυθμός ύψους 690 εκατ. ευρώ το μήνα.

Διακόπηκε η δίκη Μαντέλη

Για τις 12 Δεκέμβρη διακόπηκε χτες, λόγω κωλύματος των δικηγόρων, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Τάσου Μαντέλη και των τεσσάρων συγκατηγορουμένων του, για την υπόθεση του χρηματικού ποσού που είχε λάβει από τη Siemens. Κατά την κατηγορία, ο Τ. Μαντέλης έλαβε το ποσό των 450 χιλιάδων μάρκων, σε δύο δόσεις (το 1998 και το 2000) ως αντάλλαγμα για την επιλογή της Siemens επί θητείας του στο υπουργείο Μεταφορών, για την ψηφιοποίηση των κέντρων του ΟΤΕ. Ο ίδιος αρνείται την κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι τα επίμαχα χρήματα ήταν προεκλογική χορηγία από τη γερμανική εταιρεία και όχι ανταλλάγματα ή δώρα σχετιζόμενα με την επίμαχη σύμβαση 8002 του 1997 μεταξύ ΟΤΕ και Siemens.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ατυπη συνάντηση Ερογλου - Αναστασιάδη

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ατυπη συνάντηση με κεντρικό θέμα την ύπαρξη συμφωνίας για την έκδοση κοινής δήλωσης, προκειμένου να ξεκινήσουν οι απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό είχαν χτες βράδυ στη νεκρή ζώνη της Λευκωσίας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, ενώ συμμετείχαν και οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οσμάν Ερτούγ. Η τουρκική πλευρά επιμένει στη θέση ότι τα δύο προϋπάρχοντα «κράτη» θα ιδρύσουν το «νέο» με τον Ντ. Ερογλου να υποστηρίζει ότι η κοινή δήλωση δεν είναι προαπαιτούμενο των διαπραγματεύσεων. Αργά το βράδυ έγινε γνωστό ότι η συνάντηση που κράτησε 2 ώρες έληξε χωρίς συμφωνία. Ο Ν. Αναστασιάδης που είχε την πρωτοβουλία για τη συνάντηση, δήλωσε ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες. Οι διαπραγματεύσεις προωθούνται σε περίοδο που έχουν μπει στο τραπέζι γενικότερα ιμπεριαλιστικά σχέδια για το σύνολο της περιοχής στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ