ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΡΟΔΟΣ
Ανύπαρκτος ο μηχανισμός πρόληψης και προστασίας

Πλημμύρισαν χτες Κάλυμνος και Ψέριμος

Eurokinissi

Ακαρπες ήταν μέχρι χτες το βράδυ οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Λιμενικού, στρατιωτών και εθελοντών για τον εντοπισμό του 53χρονου εκπαιδευτικού που αγνοείται από τις πλημμύρες της περασμένης Παρασκευής στη Ρόδο. Ο εκπαιδευτικός είχε παρασυρθεί από ορμητικά νερά χειμάρρου στην Κρεμαστή. Στις έρευνες χρησιμοποιούνταν ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού και ελικόπτερο «Super Puma». Με σχετική ανακοίνωσή της η ΤΕ Δωδεκανήσου του ΚΚΕ ζητά να ληφθούν άμεσα και χωρίς καθυστέρηση ουσιαστικά μέτρα. Σήμερα και αύριο κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής την περιφερειακή σύμβουλο Λίλα Καφαντάρη και το δημοτικό σύμβουλο και γραμματέα της ΤΕ Δωδεκανήσου του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει περιοδεία στις πληγείσες περιοχές.

Ο αγνοούμενος, Κ. Αργυρόπουλος, επέβαινε σε όχημα που παρασύρθηκε από τα νερά χειμάρρου, μαζί με δύο συναδέλφους του. Η 27χρονη εκπαιδευτικός Αναστασία Κατσαρού, που ήταν μαζί του, εντοπίστηκε νεκρή το Σάββατο στην κοίτη του ποταμού στην Κρεμαστή, ενώ ο τρίτος εκπαιδευτικός, ο Γ. Γκίζας, που βρισκόταν στο αυτοκίνητο, κατάφερε να σωθεί.

Νεκρός εντοπίστηκε την Κυριακή ένας δεύτερος αγνοούμενος. Πρόκειται για τον 67χρονο Γ. Μπαϊράμη, τον σύζυγο της 54χρονης Καλλιόπης Παναγιώτου, που εντοπίστηκε νεκρή το βράδυ της Παρασκευής στην περιοχή μεταξύ Παστίδας και Κρεμαστής. Για τα αίτια που προκάλεσαν το θάνατο των τριών ανθρώπων και για τις ζημιές που προκλήθηκαν, παρενέβη χτες η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου διατάσσοντας τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης.

«Η ανυπαρξία μηχανισμών προστασίας, πρόληψης και αντιμετώπισης των συνεπειών από τις πλημμύρες, η πλήρης εγκατάλειψη της καθαριότητας των περιοχών των ρεμάτων και των ποταμών που διασχίζουν την Ιαλυσό, την Κρεμαστή, την Παστίδα, την Αρχάγγελο και τη Λάρδο, είχαν ως συνέπεια να χαθούν ανθρώπινες ζωές και να καταστραφούν περιουσίες, σπίτια και καταστήματα», σημειώνει μεταξύ άλλων η Τομεακή Επιτροπή Ν. Δωδεκανήσου του ΚΚΕ.

Αξίζει να σημειωθεί πως για τα 2/3 του νησιού την ευθύνη της καθαριότητας έχει αναλάβει ιδιωτική εταιρεία. Ετσι, ενώ παλιότερα υπήρχαν προσωπικό και μηχανήματα που ήταν σε επιφυλακή στις περιπτώσεις έκτακτων καιρικών φαινομένων και επενέβαιναν όποτε υπήρχε ανάγκη, σήμερα δεν υπάρχει κανείς γι' αυτό το έργο. Δεν υπάρχουν μηχανισμός επέμβασης, προσωπικό και μηχανήματα, όπως και προσωπικό για τον καθαρισμό ρεμάτων και φρεατίων. Παράλληλα, η εταιρεία προστασίας φυσικών καταστροφών που είχε η πρώην ΤΕΔΚ και αποτελούνταν από 65 άτομα καταργήθηκε. Εξάλλου, οι πυροσβεστικές υπηρεσίες του νησιού έχουν μεγάλες ελλείψεις.

Πολλές περιοχές του νησιού έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ σημειώθηκαν και διακοπές στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση. Η Πυροσβεστική δέχθηκε τουλάχιστον 290 κλήσεις για παροχή βοήθειας, απάντληση υδάτων και απεγκλωβισμούς ατόμων από αυτοκίνητα, κυρίως στις περιοχές Ιαλυσός, Κρεμαστή και Παραδείσι.

Την Κυριακή συνεδρίασε το περιφερειακό συντονιστικό όργανο με στόχο έναν πρώτο απολογισμό των ζημιών. Στη συνεδρίαση παρέστη και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Λ. Γρηγοράκος. Οπως προκύπτει από τον πρώτο απολογισμό που παρουσιάστηκε, 30 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς, ανυπολόγιστες ζημιές υπέστησαν πάνω από 300 σπίτια και 100 επιχειρήσεις μόνο στην Κοινότητα Ιαλυσού, ενώ περίπου 150 αυτοκίνητα καταστράφηκαν. Οι ζημιές υπολογίζεται ότι είναι πάνω από δέκα εκατομμύρια ευρώ.

Από την κυβέρνηση ανακοινώθηκε ότι δόθηκαν 150.000 ευρώ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ως έκτακτη επιχορήγηση, για την πληρωμή των συνεργείων αλλά και για την προμήθεια καυσίμων και ανταλλακτικών για τις υδροφόρες, τα σκαπτικά μηχανήματα και όλα τα άλλα οχήματα που χρησιμοποιούνται. Με αυτό το ποσό, επίσης, πρέπει να καλυφθούν οι δαπάνες που γίνονται για την αποκατάσταση των ζημιών και την πληρωμή των επιστρατευμένων σκαπτικών μηχανημάτων.

  • Αργά το απόγευμα της Δευτέρας πλημμύρισαν η Κάλυμνος και η Ψέριμος. Η Πόθια στην Κάλυμνο έγινε μια απέραντη λιμνοθάλασσα. Στην Ψέριμο δρόμοι και καταστήματα καταστράφηκαν, η υπέροχη παραλία δεν υπάρχει πια.
  • Νερά γέμισε για άλλη μία φορά ο χώρος των Επειγόντων Περιστατικών του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης, εξαιτίας της βροχόπτωσης των τελευταίων ημερών. Πρόκειται για ένα σχετικά νέο κτίριο, το οποίο όμως παρουσιάζει αρκετά προβλήματα, αφού δεν είναι η πρώτη φορά που στο νοσοκομείο βάζουν κουβάδες και λεκάνες για να μαζεύουν τα νερά που μπαίνουν από την οροφή του.
ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΔΗΜΩΝ
Ακόμα χειρότεροι όροι για το λαό

Ακόμα δυσμενέστεροι γίνονται οι όροι εκτέλεσης αναγκαίων έργων για το λαό από τους δήμους (π.χ. αντιπλημμυρικά), όπως φαίνεται και από γνωμοδότηση του ΣτΕ για σχέδιο ΠΔ όπου καθορίζεται η διαδικασία δανειοδότησης ΟΤΑ, ΝΠΔΔ κ.λπ., από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Το επίμαχο διάταγμα προβλέπει ότι για τη δανειοδότηση οι ΟΤΑ πρέπει να ενεχυριάζουν τα αναγκαία ποσά από τα έσοδά τους ή τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττουν, να υποθηκεύουν ακίνητά τους και να υπάρχει εγγύηση υπέρ του δανειολήπτη από το Δημόσιο ή τράπεζα. Τα δάνεια θα χορηγούνται για έργα οδοποιίας, ύδρευσης, διαμόρφωσης κοινόχρηστων χώρων, αθλητικών κέντρων κ.λπ., το ύψος τους μπορεί να φθάσει μέχρι και το 100% του προϋπολογισμού, όχι όμως για έργα που θα γίνουν με ΣΔΙΤ.

Αυτά προωθούνται ενώ εξαϋλώνεται η χρηματοδότηση των ΟΤΑ για τέτοια έργα από τον κρατικό προϋπολογισμό (μείωση επιπλέον 58% στη χρηματοδότηση το 2014), γενικά η κρατική επιχορήγηση δεν φτάνει πια ούτε για τη μισθοδοσία του προσωπικού.

Το ΣτΕ έκρινε νόμιμο το διάταγμα, ζητώντας ωστόσο (επικαλούμενο σχετικό νόμο) να διαγραφεί από το σχέδιο διατάγματος διάταξη που αναφέρει ότι το Δημόσιο μπορεί να είναι εγγυητής των δανείων των ΟΤΑ.

Ωθούν δηλαδή, με τη μηδενική χρηματοδότηση, τους δήμους σε δανεισμό για να κάνουν ακόμα και το μικρότερο έργο. Τους στερούν την όποια πλάτη μπορούσε να βάλει η κεντρική διοίκηση στην όποια αδυναμία αποπληρωμής προκύψει, ανοίγουν δρόμο για κατασχέσεις στα ακίνητά τους και τα έσοδα από την τοπική φορολογία, χρήματα του λαού.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Ο γιορτασμός του Γοργοπόταμου

Η Επιτροπή Περιοχής Στερεάς Ελλάδας - Εύβοιας του ΚΚΕ και η Κεντρική Διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) διοργανώνουν εκδήλωση για την Επέτειο της Ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου, στον τόπο της ανατίναξης, την Κυριακή 1η Δεκέμβρη 2013.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και θα χαιρετίσει εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Η Κεντρική Διοίκηση της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ καλεί όλα τα Παραρτήματά της, ανά τη χώρα, να οργανώσουν τη μετάβαση και συμμετοχή των αγωνιστών και φίλων της Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στην εκδήλωση. Ανάμεσα στα άλλα, πούλμαν δρομολογούν και τα παρακάτω παραρτήματα:

Πειραιά: Αναχώρηση από την Αγία Τριάδα 7.30 π.μ. (τηλέφωνα: 210.4124.696 (πρωί), 210.4517.569 / 6971723788 (απόγευμα).

Καισαριανής: Αναχώρηση στις 7 π.μ. από την πλατεία Καισαριανής. Δηλώσεις συμμετοχής: Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή 6-8 το απόγευμα στα γραφεία του Παραρτήματος, Οδεμησίου και Εθν. Αντίστασης κάτω από τις εξέδρες του γηπέδου (τηλ. 210.7239.591 - 6944862556 - 6936626273 - 6980055135).

Πετρούπολης: Αναχώρηση ώρα 7 π.μ. από το Δημαρχείο Πετρούπολης (για συμμετοχή στα τηλ: 210.5012.893 - 6977850866 και 210.5017.676

Βόλου: Αναχώρηση ώρα 8 το πρωί της Κυριακής 1 Δεκέμβρη, από το δημαρχείο του Βόλου.

Εξαρχείων - Νεάπολης - Κολωνακίου: Πληροφορίες στα τηλ: 6972338459 (Χάρης) και 6976869951 (Μιχάλης).

Η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων Αναπήρων και Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΣΑΘΕΑ) δρομολογεί πούλμαν για το Γοργοπόταμο, με αναχώρηση την Κυριακή 1.12.013 ώρα 7 π.μ., μπροστά από το παλαιό Δημαρχείο (Αθηνάς). Για δηλώσεις συμμετοχής έως τις 29 Νοεμβρίου (Λυκούργου 9-1ος όροφος γραφείο 8, τηλ. 210.3249.037).

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εγκληματικές ευθύνες κυβέρνησης και τοπικών αρχών

Σε ανακοίνωσή του για τις πλημμύρες στη Ρόδο, που εκδόθηκε το Σαββάτο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η τεράστια καταστροφή που προκλήθηκε από τη νεροποντή στη Ρόδο, με τραγικές συνέπειες την απώλεια δύο ανθρώπων και άλλους δύο που αγνοούνται (σημ. στο μεταξύ οι νεκροί έγιναν τρεις), αναδεικνύουν, για μια ακόμη φορά, τις εγκληματικές ευθύνες κυβέρνησης και τοπικών αρχών, για τις τεράστιες ελλείψεις σε αντιπλημμυρικά και άλλα έργα προστασίας της ζωής και της περιουσίας των λαϊκών οικογενειών.

Οι καταστροφές, ακόμα και η απώλεια ανθρώπινων ζωών που αυτή τη φορά χτύπησαν τη Ρόδο, ένα νησί που πολυδιαφημίστηκε ως πρότυπο τουριστικής επιτυχίας, ειδικά αυτό το καλοκαίρι, αποδεικνύουν με τον πλέον τραγικό τρόπο τον πραγματικό χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης: Από τη μια, επιδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ και "χάρισμα" δασικών και προστατευόμενων εκτάσεων σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και, από την άλλη μεριά, τεράστιες ελλείψεις σε έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας και άλλων υποδομών που συνδέονται με τη ζωή και την ασφάλεια του λαού.

Το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση και κάθε αρμόδια αρχή να πάρουν, χωρίς καμία καθυστέρηση, όλα τα αναγκαία και απαραίτητα μέτρα για την άμεση προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων της Ρόδου, την αποζημίωση και ανακούφιση των πληγέντων, καθώς και την κατεπείγουσα χρηματοδότηση έργων αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας».

Θανατηφόρο τροχαίο στα Τέμπη

Ενας νεκρός και 13 τραυματίες είναι ο απολογισμός τροχαίου δυστυχήματος που έγινε, αργά χτες το βράδυ, στην κοιλάδα των Τεμπών. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες συγκρούστηκαν νταλίκα με λεωφορείο του ΚΤΕΛ που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνας - Θεσσαλονίκης, ενώ ενεπλάκη και ΙΧ αυτοκίνητο. Οι 9 από τους τραυματίες έχουν μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό και οι 4 στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λάρισας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ