ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Συνεχίζουν την απεργία παρά τα παραπλανητικά «δολώματα»

MotionTeam

Για 12η εβδομάδα οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους. Από χθες προχώρησαν σε νέα 48ωρη απεργία (εργαζόμενοι σε ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΑΠΘ, Πανεπιστήμιο Πάτρας), ενώ σήμερα πραγματοποιούν Γενικές Συνελεύσεις και απαιτούν: Να αποσυρθεί άμεσα η ΚΥΑ για τις διαθεσιμότητες. Κανένας εργαζόμενος να μην απολυθεί. Να μην υπάρξουν κυρώσεις στους 267 διοικητικούς υπαλλήλους που δεν υπέκυψαν στον εκβιασμό της αυτοαπογραφής.

Απόδειξη των διαθέσεών τους είναι ό,τι σύσσωμοι οι Σύλλογοι Διοικητικών Υπαλλήλων γύρισαν την πλάτη το περασμένο Σάββατο στον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο αρνούμενοι να συμμετέχουν στο διάλογο - παρωδία που έστησε και να νομιμοποιήσουν με την παρουσία τους τις απολύσεις. Χτες, εκδικάστηκε η νέα προσφυγή του υπουργού, αυτή τη φορά σε βάρος της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κηρύσσοντας παράνομη την απεργία. Την πολιτική της κυβέρνησης καταγγέλλει και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ και κηρύσσει για σήμερα 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση για τους εργαζόμενους στα πανεπιστήμια όλης της χώρας.

Ηδη, ο υπουργός Παιδείας με δηλώσεις του και τα αστικά ΜΜΕ με «ρεπορτάζ», τις τελευταίες μέρες έχουν ρίξει το προπαγανδιστικό βάρος:

  • Στο παραπλανητικό δόλωμα της δια-ιδρυματικής «κινητικότητας», αποκρύπτοντας ότι αποτελεί εργαλείο εκβιασμού και εκφοβισμού προς κάθε εργαζόμενο που δεν του εξασφαλίζει το ζητούμενο, δηλαδή τη μόνιμη και σταθερή δουλειά, ούτε φυσικά προστατεύει το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης.
  • Να στραφεί το βλέμμα των διοικητικών στους λανθασμένους πίνακες μοριοδότησης που το υπουργείο σκόπιμα ενέκρινε και βάσει των οποίων βγήκαν οι προαποφασισμένες διαθεσιμότητες 1.349 εργαζομένων. Στόχος είναι με την αναμοριοδότηση και το «δικαίωμα στις ενστάσεις» να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους από το δικαίωμα στη δουλειά, από το αίτημα αιχμής τους «να μην απολυθεί κανένας». Να σπάσει την ενότητά τους, δημιουργώντας αντιπαραθέσεις μεταξύ τους για το ποιος έχει λιγότερα και ποιος περισσότερα μόρια.
  • Για τους 267 που αρνήθηκαν να αυτοαπογραφούν ο υπουργός Παιδείας είπε ότι θα τους ανακυκλώσει από την αργία στη διαθεσιμότητα με νομοθετική ρύθμιση ώστε «οι διοικητικοί υπάλληλοι που έχουν ήδη παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και έχουν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία, να τεθούν σε διαθεσιμότητα και ισάριθμοι συνάδελφοί τους που είναι σε διαθεσιμότητα να επιστρέψουν στην εργασία τους». Πάλι δηλαδή φέρνει τους εργαζόμενους σε αντιπαράθεση μεταξύ τους!

Ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ με ανακοίνωσή του εισηγείται στην Ομοσπονδία να πάρει απόφαση για νέα τριήμερη απεργία και καταγγέλλει τον «προσχηματικό διάλογο» και προσανατολίζεται σε διήμερο δράσης αύριο και την Πέμπτη. Ο Σύλλογος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αρνήθηκε την πρόσκληση για διάλογο με τον υπουργό.

Με τροπολογία που προστίθεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται στην παράγραφο 9 ότι «οι φοιτητές των ΑΕΙ έχουν τη δυνατότητα να εξεταστούν στην εξεταστική περίοδο του Φεβρουαρίου και Ιουνίου του 2014 σ' όλα τα μαθήματα που οφείλουν ανεξάρτητα εάν αυτά διδάσκονται σε χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο». Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση μπορεί να λύσει ζητήματα, όπως την εξεταστική, αλλά επιλέγει να τα αφήνει να αιωρούνται προκειμένου να ασκείται πίεση στους αγώνες των εργαζομένων.

Αντιφάσεις που νομιμοποιούν τη διαθεσιμότητα

Τις τελευταίες μέρες ο υπουργός Παιδείας είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους πρυτάνεις των 8 πανεπιστημίων, με τις παρεμβάσεις του να επικεντρώνονται στην αναδιάρθρωση των αποψιλωμένων από προσωπικό διοικητικών υπηρεσιών των πανεπιστημίων που έτσι κι αλλιώς είναι αδύνατη η λειτουργία τους. Σήμερα θα συνεδριάσει εκτάκτως το Συντονιστικό της Συνόδου των Πρυτάνεων και αμέσως μετά έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον υπουργό. Ωστόσο αξίζει να σημειώσουμε ότι σήμερα διοικήσεις ιδρυμάτων προχώρησαν στην έκδοση αντιφατικών ανακοινώσεων που από τη μια ζητούν την άμεση απόσυρση της ΚΥΑ για τις διαθεσιμότητες κι από την άλλη ζητούν αναμοριοδοτήσεις κι άλλου τύπου αξιολόγηση αφήνοντας την πόρτα ανοιχτή στις διαθεσιμότητες...

Ο πρύτανης του ΑΠΘ και πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων παρουσίασε κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησης τρεις προτάσεις βάσει των οποίων ζητά, μεταξύ άλλων, την άμεση απόσυρση της διαπιστωτικής πράξης της διαθεσιμότητας, τη συμφωνία μεταξύ υπουργείου και Συνόδου Πρυτάνεων για κοινή μέθοδο αξιολόγησης των διοικητικών δομών των ιδρυμάτων, τα κριτήρια που θα εφαρμοστούν ανάλογα με τις ανάγκες των ακαδημαϊκών και διοικητικών μονάδων και το πλήθος των πλεοναζουσών ή ελλειπουσών θέσεων προσωπικού ανά ίδρυμα, όπως αυτές θα προκύψουν από την αξιολόγηση, να αποτελέσει τη νέα βάση για την κινητικότητα των διοικητικών υπαλλήλων στα πανεπιστήμια.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών με ανακοίνωσή της ζητά, μεταξύ άλλων, την επιστροφή του διοικητικού προσωπικού στις θέσεις του, την ανάκληση της παραπομπής στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο των μη απογραφέντων διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ και την αναμοριοδότηση από το αρμόδιο Ειδικό Τριμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο των απογραφέντων διοικητικών υπαλλήλων ύστερα από ταυτοποίηση των στοιχείων τους από την αρμόδια Διεύθυνση Διοικητικού του Πανεπιστημίου.

Αναμοριοδότηση ζητά και ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Κ. Γάτσιος με επιστολή προς το Ειδικό Τριμελές Συμβούλιο ζητώντας την κοινοποίηση των στοιχείων που αφορούν στη διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη μοριοδότηση των υπαλλήλων.


ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Πετυχημένη εκδήλωση για παιδιά και γονείς

Πέρα από κάθε πρόβλεψη ήταν η επιτυχία του κουκλοθέατρου, από τον κουκλοθίασο «ΚΟΥ-ΚΛΟ», που διοργάνωσε η Ενωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου Κρήτης στο Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου. Εκατοντάδες μικροί μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων του Ηρακλείου με τους γονείς τους, παρακολούθησαν τον «ΨΑΡΟΤΡΟΜΑΡΑ». Ενώ ήταν προγραμματισμένη μια παράσταση, τελικά πραγματοποιήθηκαν δύο συνεχόμενες! Πρόκειται για έργο διδακτικό και επίκαιρο. Μηνύματα αγωνιστικότητας, αλληλεγγύης, νίκης του φόβου απέναντι στον ισχυρό που σε καταπιέζει και σε απειλεί, μηνύματα οικολογικής ευαισθησίας, κ.ά.

«Τα παιδιά θέλουν παπούτσια / τα παιδιά θέλουν ψωμί / θέλουνε και φάρμακα / δούλεψε και συ...», παρότρυνε μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της εκδήλωσης μια μαθήτρια Δημοτικού διαβάζοντας το ποίημα του Γ. Ρίτσου «Το παιδί». Ενώ στο σύντομο άνοιγμα της εκδήλωσης από την πλευρά της Ενωσης Γονέων τονίστηκε, μεταξύ άλλων:

«Η Ενωση Γονέων πιστεύει ότι μέσα στην κρίση, στα βάσανα που έχουν κυριεύσει τους περισσότερους από εμάς, πρέπει να βρούμε χαραμάδες διεξόδου, αλλαγής της διάθεσής μας, να βλέπουμε τα παιδιά μας να χαμογελούν, να βλέπουμε με πιο αισιόδοξο μάτι το μέλλον. Δε φτάνει όμως μόνο αυτό. Θέλουμε ένα μέλλον για μας και τα παιδιά μας, το οποίο δε θα έρθει από μόνο του ως "μάννα εξ ουρανού", αλλά που θα το κατακτήσουμε με τον αγώνα μας, κόντρα σε όσα και σε όσους μας θέλουν κατσούφηδες, ανενεργούς, απογοητευμένους (...) Αξίζει τον κόπο να γίνουμε πιο δραστήριοι, πιο αγωνιστικοί. Να ενεργοποιηθούμε περισσότερο μέσα από τους συλλόγους μας, να διεκδικήσουμε τη μόρφωση, τη ζωή και το μέλλον των παιδιών μας γιατί το αξίζουν! Να σταθούμε αλληλέγγυοι σε κάθε γονέα άνεργο που δεν έχει να αγοράσει τετράδιο και μολύβι στο παιδί του, σε κάθε παιδάκι που έρχεται στο σχολείο χωρίς να έχει πάρει το πρωινό του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ