ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Με επιτυχία έγινε η διεθνής ημερίδα της ΟΓΕ

Είχε θέμα την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα στην Ανατ. Μεσόγειο και συμμετείχαν αντιπροσωπείες από ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες

Από τις εργασίες της ημερίδας
Από τις εργασίες της ημερίδας
Με τη συμμετοχή γυναικείων οργανώσεων - μελών της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών (ΠΔΟΓ) από ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο αμφιθέατρο του ραδιοφωνικού σταθμού «9,84» η ημερίδα της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, με θέμα την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, τον κίνδυνο ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου που αντιμετωπίζουν οι λαοί και τη στάση που πρέπει να κρατήσουν οι οργανώσεις της ΠΔΟΓ μπροστά σ' αυτό το ενδεχόμενο.

Με σύνθημα «Αγωνιζόμαστε ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις - Διεκδικούμε το δικαίωμα κάθε λαού να καθορίζει μόνος του το παρόν και το μέλλον του», η πρωτοβουλία της ΟΓΕ έδωσε συνέχεια στην αντιιμπεριαλιστική δράση της ΠΔΟΓ, στα πλαίσια της οποίας τον προηγούμενο μήνα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη αλληλεγγύης στο λαό της Συρίας.

Στην ημερίδα πήραν μέρος γυναικείες οργανώσεις από την Ισπανία, την Ουγγαρία, την Τουρκία, τη Ρωσία, την Κύπρο, την Ιορδανία, την Παλαιστίνη και το Ισραήλ, ενώ μήνυμα έστειλαν οι γυναίκες της Ενωσης για την προστασία της οικογένειας και του παιδιού της Συρίας.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, Σταύρος Τάσσος, η αντιπρόεδρος της ΠΣΟ, Χίλντα Τσακόν, και η Ειρήνη Στρούζα, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της ΚΝΕ, εκ μέρους της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ).

Στην εισήγηση, η πρόεδρος της ΟΓΕ, Μαιρήνη Στεφανίδη, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Στις σημερινές συνθήκες όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης και των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, που μπορούν να οδηγήσουν και σε ένα γενικευμένο πόλεμο, είναι ανάγκη και οι οργανώσεις της ΠΔΟΓ να έχουν ξεκάθαρο ενάντια σε ποιον παλεύουμε, ποιος είναι ο αντίπαλός μας. Οι περισσότερες θα απαντήσουμε πως εχθρός μας είναι ο ιμπεριαλισμός. Αλλά τι εννοεί στην πράξη η καθεμία;

Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι μόνο μια επιθετική εξωτερική πολιτική που πολλές φορές ταυτίζεται με την ηγετική δύναμη, τις ΗΠΑ, που βέβαια σήμερα γίνονται επιθετικότερες για να διασφαλίσουν την ηγεμονική θέση τους έναντι ανερχόμενων παγκόσμιων και περιφερειακών δυνάμεων. Ομως, η ταύτιση του ιμπεριαλισμού μόνο με τις ΗΠΑ, η αντίληψη περί "αυτοκρατορίας" ξεχνάει ότι το πρώτο και κύριο στοιχείο του ιμπεριαλισμού είναι το καπιταλιστικό μονοπώλιο, η εξαγωγή κεφαλαίου, ο ανταγωνισμός».

Για τα καθήκοντα του κινήματος

Οσον αφορά στα καθήκοντα των οργανώσεων της ΠΔΟΓ τόνισε: «Οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, που τις οδηγεί ο πόλεμος στη φτώχεια και την προσφυγιά, έχουν συμφέρον, δικαίωμα και υποχρέωση να υψώσουν και να ενώσουν τις φωνές τους ενάντια σε κάθε ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Οι οργανώσεις της ΠΔΟΓ οφείλουν να στηρίξουν πολύμορφα τον αντιπολεμικό, αντιμονοπωλιακό - με αυτή την έννοια - αντιιμπεριαλιστικό αγώνα των λαών. Γιατί θεωρούμε ότι οι λαοί πρέπει να παλεύουν ενάντια στην καταπίεση και τη βία της αστικής τάξης της χώρας τους, που τους σέρνει στον πόλεμο είτε συμμαχώντας στην επίθεση απέναντι σε άλλους λαούς είτε και όταν αντιστέκεται στην ξένη εισβολή ή κατοχή για τα δικά της συμφέροντα. Σε κάθε περίπτωση το κριτήριο για μας πρέπει να είναι: Για τα συμφέροντα τίνος διεξάγεται ο πόλεμος; Ποιον ωφελεί και ποιον βλάπτει; Αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα οφείλουν να αναδείξουν και οι οργανώσεις μας.

Η υπεράσπιση της πατρίδας για μας, τις γυναίκες της ΠΔΟΓ, σε συμπόρευση με το εργατικό κίνημα που έχει ταξικό προσανατολισμό και το ριζοσπαστικό κίνημα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, συνδέεται άρρηκτα με την πάλη για τον απεγκλωβισμό από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και την οικοδόμηση μιας κοινωνίας όπου ο πλούτος θα είναι λαϊκή περιουσία και όχι περιουσία των ελαχίστων, που η οικονομία θα λειτουργεί σχεδιασμένα, κεντρικά και με έλεγχο από τους ίδιους τους εργαζόμενους, με στόχο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, και όχι την αύξηση των κερδών των μονοπωλίων».

Οι οργανώσεις συνέβαλαν με τις τοποθετήσεις τους, ώστε να ανοίξει η συζήτηση γύρω από το σοβαρό αυτό ζήτημα. Εθεσαν στόχο την πλατιά ενημέρωση των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων σε κάθε χώρα και τον παραπέρα συντονισμό της δράσης τους.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Ματαίωσαν το σόου της Χρυσής Αυγής

Συγκέντρωση το Σάββατο στο Παίδων «Αγία Σοφία», όπου οι χρυσαυγίτες προγραμμάτιζαν αιμοδοσία μόνο για Ελληνες

Από τη συγκέντρωση το Σάββατο στο «Αγ. Σοφία»
Από τη συγκέντρωση το Σάββατο στο «Αγ. Σοφία»
Κάτω από την οργανωμένη αντίδραση των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» και άλλων δημόσιων νοσοκομείων της Αθήνας, αποτράπηκε το πρωί του Σαββάτου το ρατσιστικό σόου που επιχείρησε να στήσει η Χρυσή Αυγή, ανακοινώνοντας «αιμοδοσία μόνο για Ελληνες». Από νωρίς το πρωί, εργαζόμενοι από το Νοσοκομείο Παίδων και άλλα νοσοκομεία, έκαναν συγκέντρωση έξω το «Αγία Σοφία», από το οποίο, όπως και από το «Ελπίς», η Χρυσή Αυγή είχε ζητήσει συνδρομή για να κάνει τη ρατσιστική αιμοδοσία.

Από την πρώτη στιγμή, οι εργαζόμενοι αντέδρασαν και ζήτησαν τόσο από τις διοικήσεις των νοσοκομείων, όσο και από το υπουργείο Υγείας να ακυρώσουν «τη νέα φασιστική πρόκληση». Η παράταξη της ΔΑΣ στο Νοσοκομείο έκανε παρέμβαση στο διοικητή, ζητώντας να απορρίψει το αίτημα. Το σωματείο των εργαζομένων πήρε απόφαση καταδίκης της «εγκληματικής Χρυσής Αυγής» και της ρατσιστικής αιμοδοσίας.

Ανάμεσα σε άλλα, η ΔΑΣ σημειώνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε: «Το κάλεσμα για αιμοδοσία στα γραφεία της δεν μπορεί να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού μας, δεν μπορεί να ξεπλύνει τα εγκλήματά της. Η προσφορά της στους εφοπλιστές και τους μεγαλοεπιχειρηματίες δεν μπορεί να σβηστεί ούτε με αιμοδοσία, ούτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Κανείς δεν μπορεί να δώσει "άφεση αμαρτιών" σε αυτούς που ευθύνονται για τους ξυλοδαρμούς και τα μαχαιρώματα ανθρώπων, οι οποίοι προστρέχουν στα νοσοκομεία και χρειάζονται αίμα και περίθαλψη. Δεν θα δεχτούμε το σόου των ναζιστών».

Οι συγκεντρωμένοι ανάρτησαν στην είσοδο του «Αγία Σοφία» ένα πανό που έγραφε: «Η αιμοδοσία δεν είναι χάπενινγκ για τα ρατσιστικά σόου των δολοφόνων χρυσαυγιτών». Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με εξόρμηση ενημέρωσης στο Νοσοκομείο.

Ο

ΠΑΤΡΑ: Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ στο Νομό Αχαΐας οργανώνει σύσκεψη την Παρασκευή 29/11, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου (Φωκαίας 26). Καλεί όλους τους συνδικαλιστές και εργαζόμενους από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, που πάλεψαν για την επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης στις 6 Νοέμβρη, να πάρουν μέρος.

ΚΑΤΕΡΙΝΗ: Σύσκεψη - συζήτηση με θέμα το κάλεσμα της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ για την ανασύνταξη του κινήματος, διοργανώνει η Γραμματεία Πιερίας του ΠΑΜΕ, σήμερα Τρίτη στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Κατερίνης. Εισηγητής θα είναι ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

«LIDL»: Αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στην απόφαση της εταιρείας να συρρικνώσει τις αποθήκες της Θήβας αποφάσισαν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, σε Γενική Συνέλευση την περασμένη Πέμπτη. Την απόφαση χαιρετίζει το Σωματείο Εργαζομένων «LIDL» Αττικής.

ΛΟΓΙΣΤΕΣ: Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις με θέμα την ενοποίηση των σωματείων Αθήνας και Πειραιά πραγματοποιούν η Ενωση Λογιστών Αθήνας και ο Σύλλογος Λογιστών Πειραιά. Στον Πειραιά η συνέλευση θα γίνει την Τετάρτη 27/11, στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο και στην Αθήνα την Πέμπτη 5/12, στις 6 μ.μ. στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1). Η ενοποίηση έχει στόχο τη δημιουργία ενός ακόμα πιο μαζικού και δυνατού σωματείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ