ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ
Απεργία και συγκέντρωση σήμερα στο υπουργείο Υγείας

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στις κινητοποιήσεις απευθύνει το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας

Μέχρι την επόμενη Τρίτη, 3 Δεκέμβρη, παρατείνονται οι επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, με τις οποίες αντιδρούν στα κυβερνητικά σχέδια για τον ΕΟΠΥΥ και μεταξύ άλλων προβλέπουν κινητικότητα - διαθεσιμότητα, αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού του Οργανισμού, ενδεχομένως και απολύσεις. Οι απεργίες των γιατρών ξεκίνησαν από χτες. Σήμερα και αύριο θα κάνουν επαναλαμβανόμενες 24ωρες οι υγειονομικοί και διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ. Σήμερα, στις 11 π.μ., θα γίνει κοινή συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.

Στις 29 Νοέμβρη απεργούν και οι νοσοκομειακοί γιατροί, σύμφωνα με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Η απεργία γίνεται για το δεύτερο κύμα κινητικότητας στην περιφέρεια και την ίδια μέρα θα γίνει συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαθεσιμότητες ξεκίνησαν από τους οδηγούς των ασθενοφόρων στα νοσοκομεία της επαρχίας.

Για χτες ήταν προγραμματισμένη συνάντηση του υπουργού Υγείας με την Ομοσπονδία γιατρών - οδοντιάτρων ΕΟΠΥΥ. Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση, η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας ανακοίνωσε την ακύρωσή της, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση επιμένει στις απολύσεις, «έστω και αν προσπαθεί να διατυπώσει παραπλανητικά τις απολύσεις σαν οκτάμηνη διαθεσιμότητα».

Σε μια προσπάθεια να εκτονώσει τις αγωνιστικές διαθέσεις γιατρών και εργαζομένων, ο υπουργός Υγείας δήλωσε χτες ότι «δεν έχει οριστικοποιηθεί το σχέδιο» καλώντας τους γιατρούς να επιστρέψουν στην εργασία τους. Στο πλαίσιο της χτεσινής κινητοποίησης, γιατροί και εργαζόμενοι έκαναν συμβολική κατάληψη στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ στην πλατεία Θεάτρου. Στη διάρκεια των απεργιών τα επείγοντα περιστατικά αντιμετωπίζονται από το προσωπικό ασφαλείας.

Κάλεσμα απευθύνει το ΠΑΜΕ

Κάλεσμα σε γιατρούς και εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στις απεργίες αυτής της βδομάδας, να παλέψουν μαζί με το ΠΑΜΕ και σε συμμαχία με το λαό για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, απευθύνει η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ.

Μεταξύ άλλων σημειώνει σε ανακοίνωσή της: «Τώρα είναι ώρα μάχης. Ούτε μια στιγμή χαμένη! Η κυβέρνηση με οδηγό τα κέρδη και την "ανταγωνιστικότητα", σε πλήρη συνεργασία με τους επιχειρηματίες Υγείας, το κεφάλαιο και την ΕΕ, ετοιμάζει νέα υποβάθμιση και επιδείνωση των όρων παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Γιατροί και εργαζόμενοι θα βρεθούν στη δίνη της κινητικότητας και της απόλυσης, όχι γιατί είναι "πολλοί" και "περισσεύουν", αλλά γιατί η κυβέρνηση κάνει άγριες περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση για τη δημόσια Υγεία προκειμένου να στηρίξει τα κέρδη της πλουτοκρατίας.

Κανένα όφελος δεν έχουν οι γιατροί που ζουν από το μισθό τους και οι υγειονομικοί υπάλληλοι. Στα πλαίσια της εμπορευματοποίησης της Υγείας θα επιδεινώνονται διαρκώς οι όροι παροχής υπηρεσιών Υγείας του λαού, ενώ όλο και περισσότεροι γιατροί και υγειονομικό προσωπικό θα μετατρέπονται σε φθηνό επιστημονικό δυναμικό των ασφαλιστικών εταιρειών».

Πλαίσιο πάλης

Το ΠΑΜΕ διεκδικεί:

  • Να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις σε μόνιμες, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου και αποκλειστικής απασχόλησης επιστημονικού και υγειονομικού προσωπικού. Μονιμοποίηση των εργαζομένων στα εργολαβικά συνεργεία.
  • Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας - Πρόνοιας, του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να καταργηθούν οι πληρωμές των ασθενών και η επιχειρηματική δράση στην Υγεία.
  • Ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα ΠΦΥ για όλο το λαό.
  • Να φορολογηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων με 45%. Να καταργηθούν οι φοροαπαλλαγές των μεγαλοεπιχειρηματιών.
Στο πλευρό γιατρών και εργαζομένων οι Λαϊκές Επιτροπές

Κινητοποιήσεις χτες σε καταστήματα του ΕΟΠΥΥ στις συνοικίες

Από την κινητοποίηση της Λαϊκής Επιτροπής στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ στο Περιστέρι
Από την κινητοποίηση της Λαϊκής Επιτροπής στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ στο Περιστέρι
Στο πλευρό των γιατρών του ΕΟΠΥΥ βρέθηκαν χτες το πρωί οι Λαϊκές Επιτροπές. Με κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο να κλείσουν, να μπει σε διαθεσιμότητα και να απολυθεί μέρος από το προσωπικό τους. Κατήγγειλαν τη συνολική υποβάθμιση και παραπέρα εμπορευματοποίηση που συνιστά η μεταρρύθμιση της κυβέρνησης στην ΠΦΥ και απαίτησαν δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλο το λαό.

Στο Περιστέρι, η Λαϊκή Επιτροπή έκανε κινητοποίηση έξω από τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ και κατήγγειλε την εγκληματική διάλυση των νοσοκομείων της δυτικής Αττικής: «Το νοσοκομείο Λοιμωδών Νοσημάτων στην Αγία Βαρβάρα καταργήθηκε, τα ράντζα έχουν γεμίσει το Αττικό Νοσοκομείο το οποίο σταματά άμεσα τη θεραπεία των καρκινοπαθών. Μετακινούνται αιφνιδιαστικά κλινικές από το ένα νοσοκομείο στο άλλο με όλους τους κινδύνους που ενέχουν τέτοιες διακομιδές για τους ασθενείς. Στο ΨΝΑ (Δαφνί) και στο Δρομοκαΐτειο βρίσκεται σε εξέλιξη η απόπειρα οριστικού κλεισίματος», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση που μοιράστηκε σε εργαζόμενους και ασθενείς.

Στο Μενίδι, η Λαϊκή Επιτροπή και οι φορείς που την απαρτίζουν (Συνδικάτο Οικοδόμων, Σωματείο Συνταξιούχων, Σύλλογος Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων, Επιτροπή Ανέργων, Σύλλογος Γυναικών κ.ά.) έκαναν συμβολική κατάληψη στον ΕΟΠΥΥ. Στις 3 Δεκέμβρη η Λαϊκή Επιτροπή καλεί σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία στις 6 το απόγευμα, για τα τεράστια προβλήματα στο χώρο της Υγείας.

Από τη συγκέντρωση στο Μενίδι
Από τη συγκέντρωση στο Μενίδι
Στην Ηλιούπολη, η Λαϊκή Επιτροπή πραγματοποίησε παρέμβαση στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ. Κατήγγειλαν μεταξύ άλλων ότι «στη μονάδα ΕΟΠΥΥ Ηλιούπολης ο ασφαλισμένος στην πρώτη φάση δε θα βρίσκει Ορθοπεδικούς, Οφθαλμίατρους, ΩΡΛ, Ρευματολόγους, Ενδοκρινολόγους, Πνευμονολόγους, Καρδιολόγους, γαστρεντερολόγους, Νευρολόγους, Ψυχίατρους, δερματολόγους, Αλλεργιολόγους, Μικροβιολόγους». Την Παρασκευή 29 Νοέμβρη, η Λαϊκή Επιτροπή καλεί σε σύσκεψη στις 6 το απόγευμα στο Δημαρχείο για την οργάνωση της πάλης.

Συγκέντρωση στο Ασυλο Ανιάτων

Συγκέντρωση στο Ασυλο Ανιάτων στην Κυψέλη οργανώνουν σήμερα στις 6.30 μ.μ. το σωματείο εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Αθήνας, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και η Λαϊκή Επιτροπή 5ου - 6ου δημοτικού διαμερίσματος της Αθήνας. Απαιτούν: Να σταματήσει η συρρίκνωση - υποβάθμιση του Ασυλου Ανιάτων. Να καταβληθούν τώρα όλα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους. Καμία απόλυση. Αμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με πλήρη δικαιώματα. Να καταργηθούν οι πληρωμές των περιθαλπομένων. Να περάσει το Ασυλο Ανιάτων στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια. Κατάργηση επιχειρηματικής δράσης. Να μην επιτρέψουμε να κλείσουν τα Ιατρεία του ΕΟΠΥΥ στην περιοχή μας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Χρειάζεται συντονισμένος αγώνας

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωση για την απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η ένταξη γιατρών του ΕΟΠΥΥ στο καθεστώς της διαθεσιμότητας, οι απολύσεις και η κατάργηση αναγκαίων ιατρικών ειδικοτήτων αποτελούν μέρος ενός συνολικότερου κυβερνητικού σχεδίου περαιτέρω υποβάθμισης της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για το λαό. Αυτό το σχέδιο περιλαμβάνει περιορισμό των κρατικών δαπανών και των δημόσιων παροχών για την Υγεία σε ένα ελάχιστο "βασικό πακέτο" και εξαναγκασμό των λαϊκών στρωμάτων στην αγορά ενός μεγάλου μέρους αναγκαίων υπηρεσιών από τον εμπορευματοποιημένο και συρρικνωμένο δημόσιο τομέα και από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις της Υγείας.

Η απόκρουση των αντιλαϊκών σχεδίων στο χώρο της Υγείας απαιτεί το συντονισμένο αγώνα όλων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, για ένα σύστημα Υγείας καθολικό, ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, με στόχο να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων. Σε ένα τέτοιο σύστημα, όχι μόνο δεν περισσεύει κανείς εργαζόμενος, αλλά μπορούν να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι, όλες οι ειδικότητες, με σχέση εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ