ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
Νέες κινητοποιήσεις σε ΨΝΑ - «Δρομοκαΐτειο»

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην κινητικότητα και στα σχέδια για κλείσιμο των κρατικών δομών

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων στην ψυχική Υγεία
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων στην ψυχική Υγεία
Με κοινή κινητοποίηση σήμερα το πρωί στο Δαφνί, στις 9:30 πμ, οι εργαζόμενοι και του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ) και του «Δρομοκαΐτειου» αντιδρούν στα σχέδια της κυβέρνησης για κινητικότητα των εργαζομένων, αλλά και τη διάλυση των ίδιων των ψυχιατρείων, με τις λίγες εξωνοσοκομειακές δομές που διαθέτουν.

Χτες οι εργαζόμενοι στα δύο ψυχιατρεία έκαναν συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, μετά τη δημοσιοποίηση απ' τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) των σχεδίων για την ένταξη του προσωπικού σε κινητικότητα και τη μεταφορά τμημάτων σε άλλα νοσοκομεία.

Η απάντηση της υφυπουργού Υγείας Ζέτας Μακρή, σε αντιπροσωπεία των εργαζομένων -στην οποία μετείχε και εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης- ήταν ότι θα εφαρμοστεί το σύμφωνο Λυκουρέντζου - Αντορ, που προβλέπει το οριστικό κλείσιμο των ψυχιατρείων μετά το 2015. Μάλιστα, στο ερώτημα για το πόσοι θα μείνουν σε διάφορες δομές, η απάντηση συμβούλου της υφυπουργού ήταν «όσοι χρειάζονται και όσοι είναι αμιγώς στις θεραπευτικές ομάδες». Με άλλα λόγια, η κινητικότητα στα δύο ψυχιατρεία είναι δεδομένη και θα οριστικοποιηθεί μέχρι τις 29/11/2013.

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στη συγκέντρωση των εργαζομένων στο υπουργείο Υγείας μετέφερε ο βουλευτής του κόμματος Σπ. Χαλβατζής τονίζοντας ότι τα ψυχιατρεία δεν πρέπει να κλείσουν.

Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι έκαναν συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, όπου αποφασίστηκε η σημερινή κινητοποίηση. Στο ΨΝΑ οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη, ματαιώνοντας την τελετή παράδοσης - παραλαβής του απερχόμενου στο νέο διοικητή του νοσοκομείου, ο οποίος περιορίστηκε να δηλώσει ότι οι απαντήσεις για την κινητικότητα θα δοθούν με βάση τις αποφάσεις που θα λάβει το υπουργείο.

Οι εργαζόμενοι διεμήνυσαν ότι δε θα δεχτούν καμιά διαθεσιμότητα - κινητικότητα, καμιά μεταφορά ή μετακίνηση κλινικής εκτός νοσοκομείου, ή κατάργησή της. Ταυτόχρονα, με βάση και τα στοιχεία που δείχνουν αύξηση των κρουσμάτων ψυχικής νόσου, ζητάνε να ενισχυθούν αντίστοιχα και οι δημόσιες, κρατικές δομές ψυχικής Υγείας με υποδομές, εξοπλισμό και προσωπικό.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ τονίζουν την ανάγκη για αγώνα, όχι μόνο για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας, αλλά και ενάντια στη διάλυση της ψυχικής Υγείας.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Ατόφιες οι συμμετοχές των ασφαλισμένων

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι μειώνει την τιμή των φαρμάκων, αλλά η φαρμακευτική δαπάνη για τη λαϊκή οικογένεια αυξάνεται σταθερά

Αύριο θα διεξαχθεί στη Βουλή η ψήφιση της τροπολογίας «Τιμολόγηση των φαρμάκων και συναφή θέματα» που περιέχεται στο νομοσχέδιο «Προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας 2011/24/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 9ης Μαρτίου 2011 περί εφαρμογής των δικαιωμάτων των ασθενών στο πλαίσιο της διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης».

Με την τροπολογία τροποποιούνται ορισμένες ρυθμίσεις για την τιμολόγηση των φαρμάκων, οι οποίες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, επιφέρουν «εξοικονόμηση» 480 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της λεγόμενης «δημοσιονομικής προσαρμογής». Παρόμοιες τροποποιήσεις έχουν γίνει και στο παρελθόν και μπορεί η συνολική δημόσια φαρμακευτική δαπάνη να μειώθηκε, όμως η συμμετοχή των ασθενών ανέβηκε κατακόρυφα, με αποτέλεσμα να σταματούν την αγωγή τους γιατί δεν έχουν να την πληρώσουν.

Η μεσοσταθμική συμμετοχή από 9% το 2010 έφτασε στο 22-24%, και με την κατάργηση της κάλυψης απ' τον ΕΟΠΥΥ κατά 50% της διαφοράς μεταξύ της λιανικής τιμής και της τιμής αναφοράς, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η συμμετοχή αυτή θα εκτιναχτεί στο 32%.

Ειδικότερα, με την τροπολογία ρυθμίζονται, μεταξύ των άλλων, τα εξής:

-- Για τα πρωτότυπα φάρμακα ως μέγιστη τιμή ορίζεται ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών - μελών της EΕ.

-- Μετά τη λήξη της πατέντας των πρωτοτύπων, και εφόσον γι' αυτά υπάρχει γενόσημο που κυκλοφορεί, οι τιμές τους μειώνονται αυτόματα είτε στο 50% της τελευταίας τιμής υπό προστασία, είτε στο μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών - μελών της ΕΕ, εφόσον είναι χαμηλότερος του 50% της τελευταίας τιμής υπό προστασία. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει γενόσημο που να κυκλοφορεί, μειώνεται στο μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών - μελών της ΕΕ.

-- Για τα γενόσημα φάρμακα, η μέγιστη τιμή ορίζεται στο 65% της τιμής του αντίστοιχου φαρμάκου αναφοράς, του οποίου έχει λήξει η πατέντα.

-- Ορίζεται σε 11%, από 9% που ισχύει, το ποσοστό της έκπτωσης από την τιμή παραγωγού ή εισαγωγέα φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος, για τον καθορισμό της Τιμής Κοινωνικής Ασφάλισης, στην περίπτωση δραστικών ουσιών που αφορούν σε φάρμακα που έχουν καταταγεί μόνα τους σε μια θεραπευτική κατηγορία στον οριζόμενο κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων.

-- Επανακαθορίζονται τα ποσοστά επιστροφής (rebate) και οι κατηγορίες του τριμηνιαίου συνολικού όγκου πωλήσεων ανά φαρμακευτικό προϊόν, για τον υπολογισμό του τελικού ποσού απόδοσης στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) και τον ΕΟΠΥΥ.

-- Αναφέρονται οι περιπτώσεις, για τις οποίες τα φαρμακεία δεν υπόκεινται σε κανένα rebate ή επιστροφή προς τους ΦΚΑ.

Της ζητάνε χιλιάδες ευρώ για να βρει το φως της!

Παρέμβαση για ανασφάλιστη αυτοαπασχολούμενη που πρέπει να υποβληθεί σε μεταμόσχευση

Παρέμβαση στη διοίκηση του νοσοκομείου ΓΝ Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» με το αίτημα να μην πληρώσει για χειρουργείο ανασφάλιστη αυτοαπασχολούμενη, έκαναν χτες το μεσημέρι εκπρόσωποι από το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, την ΠΑΣΕΒΕ Καλλιθέας, τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και το σωματείο του νοσοκομείου.

Συγκεκριμένα, η Χ. Σ. (τα στοιχεία της είναι στη διάθεση της εφημερίδας) έχει χάσει την όρασή της από το αριστερό μάτι και πρέπει να υποβληθεί σε μεταμόσχευση κερατοειδούς. Μετά από ένα χρόνο αναμονής, την ειδοποίησαν πως η μεταμόσχευση θα γίνει στις 9/12, αλλά επειδή στο μεταξύ έχασε την ασφάλισή της, θα πρέπει να πληρώσει προκαταβολή ένα μέρος από τα 5.000 ευρώ που κοστίζει η επέμβαση! Η αυτοαπασχολούμενη χρωστάει στον ΟΑΕΕ εισφορές 5 μηνών, συνολικά 8.000 - 9.000 ευρώ, επειδή αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Δηλαδή, για να βρει το φως της, πρέπει να πληρώσει χιλιάδες ευρώ, είτε σε εισφορές, είτε απευθείας στο νοσοκομείο!

Ο διοικητής του νοσοκομείου συμφώνησε να μη δοθεί προκαταβολή και να γίνει κανονικά η προγραμματισμένη μεταμόσχευση. Με έγγραφο της διοίκησης προς το υπουργείο Υγείας θα ζητηθεί να καταβάλλει το υπουργείο τα χρήματα για την επέμβαση και αν αυτό δε γίνει δεχτό, θα πρέπει να γίνει διακανονισμός με την εφορία, ώστε το νοσοκομείο να πληρωθεί. Δηλαδή, υπάρχει ο κίνδυνος η αυτοαπασχολούμενη να βρεθεί ακόμη πιο χρεωμένη επειδή έχει ένα πρόβλημα υγείας κι επειδή έχει μείνει ανασφάλιστη χωρίς να φταίει η ίδια.

Επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη οι 15 υγειονομικοί

Επιτυχία, στην οποία συνέβαλε και η πίεση που ασκήθηκε για το το δίκαιο αίτημα των 15 υγειονομικών, χαρακτήρισε ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, την επιστροφή των υγειονομικών υπαλλήλων στις εργασίες τους στη Θεσσαλονίκη, για την οποία δεσμεύτηκε χτες ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης. Οπως είπε, στη διάρκεια συζήτησης σχετικής Ερώτησης του ΚΚΕ, έχουν γίνει οι διαδικασίες για την επιστροφή στη Θεσσαλονίκη των 15 υγειονομικών υπαλλήλων, οι οποίοι, στο πλαίσιο της κινητικότητας, είχαν τοποθετηθεί σε νοσοκομεία της Αθήνας, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν πλέον ολοκληρωτική ανατροπή της οικογενειακής τους ζωής.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ - ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Κοινή απόφαση για τον ιατρικό τουρισμό

Ενας ακόμα «διάδρομος» στην εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας ανοίγει η κυβέρνηση, με την απόφαση που υπέγραψαν χτες οι υπουργοί Υγείας και Τουρισμού για τον καθορισμό των προϋποθέσεων άσκησης του ιατρικού Τουρισμού. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, όλοι οι φορείς, δημόσιοι και ιδιωτικοί (Πρωτοβάθμιας - Δευτεροβάθμιας - Τριτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας), θα μπορούν να εγγράφονται σε ειδικό μητρώο ιατρικού Τουρισμού, που θα τηρείται στον ΕΟΤ. Οι ιατροί και οι μονάδες του ιδιωτικού τομέα, θα πρέπει να έχουν ασφαλιστική κάλυψη για ζητήματα αστικής ευθύνης. Πρόκειται για σχέδιο που η συγκυβέρνηση εντάσσει στον ανταγωνισμό με γειτονικές χώρες. Εξυπηρετεί τόσο τους επιχειρηματίες του χώρου της Υγείας, όσο και τους μεγαλοξενοδόχους, που προσδοκούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από την ανάπτυξη του «ιατρικού τουρισμού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ