Σήμερα, Παρασκευή στις 7.30 μ.μ. γίνονται τα εγκαίνια για έβδομη χρονιά μέσα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος της Εικαστικής Εκθεσης «Ανθρωποι, Χρώμα + Σίδερο». Η Εκθεση φέτος είναι πιο πλούσια σε πρόγραμμα και πιο μαζική σε συμμετοχές δημιουργών (περίπου 250) και μαζικών φορέων και έχει σαν σύνθημα: «Οι αγώνες είναι τέχνη του λαού και η τέχνη όπλο του»!
Στην Οργανωτική Επιτροπή η Κίνηση Εικαστικών Καλλιτεχνών «Πέρα(σ)μα» και τα συνδικάτα της Ζώνης (Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών - Καθαριστών, Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων), ενώ την επιτροπή συμπληρώνουν οι Λαϊκές Επιτροπές Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας - Ρέντη, Περάματος, Πειραιά, Σαλαμίνας.
Μετά τα εγκαίνια της Εκθεσης θα γίνει συναυλία στις 9 μ.μ. με το συγκρότημα «Υπεραστικοί».
Αύριο Σάββατο στις 6.30 μ.μ. οργανώνεται συζήτηση για την ανεργία - Οι θέσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για την αντιμετώπισή της και την οργάνωση της πάλης, ενώ στις 8.30 μ.μ. η θεατρική ομάδα «Εκτός Σχεδίου» ανεβάζει το έργο του Μαξ Φρις «Ο Μπίντερμαν και οι εμπρηστές».
Την Κυριακή στις 8.30 μ.μ. θα γίνει συναυλία με σύνθημα «Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον. Δε θα πεθάνει μόνος. Τσάκισέ τον» με τους: Μανόλη Ανδρουλιδάκη, Ρίτα Αντωνοπούλου, Χρήστο Θηβαίο, «Kollektiva», Γιάννη Λάρδη - Γεωργία Λάμπρη, Βασίλη Λέκκα, Αφροδίτη Μάνου, Γιώργο Μεράντζα, Μίλτο Πασχαλίδη, Γιώργο Σαρρή. Τα πρωινά του Σαββατοκύριακου θα λειτουργούν δημιουργικά εργαστήρια - ζωγραφική, θεατρικό παιχνίδι. Κυριακή 11 π.μ.: Θέατρο «Ενας παράξενος μουσικός» από την ομάδα «Τρομπετίνι».
Οι εκδηλώσεις είναι οι εξής:
Οι συμμετέχοντες, ανεξαρτήτως εμπειρίας ή εξειδίκευσης, στα εκπαιδευτικά σεμινάρια μουσικής θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να αποκτήσουν γενικές γνώσεις των χαρακτηριστικών, του ρυθμού, της προέλευσης αλλά και των επιρροών της παραδοσιακής μουσικής της Βενεζουέλας. Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.
Χτες η πρεσβεία της Βενεζουέλας διοργάνωσε εκδήλωση για την παρουσίαση όλων των δραστηριοτήτων που σκοπό έχουν να φέρουν πιο κοντά τον ελληνικό λαό με τον πολιτισμό και τις παραδόσεις της χώρας της Λατινικής Αμερικής. Στην εκδήλωση το ΚΚΕ εκπροσώπησε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ παραβρέθηκαν οι βουλευτές Μ. Γλέζος, Θ. Δρίτσας και Κ. Ησυχος. Παραβρέθηκε επίσης πλήθος εκπροσώπων του διπλωματικού σώματος, ενώ ακολούθησε συναυλία με βενεζουελάνικη παραδοσιακή μουσική.
Μια πολύ ενδιαφέρουσα και αξιέπαινη προσπάθεια που έχει να κάνει από τη μια με την έρευνα και τη μαθητεία στο αρχαίο δράμα και από την άλλη κάνει κοινωνούς σε αυτό με τη θεατρική πράξη και ένα ευρύτερο κοινό. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας και η παράσταση που στάθηκε με σεβασμό απέναντι στο αρχαίο κείμενο, κατάφερε να αναδείξει καθαρό το περιεχόμενό του χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει σε εμπορικούς πομπώδεις εντυπωσιασμούς.
Η παράσταση δόθηκε σε σκηνοθεσία Νικόλα Ταρατόρη, μουσική και διδασκαλία του προσωδιακού λόγου Δημήτρη Λέκκα, κοστούμια Μαρίας Δημητριάδη, διδασκαλία της κίνησης και του χορού Φιφίκας Νικολοπούλου, σκηνικά Πίνκα Νάντη και στη διανομή πήραν μέρος οι επιστήμονες, καλλιτέχνες και φοιτητές: Αννα Λάζου (Αθηνά), Αλέξανδρος Ζαχαρέας (Απόλλωνας), Σβετλάνα Βόλκοβα, Ελένη Γιακουμάκη, Αφροδίτη Γιαννιού, Νάντια Δανιήλ, Λίλλη Καραδήμα, Μαρία Κέκκου, Ειρήνη Κοσμά, Μαρία Κουντούρη, Στέφανος Μπεσάρας, Ολγα Παπαχρυσοστόμου, Γαλάτεια Παρασκευοπούλου, Σοφία Σγουράκη, Βασίλης Ταρατόρης, Βάνα Τουλουπάκη, Ελένη Τουλουπάκη και Μαρία Τσατσούλα, στους υπόλοιπους ρόλους και στο χορό.
Την παράσταση συνόδευσαν με ζωντανή μουσική τα μέλη του συγκροτήματος ΚΑΒΕΙΡΟΣ: Ιρις Μπαλαλά (φωνητικά - έγχορδα), Τάκης Παναγιωτόπουλος (κρουστά) και Χρήστος Πανδίων Πανόπουλος (πνευστά).
Μετά την παράσταση ακολούθησε η απονομή των βεβαιώσεων διεθνούς πιστοποίησης του κύκλου σπουδών θεωρίας και πράξης του αρχαίου ελληνικού χορού με τη μέθοδο του θεάτρου «Δόρα Στράτου» και η βραδιά έληξε με πρόγραμμα κρητικών χορών από την Παραδοσιακή Πολιτιστική Ομάδα «Οι Ριζίτες».
Με το εργαστήρι ολοκληρώνεται η έκθεση σκίτσου της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων για τα 30 χρόνια του ΚΕΘΕΑ, η οποία φιλοξενείται στο ίδιο χώρο, με έργα που φωτίζουν διαφορετικές πλευρές του προβλήματος των ναρκωτικών.