ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /28
Σήμερα η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

Στις 9.30 μ.μ. θα μιλήσει στο Φεστιβάλ ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Νέοι συζητούν στα περίπτερα και βλέπουν τις εκθέσεις του Φεστιβάλ
Νέοι συζητούν στα περίπτερα και βλέπουν τις εκθέσεις του Φεστιβάλ
Με την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 9.30 το βράδυ, ολοκληρώνονται απόψε οι τριήμερες εκδηλώσεις του 39ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη.

Και χτες, παρά τα φθινοπωρινά παιχνίδια του καιρού και τις μπόρες, πλημμύρισε το πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά» από τους χιλιάδες νέους και ανθρώπους κάθε ηλικίας - πολλοί από αυτούς επισκέπτες για πρώτη φορά - που ήρθαν για να μάθουν από πρώτο χέρι και να συζητήσουν την πρόταση διεξόδου που καταθέτουν το ΚΚΕ και η Νεολαία του στο λαό, αλλά και για να ψυχαγωγηθούν και να διασκεδάσουν με τις καλλιτεχνικές και άλλες πολύμορφες δραστηριότητες που αναπτύσσονται στους χώρους του.

Μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά ήταν η συμμετοχή της νεολαίας που τσακίζεται στους χώρους δουλειάς, χωρίς δικαιώματα και με μισθούς πείνας, που χτυπιέται από τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία, αλλά και των νέων ζευγαριών που επιπλέον βιώνουν τις επιπτώσεις από την περικοπή κοινωνικών δικαιωμάτων.

Ανταποκρίθηκαν στο προσκλητήριο της ΚΝΕ που καλεί τη νεολαία να ονειρευτεί και να παλέψει για έναν άλλο κόσμο, να πιστέψει ότι μόνο μετά τον καπιταλισμό υπάρχει πραγματική ζωή, με δικαιώματα, με τους ανθρώπους απελευθερωμένους από την εκμετάλλευση.

Στο πλαίσιο των πολύμορφων δραστηριοτήτων που εξελίσσονταν, το ενδιαφέρον κέρδισε ένα παιχνίδι στο περίπτερο των μαθητών που στήθηκε για να δώσει απάντηση στη θεωρία των άκρων, με τίτλο «Μάντεψε ποιος είναι ακραίος και ποιος όχι».

Τα μικρότερα παιδιά διασκεδάζουν στον παιδότοπο
Τα μικρότερα παιδιά διασκεδάζουν στον παιδότοπο
Στην κεντρική εξέδρα, φέτος, η γνωστή «πλάτη - σύνθημα» αντικαταστάθηκε από ένα μεγάλο «video wall», όπου μεταξύ των συναυλιών προβάλλονταν μικρά βίντεο για την κρίση, τις επιπτώσεις της, τους αγώνες του λαού μας και την πρόταση του ΚΚΕ για φιλολαϊκή διέξοδο.

Στο χώρο του Φεστιβάλ, λειτουργούν περίπτερα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, της ΕΔΥΕΘ, των Συλλόγων Γυναικών της ΟΓΕ, του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, της θεραπευτικής κοινότητας «ΙΘΑΚΗ» και του «ΠΕΘΕΑ ΑΡΓΩ», βιβλιοπωλεία της «Σύγχρονης Εποχής» και άλλων εκδόσεων.

Με τόλμη και ριζοσπαστισμό να ταράξουμε τα νερά στους συλλόγους

Χρειάζεται τόλμη από όλους όσοι αγωνιούν για το σπουδαστικό κίνημα. Να ταράξετε τα νερά στους συλλόγους, να ξεπερνιέται ο εκφυλισμός και να κερδίζει έδαφος ο ριζοσπαστισμός στα αιτήματα και στην πράξη.

Με αυτά τα λόγια απευθύνθηκε ο Νίκος Σταματόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, στους σπουδαστές και φοιτητές που παρακολούθησαν το βράδυ της Πέμπτης τη συζήτηση «Αλλαγές στην τεχνική εκπαίδευση - απλήρωτη δουλειά. Οι σπουδαστές οργανώνουν την αντεπίθεση». Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα βήματα που γίνονται και που πρέπει να επιταχυνθούν: Η οργάνωση των σπουδαστών ανά έτος, με επιτροπές αγώνα που θα ασχολούνται με καθετί που απασχολεί, η καθαίρεση ΔΣ που δεν εκφράζουν τα συμφέροντα και τις ανησυχίες των σπουδαστών, Γενικές Συνελεύσεις με ουσιαστική συζήτηση. Ριζοσπαστικοί σύλλογοι που θα δώσουν ελπίδα στους σπουδαστές, με δραστηριότητα, εκδηλώσεις, συντονισμό με το εργατικό κίνημα, παρεμβάσεις για τις πρακτικές και κυρίως αιτήματα και διεκδικήσεις εναρμονισμένες με τις ανάγκες των σπουδαστών και των οικογενειών τους. Η ενδυνάμωση της ΚΝΕ και του ΚΚΕ μέσα στα ΤΕΙ θα τροφοδοτήσει και την οργάνωση, τη δράση, τα αιτήματα.

Από τη συζήτηση για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ
Από τη συζήτηση για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ
Αναφερόμενος στις περσινές κινητοποιήσεις ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά», είπε πως κερδήθηκαν πράγματα, με σημαντικότερο τη συμμετοχή πολλών για πρώτη φορά στον αγώνα. Θα ήταν όμως πολύ μεγαλύτερα τα αποτελέσματα - συμπλήρωσε - αν το κίνημα εναντιωνόταν συνολικά στην αντιλαϊκή πολιτική, σε αυτούς που τη στηρίζουν και σε όσους ωφελούνται, τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Γι' αυτούς άλλωστε παίρνονται και τα μέτρα στην Εκπαίδευση, η οποία είναι συνδεδεμένη με την οικονομία. Το θέμα, είπε, «είναι ποια οικονομία, ποια παραγωγή», υπογράμμισε. Για παράδειγμα, στο σχέδιο «Αθηνά» - πέρα από τις μετακινήσεις που κι αυτές είναι πρόβλημα - οι συγχωνεύσεις τμημάτων και οι αλλαγές στους οδηγούς σπουδών στοχεύουν οι απόφοιτοι των ΤΕΙ να είναι πιο φθηνοί και πιο ευέλικτοι εργαζόμενοι, με λίγες απαιτήσεις. Η τάση είναι να αφαιρούνται τα πιο εξειδικευμένα μαθήματα και να οργανώνονται επί πληρωμή σεμινάρια γι' αυτά από σχολές, εργοδότες, κολέγια.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο επιχείρημα πως η νέα σύνδεση των σχολών με την καπιταλιστική αγορά θα συμβάλει στην καταπολέμηση της ανεργίας. Φταίνε οι σχολές, τα πτυχία, τα επαγγελματικά δικαιώματα για την ανεργία; Που δεν βρίσκουν οι σπουδαστές ούτε πρακτική, όχι δουλειά; Φταίει η αναρχία της καπιταλιστικής οικονομίας που δεν σχεδιάζεται αλλά αναπτύσσεται σύμφωνα με το προσδοκώμενο κέρδος και όχι για την κάλυψη των αναγκών και σύμφωνα με τις παραγωγικές δυνατότητες.

Παρά τη βροχή η νεολαία δεν έφευγε από την κεντρική σκηνή το βράδυ της Πέμπτης
Παρά τη βροχή η νεολαία δεν έφευγε από την κεντρική σκηνή το βράδυ της Πέμπτης
Οι θέσεις της ΚΝΕ για τη στέγαση φοιτητών και σπουδαστών

Συνέντευξη Τύπου σήμερα, στο χώρο της Μαθητικής Εστίας Αγίων Αναργύρων

Στα πλαίσια του 39ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», σήμερα Σάββατο, στις 18.30 στο χώρο της Μαθητικής Εστίας Αγίων Αναργύρων (εντός του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», είσοδος από τη Λεωφόρο Χασιάς - στο ύψος της 6ης στάσης), οι Νομαρχιακές Οργανώσεις της ΚΝΕ στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της Αττικής διοργανώνουν συνέντευξη Τύπου με θέμα: «Οι θέσεις της ΚΝΕ για τη στέγαση των φοιτητών και των σπουδαστών».

Η συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί στο συγκεκριμένο χώρο καθώς εδώ και καιρό οι σπουδαστικοί σύλλογοι των ΤΕΙ της Αττικής διεκδικούν η Μαθητική Εστία Αγίων Αναργύρων να αξιοποιηθεί ως εστία για τους σπουδαστές των ΤΕΙ της Αττικής.

Την παρουσίαση θα κάνει ο Μάνος Μυλωνάς, Γραμματέας της Νομαρχιακής Οργάνωσης ΑΕΙ Αττικής της ΚΝΕ.


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

Το σημερινό πρόγραμμα
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

8.30 μ.μ. Συναυλία - αφιέρωμα στον Ξυλούρη από την Ιροντίνα Κάνδραλη

9.30 μ.μ. Ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

10.15 μ.μ. Συναυλία με τις Λιζέτα Καλημέρη και Σοφία Νάτσιου

11.15 μ.μ. Συναυλία με τους Θάνο Μικρούτσικο, Δημήτρη Μπάση, Ρίτα Αντωνοπούλου.

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

8.15 μ.μ. Παραδοσιακοί χοροί από το Σωματείο Ενωσις «Μακεδονία»

10.15 μ.μ. Ποντιακό γλέντι

12.00 μ.μ. Ρεμπέτικο γλέντι με τον Αγάθωνα.

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

8.00 μ.μ. Λάτιν χοροί από χορευτικό σχήμα από το ΕΠΑΛ «Ευκλείδης»

8.25 μ.μ. Συναυλία με τους «Red Alert»

10.15 μ.μ. Συναυλία με τον Γιώργο Αετόπουλο

11.30 μ.μ. Συναυλία με τους «Going Through», «ΝΕΒΜΑ», «ΜΕΓΑΣ».

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

6.00 μ.μ. Κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά και κατασκευή κούκλας από κάλτσες

7.00 μ.μ. «Μαθαίνοντας για τους άλλους λαούς». Μάθημα χορών λάτιν και πολεμικών τεχνών

8.00 μ.μ. Θεατρική παράσταση «Λιχουδοχώρα».

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ

8.00 μ.μ. Παρουσίαση πρότζεκτ «45 χρόνια ΚΝΕ - κρατάμε ψηλά τις επαναστατικές ιδέες, αλλάζουμε τον κόσμο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ