ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ
Τα φασιστοειδή πήραν την πρώτη μαζική απάντηση

Συγκέντρωση χτες στο κέντρο της εργατούπολης. Πόρτα πόρτα ενημέρωσαν οι κομμουνιστές το λαό της περιοχής

Από τη μαζική πορεία στους δρόμους του Περάματος
Από τη μαζική πορεία στους δρόμους του Περάματος
Με μαζικές εξορμήσεις απ' άκρη σ' άκρη του Περάματος, σε σχολεία, τόπους δουλειάς και καταστήματα, με τις ντουντούκες να «οργώνουν» τις εργατογειτονιές, οι δυνάμεις της Τομεακής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ και η ΚΝΕ έδωσαν από νωρίς χτες το πρωί την απάντηση που αρμόζει στα φασιστοειδή, τα οποία το βράδυ της Πέμπτης επιτέθηκαν ύπουλα και δολοφονικά σε συνεργείο μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που έκανε αφισοκόλληση στο Πέραμα.

Οι αντιδράσεις των κομμουνιστών και του λαού του Περάματος κορυφώθηκαν το απόγευμα, με μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Ηρώων, όπου μίλησε ο Βαγγέλης Μαρούπας, Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης. Στη συγκέντρωση συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και Γραμματέα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, και τον Θοδωρή Χιώνη, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ.

Η απάντηση του λαού στους τραμπούκους φασίστες ήταν αποστομωτική. Πλήθος εργαζομένων και άλλων ανθρώπων του μόχθου από το Πέραμα συντάχθηκαν με τους κομμουνιστές και συγκρότησαν μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που γνώρισε ποτέ η εργατούπολη. Απ' όπου περνούσε η πορεία, ο κόσμος χειροκροτούσε από τα μπαλκόνια, κάνοντας τους χρυσαυγίτες να κρυφτούν κυριολεκτικά στις τρύπες τους. Τα συνθήματα έπεφταν βροχή: «Εννιά δεκαετίες αγώνας και θυσία το Κ-Κ-Ε στην πρωτοπορία». Και έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής: «Είστε τα σκυλιά των αφεντικών, έξω από το Πέραμα, την πόλη εργατών».

Το χρονικό

Η επίθεση των χρυσαυγιτών εκδηλώθηκε μέσα στο σκοτάδι και από τη μανία που χτύπησαν φαίνεται πως ήθελαν νεκρό. Τα φασιστοειδή έστησαν ενέδρα στο συνεργείο του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, λίγα μόλις μέτρα από την πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Ορμησαν με σιδερολοστούς και κοντάρια, στην άκρη των οποίων είχαν προσαρμόσει αιχμηρά αντικείμενα (καρφιά) και τραυμάτισαν εννιά στελέχη του Κόμματος, που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Ανάμεσά τους ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Σωτήρης Πουλικόγιαννης, ο οποίος δήλωσε στον «Ριζοσπάστη»: «Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα τρομοκρατηθούμε από τέτοιες επιθέσεις. Το ταξικό κίνημα θα τους κόψει τα χέρια. Οι κομμουνιστές είναι παντός καιρού και το έχουμε αποδείξει στην 95χρονη Ιστορία μας. Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι ένα τσούρμο τραμπούκων θα μας τρομάξει. Με κάθε παρόμοιο περιστατικό πεισμώνουμε περισσότερο για να ανεβάσουμε ποιοτικά και ποσοτικά τη δράση μας στο κίνημα. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα μπούμε μπροστά με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και περισσότερα επιχειρήματα να αποκαλύψουμε το ρόλο αυτού του ναζιστικού μορφώματος. Θα δράσουμε με κάθε τρόπο για να κάνουμε υπόθεση των εργαζομένων, συνολικά του λαϊκού κινήματος την απομόνωση των φασιστοειδών. Ορος απαράβατος για να γίνει αυτό είναι η ανασύνταξη του κινήματος και όλα τα σφυριά μας βαράνε εκεί».

Στους τραυματίες συγκαταλέγονται άλλα 6 μέλη της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου, που δείχνει ότι η επίθεση από τα τσιράκια των μεγαλοεργολάβων και των εφοπλιστών της Ζώνης ήταν προμελετημένη και στοχευμένη. Με τα ίδια εργαλεία, η δολοφονική ομάδα έσπασε δύο αυτοκίνητα του συνεργείου της αφισοκόλλησης, προκαλώντας ακόμα και τρύπες στις λαμαρίνες, πριν εξαφανιστούν στο σκοτάδι. Ολα αυτά, κάτω από τη μύτη της Αστυνομίας, αφού η επίθεση έγινε σε μικρή απόσταση από το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα.

Το Πέραμα στο πόδι

Αμέσως σήμανε συναγερμός. Αργά τη νύχτα, έγινε μαζική πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Περάματος και ενημέρωση στα μαγαζιά που ήταν ανοιχτά εκείνη την ώρα. Ορίστηκε η χτεσινή συγκέντρωση και από το ξημέρωμα μοιράστηκε σε χιλιάδες αντίτυπα το κάλεσμα - καταγγελία της ΤΟ Πειραιά του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Οι κομμουνιστές πήγαν παντού. Στο Γ' Γυμνάσιο Περάματος μίλησαν σε καθηγητές και μαθητές στο προαύλιο, πριν μπουν για μάθημα. Το ίδιο και στο 2ο Λύκειο της πόλης. Η ανακοίνωση έφτασε στα καράβια του Πειραιά και στον ΟΛΠ, στο ΙΚΑ Περάματος, στα εκδοτήρια εισιτηρίων του πορθμείου Περάματος - Σαλαμίνας.

Στο μεταξύ, σε προσαγωγές ατόμων προχώρησε χτες η Αστυνομία από το Πέραμα, σε έρευνες για τους δράστες της δολοφονικής επίθεσης. Μέχρι το βράδυ είχαν ταυτοποιηθεί 5 - 6 άτομα, τα οποία αναζητούνταν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε ρόπαλο με καρφιά που εντοπίστηκε στον τόπο της επίθεσης, βρέθηκε δακτυλικό αποτύπωμα ατόμου που είχε συλληφθεί παλιότερα στο Πέραμα, για επίθεση σε βάρος μεταναστών που διατηρούσαν κατάστημα στην ιχθυόσκαλα στο Κερατσίνι.

  • Με ανακοινώσεις τους την επίθεση καταγγέλλουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Χριστιανική Δημοκρατία, η ΚΕΕΡΦΑ και άλλοι.
Ανακοινώσεις καταδίκης από φορείς του κινήματος

«Οι φασίστες σημάδεψαν λάθος», αναφέρει το ΠΑΜΕ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο σημειώνει μεταξύ άλλων: «Oι φασίστες κουκουλοφόροι της Χρυσής Αυγής σημάδεψαν λάθος. Να μην υπάρξει σωματείο που δε θα καταδικάσει τα μαντρόσκυλα και τους μπράβους των εφοπλιστών. Κάθε εργατικό χώρο να τον αντικρίζουν από μακριά και σε φωτογραφία. Θα φροντίσουν οι εργαζόμενοι και ο λαός γι' αυτό». Δεκάδες εργατικά Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα καταδικάζουν με ανακοινώσεις τη θρασύδειλη επίθεση των φασιστοειδών. Μεταξύ αυτών είναι τα παρακάτω: Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και το Συνδικάτο της Αθήνας, ΟΓΕ, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, ΟΕΚΙΔΕ και το κλαδικό της Αττικής, Ομοσπονδία Φαρμάκου, Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής, Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου, Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Αχαΐας, Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπουνοποιών - Πυρηνελαιουργείων - Σπορελαιουργείων - Καλλυντικών και Απορρυπαντικών, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά, Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών και οι Ενώσεις Αθήνας - Πειραιά, Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Πειραιά, Εργοστασιακή Επιτροπή στο εργοστάσιο ΜΑΛΤΕΖΟΣ, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Σύλλογοι Εργαζομένων Δήμων Περάματος, Κερατσινίου, Κορυδαλλού, Σύλλογος Γυναικών Περάματος, Ενωση Συλλόγων Γονέων Περάματος, Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής, ΕΚ Ζακύνθου, Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου, Σωματείο Εργαζόμενων στο Χρηματοπιστωτικό Ζακύνθου, Σύνδεσμος Οικοδόμων Ζακύνθου, Ομάδα Γυναικών Ζακύνθου, Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ, Ορειβατικός και Φυσιολατρικός Ομιλος Νίκαιας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η επίθεση στους κομμουνιστές αφορά όλο το λαό

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωση για τη δολοφονική επίθεση από μέλη της Χρυσής Αυγής σε βάρος στελεχών του ΚΚΕ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του Κόμματος τονίζει:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την ύπουλη και δολοφονική επίθεση μελών της Χρυσής Αυγής, χτες το βράδυ, στο Πέραμα, σε βάρος μελών και στελεχών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που έκαναν αφισοκόλληση προπαγανδίζοντας το 39ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή". Από τη δολοφονική επίθεση υπήρξαν εννιά τραυματίες στελέχη του ΚΚΕ, που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Μεταξύ αυτών ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Σωτήρης Πουλικόγιαννης, και άλλα μέλη της διοίκησης.

Ο τρόπος που έδρασαν και τα εργαλεία της επίθεσης - με αυτοκίνητα και μηχανάκια βγήκαν από τα γύρω στενά και ύπουλα επιτέθηκαν στα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με σιδερολοστούς και κοντάρια, στην άκρη των οποίων είχαν προσαρμόσει αιχμηρά αντικείμενα - αποδεικνύουν το δολοφονικό χαρακτήρα της επίθεσης.

Ανάμεσα στους χρυσαυγίτες, ορισμένοι με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, άλλοι με κράνη και άλλοι με μπλούζες, ήταν οι επικεφαλής τους, γνωστοί φασίστες και τραμπούκοι του Περάματος, Πανταζής και Καστρινός.

Η χτεσινή δολοφονική επίθεση επιβεβαιώνει το ναζιστικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής, που στόχο έχει μόνιμα το ΚΚΕ γιατί παλεύει για την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, που γεννά και θρέφει το φασισμό και το ναζισμό. Η επίθεση στα μέλη του ΚΚΕ, που ανάμεσά τους ήταν και στελέχη του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, των σωματείων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης που η δράση τους αποτελεί καρφί στο μάτι της εργοδοσίας, επιβεβαιώνει το ρόλο τους ως τσιράκια του συστήματος.

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα αποφασιστικά να καταδικάσουν και να απομονώσουν τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής και την τραμπούκικη δράση τους. Με συμπόρευση με το ΚΚΕ, ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας στους χώρους δουλειάς και στις συνοικίες.

Δίνοντας άμεση απάντηση, η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ και η ΚΝΕ καλούν σήμερα (σ.σ. χτες) σε συγκέντρωση, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Ηρώων στο Πέραμα».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
Συγκέντρωση την Τρίτη στις 6 μ.μ.

Στην πύλη της Ν/Σ Ζώνης

Σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα, σωματεία του Πειραιά αποφάσισαν να διοργανώσουν συγκέντρωση καταδίκης της Χρυσής Αυγής και της φονικής επίθεσης σε βάρος στελεχών του ταξικού κινήματος. Η συγκέντρωση θα γίνει την Τρίτη 17 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ. στην πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Καλούν τα Σωματεία: Μετάλλου Πειραιά, Ηλεκτρολόγων Πλοίων, Αμμοβολιστών, Ναυπηγοξυλουργών, ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ ΝΑΤ, Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, Ιδιωτικών υπαλλήλων Πειραιά, Ελαιοσαπουνοποιών και των υπαλλήλων στους Δήμους Περάματος, Κερατσινίου και Κορυδαλλού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ