ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολοκληρώθηκε η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση

Εγινε χτες στις Βρυξέλλες με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και συμμετείχαν 32 κόμματα

(Της απεσταλμένης μας Βάσως ΝΙΕΡΡΗ).--

«Ο ρόλος των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της Ευρώπης για να δυναμώσει η πάλη της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων ενάντια στην ΕΕ και τη στρατηγική του κεφαλαίου, για τη φιλολαϊκή διέξοδο από την καπιταλιστική κρίση, την ανατροπή του καπιταλισμού, το σοσιαλισμό», ήταν το θέμα της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χτες στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ.

Την εισηγητική ομιλία έκανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας. Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι εκπρόσωποι των 32 κομμάτων που συμμετείχαν, μεταφέροντας εικόνες και πείρα από τις χώρες προέλευσής τους, από την πάλη τους ενάντια στην ευρωενωσιακή λυκοσυμμαχία και τη στρατηγική του κεφαλαίου που ενιαία εκφράζεται με βίαια χτυπήματα σε βάρος των λαών, ανεξάρτητα αν πρόκειται για χώρες σε κρίση ή όχι, απ' το αν έχουν συνομολογήσει μνημόνια ή όχι. Από τις μαρτυρίες των συμμετεχόντων επιβεβαιώνεται περίτρανα πως η επίθεση στους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα είναι ίδιας κλιμακούμενης έντασης, αφού αποτελεί για τα μονοπώλια αναγκαία συνθήκη για τη θωράκιση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητάς τους.

Με δοσμένη αυτή την πραγματικότητα οι εκπρόσωποι των κομμάτων κατέθεσαν σκέψεις για τις αναγκαίες πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για τον καλύτερο συντονισμό της δράσης τους. Με κριτικό εξάλλου πνεύμα ανέδειξαν αδύναμες πλευρές της δράσης τους που κυρίως αφορούν στη σύνδεσή τους με τις εργατικές λαϊκές δυνάμεις των χωρών τους, στην παρουσία τους σε χώρους δουλειάς εκεί όπου εδράζονται τα θεμέλια του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, αναπαράγεται η εκμετάλλευση, εκεί όπου είναι ανάγκη να οργανωθεί η εργατική τάξη. Πολλοί ήταν αυτοί που καυτηρίασαν τον επιζήμιο ρόλο του οπορτουνισμού, που σε ευρωενωσιακό επίπεδο μορφοποιείται στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και τη διαβρωτική του επίδραση στις εργατικές λαϊκές συνειδήσεις, σημειώνοντας και την ανάγκη να παραμένει ανοιχτό και σθεναρό το μέτωπο απέναντί του.

Τις εργασίες της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Συνάντησης, η οποία αποκτά επιπρόσθετη σημασία λόγω και των επικείμενων ευρωεκλογών, έκλεισε χτες βράδυ ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας. Εκ μέρους του ΚΚΕ στη Συνάντηση συμμετείχαν ακόμα ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και οι Ελισαίος Βαγενάς, Κώστας Παπαδάκης, Γιώργος Τούσσας και Γιώργος Πέρρος, μέλη της ΚΕ του Κόμματος.

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Μπερδεύει το κουβάρι με Κυπριακό και ΑΟΖ

Συνέντευξη Τύπου για τις συνομιλίες, που είχε στην έδρα του ΟΗΕ, έδωσε χτες ο Ευ. Βενιζέλος

Τη δρομολόγηση εξελίξεων στο Κυπριακό, στη βάση της συμφωνίας Ελλάδας - Τουρκίας για απευθείας επαφές των δύο χωρών με εκπροσώπους της Ελληνοκυπριακής και Τουρκοκυπριακής Κοινότητας, αντίστοιχα, επιβεβαίωσε χτες ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, με αφορμή τις συναντήσεις του στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της συνόδου του ΟΗΕ, «φωτογράφισε» την επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει παράλληλα τις συνομιλίες για το Κυπριακό με τον καθορισμό της ελληνικής ΑΟΖ στην περιοχή του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου.

Ο Ευ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι στις συνομιλίες στη Νέα Υόρκη «δεν ετέθη καν η πρόταση της τετραμερούς, με την οποία η Ελλάδα δεν συμφωνεί». Ωστόσο, οι ίδιες οι συμφωνίες διαμορφώνουν συνθήκες «τετραμερούς διαπραγμάτευσης», καθώς εμπλέκουν άμεσα και ενεργά την Ελλάδα και την Τουρκία στις διαβουλεύσεις και τους αποδίδουν καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις, όπως αυτές έχουν ήδη δρομολογηθεί από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Η ενεργός συμμετοχή Ελλάδας - Τουρκίας στις συζητήσεις για το Κυπριακό, όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, προωθείται με τη συναίνεση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη και «προκάλεσε τη δημόσια έκφραση ικανοποίησης του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν». Είπε ακόμα ότι «το Κυπριακό είναι ένα μείζον διεθνές ζήτημα, το οποίο επηρεάζει την κατάσταση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή».

Σε άλλο σημείο, ο Ευ. Βενιζέλος συνέδεσε ευθέως τις εξελίξεις στο Κυπριακό και στον καθορισμό της ελληνικής ΑΟΖ με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο για λογαριασμό των μονοπωλίων.

«Η ενεργειακή διπλωματία και οι ενεργειακοί πόροι στη Μεσόγειο μπορούν να λειτουργήσουν πράγματι ως καταλύτης για να βρεθούν ειρηνικές λύσεις, λύσεις με προοπτική, γιατί η ευμάρεια όλων των λαών είναι ένας κοινός παρονομαστής που δεν μπορεί να υποτιμηθεί από κανένα», ισχυρίστηκε. Ουσιαστικά, προσπάθησε να παρουσιάσει τα συμφέροντα και τα κέρδη των μονοπωλίων και της ελληνικής αστικής τάξης από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, σαν παράγοντα «ευημερίας» για τα λαϊκά στρώματα.

Αναφερόμενος στο θέμα του καθορισμού των θαλάσσιων ζωνών, ανέφερε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει σχετικές πρωτοβουλίες. Οπως είπε, ήδη με το Ισραήλ υπάρχει οριοθετημένη υφαλοκρηπίδα «και θέλουμε να επεκταθεί η συμφωνία στο επίπεδο της ΑΟΖ», ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με την Αίγυπτο, τη Μάλτα, την Ιταλία και τη Λιβύη.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Χρειάζεται συντονισμός και επεξεργασία κοινής επαναστατικής στρατηγικής

Αποσπάσματα από την εισηγητική ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τις εργασίες της Συνάντησης
Από τις εργασίες της Συνάντησης
Παίρνοντας το λόγο στην έναρξη των εργασιών της Συνάντησης, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, με στόχο να δυναμώσει το ευρωπαϊκό κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα, να ενισχύεται η αυτοτελής δράση των κομμάτων μας, στην κατεύθυνση της αναγκαιότητας διαμόρφωσης νικηφόρας επαναστατικής στρατηγικής.

Η σημερινή μας συνάντηση αποτελεί ταυτόχρονα κάλεσμα προς τους λαούς της Ευρώπης για συμπόρευση και συστράτευση με τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματά μας σε κάθε χώρα, για την αποτελεσματικότερη οργάνωση της πάλης, την προώθηση των κοινωνικών αγώνων και της λαϊκής συμμαχίας. Αποτελεί κάλεσμα προς τους λαούς να κατευθύνουν την πάλη τους στην αναμέτρηση με τον πραγματικό αντίπαλο, την ίδια την εξουσία των μονοπωλίων, τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ.

Οι λαοί να χαράξουν τη δική τους αντεπίθεση

Οι λαοί σήμερα έχουν συγκεντρώσει πικρή πείρα από τα αδιέξοδα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Ωστόσο, αστικές κι οπορτουνιστικές δυνάμεις επιδιώκουν να θολώσουν τη λαϊκή σκέψη. Κάνουν λόγο για κρίση που δήθεν οφείλεται σε κάποιον "νεοφιλελεύθερο δογματισμό", αθωώνοντας έτσι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και προπαγανδίζοντας μέσα στους εργαζόμενους μια άλλη, ονομαζόμενη "υγιή" ανάπτυξη του καπιταλισμού.

Κάποιοι επιδιώκουν να πείσουν πως για την ανεργία, που στην Ελλάδα έχει εκτιναχθεί στο 30%, την εξαθλίωση, τη χειροτέρευση της ζωής "ευθύνονται τα μνημόνια" μόνο, αποσιωπώντας πως πρώτα "χτύπησε" η καπιταλιστική κρίση, αφού είχαν προηγηθεί αποφάσεις αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και στη συνέχεια ακολούθησαν τα μνημόνια ή η όποια ανάλογη βάρβαρη πολιτική εφαρμόζεται σε χώρες χωρίς μνημόνιο. Στη Γαλλία, π.χ., που δεν έχει μνημόνια και τρόικα, ο Ολάντ προχωρά στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, με δραματικές αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων και αύξηση ορίων συνταξιοδότησης.

Αλλοι, πάλι, ανακάλυψαν ξαφνικά πως η Ελλάδα "έχει χάσει την κυριαρχία της", πως είναι "υπό κατοχή", προσπαθώντας μ' αυτόν τον τρόπο να αποκρύψουν τη σκληρή ταξικότητα των μέτρων που εφαρμόζονται. Μέτρων, που είναι προς το συμφέρον των καπιταλιστών, ντόπιων και ξένων, και τα οποία λαμβάνονται όχι από θέσεις "μειοδοσίας", "προδοσίας", αλλά με τη σύμφωνη γνώμη και σε όφελος της ελληνικής αστικής τάξης και των πολιτικών υπηρετών - κομμάτων της στο πολιτικό σύστημα που κυβερνούν, μόνο και μόνο για να εξασφαλίσουν την κερδοφορία του κεφαλαίου και τη διαιώνιση αυτού του συστήματος.

Για τους ίδιους, άλλωστε, λόγους η αστική τάξη κάθε χώρας προχωρά στην εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, μέσα στα πλαίσια τέτοιων ιμπεριαλιστικών ενώσεων, όπως είναι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Για να δυναμώσει, να ισχυροποιήσει την εξουσία της, καθώς και να εξασφαλίσει ένα μερίδιο από τη "λεία" στη σύγκρουση με τα μονοπώλια άλλων δυνάμεων.

Η λύση, λοιπόν, για τους εργαζόμενους δεν μπορεί να είναι η φρούδα ελπίδα μιας δήθεν άλλης διαχείρισης του καπιταλισμού, όπως ισχυρίζεται το λεγόμενο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ). Αυτό αποδείχτηκε μάταιο πολλές φορές και στην πράξη. Είναι για τους εργαζόμενους ένα επώδυνο χάσιμο πολύτιμου χρόνου. Το δείχνουν τα αντιλαϊκά μέτρα και τα τεράστια λαϊκά προβλήματα στις ΗΠΑ του Ομπάμα, ο "νέος άνεμος" Ολάντ στη Γαλλία, που αποδείχτηκε "δηλητηριώδης" για τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα.

Οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να χαράξουν τη δική τους "αντεπίθεση" απέναντι στην αντιδραστικοποίηση και στο μιλιταρισμό της ΕΕ, που δεν μπορεί να είναι η επιστροφή στον καπιταλισμό του 18ου και 19ου αιώνα, που προβάλλουν ορισμένες δυνάμεις στο όνομα της αποκατάστασης της "κυριαρχίας" των αστικών κρατών.

Οχι μόνο γιατί η Ιστορία δε γυρίζει πίσω, αφού είμαστε πλέον στο ιμπεριαλιστικό στάδιο, στο τελευταίο στάδιο του καπιταλισμού, μέσα στο οποίο τα μονοπώλια επιδιώκουν για την ικανοποίηση των συμφερόντων τους τη συγκρότηση τέτοιων αντιλαϊκών καπιταλιστικών διακρατικών ενώσεων, αλλά και για έναν ακόμη λόγο: Γιατί, ακόμη κι αν υποθέσουμε πως μια χώρα βγαίνει από μια τέτοια διακρατική καπιταλιστική ένωση, θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν χιλιάδες, δεκάδες χιλιάδες "αγκίστρια" που θα την κρατούν εγκλωβισμένη μέσα στις σχέσεις της ανισότιμης αλληλεξάρτησης, που διαμορφώνονται στα πλαίσια της ιμπεριαλιστικής "πυραμίδας" του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος.

Ετσι, κατά την εκτίμηση του Κόμματός μας, την εξυπηρέτηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών, όπως και τη λαϊκή κυριαρχία, την αποδέσμευση από τα δεσμά των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, μπορεί να την εγγυηθεί μονάχα η εργατική - λαϊκή εξουσία, η κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, ο κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός της οικονομίας, ο εργατικός - λαϊκός έλεγχος.

Ισχυρό κομμουνιστικό κίνημα σε κάθε χώρα

Το ΚΚΕ δεν κρύβει από τους εργαζόμενους πως το κομμουνιστικό κι εργατικό κίνημα, ιδιαίτερα μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και στις άλλες χώρες της Κεντρικής κι Ανατολικής Ευρώπης, περνάει μεγάλες δυσκολίες. Βιώνει μια κατάσταση βαθιάς ιδεολογικοπολιτικής κι οργανωτικής κρίσης και πιέζεται τόσο από τις αστικές δυνάμεις, που σε πολλές περιπτώσεις προχωρούν και σε κατασταλτικά μέτρα απαγόρευσης ή περιορισμού της δράσης των κομμουνιστών, όσο κι από τις οπορτουνιστικές δυνάμεις, που επιδιώκουν τον "ευνουχισμό" του από τα επαναστατικά χαρακτηριστικά και την ενσωμάτωσή του στο καπιταλιστικό σύστημα.

Αυτή η κατάσταση του κομμουνιστικού κινήματος, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, έρχεται σε μια μεγάλη αντίφαση με την ανάγκη των εργατικών - λαϊκών δυνάμεων, που παράγουν τον πλούτο, να τον διεκδικήσουν. Χωρίς ισχυρό κομμουνιστικό κίνημα σε κάθε χώρα, χωρίς το συντονισμό της δράσης και την επεξεργασία κοινής επαναστατικής στρατηγικής, το κομμουνιστικό κίνημα δεν μπορεί να ικανοποιήσει τους λόγους της ύπαρξής του. Βεβαίως, καταλαβαίνουμε πως δεν μπορούμε σήμερα, από τη μια στιγμή στην άλλη, να ξεπεράσουμε μια κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεκαετίες τώρα.

Ωστόσο, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να ανασκουμπωθούμε, οργανώνοντας την πάλη μας, μελετώντας από κοινού τις σύνθετες ευρωπαϊκές και παγκόσμιες εξελίξεις, χαράσσοντας και συντονίζοντας την κοινή δράση μας ενάντια στην ΕΕ του κεφαλαίου και του πολέμου.

Σε μερικούς μήνες έχουμε μπροστά μας μια σημαντική πολιτική μάχη, τις ευρωεκλογές, στην οποία τα Κομμουνιστικά κι Εργατικά Κόμματα πρέπει να στρέψουν τα πυρά τους ενάντια στην αστική και οπορτουνιστική στρατηγική, ενάντια στην ΕΕ, προτάσσοντας τη δική τους πολιτική πρόταση».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συμφωνία μέχρι το Μάρτη προτείνει ο Ερογλου

Να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, τον Οκτώβρη ζήτησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Ερογλου, κατηγορώντας την κυπριακή κυβέρνηση ότι θέτει προϋποθέσεις που δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές, από την πλευρά του κατοχικού κράτους. Παράλληλα έκανε αναφορά στην προετοιμασία μίας συμφωνίας - πλαισίου, με στόχο όπως είπε να υπάρξουν δημοψηφίσματα μέχρι το Μάρτιο, επιμένοντας στη λογική των χρονοδιαγραμμάτων. Χτες στην Κύπρο βρέθηκε ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλος, για συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία. Μετά τη συνάντηση με τον ομόλογό του Φώτη Φωτίου, επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει το αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας για ένταξη στον Νατοϊκό «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη».

  • Σήμερα συμπληρώνονται 53 χρόνια από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, από τη Βρετανία, με το βόρειο τμήμα του νησιού να τελεί υπό τουρκική κατοχή, για 39 χρόνια. Με αφορμή την επέτειο, το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωση του καλεί Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένηδες και Λατίνους «σε κοινό αγώνα για την σωτηρία της κοινής μας πατρίδας ώστε η Κύπρος να απολαύσει τα αγαθά της ειρήνης, της ασφάλειας και της προόδου».
Συνάντηση Γκρούεφσκι - Μπαν Γκι Μουν

Την ενεργότερη, προσωπική συμμετοχή του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν στην επίλυση της διένεξης Αθήνας - Σκοπίων για το ζήτημα της ονομασίας ζήτησε το Σάββατο ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νικόλα Γκρούεφσκι, σε μεταξύ τους συνάντηση στη Ν. Υόρκη. Επίσης ενημέρωσε τον ΓΓ του ΟΗΕ για την πρόταση που έχει κάνει προς τον Αντώνη Σαμαρά να πραγματοποιηθούν απευθείας συναντήσεις «προκειμένου οι συνομιλίες να αρθούν σε υψηλότερο πολιτικό επίπεδο και να επιταχυνθεί η επίλυση της διαφοράς». Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ, ο ΓΓ «ενημέρωσε τον κ. Γκρούεφσκι ότι είναι έτοιμος να αναλάβει πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση συναντήσεων, σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, μεταξύ εκπροσώπων της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας προκειμένου να επιταχυνθούν οι συνομιλίες για τη διευθέτηση της διαφοράς». Από την πλευρά της Ελλάδας, ο Ευ. Βενιζέλος, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, επανέλαβε ότι είναι υπέρ μιας ονομασίας για όλες τις χρήσεις και ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη «να βοηθήσει την ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ στις ευρωατλαντικές δομές».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να επαγρυπνά ο λαός για τις επικίνδυνες εξελίξεις

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για τη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Ο υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε σήμερα ότι δρομολογούνται άμεσες εξελίξεις στο Κυπριακό. Το γεγονός ότι αυτές οι εξελίξεις συμπεριλαμβάνουν την άμεση εμπλοκή Ελλάδας - Τουρκίας, με απευθείας επαφές των δύο χωρών με εκπροσώπους της Ελληνοκυπριακής και Τουρκοκυπριακής Κοινότητας, αποτελεί επικίνδυνη εξέλιξη, καθώς αλλάζει το μέχρι σήμερα πλαίσιο των συνομιλιών στο Κυπριακό και προετοιμάζει ένα νέο "σχέδιο Ανάν". Χρειάζεται λαϊκή ετοιμότητα και επαγρύπνηση, γιατί το Κυπριακό είναι ένας κρίκος στο κουβάρι των εξελίξεων και των ανταγωνισμών μεταξύ ιμπεριαλιστικών κέντρων και καπιταλιστικών χώρων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που εγκυμονούν νέους κινδύνους για τους λαούς».

Νέα Συνάντηση σήμερα

Σε συνθήκες που η επικαιρότητα και η αναγκαιότητα του σοσιαλισμού αναδεικνύεται τόσο περισσότερο όσο ο καπιταλισμός αποδεικνύει τα ιστορικά ξεπερασμένα όριά του, σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της αναγκαίας όσο ποτέ σύγκλισης σε επίπεδο θεωρητικό αλλά και πρακτικό, αποτελεί η Συνάντηση που πραγματοποιείται σήμερα Τρίτη στις Βρυξέλλες για την ίδρυση της «Πρωτοβουλίας κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων για τη μελέτη, την επεξεργασία ευρωπαϊκών θεμάτων και το συντονισμό της δράσης τους». Την πρωτοβουλία αυτή του ΚΚΕ και άλλων κομμάτων εξήραν αρκετοί απ' τους εκπροσώπους των κομμάτων που τοποθετήθηκαν χτες.

Τα κόμματα που συμμετείχαν

Ο κατάλογος με τα κόμματα που συμμετείχαν και πήραν το λόγο διαμορφώθηκε ως εξής: Κόμμα Εργασίας Αυστρίας, Κόμμα Εργατών Βελγίου, Ενωση των Κομμουνιστών στη Βουλγαρία, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας, Πόλος για την Κομμουνιστική Αναγέννηση Γαλλίας, Ενωση Επαναστατών Κομμουνιστών Γαλλίας, Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Ενοποιημένο Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας, Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία, Κομμουνιστικό Κόμμα Δανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, Κομμουνιστές Λαϊκή Αριστερά - Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας, Κόμμα Ιταλών Κομμουνιστών, Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας, Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας, ΑΚΕΛ (Κύπρος), Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Εργαζομένων Λευκορωσίας, Σοσιαλιστικό Λαϊκό Μέτωπο Λιθουανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου, Κομμουνιστικό Κόμμα Μάλτας, Κίνημα Λαϊκής Αντίστασης Μολδαβίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας, Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας, Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ενωσης (Ρωσία), Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας (Σερβία), Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχία), Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας.

Χαιρετιστήρια μηνύματα έστειλαν το Κομμουνιστικό Κόμμα Αλβανίας, το Κόμμα των Βουλγάρων Κομμουνιστών, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας, το Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας, το Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας και η Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας.

Ολόκληρη η εισηγητική ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στην Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση θα δημοσιευτεί στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ