ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Κάλεσμα για προκήρυξη Γενικής Απεργίας στις 23 Οκτώβρη

Βήμα προώθησης των αγώνων τα συλλαλητήρια των επόμενων ημερών

Κάλεσμα προς όλες τις οργανώσεις της εργατικής τάξης να πάρουν απόφαση για γενική προειδοποιητική απεργία στις 23 Οκτώβρη απευθύνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, και σε αυτή την κατεύθυνση τα συλλαλητήρια των συνδικάτων που προγραμματίζονται σε δεκάδες πόλεις της χώρας τις επόμενες μέρες μπορεί και πρέπει να αποτελέσουν βήμα προώθησης των αγώνων, να δώσουν ώθηση στην οργάνωση της πάλης και στην κλιμάκωσή της. Το ΠΑΜΕ καλεί τις διοικήσεις των συνδικάτων και κυρίως των πρωτοβάθμιων σωματείων να συνεδριάσουν και να πάρουν αποφάσεις για συμμετοχή στην απεργία.

Ταυτόχρονα, στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, στην οποία αποτιμήθηκε ο κύκλος των τελευταίων κινητοποιήσεων και συζητήθηκε η δράση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ το αμέσως επόμενο διάστημα, τονίστηκε η ανάγκη για την όσο γίνεται μεγαλύτερη συμμετοχή των εργαζομένων στα συλλαλητήρια στις 5 Οκτώβρη και για το σκοπό αυτό, τις μέρες και ώρες που απομένουν, πρέπει τα συνδικάτα να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια.

Να παρέμβει η εργατική τάξη

Ολες οι εξελίξεις, σημειώθηκε στη συζήτηση που έγινε στην Εκτελεστική Γραμματεία, επιβεβαιώνουν ότι η επίθεση από το κεφάλαιο, την κυβέρνηση και την τρόικα θα ενταθεί, γι' αυτό δεν πρέπει να περάσει η προπαγάνδα κυβέρνησης και εργοδοτών ότι δήθεν τα μέτρα είναι τα τελευταία. Το αντίθετο, όπως σημειώνεται στην εισήγηση της Γραμματείας, είναι η ώρα «να νιώσουν την καυτή ανάσα του εργατικού κινήματος στο σβέρκο τους. Να υψωθεί φράγμα παρεμπόδισης, καθυστέρησης των μέτρων. Να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις να ανακληθούν και μαζί με αυτά να σαρωθεί και η σημερινή κυβέρνηση και κάθε φιλόδοξος διαχειριστής αυτού του βάρβαρου συστήματος».

Πυρήνας των διεκδικήσεων των εργατικών κινητοποιήσεων πρέπει να είναι η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας μαζί και ΕΓΣΣΕ και η κατάργηση των αντεργατικών νόμων για τις συμβάσεις, η προστασία των ανέργων, επίδομα και ιατροφαρμακευτική κάλυψη, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, αποκατάσταση των περικοπών και επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης, επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών από κράτος και εργοδότες, ανάκληση των απολύσεων στο δημόσιο τομέα, σταμάτημα των απολύσεων στον ιδιωτικό, κονδύλια για την κάλυψη των βασικών αναγκών σε Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, κατάργηση όλων των χαρατσιών, αποτροπή των κατασχέσεων και πλειστηριασμών σε βάρος των λαϊκών οικογενειών. Στα πλαίσια αυτά το κάθε συνδικάτο να αναδείξει τα βασικά ζητήματα του κλάδου ή της επιχείρησης.

Με όπλο την ανασύνταξη του κινήματος

Αποτιμώντας τις τελευταίες κινητοποιήσεις, ιδιαίτερα στο Δημόσιο, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημείωσε ότι και αυτοί οι αγώνες και η έκβασή τους δείχνουν με ακόμα πιο έντονο τρόπο την ανάγκη της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος. Βασικά στοιχεία αυτής της ανασύνταξης, όπως τονίζεται στην εισήγηση, είναι:

  • Αντιμονοπωλιακή γραμμή πάλης του κινήματος και όχι εγκλωβισμού του στα αστικά κόμματα και στις ενδοαστικές αντιθέσεις.
  • Ηττα και περιορισμός, περιθωριοποίηση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού - και αποφασιστική ενίσχυση του ΠΑΜΕ.
  • Μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στα συνδικάτα και στις διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος και των αγώνων.
  • Κοινοί στόχοι πάλης και ενιαίοι αγώνες με τα σύμμαχα με την εργατική τάξη λαϊκά στρώματα.

Οπως χαρακτηριστικά τονίστηκε στη συζήτηση, οι κινητοποιήσεις αυτές απέδειξαν ότι ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, σε όλες τις εκφράσεις του, είτε ως ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, είτε ως «Αυτόνομη Παρέμβαση» και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αποτελούν μέρος του προβλήματος.

Κοινή ήταν η εκτίμηση ότι η εργατική τάξη παρά τις δυσκολίες που ορθώνονται μπροστά της δεν έχει αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητές της. Οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη να σηκώσουν εμπόδια στην πολιτική που τους εξοντώνει. Μπορούν με την πάλη τους να παρέμβουν στις εξελίξεις - και στον αποπροσανατολισμό που επιχειρείται με διάφορους τρόπους - να θέσουν στο κέντρο της κοινωνίας και της δράσης τους τα μεγάλα ζητήματα που τους αφορούν. Σε αυτή την προσπάθεια τα συλλαλητήρια και στη συνέχεια η Γενική Απεργία μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο. Γι' αυτό από τα συνδικάτα, τις Γραμματείες του ΠΑΜΕ, τοπικές και κλαδικές, χρειάζεται αποφασιστική παρέμβαση και δράση μέσα στους χώρους δουλειάς, με ολοκληρωμένο τρόπο και συγκεκριμένο σχέδιο.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ 5 ΟΚΤΩΒΡΗ
Πληθαίνουν οι συμμετοχές

Με εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζουν τα Σωματεία που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ τα συλλαλητήρια που έχουν οριστεί για το Σάββατο 5 Οκτώβρη. Στην Αττική η συγκέντρωση θα γίνει στις 11 το πρωί στην Ομόνοια και στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου. Νέα συλλαλητήρια για τις πρώτες μέρες του Οκτώβρη ανακοινώνονται καθημερινά. Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου καλεί σε συγκέντρωση το Σάββατο 5 Οκτώβρη στις 11 το πρωί στην πλατεία Δημοκρατίας. Αντίστοιχα, απόφαση έχει πάρει το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, που καλεί την Παρασκευή 4 Οκτώβρη στις 6.30 το απόγευμα, στην πλατεία Σαπφούς.

Σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο και αποφασιστική οργάνωση της πάλης ενάντια στη διαθεσιμότητα καλεί τους εργαζόμενους στους δήμους και τις περιφέρειες το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής: «Κανένας μόνος του! Κανείς δεν μπορεί να πει ότι θα τη γλυτώσει, είμαστε όλοι μπροστά σε μία κατάσταση αναμονής να έρθει και η σειρά μας για απόλυση! Να μην το επιτρέψουμε, να σηκώσουμε ψηλά το κεφάλι. Να πάρουμε την οργάνωση της πάλης στα χέρια μας, για αγώνες που συσπειρώνουν και κινητοποιούν τους εργαζόμενους και δεν οδηγούν στον εκφυλισμό, την απογοήτευση και τη μοιρολατρία παραμερίζοντας αυτές τις δυνάμεις που αποπροσανατολίζουν και ταυτόχρονα εκφυλίζουν τους αγώνες μας».

Να ενισχύσουν τις γραμμές του καλεί τους εργαζόμενους το Σωματείο Εργαζομένων «Forthnet - Netmed». Μπροστά στις πιέσεις της εργοδοσίας για δουλειά - λάστιχο, με ατελείωτα ωράρια, υπερωρίες και δουλειά στα ρεπό, στις καθυστερήσεις στην πληρωμή, τις απολύσεις και την τρομοκρατία, υπογραμμίζει: «Μπορούμε να τους σταματήσουμε όταν το "φτάνει πια, δεν αντέχω" γίνει σύνθημα αγώνα και οργάνωσης στο χώρο δουλειάς μας. Μπορούμε αν και συ πάρεις θέση, κάνεις προτάσεις, αναλάβεις ευθύνες. Αν κάνεις δικιά σου υπόθεση τη ζωή και τη δράση του Σωματείου». Στην κατεύθυνση αυτή καλεί τους εργαζόμενους στο συλλαλητήριο στις 5 Οκτώβρη και στη Γενική Συνέλευση την Κυριακή 6 Οκτώβρη, στις 11.30 το πρωί (αίθουσα 7 των Παλαιών Σφαγείων, απέναντι από το Δημαρχείο του Ταύρου).

Το «παρών» στο συλλαλητήριο θα δώσει και η Επιτροπή Αγώνα Επινοικιαζόμενων Εργαζομένων στη VODAFONE που συστάθηκε το περασμένο Σάββατο. Η Επιτροπή έχει ορίσει την προσυγκέντρωσή της στις 10.30 το πρωί στην Ομόνοια. «Υπάρχει και άλλος δρόμος! Αυτός της οργανωμένης πάλης», τονίζει στους εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν τον εκβιασμό της εργοδοσίας να υπογράψουν μειώσεις μισθών ή να βρεθούν στην ανεργία: «Καλούμε τους συναδέλφους μας, κανείς να μην υπογράψει σύμβαση με μειωμένες αποδοχές μπροστά στο φόβο της απόλυσης, κανείς να μην παραιτηθεί».

Για τη Χρυσή Αυγή

Ειδικά για τη Χρυσή Αυγή και τις τελευταίες εξελίξεις η εισήγηση της Εκτελεστικής Γραμματείας σημειώνει: « Οι εξελίξεις με τις συλλήψεις και τις διώξεις των στελεχών της Χρυσής Αυγής δεν πρέπει να μας εφησυχάσουν. Το αστικό σύστημα ακόμα κι αν ήθελε δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τη Χρυσή Αυγή. Δε θα γίνει παιδοκτόνο.

Η Χρυσή Αυγή ως αντιλήψεις και ως πρακτικές γεννήθηκαν, γαλουχήθηκαν, αντρώθηκαν με την ανοχή και τη στήριξη του αστικού συστήματος και η δικτατορία των μονοπωλίων -γιατί αυτό είναι το αστικό σύστημα- θα γεννά και θα αναπαράγει το φασισμό έστω κι αν δεν τον ζούμε και δεν το αντιμετωπίζουμε με τη μορφή του κόμματος της Χρυσής Αυγής.

Χωρίς κανέναν εφησυχασμό, να υπάρξει ένταση της δράσης μας, της δράσης των σωματείων, των Γραμματειών, των επιτροπών του ΠΑΜΕ. Στοχευμένη δράση χωρίς φόβο και με αποφασιστικότητα εκεί που η ΧΑ υπάρχει είτε ως οργανωμένη φυσική παρουσία είτε και ως αντιλήψεις.

Να κάνουμε πράξη αυτό που έχουμε πει: Να την κάνουμε να λουφάξει ή και να την ξεριζώσουμε εντελώς από τους τόπους δουλειάς, της μόρφωσης, και της εκπαίδευσης από τις λαϊκές γειτονιές».

ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Κάλεσμα για τα συλλαλητήρια

Με κάλεσμά της που κυκλοφόρησε χτες η Παναγροτική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) καλεί στα συλλαλητήρια που πραγματοποιούνται, σ' όλη τη χώρα, στις 2, 3, 4 και 5 Οκτώβρη. Μαζί με τους εργάτες του ΠΑΜΕ, τους αυτοαπασχολούμενους της ΠΑΣΕΒΕ, τη σπουδάζουσα νεολαία του ΜΑΣ, τις γυναίκες της ΟΓΕ. «Να στείλουμε, τονίζει, το μήνυμα πως ο λαός μας δεν απελπίζεται, δε γονατίζει (...) Οι μικρομεσαίοι αγρότες διαβεβαιώνουμε: Θα αγωνιστούμε, με νύχια και με δόντια, για να ανατραπεί η πολιτική που μας ξεκληρίζει. Θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας στην πάλη για να κρατήσουμε τα χωράφια μας και να παράγουμε φτηνά και υγιεινά προϊόντα για τη διατροφή και την ένδυση του λαού που υποφέρει. Ξέρουμε πως για το πετύχουμε χρειάζεται μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη στον τόπο μας, που μόνο μια λαϊκή εξουσία μπορεί να την οργανώσει. Και είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε πλάτη γι' αυτό, μαζί με τους εργάτες και τα άλλα λαϊκά στρώματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ