ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Πλήρης κάλυψη στα προσχήματα της επίθεσης

Παρά τις μεταξύ τους αντιθέσεις, οι ΥΠΕΞ των κρατών μελών υιοθέτησαν πλήρως την προπαγάνδα για τα χημικά και ζήτησαν «ισχυρή απάντηση»

Πλήρη κάλυψη στα σχέδια για επίθεση σε βάρος της Συρίας έδωσε η άτυπη Σύνοδος του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, που συνήλθε στο Βίλνιους της Λιθουανίας, με τη συμμετοχή των ΥΠΕΞ των κρατών μελών, αλλά και του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζ. Κέρι. Σε δηλώσεις της αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον δήλωσε πως τα κράτη μέλη συμφώνησαν ότι βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών υπάρχουν «ισχυρές ενδείξεις» για την υπαιτιότητα του καθεστώτος Ασαντ.

Νομιμοποιούν μ' αυτόν τον τρόπο και επίσημα την προσχηματική προπαγάνδα, με την οποία προετοιμάζεται η επίθεση, έστω κι αν στο εσωτερικό της ΕΕ δεν υπάρχει ενιαία στάση ως προς την άμεση εμπλοκή των κρατών μελών στην επικείμενη επέμβαση. Σύμφωνα ωστόσο με την Κάθριν Αστον, οι ΥΠΕΞ της ΕΕ συμφωνούν ότι η διεθνής κοινότητα «δεν μπορεί να μείνει άπραγη» και απαιτείται «σαφής και ισχυρή απάντηση» για να εμποδίσει οποιαδήποτε μελλοντική χρήση.

Κατά τα άλλα και προκειμένου να συμβιβάσουν τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς, οι 28 ΥΠΕΞ χαιρέτισαν τη δέσμευση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ να περιμένει την έκθεση των επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών πριν αναλάβει δράση, και υπογράμμισαν την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η συριακή κρίση στο πλαίσιο των διαδικασιών των Ηνωμένων Εθνών.

«Πιστεύουμε ότι η χρήση χημικών όπλων σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από τη διεθνή κοινότητα, γι' αυτό είναι σημαντικό να περιμένουμε τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνα των επιθεωρητών του ΟΗΕ» δήλωσε χαρακτηριστικά από το Βίλνιους ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκ. Βέστερβελε. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζ. Κέρι «έδειξε κατανόηση» για τις απόψεις των Ευρωπαίων.

Μετά το τέλος της Συνόδου, η Γερμανία συνυπέγραψε τη διακήρυξη έντεκα από τους 20 ηγέτες από τα κράτη μέλη του «G20», οι οποίοι μετά τη συνάντησή τους στη Ρωσία καταδίκασαν τη χρήση χημικών όπλων από τη συριακή κυβέρνηση, ζητώντας μία «σθεναρή απάντηση» από τη διεθνή κοινότητα. Το κείμενο είχαν υπογράψει μεταξύ άλλων ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Τουρκία.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης είχε αιτιολογήσει την αρχική αποχή του Βερολίνου με το επιχείρημα ότι «προτεραιότητα της γερμανικής πλευράς είναι η αναζήτηση κοινής ευρωπαϊκής στάσης». «Αφού είδαμε αυτή την άριστη και πολύ σοφή θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η καγκελάριος και εγώ αποφασίσαμε ότι στηρίζουμε την ανακοίνωση του G20» δήλωσε ο Γκίντο Βέστερβελε.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζ. Κέρι χαιρέτισε την ανακοίνωση της ΕΕ και μεταξύ άλλων δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες για την ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη Σύνοδο αναφορικά με τη Συρία, μια ανακοίνωση που υπογραμμίζει την ανάγκη για απόδοση ευθυνών». Σύμφωνα με διαρροές, στη διάρκεια της Συνόδου, ο Τζ. Κέρι κατέστησε σαφές στους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι οι ΗΠΑ δεν είναι υποχρεωμένες να περιμένουν την έκθεση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα, πριν αποφασίσουν να πλήξουν τη Δαμασκό.

Ο Ευ. Βενιζέλος

Πλήρως συντονισμένος με την προσχηματική προπαγάνδα περί χρήσης χημικών από την κυβέρνηση Ασαντ, εμφανίστηκε στη Σύνοδο και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος. Στην παρέμβασή του για τη Συρία, είπε μεταξύ άλλων ότι «καταδικάζουμε όλοι απερίφραστα τη χρήση χημικών όπλων ως ειδεχθές έγκλημα και θέλουμε όλα να κινηθούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου».

Σε άλλο σημείο, δυσανασχέτησε για την «αδυναμία του Συμβουλίου Ασφαλείας να λάβει αποφάσεις» και για το γεγονός ότι «δεν είναι εύκολο να διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική της διεθνούς κοινότητας για μία συνθετική και βιώσιμη πολιτική λύση στη Συρία». Καταλήγοντας, είπε μεταξύ άλλων: «Αυτή είναι η πραγματική δυσκολία και η πραγματική υποχρέωσή μας: να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε όχι μόνο την αντίδραση απέναντι στο συγκεκριμένο έγκλημα, αλλά και για τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη Συρία που θα οδηγεί σε πραγματική λύση».

Σχεδιάζουν να εμπλέξουν το αεροδρόμιο στο Καστέλι;

Ανακοίνωση της ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ, με αφορμή δημοσίευμα στον τοπικό Τύπο

Τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο αεροδρόμιο Καστελίου στην Κρήτη, εμπλέκει χτεσινό (9/9/2013) πρωτοσέλιδο τοπικής εφημερίδας του Ηρακλείου («Πατρίς») στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών για τη Συρία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή (5 και 6/9/2013) κλιμάκιο Αμερικανών αξιωματούχων επιθεώρησε και ενημερώθηκε από το διοικητή της 133 ΣΜ (Σμηναρχίας Μάχης) για τις δυνατότητες της μονάδας, ενόψει της επίθεσης στη Συρία.

Οπως γράφει η εφημερίδα, δυο Αμερικάνοι αξιωματούχοι βρέθηκαν κάτω από άκρα μυστικότητα στις εγκαταστάσεις του στρατιωτικού αεροδρομίου και ενημερώθηκαν για τις επιχειρησιακές δυνατότητες και τις υποδομές, οι οποίες μπορούν να παίξουν «βοηθητικό ρόλο» σε ενδεχόμενη επίθεση.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ, σημειώνει: «Επιβεβαιώνεται και με αυτόν τον τρόπο η πολιτική επιλογή της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ να εμπλέξει τη χώρα και τον ελληνικό λαό στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, για τον έλεγχο των πηγών ενέργειας και των δρόμων διέλευσής τους, όχι μόνο με τη βάση της Σούδας και το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καλαμάτας αλλά και με οποιαδήποτε άλλη υποδομή εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς αυτούς.

Η ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ καταγγέλλει τη δικομματική κυβέρνηση για τις μεγάλες ευθύνες που φέρει για την ολοένα και πιο ενεργή εμπλοκή της χώρας και ειδικά των υποδομών της Κρήτης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή. Σχεδιασμοί που βάζουν σε περιπέτειες τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής.

Ευθύνες όμως έχουν και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, που κρύβονται πίσω από τις "υποχρεώσεις" της χώρας στο ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ και στηρίζουν τη συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, όπως και εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις που εκφράζουν γενικά "ευχολόγια" περί ειρήνευσης και "ενεργής διπλωματίας" της χώρας, χωρίς να παίρνουν σαφή θέση ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στα ιμπεριαλιστικά προσχήματα, στη συμμετοχή της χώρας μας σ' αυτόν.

Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό να αντιδράσει αποφασιστικά, να καταδικάσει κάθε συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και να απαιτήσει: Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας. Να μη διατεθούν υποδομές (το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καλαμάτας, το αεροδρόμιο του Καστελίου), που βρίσκονται στη χώρα μας, ούτε και ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις στο νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Να μη δοθεί καμία διευκόλυνση στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και τους συμμάχους τους σε οποιαδήποτε πολεμική επιχείρηση κατά της Συρίας ή άλλης χώρας στην περιοχή. Να σταματήσει κάθε στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ. "Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!" "Εξω τώρα οι βάσεις του θανάτου!"».

ΕΕΔΥΕ
Διαμαρτυρία χτες στη γαλλική πρεσβεία

Με μισόκλειστη την πόρτα, ο υπάλληλο της πρεσβείας παρέλαβε την επιστολή των φορέων προς τη γαλλική κυβέρνηση
Με μισόκλειστη την πόρτα, ο υπάλληλο της πρεσβείας παρέλαβε την επιστολή των φορέων προς τη γαλλική κυβέρνηση
Παράσταση διαμαρτυρίας στη γαλλική πρεσβεία, ενάντια στα σχέδια για πόλεμο στην Συρία, έκανε χτες η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) με τη συμμετοχή του ΠΑΜΕ, της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) και της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ). Απαίτησαν τον άμεσο τερματισμό κάθε στρατιωτικής επιχείρησης και κάθε απειλής για χρήση βίας σε βάρος του λαού της Συρίας, να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας και να μη χρησιμοποιηθεί το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καλαμάτας, να κλείσουν όλες οι άλλες στρατιωτικές βάσεις και στρατηγεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Η αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ, Στ. Τάσσο, επέδωσε επιστολή προς τη γαλλική κυβέρνηση, την οποία παρέλαβε υπάλληλος της πρεσβείας. Νωρίτερα, σε δήλωσή της, η γγ της ΕΕΔΥΕ Βέρα Νικολαΐδου ανέδειξε το ρόλο της γαλλικής κυβέρνησης στον επικείμενο πόλεμο, τη συμβολή της ελληνικής κυβέρνησης και κάλεσε το λαό σε επαγρύπνηση.

  • Με ανακοίνωσή της, η ΕΔΥΕΘ καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης Θεσσαλονίκης να πάρουν μέρος στην παράσταση διαμαρτυρίας που προγραμματίζει για την Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη, στις 10.30 π.μ, στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και στη συνέχεια στο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο, που έχει εγκατασταθεί στο πρώην 3ο Σώμα Στρατού.
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Καταδικάζουν την επέμβαση

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) ανακοίνωσε ότι 21 φοιτητικοί - σπουδαστικοί σύλλογοι της Αθήνας καταδικάζουν με ψηφίσματά τους τη σχεδιαζόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία και τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτή. Αναλυτικά οι σύλλογοι είναι οι: ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ, Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου Αθήνας, Νηπιαγωγών, Δασκάλων, Φιλοσοφικής, Βιολογικού, Φαρμακευτικής, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών, Τοπογράφων Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών, Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Νομικής, Οικονομικών Επιστημών, Πολιτικής Επιστήμης, ΕΜΜΕ, ΣΓΤΚΣ του ΤΕΙ Αθήνας, ο σύλλογος οικότροφων Νέας Φοιτητικής Εστίας ΕΜΠ και ο σύλλογος οικότροφων Φοιτητικής Εστίας Πανεπιστημίου Αθήνας.

ΒΟΛΟΣ
Εκδήλωση ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση

Εκδήλωση διαμαρτυρίας για την επικείμενη ιμπεριαλιστική, πολεμική επέμβαση στη Συρία, οργάνωσαν, την περασμένη Κυριακή, στο «ΟΠΕΡΑ ΚΑΦΕ», ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών N. Mαγνησίας και η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου.

Στην εκδήλωση μίλησαν η Ρίτσα Κωτή - Ρούση, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών και η Εύη Γάκου, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης, ενώ ακολούθησε μοίρασμα κοινής ανακοίνωσης με αντιιμπεριαλιστικό - αντιπολεμικό περιεχόμενο, στην παραλία του Βόλου, με την οποία καλείται ο λαός της περιοχής - οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι γυναίκες, η νεολαία - να βρίσκεται σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση, να μη φοβηθεί, να μην υποχωρήσει μπροστά σε όσα συμβαίνουν, να αντιδράσει αποφασιστικά, να καταδικάσει κάθε συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ