ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Αυγούστου 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Διπλή αιματηρή βομβιστική επίθεση και επιδρομή ισραηλινών αεροπλάνων

Από τη βομβιστική επίθεση στην Τρίπολη του Λιβάνου
Από τη βομβιστική επίθεση στην Τρίπολη του Λιβάνου
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Η ένταση κλιμακώνεται και στο Λίβανο και εντείνει τις ανησυχίες για νέα αποσταθεροποίηση της περιοχής, έπειτα από μία διπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε χτες το μεσημέρι σε δύο σουνιτικά τεμένη της Τρίπολης του βόρειου τμήματος της χώρας, προκαλώντας, σύμφωνα με πληροφορίες, το θάνατο τουλάχιστον 42 ανθρώπων. Είχαν προηγηθεί οι επιδρομές τεσσάρων ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών σε αντίποινα για προχτεσινή ρίψη ρουκετών στο βόρειο Ισραήλ...

Σύμφωνα με πληροφορίες και δηλώσεις εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου, οι δύο ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα, στην Τρίπολη, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 42 ανθρώπων και τον τραυματισμό 500 άλλων.

Η πρώτη - και ισχυρότερη - επίθεση σημειώθηκε κοντά στο σουνιτικό τέμενος Αλ Τάκουα στην πλατεία Αμπού Αλί της Τρίπολης την ώρα ολοκλήρωσης των μεσημεριανών προσευχών της Παρασκευής με παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο.

Πέντε λεπτά αργότερα, ακολούθησε και δεύτερη ισχυρή έκρηξη κοντά στο τέμενος Αλ Σαλάμ στην περιοχή Μίνα στο κέντρο της Τρίπολης, προκαλώντας τεράστια σύννεφα μαύρου καπνού. Από τη δεύτερη έκρηξη δεν έγινε άμεσα γνωστό εάν προκλήθηκαν θύματα ή τραυματίες...

Ως χτες το βράδυ, καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώ ο Λιβανέζος πρωθυπουργός, Ταμάμ Σαλάμ, δήλωσε ότι «το έγκλημα στην Τρίπολη είναι επιπρόσθετη ένδειξη πως η κατάσταση στο Λίβανο έχει φθάσει σε επικίνδυνο επίπεδο».

Ισραηλινές επιδρομές

Τα ξημερώματα, είχαν εξαπολύσει αεροπορική επιδρομή τέσσερα ισραηλινά μαχητικά βάλλοντας με ρουκέτες περιοχή κοντά στην πόλη Ναάμεχ του νότιου Λιβάνου (μεταξύ Βηρυτού και Σιδώνας), παραβιάζοντας τον εθνικό εναέριο χώρο της χώρας.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του λιβανικού στρατού, οι ισραηλινές επιδρομές ήταν αναίμακτες και είχαν ως βασικό στόχο δίκτυο σπηλαίων που χρησιμοποιούν κυρίως ένοπλοι του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Την επιδρομή των ισραηλινών μαχητικών στο Λίβανο είχαν επιβεβαιώσει από νωρίς χτες το πρωί στελέχη του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας εξηγώντας πως έγινε σε αντίποινα για την προχτεσινή επίθεση με τέσσερις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από περιοχή του νότιου Λιβάνου σε μεθοριακή περιοχή του βόρειου Ισραήλ δίχως να προκαλέσουν ζημιές ή τραυματισμούς.

Την ευθύνη για την προχτεσινή αναίμακτη επίθεση με ρουκέτες κατά του Ισραήλ είχε αναλάβει η σουνιτική παλαιστινιακή οργάνωση «Ταξιαρχίες του Αμπντάλαχ αλ Αζάμ», ενώ ο Λιβανέζος Πρόεδρος, Μισέλ Σουλεϊμάν, είχε αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση, καταδικάζοντάς την ως «σαφή παραβίαση της συμφωνίας εκεχειρίας του ΟΗΕ μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου».

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Νέες διαδηλώσεις

ΚΑΪΡΟ.--

Σε διαδηλώσεις, όπως είχαν προαναγγείλει μετά την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής, προχώρησαν χτες οι οπαδοί των «Αδελφών Μουσουλμάνων», στο Κάιρο και σε άλλες πόλεις της Αιγύπτου ζητώντας την απελευθέρωση του Προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι που στηρίχτηκε από αυτούς, ο οποίος εξακολουθεί να κρατείται από τη μεταβατική κυβέρνηση που στηρίζεται από το στρατό. Επίσης, διαμαρτύρονται για το μπαράζ συλλήψεων στελεχών της οργάνωσης, όπως και του πνευματικού ηγέτη της, Μοχάμεντ Μπαντίε, καθώς και για την απελευθέρωση και τον «κατ' οίκον περιορισμό» του πρώην Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Ετσι, συνεχίζεται η αντιπαράθεση μέσα στο αστικό στρατόπεδο, με το λαό να είναι εγκλωβισμένος σε αυτή και να χάνει το πραγματικό αντίπαλό του, που είναι η εξουσία των μονοπωλίων.

Επεισόδια δεν αναφέρθηκαν στο Κάιρο, αλλά η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να απωθήσει διαδηλωτές στην πόλη Μανσούρα, στο Δέλτα του Νείλου. Εκεί 25 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις αντίπαλων ομάδων και η αστυνομία συνέλαβε 20 υποστηρικτές του Μούρσι «για παράνομη οπλοκατοχή».

Το ζήτημα της απελευθέρωσης του Χόσνι Μουμπάρακ, που αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους, ενόψει της επαναληπτικής δίκης του για τους θανάτους διαδηλωτών το 2011, προκάλεσε δήλωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που χαρακτήρισαν «εγχώρια νομική υπόθεση της Αιγύπτου» την υπόθεση. Αυτό είπε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, η οποία συμπλήρωσε, σε ό,τι αφορά τον Πρόεδρο Μοχάμεντ Μούρσι, «η θέση μας παραμένει ίδια, πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει μια διαδικασία για την απελευθέρωσή του».

«Εχουμε εκφράσει επανειλημμένα τις ανησυχίες μας για τις αυθαίρετες συλλήψεις. Για να υπάρξει μια ενωτική πολιτική διαδικασία στην Αίγυπτο, πιστεύουμε ότι πρέπει να συμμετάσχουν όλα τα μέρη», τόνισε.

Οι ΗΠΑ, για λόγους προώθησης των συμφερόντων τους στην Αίγυπτο και στην ευρύτερη περιοχή, εμφανίζονται επικριτικές απέναντι στην αιματηρή καταστολή των οπαδών του ανατραπέντος Μ. Μούρσι εκ μέρους της «μεταβατικής κυβέρνησης», ωστόσο διατηρούν και σχέσεις.

Προφανώς σε ένα επικοινωνιακό τέχνασμα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης, ξέσπασε σε κλάματα όταν παρουσιάσθηκε βίντεο με γράμμα του ανώτερου στελέχους των «Αδελφών Μουσουλμάνων» της Αιγύπτου - που στηρίζει ο Ερντογάν - στην κόρη του η οποία φέρεται να σκοτώθηκε από τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας.

Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι θυμήθηκε τη δική του καθημερινότητα, που δεν βλέπει τα παιδιά του γιατί δουλεύει πολύ «για το (ισλαμιστικό) κίνημα».

HΠΑ
Αντιπαράθεση FBI και χάκερς

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στέλεχος των ομοσπονδιακών διωκτικών αρχών στην Ουάσιγκτον υποστήριξε χτες με δηλώσεις του στην αμερικανική ηλεκτρονική εφημερίδα «Huffington Post» ότι η «σιωπή» της οργάνωσης των «Ανώνυμων» χάκερς (ειδικευμένων σε επιθέσεις στο διαδίκτυο)(Αnonymous) το τελευταίο διάστημα οφείλεται στις συλλήψεις ηγετικών στελεχών της ομάδας «Luzl Security», που είχε αναλάβει την ευθύνη για κυβερνοεπιθέσεις ενάντια σε μεγάλες εταιρείες («Sony», «News Corporation», «Visa», «Mastercard») και σε κυβερνητικές υπηρεσίες (CIA, FBI, Κογκρέσο)

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του ειδικού πράκτορα του FBI στη Νέα Υόρκη, Οστιν Μπέργκλας, η μειωμένη δραστηριότητα των «Ανώνυμων» εδώ και μήνες, οφείλεται στην σύλληψη πέντε χάκερ της ομάδας «Luzl Security» το 2012, γεγονός που κατέστη εφικτό χάρη στις προσπάθειες του πρώην χάκερ της οργάνωσης και μετέπειτα «συνεργάτη» του FBI Εκτορ Μονσεγκούρ (γνωστός σαν Σαμπού).

Οι δηλώσεις του Μπέργκλας προκάλεσαν «πόλεμο» δηλώσεων σε ιστοσελίδες της λεγόμενης κοινωνικής δικτύωσης αλλά και ανακοινώσεις των χάκερ πως παρά τις συλλήψεις, κάθε χρόνο οι «Ανώνυμοι» έχουν πάνω από 9.000 συμμετοχές και ότι συγκροτούνται «από εκατομμύρια».

ΡΩΣΙΑ
Προεδρική προειδοποίηση στην Ουκρανία

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε την Ουκρανία, πως όχι μόνον η Ρωσία αλλά συνολικά οι χώρες της Τελωνειακής Ενωσης (Ρωσία, Καζαχστάν, Λευκορωσία) θα προχωρήσουν σε μέτρα προστασίας της αγοράς τους, εάν η Ουκρανία προχωρήσει στην απελευθέρωση του τελωνειακού καθεστώτος της με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Πούτιν υποστήριξε πως η Σύνδεση της Ουκρανίας με την ΕΕ και η διαμόρφωση ενός καθεστώτος «ελεύθερης» εμπορικής ζώνης Ουκρανίας - ΕΕ, θα δημιουργήσει συνθήκες πίεσης στην αγορά της Τελωνειακής Ενωσης, που μπορεί να κατακλυστεί από φθηνότερα και χειρότερης ποιότητας ευρωπαϊκά προϊόντα, μέσα από το έδαφος της Ουκρανίας, ή προϊόντα που θα φαίνονται ότι κατασκευάστηκαν στην Ουκρανία, αλλά στην πραγματικότητα θα είναι παραγωγής άλλης χώρας.

«Υπάρχει αυτή η απειλή, σύμφωνα με τους ειδικούς μας», δήλωσε ο Πούτιν και πρόσθεσε πως αυτή είναι μια «απειλή» και για την ίδια την Ουκρανία, που σε μια τέτοια περίπτωση θα δει να κατακλύζεται από ξένα προϊόντα και να συρρικνώνεται η παραγωγική βάση της και πρόσθεσε πως τότε οι χώρες της Τελωνειακής Ενωσης θα οδηγηθούν σε προστατευτικά μέτρα σ' ό,τι αφορά το εμπόριο με την Ουκρανία.

Την επόμενη βδομάδα στη Μόσχα θα πραγματοποιηθεί διακυβερνητική σύσκεψη των δύο χωρών, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι διαφορές που έχουν εμφανιστεί γύρω από το ζήτημα που αφορά την επιλογή της Ουκρανίας για τον αν θα συσφίξει τις οικονομικο-πολιτικές σχέσεις της με την ΕΕ ή με τη Ρωσία και την Τελωνειακή Ενωση, που αυτή έχει συγκροτήσει.

ΡΩΣΙΑ
Το Χαμπάροφσκ «φεύγει» κάτω από το νερό

Οι συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις επιδεινώνουν την κατάσταση στην περιοχή της πόλης Χαμπάροφσκ, με πληθυσμό κοντά στις 600.000 κατοίκους.

Χτες το πρωί η στάθμη των υδάτων στον ποταμό Αμούρ ανέβηκε στα 7,16 μέτρα. Η μετεωρολογική υπηρεσία ωστόσο προβλέπει πως τις επόμενες τέσσερις μέρες η στάθμη του νερού μπορεί να φτάσει τα 7,8 μέτρα. Εάν η στάθμη των υδάτων ξεπεράσει τα 7,8 μέτρα, τότε θα πλημμυρίσουν οικισμοί με 40.000 κατοίκους (είναι το 3% του πληθυσμού της ευρύτερης περιφέρειας).

Οι δρόμοι του Χαμπάροφσκ μετατρέπονται σε ορμητικά ποτάμια και το νερό πλησιάζει επικίνδυνα κατοικημένες περιοχές. Την Πέμπτη, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣ, ξεκίνησε η εκκένωση 11 πολυκατοικιών της πόλης, που βρέθηκαν στη ζώνη πλημμυρών. Στα σπίτια αυτά βρίσκονται περίπου 850 άνθρωποι. Μέσα στη νύχτα απομακρύνθηκαν περίπου 70 άνθρωποι, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή μέρη. Στην πόλη λειτουργούν 15 προσωρινά καταφύγια που είναι έτοιμα να φιλοξενήσουν 4.500 άτομα. Το ζήτημα των πλημμυρών στη Ρωσία αναδεικνύει πάντως και το γεγονός ότι μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση στην πρώην Σοβιετική Ενωση, είναι όλο και πιο συχνές οι τεράστιες καταστροφές από φυσικά φαινόμενα. Και η αντιπλημμυρική όπως και η αντιπυρική προστασία (τεράστιες ήταν πριν μερικά χρόνια οι δασικές εκτάσεις που αποτεφρώθηκαν από πυρκαγιές) δεν αποτελούν πρώτη προτεραιότητα του αστικού κράτους.


Ι.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ