ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Αυγούστου 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Υγειονομικοί και ασθενείς ένωσαν τη φωνή τους ενάντια σε καταργήσεις νοσοκομείων - διαθεσιμότητες

Τις δικές τους ανάγκες αντέταξαν στις προκλήσεις του υπουργείου Υγείας πως όσοι αντιδρούν «δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα»...

Η συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας
Η συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας
Τις δικές τους ανάγκες αντέταξαν στις κυβερνητικές «μεταρρυθμίσεις» υγειονομικοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, ασθενείς και εργαζόμενοι με κινητοποίηση χτες στο υπουργείο Υγείας και πορεία στη Βουλή. Με αιχμή την κατάργηση 8 νοσοκομείων σε Αττική και Θεσσαλονίκη και τη διαθεσιμότητα 1.618 εργαζομένων που συνεχίζει τη συρρίκνωση των υπηρεσιών Υγείας και το κλείσιμο εκατοντάδων νοσοκομειακών κρεβατιών, οι διαδηλωτές διεκδίκησαν αναβάθμιση των δημόσιων δομών Υγείας, να καταργηθούν οι πληρωμές των ασθενών, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα τεράστια κενά. Στο μεταξύ, μεγάλος είναι ο κίνδυνος της απόλυσης για τους εργαζόμενους στα εργολαβικά συνεργεία στα νοσοκομεία, αφού θα καταργηθούν οι αντίστοιχες υπηρεσίες.

Στη χτεσινή 4ωρη στάση εργασίας και στη συγκέντρωση συμμετείχαν εργαζόμενοι από τα Νοσοκομεία «Αγία Βαρβάρα», «Πολυκλινική», «Ευαγγελισμός», «Θριάσιο», ΚΑΤ, «Σισμανόγλειο», Πατησίων, «Αττικόν», «Αμαλία Φλέμινγκ» κ.ά., ενώ μαζική ήταν και η παρουσία Λαϊκών Επιτροπών (π.χ. Καλλιθέας, 5ου - 6ου Διαμερίσματος Δήμου Αθήνας, Αιγάλεω - Χαϊδαρίου, Πειραιά), συνταξιουχικών οργανώσεων, της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας. Στο πλευρό των διαδηλωτών βρέθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής και Χρ. Κατσώτης.

Η πορεία προς τη Βουλή
Η πορεία προς τη Βουλή
Εκπρόσωποι των εργαζομένων από τον «Ευαγγελισμό», την «Πολυκλινική», την «Αγία Βαρβάρα» και του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας έκαναν παρέμβαση στον υπουργό Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος είπε πως όποιος διαφωνεί με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, υπερασπίζεται τα προβλήματα στο σύστημα Υγείας. «Εσείς θέλετε να μην αλλάξει τίποτα. Αν είστε ευχαριστημένοι, μπράβο σας!», είπε χαρακτηριστικά. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων τόνισαν πως δεν υπερασπίζονται τα «γυμνά» και εμπορευματοποιημένα δημόσια νοσοκομεία, θέλουν να αλλάξει η κατάσταση προς το καλύτερο, να αναβαθμιστούν τα νοσοκομεία και όχι να στοιβάζονται οι ασθενείς και να επιβαρύνονται με πληρωμές. Αντίθετα, τα μέτρα κυβέρνησης - ΕΕ οξύνουν τα προβλήματα για το λαό και ωφελούν μόνο τους επιχειρηματικούς ομίλους.

«Δεν έχουμε τίποτα άλλο να πούμε. Θα παλέψουμε μαζί με το λαό ενάντια στην πολιτική αυτή», είπαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων. Απεύθυναν κάλεσμα στους διαδηλωτές να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις σε όλα τα νοσοκομεία, σε κάθε χώρο δουλειάς, να διευρυνθεί ο αγώνας στην κοινωνία γιατί δεν αφορά μόνο τους υγειονομικούς. Στη συνέχεια έγινε πορεία προς τη Βουλή με συνθήματα όπως: «Κλείνουνε σχολεία και νοσοκομεία, εμπρός λαέ για άλλη κοινωνία», «Οχι λουκέτο στα νοσοκομεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», «Τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις, στους ταξικούς αγώνες βρίσκονται οι λύσεις» κ.ά.

Το μαύρο ...άσπρο

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας που ακολούθησαν. Απαξιώνοντας τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ασθενείς που νιώθουν στο πετσί τους με δραματικό - πολλές φορές - τρόπο τις συνέπειες των περικοπών και ενάντια σε αυτές αγωνίζονται, είπε: «Οι διαμαρτυρόμενοι έχουν μόνο κομματικά και προσωπικά κίνητρα. Σε καμιά περίπτωση δεν εκπροσωπούν το λαό».

«Ο πολύς κόσμος, ο πραγματικός ελληνικός λαός, δεν τους ακολουθεί, γιατί ξέρει ότι αυτό που κάνουμε, πρώτον, ήταν αναγκαίο και θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια και ότι, δεύτερον, στο τέλος της μεταρρύθμισης στην Υγεία, θα έχουμε καλύτερες υπηρεσίες Υγείας για τους πολίτες, δαπανώντας πολύ λιγότερα χρήματα. Τώρα αυτό μπορεί να ενοχλεί πολλούς, οι οποίοι εξεγείρουν ενδεχομένως εργαζομένους, γιατί θα χάσουν τα λεφτά που παίρνουν από τον ελληνικό λαό αλλά εμείς την μεταρρύθμιση θα την προχωρήσουμε», συνέχισε.

Τα λεφτά του λαού τα παίρνει η κυβέρνηση με βαριά φορολογία και όπως ομολογεί συνεχώς το υπουργείο Υγείας, όλο και λιγότερα από αυτά τα χρήματα θα δαπανώνται για υπηρεσίες Υγείας. Επιπλέον, πληρώνει εισφορές, συμμετοχές και απευθείας πληρωμές για Υγεία και φάρμακα, που θα αυξηθούν, όπως για παράδειγμα με τα 25 ευρώ σε περίπτωση εισαγωγής σε δημόσιο νοσοκομείο και 1 ευρώ για κάθε συνταγογράφηση. Και τώρα το υπουργείο ισχυρίζεται, ούτε λίγο ούτε πολύ, πως οι ασθενείς, οι ασφαλισμένοι, οι συνταξιούχοι ...«ονειρεύονταν» εδώ και χρόνια πότε θα γίνουν όλα αυτά, πότε θα κλείσουν νοσοκομεία!

«Οχι μόνο δε θα έχουμε περισσότερα ράντζα, γιατί σήμερα έχουμε, αλλά θα έχουμε λιγότερα έως και καθόλου. Μάλιστα, στην εφημερία θα έχουμε περισσότερα κρεβάτια», πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας. Από τι είδους «μαθηματικά» προκύπτει πως: Εκατοντάδες νοσοκομειακά κρεβάτια από 8 νοσοκομεία - σε πρώτη φάση, ακολουθούν κι άλλα - δεν θα μεταφερθούν αλλού. Με τους νέους οργανισμούς νοσοκομείων έχουν ήδη συγχωνευτεί τμήματα και καταργηθεί κρεβάτια. Συνολικά θα καταργηθούν 774 κλινικές και τμήματα και 10.000 κρεβάτια, σύμφωνα με διακηρυγμένους κυβερνητικούς στόχους.


Λείπουν πάνω από 200 νοσηλευτές στο νοσοκομείο Ρόδου

Περιοδεία έκαναν χτες ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ, ΟΓΕ, ΜΑΣ

«Κόντρα στα "ξεφωνητά" του υπουργού Υγείας ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης είναι αναγκαίες και θα δώσουν καλύτερες υπηρεσίες υγείας στο λαό», το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ σε χτεσινή περιοδεία στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, κάλεσαν «τους εργαζόμενους του νοσοκομείου να είναι σε ετοιμότητα, μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα για να μην περάσουν τα μέτρα που σχεδιάζουν και που μοναδικό σκοπό έχουν να εξασφαλίσουν πελατεία στους επιχειρηματίες στο χώρο της Υγείας».

Σε συνάντηση με το σωματείο συζητήθηκαν τα ειδικά προβλήματα του νοσοκομείου, αλλά και τα γενικότερα προβλήματα της Υγείας, όπως: «Περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία. Μείωση των δημοσίων υπηρεσιών και παροχών Υγείας. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν πλέον από την τσέπη τους γιατρούς, εξετάσεις, φάρμακα. Ελλείψεις προσωπικού. Συγκεκριμένα, στο νοσοκομείο Ρόδου από τις 490 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, καλύπτονται μόνο 270, αριθμός που συνεχώς μειώνεται λόγω συνταξιοδοτήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι βάρδιες στις κλινικές καλύπτονται από μία μόνο νοσηλεύτρια και μία μαθητευόμενη, ενώ για να καλυφθούν οι βάρδιες χρωστάνε στο προσωπικό συνολικά 5.000 ρεπό.

Στο νοσοκομείο δεν υπάρχει φαρμακοποιός με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με όσα είπαν εργαζόμενοι του νοσοκομείου, τους γίνονται παρατηρήσεις να μη δημοσιοποιούν τα προβλήματα για να μη δυσφημίζεται το νοσοκομείο, λόγω και της τουριστικής περιόδου», σημειώνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ