ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Αυγούστου 2013 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Κινητοποιήσεις με συγκεντρώσεις και στάση εργασίας

Από την πρόσφατη κινητοποίηση στην Πολυκλινική
Από την πρόσφατη κινητοποίηση στην Πολυκλινική
Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Τη Δευτέρα και την Τρίτη 2 και 3/9 θα γίνουν συγκεντρώσεις στα νοσοκομεία που καταργούνται. Για την Τετάρτη 4/9 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) προκήρυξε πανελλαδική στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.), ενώ μέσα στο Σεπτέμβρη θα προκηρυχθεί 24ωρη απεργία και θα γίνει πανελλαδική σύσκεψη με σωματεία όλων των νοσοκομείων. Στη στάση εργασίας και στην κινητοποίηση που θα γίνει την Τετάρτη συμμετέχουν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων - Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και το Σωματείο Εργαζομένων Μονάδων - Ιδρυμάτων - Σχολείων Ειδικής Αγωγής.

Στο μεταξύ, από προχτές έχουν καταργηθεί οι οργανικές θέσεις όλων των εργαζομένων (1.835) που βγήκαν σε διαθεσιμότητα και είναι άγνωστο πόσοι από αυτούς θα ξαναπιάσουν δουλειά και με τι εργασιακούς όρους.

Με Γενική Συνέλευση οι εργαζόμενοι της Πολυκλινικής αποφάσισαν, τη Δευτέρα από νωρίς το πρωί, να είναι έξω από το νοσοκομείο καλώντας μαζικούς φορείς και συλλόγους της περιοχής να συμμετάσχουν. Από αύριο 1/9 μπαίνει λουκέτο για να ξανανοίξουν κάποια στιγμή ορισμένα εξωτερικά ιατρεία.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους της Πολυκλινικής, χτες, συνδικαλιστές διαφόρων εργασιακών χώρων που πρόσκεινται στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ κάλεσαν τους εργαζόμενους να κάνουν νέα Γενική Συνέλευση, να παρθούν άλλες αποφάσεις! Η διοίκηση του νοσοκομείου - που τις προηγούμενες μέρες είχε απαγορεύσει την είσοδο σε άτομα με «υλικά» πολιτικού περιεχομένου - όξυνε τον αυταρχισμό και κάλεσε τα ΜΑΤ. Το Σωματείο της Πολυκλινικής κατήγγειλε την παρουσία των ΜΑΤ και απαίτησε να αποχωρήσουν. Κάτι που έγινε αργά το μεσημέρι. Σε ανακοίνωσή του θυμίζει την πρόσφατη ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης και σημειώνει πως «κάθε άλλη μορφή κινητοποίησης που δεν έχει αποφασιστεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους μας βρίσκει αντίθετους, την αντιπαλεύουμε. Καταγγέλλουμε τη στάση συγκεκριμένης παράταξης που προσπαθεί να επιβάλει άλλη μορφή κινητοποίησης που δεν έχει εκφραστεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους και την θεωρούμε προβοκατόρικη».

Με Γενική Συνέλευση οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής «Η Αγία Βαρβάρα» αποφάσισαν συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, αλλά και ειδικές παρεμβάσεις με διάφορες μορφές ώστε ο αγώνας τους να επεκταθεί στους κατοίκους των γύρω περιοχών. Από Δευτέρα παύει το κλείσιμο ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία και θα λειτουργεί μόνο η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΔΕΔΥ
Απόφαση για 48ωρη απεργία 18 και 19 Σεπτέμβρη

Oι εργαζόμενοι να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση και ανάπτυξη του αγώνα σε ταξική κατεύθυνση

Στην κήρυξη 48ωρης απεργίας στις 18 και 19 Σεπτέμβρη, με προοπτική την κλιμάκωσή της, με βάση αποφάσεις που θα πάρουν οι γενικές συνελεύσεις εργαζομένων των σωματείων, προχώρησε ομόφωνα στη χτεσινή συνεδρίασή του το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο υπογράμμισαν με ιδιαίτερη έμφαση την ανάγκη να υλοποιηθεί το μέρος της απόφασης που προβλέπει την πραγματοποίηση γενικών συνελεύσεων για την οργάνωση του αγώνα και την ανάδειξη του πραγματικού περιεχομένου του.

Στην απόφαση προβλέπονται τα εξής: Η βδομάδα που θα γίνει η 48ωρη απεργία ορίζεται ως βδομάδα αγωνιστικής δράσης που σημαίνει ότι, εκτός από την απεργία, θα εκδηλωθούν και άλλες μορφές αγώνα. Τη δεύτερη μέρα της απεργίας θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ μαζί με τις Ομοσπονδίες, προκειμένου να εκτιμήσουν την πορεία των κινητοποιήσεων και να συζητήσουν για τη συνέχεια του αγώνα. Τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο Γενικό Συμβούλιο που θα γίνει το Σάββατο 21 Σεπτέμβρη.

Οι εκπρόσωποι των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο, στις τοποθετήσεις τους, τόνισαν ότι για την αποτελεσματικότητα του αγώνα απαιτείται οργάνωση και σχεδιασμός. Ο αγώνας πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά της διάρκειας, της μαζικής ενεργού συμμετοχής των εργαζομένων, να δημιουργεί όρους συμμαχίας με το σύνολο των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται από αυτήν την πολιτική, να διαμορφώνει αιτήματα με βάση τις ανάγκες τους. Στην κατεύθυνση αυτή, οι ταξικές δυνάμεις προβάλλουν συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει: Καμιά απόλυση, καμιά διαθεσιμότητα. Σταθερή, μόνιμη δουλειά για όλους. Καμιά ιδιωτικοποίηση, καμιά εκποίηση του δημόσιου πλούτου, καμιά εκχώρηση δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών και οργανισμών στους άρπαγες των επιχειρηματικών ομίλων. Κανένας πλειστηριασμός στη λαϊκή κατοικία. Οχι στη φοροληστεία και σε όλα τα χαράτσια. Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση για όλους. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια και άλλα. Τόνισαν, επίσης, ότι στόχος του αγώνα δεν μπορεί να είναι μόνο η ανατροπή της κυβέρνησης, αλλά γενικότερα της αντιλαϊκής πολιτικής.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που στηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ συμφώνησαν στη συγκεκριμένη μορφή αγώνα στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, μία μέρα πριν καταψήφισαν παρόμοια πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στην ΟΛΜΕ για 48ωρη απεργία και γενικές συνελεύσεις για την κλιμάκωση και με απεργία. Γεγονός που, αν μη τι άλλο, υπογραμμίζει τα καιροσκοπικά χαρακτηριστικά της στάσης τους.

ΤΕ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανακοίνωση για το Νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα»

«Οι συνθήκες Υγείας για τους εργαζόμενους, τους μικροεπαγγελματίες, τη νεολαία, τους συνταξιούχους και στις δικές μας γειτονιές χειροτερεύουν. Το κλείσιμο του Νοσοκομείου "Αγία Βαρβάρα" θα αφήσει τους λαϊκούς ανθρώπους στις δυτικές συνοικίες της Αθήνας απροστάτευτους», σημειώνει ανάμεσα σε άλλα με ανακοίνωσή της η ΤΕ Νοτιοδυτικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Καλεί οι αγώνες να αποκτήσουν μαζικό, παλλαϊκό, ταξικό χαρακτήρα. «Ολοι οι εργαζόμενοι, οι μικροεπαγγελματίες, η νεολαία, να βάλουν τη σφραγίδα τους στην προσπάθεια απόκρουσης των αντιλαϊκών σχεδιασμών και αποφάσεων, αλλά και της ανατροπής τους», για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους, χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα.

«Το ΟΧΙ στο κλείσιμο του Νοσοκομείου "Αγία Βαρβάρα", αλλά και κάθε νοσοκομείου πρέπει να είναι καθολικό, μαζικό και βροντερό. Δεν πρέπει όμως αυτό να ταυτιστεί με το "ΟΧΙ" των δημάρχων που στηρίζονται από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ που τους "έπιασε τώρα ο πόνος" για την Υγεία του λαού και το νοσοκομείο της περιοχής, όταν:

  • Στο Αιγάλεω η διοίκηση του δήμου (ΠΑΣΟΚ), αλλά και η ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ δε δέχτηκαν να εντάξουν σε κοινό ψήφισμα τις προτάσεις των κομμουνιστών δημοτικών συμβούλων για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της Υγείας, αλλά και το αίτημα "να μην κλείσει ΚΑΝΕΝΑ νοσοκομείο".
  • Στην Αγία Βαρβάρα ο ίδιος ο δήμαρχος (ΠΑΣΟΚ), με ανακοίνωση, στις 8 Αυγούστου, διαβεβαιώνει (!) τους δημότες ότι έχει προσωπική δέσμευση του υπουργού ότι δε θα κλείσει το νοσοκομείο "αποκοιμίζοντας" έτσι και παραπλανώντας το λαό.
  • Στο Χαϊδάρι η διοίκηση του δήμου (Νέα Δημοκρατία) έχει βγάλει στο σφυρί ξεπουλώντας σε ιδιώτες Πολιτισμό, Αθλητισμό, Παιδικούς Σταθμούς και τώρα τάχα κόπτεται για την τύχη του δημόσιου Νοσοκομείου», υπογραμμίζεται.
ΣΚΟΠΕΛΟΣ
Βούλιαξε αλιευτικό, νεκρός ο καπετάνιος

Αλιευτικό καΐκι βούλιαξε, χτες τα ξημερώματα, ανοιχτά της Γλώσσας Σκοπέλου, με αποτέλεσμα να ανασυρθεί νεκρός ο καπετάνιος του Νίκος Ορφανός, 77 χρονών. Οι τρεις συνεπιβαίνοντες στο καΐκι που ήταν συγγενείς του καπετάνιου -ένας 63χρονος και τα δυο εγγόνια του 23 και 17 ετών, όλοι κάτοικοι Γλώσσας Σκοπέλου- πρόλαβαν να βγουν από το καΐκι, περισυνελέγησαν από παραπλέον αλιευτικό σκάφος και μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου, όπου η εξέτασή τους έδειξε πως είναι καλά στην υγεία τους.

Το ναυτικό δυστύχημα έγινε όταν τα ξύλινο σκάφος, μήκους 7,20 μέτρων, που είχε βγει για να ρίξει δίχτυα, επέστρεφε στο λιμάνι της Γλώσσας. Κάποια στιγμή και ενώ βρισκόταν στη βραχονησίδα Πλακονήσι, λόγω του δυνατού αέρα που έπνεε, φαίνεται πως δημιουργήθηκε κύμα το οποίο και παρέσυρε στη θάλασσα τους τέσσερις άνδρες. Σύμφωνα με πληροφορίες ο καπετάνιος ενδεχομένως να υπέστη έμφραγμα και για το λόγο αυτό το Λιμεναρχείο παρήγγειλε νεκροψία - νεκροτομή.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΤΥΠΟΥ
Νέες στάσεις εργασίας την Τρίτη

Σε νέα κινητοποίηση προχωρούν οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία Τύπου «ΕΥΡΩΠΗ» και «ΑΡΓΟΣ», που απαντούν με 4ωρες προειδοποιητικές στάσεις εργασίας την Τρίτη 3 Σεπτέμβρη, από τη 1 π.μ. έως τις 5 π.μ. και από τις 9 π.μ. έως τη 1 μ.μ., στην προσπάθεια της εργοδοσίας να επιβάλει μειώσεις στους μισθούς. Η απόφαση πάρθηκε χτες από τη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε με παράλληλη στάση εργασίας. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την άμεση καταβολή των παρακρατηθέντων επιδομάτων και μισθών από την «ΕΥΡΩΠΗ» και την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να κατοχυρώνει τουλάχιστον ό,τι προβλέπει και η τελευταία τους Σύμβαση.

Δεκάδες απολύσεις χτες στο ΔΟΛ

Δραστικές περικοπές σε μισθούς και πώληση ζημιογόνων δραστηριοτήτων εταιρειών ανακοίνωσε χτες ο Οργανισμός

Σε απολύσεις τουλάχιστον 30 εργαζομένων από όλα τα τμήματα προχώρησε χτες ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη (MEGA, NEA, ΒΗΜΑ, in.gr κ.ά.), σύμφωνα με πληροφορίες. Οι απολύσεις αναμένεται να συνεχιστούν και τη Δευτέρα, ενώ άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για 50 απολύσεις που έγιναν χτες, οι μισές εκ των οποίων αφορούν δημοσιογράφους και οι άλλες μισές τεχνικό και διοικητικό προσωπικό. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν γίνει πάνω από 150 απολύσεις εργαζομένων.

Στο μεταξύ, χτες, ο ΔΟΛ με ανακοίνωσή του, που δημοσιοποιήθηκε και στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, γνωστοποίησε τη «συγχώνευση λειτουργικών τμημάτων και εταιρειών», την «πώληση ή διακοπή ζημιογόνων δραστηριοτήτων» και τη «δραστική περικοπή του κόστους». Πράγμα που όπως εξηγεί παρακάτω σημαίνει: «Μείωση του "εκδοτικού κόστους", "περικοπή εξόδων", "ενοποίηση λειτουργιών εντύπων", "μείωση του κόστους διανομής" και μειώσεις στις αμοιβές τρίτων και της μισθοδοσίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ