Αυτό έγινε μετά από αναφορά της διοικήτριας του Νοσοκομείου Σάμου, κας Σίδερη, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σάμου εναντίον των εργαζομένων! Και στη συνέχεια ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Σάμου και οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν σε προκαταρκτική έρευνα και κάλεσαν τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο, Σταμάτη Φιλιππή, και την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Σάμου, Ουρανία Αποστόλου, στο πλαίσιο προανακριτικής διαδικασίας. Η προκλητική αυτή κίνηση τόσο της διοικήτριας όσο και των δικαστικών και αστυνομικών αρχών έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των εργαζομένων. Και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα διωχθούν ποινικά άλλοι 10 εργαζόμενοι που συμμετείχαν στην κινητοποίηση...
Θυμίζουμε ότι ο Σύλλογος Εργαζομένων αλλά και φορείς του νησιού είχαν οργανώσει τέσσερις παραστάσεις διαμαρτυρίας πριν τη ρατσιστική φιέστα των φασιστοειδών της Χρυσής Αυγής και ζητούσαν από τη διοικήτρια να πάρει θέση και να μην επιτρέψει την αιμοδοσία. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι στις 27 Απρίλη υπερασπίστηκαν τον πραγματικό χαρακτήρα της εθελοντικής αιμοδοσίας προσφέροντας οκτώ από αυτούς αίμα και σε αλλοδαπή ασθενή που κινδύνευε από αιμορραγία.
Ανακοίνωση για την υπόθεση εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Σάμου. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Στις 27 Απρίλη 2013 η φασιστική, νεοναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή κάλεσε τα μέλη της σε πανελλαδική αιμοδοσία "μόνο για Ελληνες", παραβιάζοντας ακόμη και την υπάρχουσα νομοθεσία και ιατρική δεοντολογία που δεν επιτρέπει καμιά φυλετική διάκριση στην εθελοντική αιμοδοσία. Με τον τρόπο αυτό εκδήλωσε για άλλη μια φορά το φασιστικό, ρατσιστικό της πρόσωπο, το στόχο της να διχάσει το λαό και τους εργαζόμενους με βάση φυλετικά κριτήρια, να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα από τον πραγματικό αντίπαλο, που δεν είναι άλλος από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που εμπορεύονται και το αγαθό της Υγείας, τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες και τους μεγαλεμπόρους.
Οι ταξικές δυνάμεις, τα σωματεία των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας, οι φορείς του μαζικού κινήματος αντέδρασαν μαζικά και σε πολλές περιπτώσεις, με τη μαζική συμμετοχή τους, ματαίωσαν τις φασιστικές φιέστες των νεοναζιστών και δεν επέτρεψαν να περάσει ο ρατσισμός στην εθελοντική αιμοδοσία "μόνο για Ελληνες".
Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου, λαμβάνοντας υπόψη το κάλεσμα της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κάλεσε το υπουργείο Υγείας, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, τη διοίκηση του Νοσοκομείου Σάμου, τους επιστημονικούς φορείς και όλους τους φορείς του νησιού να αρνηθούν να συνεργαστούν και να ακυρώσουν την προγραμματισμένη με όρους αιμοδοσία της ναζιστικής ρατσιστικής Χρυσής Αυγής, που μοναδικός της σκοπός είναι να διχάζει το λαό και να δηλητηριάζει τις ψυχές των ανθρώπων και ιδιαίτερα της νεολαίας.
Η μαζική ανταπόκριση φορέων και του σαμιακού λαού ματαίωσε την αιμοδοσία της ρατσιστικής φασιστικής Χρυσής Αυγής με όρους. Υστερα από σχετική αναφορά της διοικήτριας του Νοσοκομείου Σάμου, κας Σίδερη, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Σάμου διενεργεί προκαταρκτική έρευνα.
Σοβαρές ευθύνες φέρουν η διοίκηση του Νοσοκομείου αλλά και οι διωκτικές αρχές της Σάμου που, αντί να κινηθούν ενάντια σε όσους οργανώνουν ρατσιστικές φιέστες, δήθεν εθελοντικές αιμοδοσίες "μόνο για Ελληνες", κινούν διαδικασίες ποινικών διώξεων εναντίον εκείνων που υπερασπίστηκαν τον πραγματικό χαρακτήρα της εθελοντικής αιμοδοσίας».
Από τις εφημερίες και τις διακομιδές απουσιάζουν βασικές ειδικότητες, ενώ ιδιώτης νευρολόγος επισκέπτεται νοσηλευόμενους στο νοσοκομείο!
«Σχεδόν επί καθημερινής βάσης καλούμαστε να συνοδεύσουμε ασθενείς σε διανοσοκομειακές διακομιδές προς νοσοκομεία κυρίως της Αττικής, τόσο κατά το πρωινό ωράριο όσο και κατά τη διάρκεια της γενικής εφημερίας», σημειώνουν με έγγραφό τους προς το υπουργείο Υγείας οι 7 αγροτικοί γιατροί. Οι διακομιδές των ασθενών - παθολογικά, καρδιολογικά, χειρουργικά, παιδιατρικά και γυναικολογικά περιστατικά - «πραγματοποιούνται μόνο από αγροτικούς γιατρούς και ουδέποτε από ειδικευμένους ή ειδικευόμενους συναδέλφους και αποτελούν συχνά περιστατικά ιδιαίτερα βαριά (π.χ. θρομβολυμένα ασταθή εμφράγματα του μυοκαρδίου, πολυτραυματίες, διασωληνωμένους και νεογνά που χρήζουν Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας), μιας και το ΓΝ Λιβαδειάς δε διαθέτει Μονάδα Εμφραγμάτων ή ΜΕΘ».
Η ανάγκη να στελεχωθεί το νοσοκομείο με μόνιμο προσωπικό αποκαλύπτεται και από την έλλειψη ειδικοτήτων στις εφημερίες. Το νοσοκομείο Λιβαδειάς, όπως τα νοσοκομεία της επαρχίας, εφημερεύει κάθε μέρα, ωστόσο «εφημερεύει συστηματικά χωρίς την ταυτόχρονη παρουσία όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων». Ετσι δεν υπάρχει σε κάθε εφημερία παιδίατρος και τα πιο κοντινά νοσοκομεία είναι της Θήβας και της Χαλκίδας, δεν υπάρχει πάντα αναισθησιολόγος, απαραίτητη ειδικότητα αν κάποιος χρειαστεί διασωλήνωση, δεν εφημερεύει κάθε μέρα η μαιευτική. Τέλος, ορισμένες ειδικότητες απουσιάζουν εντελώς, όπως νευρολόγος. Οι κάτοικοι έχουν μόνο την επιλογή του ιδιώτη, ενώ σε μια έκτακτη περίπτωση (π.χ. εγκεφαλικό) ο ιδιώτης γιατρός επισκέπτεται τον ασθενή στο νοσοκομείο και πληρώνεται την επίσκεψη από τους συγγενείς!
Στην επιστολή τους προς το υπουργείο Υγείας οι αγροτικοί γιατροί επικαλούνται ακόμα «περιπτώσεις δυσχερών συνθηκών τέλεσης της διακομιδής (κίνδυνος για τον ασθενή ή τη σωματική υγεία του συνοδού ιατρού λόγω ελλείψεων του νοσοκομείου σε απαραίτητο για τη διακομιδή ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό, άνω του ενός ασθενείς στο διακομίζον όχημα κ.ά.)» που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία γιατρών και ασθενών. Επίσης, θέτουν το ζήτημα αν ο συνοδός γιατρός οφείλει να έχει ανάλογη εμπειρία και ειδικότητα με τη νόσο του ασθενή και στο πρόγραμμα εφημεριών να υπάρχει πάντα ειδικευμένος γιατρός που θα αναλαμβάνει τέτοιες διακομιδές.
Να υψώσουν τείχος στην επιχείρηση που στήνεται για νέα μείωση μισθών στο εμπόριο καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου. Αντιδρώντας στις δηλώσεις του προέδρου της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδη, καλεί κάθε εργαζόμενο να πάρει πρωτοβουλία για το στήσιμο σωματειακών επιτροπών σε κάθε όμιλο και επιχείρηση ώστε συλλογικά οι εργαζόμενοι να δώσουν τη μάχη, να ακυρώσουν στην πράξη κάθε προσπάθεια να χτυπηθούν τα δικαιώματά τους.
Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο σημειώνει: «Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου με τις νέες προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της, σαν άλλος διασώστης των κερδών των μεγαλεμπόρων, επιδιώκει νέα μείωση των μισθών μας στο ύψος του 13%, εκβιάζοντας μάλιστα τους εργαζόμενους ότι, αν δε δεχτούν από μόνοι τους αυτή τη μείωση, με τη λήξη της μετενέργειας της ισχύουσας Συλλογικής Σύμβασης, θα ακολουθήσουν ατομικές συμβάσεις και οι μειώσεις θα είναι μεγαλύτερες». Προσθέτει δε: «Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, για μια ακόμα φορά, εμφανίζεται σαν "λαγός" της κυβερνητικής αντεργατικής πολιτικής και των συμφερόντων της μεγαλοεργοδοσίας σύμφωνα με τις εντολές της τρόικας».
Το Σωματείο καλεί τους εμποροϋπαλλήλους να μη δείξουν «καμιά αναμονή, κανέναν εφησυχασμό στη νέα σφαγή που μας ετοιμάζουν κυβέρνηση και μεγαλέμποροι. Μπορούμε να τους βάλουμε εμπόδια. Για να σταματήσει ο κατήφορος η πάλη πρέπει να αποκτά καθημερινά χαρακτήρα γενικευμένης αντίστασης, όπως γενικευμένη είναι η επίθεση.
Η μαζική εγγραφή στα σωματεία, η ανάληψη κάθε αγωνιστικής πρωτοβουλίας είναι πράγματα που πρέπει να συμβούν άμεσα, τώρα.
Κανένας δεν θα σωθεί ελπίζοντας ότι το επόμενο χτύπημα θα αφορά τον διπλανό του και όχι τον ίδιο.
Κανένας δεν θα σωθεί κάνοντας καθημερινά έκπτωση στις ανάγκες του».
Κάθε εργαζόμενος «να μπει μπροστά, να υψώσει τείχος απέναντι στις μειώσεις μισθών, να πάρει πρωτοβουλίες. Η υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων, του βασικού μισθού, της δουλειάς με δικαιώματα δεν μπορεί να αποτελεί ευθύνη μόνο των συνδικαλιστών που σέβονται την ψήφο των εργαζομένων και δεν τους πουλάνε "έναντι πινακίου φακής". Να μην αποδεχτούν τη νέα μείωση των μισθών και των δικαιωμάτων τους. Να οργανωθούν στο σωματείο μας».
Με μπροστάρη το Σωματείο να διεκδικήσουν:
Ενας θάνατος και 35 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν καταγραφεί από την αρχή της περιόδου 2013 μέχρι και χτες το πρωί. Από τα 35 κρούσματα τα 21 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση), ενώ τα υπόλοιπα 14 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα).
Μέχρι χτες το μεσημέρι 2 ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου νοσηλεύονταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, 3 σε κλινικές και 21 έχουν λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο.