ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Από την πτώχευση του λαού το «πρωτογενές πλεόνασμα»

Επιταχύνονται οι αντιλαϊκοί στόχοι, παραπέρα κλιμάκωση από το 2014

Η διάλυση ολόκληρης της γκάμας των κρατικών κονδυλίων που συνδέονται με τις λαϊκές ανάγκες, οι ασήκωτοι φόροι και τα βαριά χαράτσια για το λαό, ταυτόχρονα με την εξαΰλωση των φόρων που πληρώνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι επιχειρήσεις, συνθέτουν την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού.

Πάνω στα αποκαΐδια της εγκληματικής πολιτικής σε όφελος του κεφαλαίου, η συγκυβέρνηση θριαμβολογεί για την επίτευξη του λεγόμενου πρωτογενούς πλεονάσματος του κρατικού προϋπολογισμού, το οποίο στο 7μηνο (Γενάρης - Ιούλης) του 2013 εμφανίζεται στα 2,6 δισ. ευρώ. Η επίτευξη «πρωτογενών πλεονασμάτων» στους κρατικούς προϋπολογισμούς, πέρα από τα μέτρα της φορο-εξαχρείωσης, σηματοδοτεί και την παραπέρα διάλυση των παρεχόμενων κρατικών κονδυλίων. Η διαμόρφωσή τους σημαίνει ότι τα κρατικά έσοδα θα είναι περισσότερα από τις δαπάνες, στις οποίες όμως δεν υπολογίζονται ούτε οι τόκοι για τα δάνεια, ούτε βέβαια για τα χρεολύσια αποπληρωμής του κρατικού χρέους.

Ειδικότερα: Στόχος της κυβέρνησης είναι η επίτευξη «πρωτογενούς πλεονάσματος» από το φετινό κρατικό προϋπολογισμό, πολιτική που συνεπάγεται την απογείωση της φοροεπιδρομής απέναντι στο λαό και μέσα από την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών των λαϊκών νοικοκυριών προς την Εφορία. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η «συνεισφορά» των κάθε είδους επιχειρήσεων (νομικά πρόσωπα) διαμορφώνεται σε αμελητέα επίπεδα, αποτελεί μόλις το 0,4% της πίτας των φορολογικών εσόδων.

Για το 2014, προβλέπεται η διαμόρφωση πρωτογενών πλεονασμάτων, στο 1,5% του ΑΕΠ, στο 3% για το 2015 και στο 4,5% για το 2016. Σύμφωνα με πρόσφατη κυβερνητική εγκύκλιο, για το 2014 το ύψος των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού (χωρίς τόκους) προδιαγράφεται στα 43 δισ. ευρώ, από 46,4 δισ. ευρώ για το 2013. Η καρατόμηση, σε απόλυτα μεγέθη, φτάνει στα 3,4 δισ. ευρώ. Από αυτά 1,5 δισ. ευρώ (ποσοστό 44%) αφορούν παραπέρα «εξοικονομήσεις» στα κονδύλια του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, πολιτική που επιφέρει νέες μειώσεις στην κρατική επιδότηση των ασφαλιστικών ταμείων, μειώσεις συντάξεων, παροχών Υγείας, Πρόνοιας κ.ά., προκειμένου έτσι να επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ταυτόχρονα, επανέρχονται στην επικαιρότητα τα σενάρια και οι συζητήσεις και για νέο «κούρεμα» στο κρατικό χρέος, για τη διαχείριση της ελεγχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας. Η τέτοια εξέλιξη, στο πλαίσιο της ΕΕ, των διαβουλεύσεων με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς σημαίνει την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης, ανεξάρτητα από το όποιο μείγμα διαχείρισης αποφασιστεί, στο όνομα της όποιας «επαναδιαπραγμάτευσης» με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

ΕΛΛΑΔΑ - ΗΠΑ
Διαρροές για μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Καλαμάτα

Επιβεβαιώνονται οι προειδοποιήσεις του ΚΚΕ για βαθύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι φονικές μηχανές που ελέγχονται απευθείας από το έδαφος των ΗΠΑ
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι φονικές μηχανές που ελέγχονται απευθείας από το έδαφος των ΗΠΑ
Στην επιφάνεια έρχονται η μια μετά την άλλη οι λεπτομέρειες όσων συζήτησαν ο Αντ. Σαμαράς με τον Μπ. Ομπάμα, αλλά και οι υπουργοί Αμυνας των δυο χωρών, που συναντήθηκαν πρόσφατα στην Ουάσιγκτον. Οπως αναφέρουν δημοσιεύματα, στις μεταξύ τους συναντήσεις προτάθηκε να αξιοποιηθεί αεροδρόμιο στην Ελλάδα για τη μεταστάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV - Unmanned aerial vehicle), τα οποία χρησιμοποιούνται για κατασκοπευτικούς σκοπούς, αλλά και για επιθετικούς, αφού έχουν τη δυνατότητα να φέρουν όπλα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότερη περιοχή για την εγκατάστασή τους, είναι το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καλαμάτας, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τους Αμερικανο-ΝΑΤΟικούς για τις αεροπορικές επιχειρήσεις ενάντια στη Λιβύη. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η συμφωνία «έκλεισε» στη συνάντηση των υπουργών Αμυνας Ελλάδας - ΗΠΑ και προβλέπει τη μεταστάθμευση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών από βάση της Ιταλίας, όπου βρίσκονται σήμερα.

Οι ΗΠΑ επιχειρούν να εμφανίσουν την παρουσία των UAV στην Ελλάδα σαν «δώρο», με το επιχείρημα ότι θα περιπολούν και στα όρια του Αιγαίου, άρα θα συνεισφέρουν στην άμυνα της χώρας. Πρόκειται για γελοίο επιχείρημα, αν αναλογιστεί κανείς ότι το ΝΑΤΟ είναι υπεύθυνο για το «γκριζάρισμα» του μισού τουλάχιστον Αιγαίου, το οποίο θέλει ΝΑΤΟική θάλασσα και σ' αυτήν την κατεύθυνση υποθάλπει τις προκλήσεις της Τουρκίας.

Στην πραγματικότητα, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη σχεδιάζεται να έρθουν στην Ελλάδα για να υπηρετήσουν τα αμερικανο-ΝΑΤΟικά ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου, της Β. Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, όπου οι ανταγωνισμοί κλιμακώνονται και μυρίζει μπαρούτι. Τα αεροσκάφη αυτά ελέγχονται απευθείας από το έδαφος των ΗΠΑ και έχουν αξιοποιηθεί σε φονικές «αποστολές ακριβείας» στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν και την Υεμένη.

Οι μέχρι τώρα διαρροές δεν αναφέρουν τον τύπο των UAV's που θα σταθμεύσουν στην Ελλάδα, ούτε βέβαια το χρόνο ολοκλήρωσης της συμφωνίας ΗΠΑ - Ελλάδας. Επιβεβαιώνεται όμως ότι τα ταξίδια Σαμαρά - Αβραμόπουλου στις ΗΠΑ, σηματοδοτούν τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, με θύμα τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής. Υπενθυμίζεται ακόμα ότι τόσο ο Μπ. Ομπάμα, όσο και ο υπουργός Αμυνας Τσακ Χέιγκελ, είχαν τονίσει σε δηλώσεις τους τη σημασία που έχει η βάση της Σούδας για τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις προειδοποιήσεις του ΚΚΕ για τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση κατά το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Μόλις προχτές, με σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωνε ότι «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πει στον ελληνικό λαό τι συζήτησε και τι συμφώνησε με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τον ΓΓ του ΟΗΕ, ιδιαίτερα όσον αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τη συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο ελληνικός λαός χρειάζεται να είναι σε ετοιμότητα για να αποτρέψει τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ».

«Παράθυρο» για δεύτερη σύνταξη σε βουλευτές - αιρετούς

«

Παράθυρο» για δεύτερη σύνταξη ή προσαύξηση της σύνταξης σε υπουργούς, υφυπουργούς, βουλευτές και αιρετούς της Τοπικής Διοίκησης, με τη δυνατότητα εξαγοράς πλασματικού χρόνου κατά τη διάρκεια της θητείας τους, δίνει επείγουσα εγκύκλιος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που εκδόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Η προκλητική αυτή διάταξη περιέχεται στους ίδιους νόμους με τους οποίους αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, καρατομήθηκαν οι συντάξεις και, στο όνομα της «ισονομίας», ισοπεδώθηκαν ασφαλιστικά δικαιώματα εκατομμυρίων εργαζομένων και συνταξιούχων.

Η νέα εγκύκλιος, υπενθυμίζει ότι με παλιότερο έγγραφο «είχαν κοινοποιηθεί οι διατάξεις του άρθρου 5 του παρ. 8 εδ. β' του Ν. 3863/2010 (ΦΕΚ115/ τ.Α'/ 2010), σύμφωνα με την οποία προβλέπεται ότι, πρόσωπα που κατέχουν θέση Υπουργού ή Υφυπουργού, ή έχουν τη βουλευτική ιδιότητα, καθώς και οι αιρετοί, Πρόεδροι Κοινοτήτων, Δήμαρχοι και Νομάρχες του προϊσχύσαντος καθεστώτος, δύνανται κατά τη διάρκεια της θητείας τους να συνεχίσουν την ασφάλισή τους στους Κλάδους Κύριας, Επικουρικής και Πρόνοιας, στους οποίους ήταν ασφαλισμένοι πριν την εκλογή τους ή να αναγνωρίσουν τους χρόνους που αντιστοιχούν στη θητεία τους, οποτεδήποτε στους συγκεκριμένους αυτούς κλάδους, το σύνολο δε των εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη βαρύνει τα πρόσωπα αυτά».

Η εγκύκλιος που εκδόθηκε έρχεται ως εφαρμογή των νόμων 3863/2010 και 4052/2012 και δίνει τη δυνατότητα σε αιρετούς που έχουν ήδη κατοχυρώσει δικαίωμα ξεχωριστής σύνταξης λόγω του δημόσιου αξιώματος, να εξαγοράσουν το χρόνο της θητείας τους και είτε να θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης από το Ταμείο τους, είτε να προσαυξήσουν τη σύνταξη που θα λάβουν από τον οικείο ασφαλιστικό τους φορέα. Και αυτή η εξέλιξη, κάνει επίκαιρη την πρόταση του ΚΚΕ για κατάργηση της ξεχωριστής σύνταξης που δίνεται στους αιρετούς και την προσμέτρηση του χρόνου της θητείας τους ως χρόνο ασφάλισης στον οικείο ασφαλιστικό τους φορέα, από όπου πρέπει και να συνταξιοδοτούνται, όπως όλοι οι ασφαλισμένοι.


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Προκαλούν οι κυβερνητικές θριαμβολογίες

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για το πρωτογενές πλεόνασμα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Αποτελούν πρόκληση οι θριαμβολογίες της κυβέρνησης για το πρωτογενές πλεόνασμα, όταν αυτό δημιουργήθηκε με την πρωτοφανή οικονομική αφαίμαξη του λαού, η οποία όχι μόνο δε θα σταματήσει, αλλά θα συνεχιστεί με νέα φοροληστεία των λαϊκών στρωμάτων, μειώσεις μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών. Το όποιο νέο "κούρεμα" του χρέους δε θα σταματήσει την αντιλαϊκή επίθεση. Αυτή θα συνεχιστεί, ανεξάρτητα από το όποιο μείγμα διαχείρισης αποφασιστεί, για να εξασφαλιστούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Ο λαός δεν πρέπει να ελπίζει σε λύση υπέρ του από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Λαϊκή συσπείρωση και Συμμαχία τώρα για να ανοίξει ο δρόμος για εξελίξεις προς όφελός του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ