ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Μπαράζ εποικισμών, μία ανάσα πριν τις νέες συνομιλίες...

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Σε μία προσπάθεια να δημιουργηθούν «τετελεσμένα» στη χαρτογράφηση των συνόρων ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους, ελάχιστες ώρες πριν την προγραμματισμένη για σήμερα έναρξη του δεύτερου γύρου των ισραηλινο-παλαιστινιακών «ειρηνευτικών συνομιλιών» στο ξενοδοχείο «Βασιλιάς Δαυίδ» της Ιερουσαλήμ, η ισραηλινή κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανακοίνωσε χτες την κατασκευή 900 νέων κατοικιών Εβραίων εποίκων στο ανατολικό τμήμα της πόλης. Εάν αυτές οι νέες κατοικίες συνυπολογιστούν με τις πάνω από 1.200 άλλες κατοικίες Εβραίων εποίκων στη Δυτική Οχθη που ενέκρινε πριν ένα 48ωρο η ισραηλινή κυβέρνηση, τότε συμπεραίνει κανείς τον απώτερο στόχο της ισραηλινής πλευράς, πέραν βεβαίως του πιθανού εκτροχιασμού μίας ακόμη «ειρηνευτικής» διαδικασίας προτού αυτή καλά καλά αρχίσει...

Βέβαια, ο πολλαπλασιασμός των εβραϊκών εποικισμών σε κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη δεν είναι νέα υπόθεση. Ωστόσο, η σημερινή κυβέρνηση Νετανιάχου κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει, μακροπρόθεσμα, τη μερίδα του λέοντος. Μόνο μέσα στο τελευταίο 24ωρο αυξήθηκαν οι εγκρίσεις για νέους εβραϊκούς εποικισμούς στην Ανατολική Ιερουσαλήμ κατά 3,26%. Επιπροσθέτως, μέσα στην τελευταία τριετία, ο πληθυσμός των Εβραίων εποίκων στη Δυτική Οχθη από 311.000 που ήταν το 2010, αυξήθηκε σήμερα σε 367.000. Εάν σε αυτούς προστεθούν και οι έποικοι της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, οι έποικοι αποτελούν ήδη έναν πληθυσμό που ξεπερνά πλέον τις 600.000...

Ο Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο, υψηλόβαθμο στέλεχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), σημείωσε χτες ότι η επέκταση των εποικισμών στο Γκίλο της Ανατολικής Ιερουσαλήμ «έχει εύρος χωρίς προηγούμενο και παραβιάζει τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από τις ΗΠΑ έναντι των Παλαιστινίων πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων»...

Υπό το βαρύ κλίμα που προκαλούν οι ισραηλινές κινήσεις, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι (αναχωρώντας χτες τα ξημερώματα από την Κολομβία για τη Βραζιλία όπου πραγματοποίησε μονοήμερη επίσκεψη), χαρακτήρισε τις αποφάσεις του Τελ Αβίβ «αναμενόμενες» επιλέγοντας να εστιάσει στην ανάγκη πραγματοποίησης των συνομιλιών «το γρηγορότερο», λες και αυτό αρκεί για να οδηγήσει σε συμφωνία. Υπό τις πιέσεις των δημοσιογράφων ο Κέρι χαρακτήρισε «παράνομους» τους νέους εβραϊκούς εποικισμούς «και για το διεθνές δίκαιο» και «για τις ΗΠΑ»...

Οι Ρώσοι, από την πλευρά τους, χαρακτηρίζουν τις κινήσεις του Τελ Αβίβ «αντιπαραγωγικές», σημειώνοντας ότι περιπλέκουν την ατμόσφαιρα πριν το νέο γύρο συνομιλιών ανάμεσα στην Ισραηλινή υπουργό Δικαιοσύνης, Τζίπι Λίβνι και τον επικεφαλής των Παλαιστινίων διαπραγματευτών, Σαέμπ Ερεκάτ, παρουσία του νέου απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Μεσανατολικό, Μάρτιν Ιντάικ.

  • Ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, έδωσε χτες νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον παραιτηθέντα πρωθυπουργό, Ράμι Χαμντάλα, μετά την επίλυση των μεταξύ τους διαφωνιών για τα καθήκοντα των δύο αντιπροέδρων της κυβέρνησης.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΝΑΑ.-- Τουλάχιστον δύο άτομα που φέρεται πως ήταν «ύποπτοι ισλαμιστές» σκοτώθηκαν χτες σε επίθεση με πύραυλο μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην επαρχία Σάμπουα της νότιας Υεμένης. Μέσα στις τελευταίες δύο βδομάδες έχουν σκοτωθεί από αμερικανικά τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη περίπου 40 άτομα, που υποτίθεται πως συνδέονται με την «Aλ Κάιντα Αραβικής Χερσονήσου».

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Ο τελικός απολογισμός από την έκρηξη που σημειώθηκε στις 6/8 σε κτιριακό συγκρότημα στην πόλη Ροσάριο της κεντρικής Αργεντινής ανήλθε στους 21 νεκρούς καθώς αναγνωρίστηκαν οι σοροί και των τελευταίων αγνοουμένων.

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Ο Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά εξελέγη νέος πρόεδρος του Μάλι μετά την επίσημη παραδοχή ήττας του αντιπάλου του Σουμάιλα Σισσέ το βράδυ της Δευτέρας κατά το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη την Κυριακή.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Ανησυχία προκαλούν στη Νιγηρία αλλά και διεθνώς οι συνεχιζόμενες επιθέσεις ισλαμιστών (πιθανώς μελών της οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ») μετά την είδηση νέας επίθεσης σε τζαμί, με αποτέλεσμα το θάνατο 60 πιστών στην βόρεια πόλη Κοντούγκα το πρωί της περασμένης Κυριακής. Την επίθεση καταδίκασε χτες και το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζοντάς την «εγκληματική πράξη δειλίας».

ΠΡΑΓΑ.-- Η κυβέρνηση που είχε διορίσει ο κεντροαριστερός Πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν στις 10 Ιουλίου υπέβαλε χτες και επίσημα την παραίτησή της, έξι μέρες μετά την ήττα της στη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης της βουλής την περασμένη βδομάδα. Ο Ρούσνοκ θα παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός, «ως το σχηματισμό νέας κυβέρνησης».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ομοσπονδιακό δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική την πρακτική των τυχαίων σωματικών ελέγχων κυρίως σε βάρος μειονοτήτων που εφαρμόζουν οι αστυνομικοί της Νέας Υόρκης, στη μέση του δρόμου, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια καταγγελία σε βάρος τους και χωρίς να θεωρούνται ύποπτοι για εγκληματικές ενέργειες.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Μέλη της μειονότητας των Βερβέρων εισέβαλαν χτες στο κοινοβούλιο της Λιβύης στην Τρίπολη, σπάζοντας παράθυρα και καταστρέφοντας έπιπλα στο κτίριο στη διάρκεια διαδήλωσης που είχαν οργανώσει για την προώθηση των πολιτιστικών δικαιωμάτων τους. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Γενικού Εθνικού Κογκρέσου Ομάρ Χμάιντεν, τη στιγμή της εισβολής το κοινοβούλιο είχε διακόψει τις εργασίες του. Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Σε θάνατο καταδικάστηκαν δύο άνδρες στην Κίνα και ακόμα τρεις φυλακίστηκαν αναφορικά με τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην επαρχία Ζινζιάνγκ, τον Απρίλη και είχαν ως αποτέλεσμα 21 νεκρούς, στο πλαίσιο εθνοτικών συγκρούσεων. Σύμφωνα με το κινεζικό κράτος τα επεισόδια ήταν αποτέλεσμα σχεδιασμένης επίθεσης από «τρομοκρατική οργάνωση».

ΝΤΑΚΑ.-- Βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων ξέσπασαν στην Ντάκα του Μπαγκλαντές, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων 48ωρης απεργίας που κήρυξε το Ισλαμικό κόμμα Τζαμάατ - ε- Ισλάμι, διαμαρτυρόμενο γιατί διεγράφη με δικαστική απόφαση ως κόμμα και δεν μπορεί να λάβει πλέον μέρος στις εκλογές.

ΜΟΣΧΑ.-- Ενας Ρώσος στρατιώτης σκοτώθηκε και ακόμα δύο τραυματίστηκαν σε διπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στο βόρειο Καύκασο, στην Τσετσενία. Σύμφωνα με τις αρχές, οι βομβιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια επιχείρησης εντοπισμού ισλαμιστών στρατιωτών.

ΟΣΛΟ.-- Το ποσό των 500 κορονών έλαβαν οι «επιβάτες» του ταξί που οδήγησε ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, προκειμένου να συμμετάσχουν στο βίντεο, που, όπως αποδείχθηκε, έγινε για το Εργατικό Κόμμα. Το γεγονός παραδέχτηκε η εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος Πία Γκούλμπραντσεν, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας.

ΜΕΞΙΚΟ
Βούτυρο στο ψωμί των μονοπωλίων η πρόταση Νιέτο για τα πετρέλαια...

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Το δρόμο για την είσοδο των πετρελαϊκών πολυεθνικών και των ντόπιων καπιταλιστών στον τομέα εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στο Μεξικό ανοίγουν οι προτάσεις που παρουσίασε αργά το βράδυ της Δευτέρας ο Πρόεδρος της χώρας, Ενρίκε Πένια Νιέτο.

Μολονότι η μεγάλη πλειονότητα του μεξικανικού λαού αντιτίθεται σε αυτά τα σχέδια, ο Πρόεδρος Νιέτο πρότεινε αλλαγές που ανοίγουν την κερκόπορτα σε πετρελαϊκές πολυεθνικές, όπως η «ExxonMobil» και η «Shell», προκειμένου να κάνουν τάχα νέες, αποτελεσματικότερες «επενδύσεις» στον τομέα της παραγωγής πετρελαίου στο Μεξικό, σπάζοντας το επί 75ετία κρατικό μονοπώλιο.

Για την ώρα, το μόνο που λέει ότι δε θα τους παραχωρήσει ο Νιέτο, είναι το δικαίωμα να κατέχουν και να πουλούν εντός του Μεξικού το πετρέλαιο που παράγεται από τις γεωτρήσεις που πραγματοποιούν στη χώρα. Σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις λαϊκές αντιδράσεις, ο Μεξικανός Πρόεδρος ισχυρίστηκε στο διάγγελμά του ότι η «Pemex» «δεν θα πουληθεί, ούτε θα ιδιωτικοποιηθεί».

Ετσι, σε πρώτη φάση, ο Πένια Νιέτο πρότεινε διάφορες συνταγματικές «μεταρρυθμίσεις» που θα επιτρέψουν τη δημιουργία σχημάτων συνεργασίας (κονσόρτσιουμ) ανάμεσα στην κρατική «Pemex» και ξένες εταιρείες, με στόχο την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και τεχνολογίας για αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής στο Μεξικό.

ΡΩΣΙΑ - ΣΥΡΙΑ
Νέα διάσκεψη «το συντομότερο» στη Γενεύη στηρίζει η Μόσχα

MOΣΧΑ.--

Η Ρωσία επιθυμεί τη διεξαγωγή μιας ειρηνευτικής διάσκεψης για τη Συρία το συντομότερο δυνατόν, αλλά θεωρεί απίθανο αυτή να πραγματοποιηθεί πριν από τον Οκτώβρη, καθώς θα είναι μία περίοδος μεγάλης διπλωματικής κινητικότητας, δήλωσε χτες στο πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ.

Οπως εκτίμησε ο Ρώσος αξιωματούχος, στο τέλος τρέχοντος μηνός αναμένεται να διεξαχθούν περαιτέρω συνομιλίες για την προετοιμασία της αποκαλούμενης «Διάσκεψης της Γενεύης 2» με στόχο μελλοντικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε αξιωματούχους της κυβέρνησης του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ και Σύρους αντικαθεστωτικούς, σημειώνοντας ότι η Μόσχα εξακολουθεί να επιθυμεί και τη συμμετοχή του Ιράν στις συνομιλίες (παρά την αντίδραση της Ουάσιγκτον).

Ως γνωστόν, Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα ότι η διάσκεψη, η οποία έχει καθυστερήσει πολύ να πραγματοποιηθεί, θα πρέπει να διοργανωθεί «το συντομότερο δυνατόν» δίχως, εντούτοις,να καταλήξουν σε σαφές χρονοδιάγραμμα.

Λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις Γκατίλοφ, στελέχη της συριακής αντιπολίτευσης παρουσίασαν στην Αγκυρα σχέδιο για την «επόμενη μέρα» στη Συρία στην περίπτωση που καταφέρουν να προκαλέσουν την πτώση της κυβέρνησης Ασαντ. Μεταξύ άλλων πρότειναν τον αφοπλισμό παραστρατιωτικών οργανώσεων, την ανασυγκρότηση των υπηρεσιών ασφαλείας και τη σύνταξη ενός «νέου» συντάγματος στη βάση εκείνου που ίσχυε... τη δεκαετία του '50, το οποίο μετά θα τεθεί σε δημοψήφισμα. Σήμερα (Τετάρτη) στελέχη της συριακής αντιπολίτευσης αναμένεται να παρουσιάσουν στην Κωνσταντινούπολη με περισσότερες λεπτομέρειες τον υποτιθέμενο «οδικό χάρτη» για την «επόμενη μέρα» στη Συρία, ενώ οι δυνάμεις του συριακού στρατού ισχυροποιούν τον έλεγχο στρατηγικών, κεντρικών περιοχών της χώρας και πέριξ της πρωτεύουσας, Δαμασκού...

ΚΡΟΑΤΙΑ
Συνεχίζονται τα μπλόκα των αγροτών

ZAΓΚΡΕΜΠ.--

Σιδεροδέσμιοι της ευρω-ενωσιακής πολιτικής λιτότητας και των μονοπωλίων της ΕΕ, οι Κροάτες υπουργοί Γεωργίας Τίχομιρ Γιακόβινα και Οικονομικών Σλάβκο Λίνιτς απέρριψαν χτες τα οικονομικά αιτήματα των αγροτών μετά από τετράωρη συνάντηση που είχαν μαζί τους στο Ζάγκρεμπ.

Ως εκ τούτου, οι αγρότες ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν τα μπλόκα των οδικών αξόνων έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, με τον συνδικαλιστικό τους εκπρόσωπο Ζβόνκο Πίπιτς να αφήνει ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο αποκλεισμού των συνόρων της χώρας...

Σύμφωνα με διεθνή δίκτυα, οι Κροάτες αγρότες ζητούν την πληρωμή περισσότερων από 450.000.000 κούνα σε καθυστερημένες επιδοτήσεις και μια διόρθωση στην τιμή αγοράς για το σιτάρι, επιμένοντας ότι δεν πρέπει να είναι χαμηλότερη από 1,38 κούνα/ ανά κιλό (για το 2012).

Από την πλευρά του, ο υπουργός Γεωργίας Τίχομιρ Γιακόβινα ισχυρίζεται ότι οι υποχρεώσεις του κράτους προς τους αγρότες για το 2012 «καταβλήθηκαν στο σύνολό τους» και ότι φέτος έχουν, ήδη, καταβληθεί στους δικαιούχους 2,4 δισ. κούνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ