Πολύ ωραία τα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση που είχε χτες με συνδικαλιστές από νοσοκομεία της Αττικής που καταργούνται. Ωραία λόγια, αλλά και προσεκτικές διατυπώσεις, για να μην υπάρξουν και παρεξηγήσεις με τους «εταίρους» - ΣΕΒ, Ευρωπαϊκή Ενωση, ΔΝΤ, Ομπάμα και λοιπούς...
«Βασικός μας στόχος είναι όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα οικονομικής, κοινωνικής ή ασφαλιστικής κατάστασης, να έχουν ισότιμη πρόσβαση στη φροντίδα Υγείας (...)». Απλή απορία: Πώς πετυχαίνεται η ισότιμη πρόσβαση όλων όταν υπάρχουν πληρωμές στην Υγεία; Διότι σε αυτήν την περίπτωση ο καθένας ανάλογα με τι έχει να πληρώσει, αυτό παίρνει. Πάντως, ότι θα καταργηθούν οι πληρωμές στην Υγεία, δεν το είπε. Προς το τέλος το άλλαξε προς το χειρότερο - φαίνεται σκέφτηκε τους «εταίρους»: «Το χρέος μας είναι κάθε πολίτης να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας και να έχει ουσιαστική και αξιοπρεπή περίθαλψη». «Αξιοπρεπή» περίθαλψη μπορεί να είναι και ένα ελάχιστο πακέτο στοιχειωδών παροχών στους πιο εξαθλιωμένους, στους άνεργους, στους χαμηλόμισθους. Κι από κει και πέρα ο καθένας ανάλογα με το πορτοφόλι του να έχει κι άλλες δυνατότητες στο δημόσιο νοσοκομείο - επιχείρηση και στις ιδιωτικές δομές. Και στις ΗΠΑ αυτό έγινε.
«Στόχος μας είναι, σε πρώτη φάση, η επιβίωση του συστήματος Υγείας, ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στις αυξημένες κοινωνικές ανάγκες και φυσικά, μακροπρόθεσμα, η αναδιοργάνωσή του», είπε σε άλλο σημείο. Η επιβίωση πάντως του υπάρχοντος συστήματος κάθε άλλο παρά αντεπεξέρχεται στις ανάγκες, αφού αυτό σημαίνει ότι θα παραμείνουν κλειστά τα νοσοκομεία που έκλεισαν και θα κλείσουν άμεσα, θα παραμείνουν τα συγχωνευμένα τμήματα, οι πληρωμές, οι συμμετοχές κλπ.
Τέλος, καλές οι διαπιστώσεις για βαρβαρότητα και αναλγησία, όμως δεν μας είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ποιος κερδίζει από τα μέτρα περικοπών στην Υγεία; Για ποιο λόγο παίρνονται; Είναι διεστραμμένοι όλοι οι υπουργοί Υγείας; Δεν έχουν σχέδιο; Είναι άσχετοι με το αντικείμενο; Τα έχουν πει κι αυτά... Δεν υπάρχει κανένας στόχος ΕΕ και κυβερνήσεων για ανάκαμψη από την καπιταλιστική κρίση και μέσα από επενδύσεις στην Υγεία; Δεν πετυχαίνεται η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, ώστε μεγαλύτερο μέρος του κρατικού χρήματος να δίνεται για επενδύσεις και κίνητρα στην επιχειρηματικότητα; Δεν είναι αποτέλεσμα της ύπαρξης μεγάλων επιχειρηματιών σε Υγεία και Φάρμακο;
Eurokinissi |
Βέβαια μαζί με τις φιλοφρονήσεις προς την κυβερνητική πλευρά, οι συντάκτες του δελτίου έκριναν ότι πρέπει να δείξουν και τη διαφωνία τους με το ΔΝΤ, οι εκπρόσωποι του οποίου ζητούν από τώρα να συζητηθεί το θέμα του λεγόμενου δημοσιονομικού κενού των επόμενων χρόνων. Ετσι, τους λένε ότι πρέπει να περιμένουν και να μη βιάζονται για να παρθούν εδώ και τώρα τα μέτρα που θα αφορούν τις επόμενες χρονιές.
Εκείνο όμως που φαίνεται να έχει τη δική του αξία, είναι η αποφασιστικότητα που επιδεικνύεται για τη λήψη μέτρων που συντρίβουν τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Ετσι, αφού οι άνθρωποι της ΑΛΦΑ απαριθμούν τα τόσα και τα τόσα μέτρα που οδήγησαν στη χρεοκοπία το λαό, καταλήγουν:
«Σε κάθε περίπτωση, όταν οι πρωτογενείς δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης έχουν μειωθεί κατά 34 δισ. ευρώ σε μια περίοδο που το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε περισσότερο από 45 δισ. ευρώ, είναι πραγματικά σουρεαλιστικό να μας θέτει προ των ευθυνών μας το ΔΝΤ, για το αν θα μπορέσουμε να βρούμε επιπλέον 4,4 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2014».
Αυτό για το οποίο κοντολογίς διαβεβαιώνει το ΔΝΤ η ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ, είναι... αφήστε να έρθει η στιγμή του λογαριασμού και εμείς μπορούμε να κόψουμε και πολύ περισσότερα.
Ετσι και μόνο έτσι θα μπορούσαν να απαντήσουν οι εκπρόσωποι ενός τραπεζικού φορέα, ο οποίος την ώρα που τα εκατομμύρια των εργαζομένων της χώρας γονάτιζαν εξαιτίας της αφαίμαξης των δεκάδων δισεκατομμυρίων που επικαλείται, αυτός κατάφερνε να εξασφαλίσει πάνω από 5 δισ. ευρώ κρατική στήριξη και ευρωενωσιακή χρηματοδότηση.
Λόγω θανάτου ανακαλείται η διαπιστωτική πράξη που έβγαζε την εκπαιδευτικό Κλαίρη Καψαχάτη σε διαθεσιμότητα. Με έγγραφό του το υπουργείο Παιδείας και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λάρισας με ημερομηνία 7/8/2013, ανακαλεί τη διαπιστωτική πράξη διαθεσιμότητας που απέστειλε στις 5 Αυγούστου, 9 μέρες δηλαδή μετά το θάνατό της.
Απ' όπου κι αν πιάσεις την είδηση μόνο οργή προκαλεί. Για την, ταγμένη στην ολόπλευρη μόρφωση των παιδιών, εκπαιδευτικό που άφησε την τελευταία της πνοή κάτω από το βάρος της απόλυσης. Για την αναλγησία του υπουργείου που ακόμη και μετά θάνατον της έστελνε διαπιστωτικές πράξεις. Για την ανάκληση της διαθεσιμότητας που μεταφράζεται «αν πεθάνει κάποιος ακόμη καλύτερα, θα διώξουμε έναν παραπάνω». Είναι αδίστακτοι. Και η απάντηση πρέπει να δοθεί απ' όλους, να είναι σκληρή κι εφ' όλης της ύλης, έχοντας πάντα στο νου μας ότι κάθε επαναστατική αλλαγή στην Εκπαίδευση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί παρά μόνο με επαναστατικές αλλαγές στην κοινωνία.