ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Ιούλη 2013
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να τελειώσουν όλα τα παιδιά την ειδικότητα που ξεκίνησαν
  • Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ, με αφορμή την κατάργηση ειδικοτήτων σε ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ
  • Κινητοποίηση τη Δευτέρα, 15 Ιούλη, στις 11 π.μ., στο υπουργείο Παιδείας

Με αφορμή την κατάργηση δεκάδων ειδικοτήτων σε ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ, η ΚΝΕ διοργανώνει κινητοποίηση την ερχόμενη Δευτέρα στο υπουργείο Παιδείας.

Σε σχετική ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ αναφέρει:

«Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και υπηρετώντας πιστά τους βιομηχάνους, τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες, τους εκμεταλλευτές του λαού, φέρνει για ψήφιση ένα πολυνομοσχέδιο που είναι οδοστρωτήρας για τη ζωή και το μέλλον μας.

Είναι συνέχεια και κλιμάκωση της επίθεσης στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, στο βιοτικό επίπεδο και στη ζωή των οικογενειών μας. Βάζουν βόμβα στον κατώτατο μισθό, στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, στο δικαίωμα στη δωρεάν Υγεία, στο λαϊκό εισόδημα μέσα από νέα φοροεπιδρομή.

Απολύουν χιλιάδες εργαζόμενους όταν η ανεργία έχει σπάσει ρεκόρ. Ιδιαίτερα σε ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ του υπουργείου Παιδείας βάζουν σε διαθεσιμότητα 2.500 εκπαιδευτικούς και καταργούν ειδικότητες σε τομείς όπως στην Υγεία - Πρόνοια κ.λπ. Αυτό αφορά δεκάδες χιλιάδες μαθητές που ετοιμάζονται να πάνε στη Β' και τη Γ' τάξη και η ειδικότητά τους κλείνει. Με ευθύνη της κυβέρνησης στερούν την εκπαίδευση σε χιλιάδες παιδιά των εργατικών, λαϊκών οικογενειών.

Οι μαθητές δεν έχουν καμιά ευθύνη για τα αδιέξοδα στην τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση που το σύστημα της εκμετάλλευσης, η εξουσία του και οι πολιτικές των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα έχουν δημιουργήσει.

Δεν φτάνει που η τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση παρέχει γνώσεις και δεξιότητες "μιας χρήσης" ανάλογα με τις ανάγκες των εκμεταλλευτών. Δεν φτάνει που μέσα από αυτήν προσφέρουν τζάμπα εργατικά χέρια στα αφεντικά, που οι μαθητές πληρώνουν μια σειρά υλικά.

Τώρα στερούν και την όποια δυνατότητα υπάρχει για να σπουδάσει κάποιος χωρίς δίδακτρα. Οδηγούν χιλιάδες σπουδαστές που έχουν επιλέξει τις συγκεκριμένες ειδικότητες είτε στα νύχια των επιχειρηματιών των ιδιωτικών ΙΕΚ και ΚΕΚ, είτε στα Δημόσια ΙΕΚ, όπου μέχρι στιγμής οι σπουδαστές καλούνται να πληρώνουν 367 ευρώ το εξάμηνο για να μάθουν μια τέχνη.

Να παρθούν πίσω όλα τα μέτρα. Να τελειώσουν όλα τα παιδιά την ειδικότητα που ξεκίνησαν. Καμιά απόλυση! Να λειτουργήσουν όλα τα σχολεία.

Οι μαθητές των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ να δυναμώσουν τον αγώνα μαζί με τους εκατοντάδες χιλιάδες νέους ανέργους, τους νέους εργαζομένους που περιπλανιούνται από την ανεργία στα πεντάμηνα προγράμματα κακοπληρωμένης και ανασφάλιστης δουλειάς, με τους πρακτικάριους που δουλεύουν "τζάμπα", χωρίς ασφάλιση, με τους μαθητές που στοιβάζονται σαν τις σαρδέλες σε 30άρια τμήματα, σχολείων που κοστίζουν ακριβά για τη λαϊκή οικογένεια. Να δώσουμε μαζική, μαχητική απάντηση για το δικαίωμα στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή.

Να δυναμώσουν τον αγώνα τους για δημόσια και δωρεάν τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση. Κάθε νέος να έχει τη δυνατότητα να ειδικεύεται στο επάγγελμα με βάση τις σύγχρονες εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία στον κλάδο ειδίκευσης, να συνεχίζεται η παροχή γενικής μόρφωσης.

ΔΟΥΛΟΙ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ.

Καλούμε τους μαθητές των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ στην παράσταση διαμαρτυρίας της ΚΝΕ στο υπουργείο Παιδείας τη Δευτέρα 15/7 στις 11 π.μ.

Ολοι και όλες στην απεργία στις 16 Ιούλη»!

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στη συρρίκνωση

Αμετάβλητα τα σχέδια της κυβέρνησης. Σε «προτεραιότητα» ΕΑΣ και ΕΛΒΟ. Κινητοποίηση εκπαιδευτικών και εργαζομένων των ΟΤΑ, χτες, ενάντια στο πολυνομοσχέδιο

Πανελλαδική συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία μέχρι τη Βουλή και το υπουργείο Οικονομικών πραγματοποίησαν, χτες, οι εργαζόμενοι στις τρεις αμυντικές βιομηχανίες της χώρας (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία και Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων) καθώς και οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Οι εργαζόμενοι απαιτούν να μη γίνει καμιά συρρίκνωση της αμυντικής βιομηχανίας, ενίσχυση του έργου τους με νέες συμβάσεις και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Στον ίδιο χώρο συγκέντρωση πραγματοποίησαν και οι εκπαιδευτικοί καθώς και οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, ενάντια στο πολυνομοσχέδιο και τις απολύσεις - διαθεσιμότητες, οι οποίοι επίσης με πορεία πήγαν στη Βουλή.

Ξεχωριστή ήταν η παρουσία των ταξικών δυνάμεων, με το πανό της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Μεταλλεργατών να τονίζει: «Οχι στη συρρίκνωση των ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΕΑΒ - Συμβάσεις - χρηματοδότηση για την αμυντική βιομηχανία». Κυριάρχησαν τα συνθήματα «ΕΑΒ - ΕΑΣ - ΕΛΒΟ και ναυπηγεία μπορούνε να δουλέψουνε με άλλη εξουσία» και «Αυτά τα μέτρα αυτή η πολιτική των μονοπωλίων είναι εντολή».

Οι ταξικές δυνάμεις απευθύνουν στους εργαζόμενους κάλεσμα αγώνα ενάντια στην υλοποίηση των πολιτικών ΕΕ και κυβερνήσεων που επιδιώκουν την παραπέρα συρρίκνωση των αμυντικών βιομηχανιών. Η πάλη των εργαζομένων της αμυντικής βιομηχανίας, επισημαίνουν, πρέπει να δεθεί με την πάλη όλου του κλάδου με προοπτική τη συνολική αμφισβήτηση αυτής της πολιτικής.

«Θέλουμε παραγγελίες, συμβάσεις και προσλήψεις εργαζομένων ώστε τα ΕΑΣ να μπορούν να παράγουν», τόνισε ο Κ. Μυτιληνιού, από την «Εργατοϋπαλληλική Ενότητα» στα ΕΑΣ. Από την πλευρά του ο Χρ. Ζυγογιάννης, μέλος του ΔΣ στην ΕΑΒ, τόνισε πως και εκεί οι εργαζόμενοι βιώνουν τη συρρίκνωση και την καθημερινή απαξίωση της Αεροπορικής Βιομηχανίας.

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων της αμυντικής βιομηχανίας είχε συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Εκεί ξεκαθαρίστηκε πως συνεχίζεται το σχέδιο συρρίκνωσης. Σε πρώτο πλάνο μπαίνουν τα ΕΑΣ και η ΕΛΒΟ, που θα ενταχθούν σε ενιαίο πρόγραμμα «εξυγίανσης» το οποίο θα επεξεργαστούν από κοινού τα υπουργεία Οικονομικών και Αμυνας, ενώ η ΕΑΒ θα εξεταστεί ξεχωριστά καθώς θεωρείται «ειδική περίπτωση». Στην πράξη, δηλαδή, ο σχεδιασμός παραμένει και η κυβέρνηση ψάχνει τον πλέον κατάλληλο τρόπο για την υλοποίησή του. Αυτό έγινε φανερό καθώς αν και η κυβέρνηση είπε πως θα διοριστεί διοίκηση στα ΕΑΣ, εντούτοις, δεν έγινε λόγος για παραγγελίες προς την εταιρεία, που σημαίνει πως εντείνεται ο παραγωγικός της μαρασμός.

ΑΝΕΡΓΙΑ - ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΛΣΤΑΤ
Σταθερά τραβάει την ανηφόρα

Τα 1.337.611 άτομα έφτασαν οι άνεργοι τον περασμένο Απρίλη. Στο 57,5% η ανεργία στους νέους από 15 έως 24 ετών

Η ανεργία καλπάζει ασταμάτητα καθώς οι άνεργοι τον Απρίλη του 2013 έφτασαν τα 1.337.621 άτομα με το ποσοστό ανεργίας να εκτινάσσεται στο 26,9% σε σχέση με τον Απρίλη του 2012 (23,1%), σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χτες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 194.746 άτομα σε σχέση με τον Απρίλη του 2012 (αύξηση σε ποσοστό 17%) και κατά 24.025 άτομα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, τον Μάρτη, (αύξηση 1,8%).

Η ανεργία στους νέους από 15 έως 24 ετών σκαρφάλωσε στο 57,5% (από 51,5% τον αντίστοιχο μήνα του 2012). Στην ηλικιακή ομάδα 25 έως 34 ετών στο 36% (από 30,4%). Στην ομάδα 35 έως 44 ετών στο 23,4% (από 19,7%), στην ομάδα από 45 έως 54 στο 21,3% (από 17,2%) στην ομάδα 55 έως 64 ετών στο 16,3% (από 12,9%) και τέλος στην ομάδα από 65 έως 74 ετών στο 8,7% (από 4,7%).

Στο επίπεδο των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων «πρώτη» στην ανεργία είναι η Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας (30,2%) και ακολουθούν: Μακεδονίας - Θράκης (29,4%), Αττικής (27,7%), Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας (26,5%), Κρήτης (25,3%), Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιόνιων Νήσων (23,8%) και Αιγαίου (20%).

Τέλος, το συνολικό ποσοστό ανεργίας των ανδρών ανέβηκε στο 24,2% (από 20,5%) και των γυναικών στο 30,5% (από 26,7%). Το σύνολο των απασχολουμένων το Μάρτη του 2013 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.636.042 άτομα, ενώ οι άνεργοι και ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός έφτασαν τα 4.674.672 άτομα.

ΑΤΤΙΚΗ
Κινητοποίηση σήμερα στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης

Ενάντια στις απολύσεις εκπαιδευτικών και γενικότερα εργαζομένων στην εκπαίδευση και στις νέες συγχωνεύσεις σχολείων κινητοποιούνται σήμερα γονείς, εκπαιδευτικοί και άλλοι εργαζόμενοι στη 1 το μεσημέρι στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής (Τσόχα 13 - 15 Αμπελόκηποι). Στη συγκέντρωση, καλούν η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, ΕΛΜΕ της Αττικής και η ΟΛΜΕ.

Στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση που πήρε το χαρακτήρα συνέλευσης πραγματοποίησαν χτες στη Θεσσαλονίκη οι εκπαιδευτικοί συνεχίζοντας τον αγώνα τους ενάντια στις απολύσεις. Μετά τη συγκέντρωση με πορεία κατευθύνθηκαν προς τα γραφεία της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Σήμερα Παρασκευή στις 7 μ.μ., καλούν σε νέα συγκέντρωση και πορεία από το Αγαλμα Βενιζέλου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ