ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Ιούλη 2013
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Καταπέλτης κατά των εργατικών δικαιωμάτων - εργαλείο για την καπιταλιστική ανάκαμψη

Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις ενάντια στα νέα αντεργατικά μέτρα με το πολυνομοσχέδιο (εδώ οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Παιδείας)
Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις ενάντια στα νέα αντεργατικά μέτρα με το πολυνομοσχέδιο (εδώ οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Παιδείας)
Το νομοσχέδιο - οδοστρωτήρας με τις σαρωτικές ανατροπές στα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων συζητείται από χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια την ερχόμενη Τετάρτη με τη διαδικασία του επείγοντος μετά από διήμερη συζήτηση.

Στο πολυνομοσχέδιο, όπως είναι γνωστό, περιέχονται μεταξύ άλλων ρυθμίσεις που οδηγούν σε χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο, δίνουν τη χαριστική βολή στον κατώτατο μισθό και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, επιβάλλουν νέα φοροεπίθεση στα λαϊκά εισοδήματα και περικόπτουν περαιτέρω τις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες με πρόσχημα τα ελλείμματα του ΕΟΠΥΥ.

Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι πρόκειται για ένα ακόμα νομοσχέδιο - καταπέλτη κατά των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και του λαού με το οποίο κλιμακώνεται η αντιλαϊκή επίθεση διαρκείας.

Σε αυτό, είπε, δεν περιλαμβάνονται αποσπασματικά μέτρα, αλλά υπηρετούνται οι στόχοι από τη μία να ριχτούν τα βάρη της κρίσης στην πλάτη των εργαζομένων και από την άλλη να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την καπιταλιστική ανάκαμψη.

Εδώ και 20 χρόνια, υπογράμμισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, άνοιξε ο δρόμος για τα μέτρα που παίρνονται σήμερα και ευθύνη έχουν όλα τα κόμματα του Ευρωμονόδρομου και συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και ως εκ τούτου το μνημόνιο αποτελεί εργαλείο υλοποίησης προαποφασισμένων μέτρων.

Η κριτική που κάνουν, συνέχισε, όσοι ομνύουν στην ΕΕ είναι άσφαιρη, αφού δεν μπορεί να υπάρξει διέξοδος προς όφελος του λαού μέσα στην ΕΕ και με την εξουσία των μονοπωλίων.

Αναφερόμενος στους δημόσιους υπάλληλους τόνισε ότι όπως και εάν βαφτιστεί η «κινητικότητα και η διαθεσιμότητα» στην ουσία πρόκειται για απολύσεις και με το νομοσχέδιο περιγράφεται ο μηχανισμός μέσω υπουργικών αποφάσεων με τον οποίο θα γίνονται οι απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Για την πρόβλεψη να καθορίζεται ο κατώτερος μισθός με κυβερνητική απόφαση κατήγγειλε ότι στην ουσία σμπαραλιάζεται η έννοια του κατώτερου μισθού και είπε ότι με το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων κωδικοποιούνται μια σειρά διατάξεις για μια άδικη και ταξική φορολογική πολιτική και προδιαγράφονται τα επόμενα βήματα για χορήγηση περαιτέρω απαλλαγών για το μεγάλο κεφάλαιο.

Ενδεικτικό, είπε, της αντεργατικής κατεύθυνσης του νομοσχεδίου είναι ότι καταργείται η δυνατότητα προσφυγής σε ασφαλιστικά μέτρα για όσους εργαζόμενους απολύονται από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.

Σχετικά γενικότερα με τη Δημόσια Διοίκηση τόνισε ότι προωθούνται αναδιαρθρώσεις όχι με στόχο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αλλά των μονοπωλίων και υπενθύμισε ότι οι αλλαγές σε δήμους και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν δρομολογηθεί εδώ και δεκαετίες με τους δημάρχους να έχουν αποδεχτεί τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση προνοιακών δομών και σήμερα έφτασε το πλήρωμα του χρόνου να γίνουν και απολύσεις προσωπικού.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος κατήγγειλε ότι με τις απολύσεις εκπαιδευτικών στην Τεχνική Εκπαίδευση θα δοθούν 12.000 μαθητές «πεσκέσι» στα ιδιωτικά ΙΕΚ.

Απαντώντας στη φιλολογία περί πλεονάζοντος προσωπικού στο Δημόσιο τόνισε ότι με κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών κανένας δεν περισσεύει και έφερε ως παράδειγμα το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», όπου με τις περικοπές που γίνονται, μετά τον Σεπτέμβρη, από τους 100.000 που σήμερα εξυπηρετούνται θα μείνουν μόνο 2.000.

Με την σειρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χ. Κατσιώτης κατήγγειλε το αντιλαϊκό και ταξικό φορολογικό σύστημα, αφού ακόμα και οι άνεργοι εκβιάζονται με κατασχέσεις των σπιτιών τους και έκανε λόγο για μια ακόμα επιδρομή σε βάρος του λαού με φοροληστεία, με κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με πάγωμα του κατώτερου μισθού, με απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων και με κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο. Στόχος, τόνισε, όλων αυτών είναι η φθηνή εργατική δύναμη, προκειμένου να έρθει πιο γρήγορα η ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρηματιών τη στιγμή που αυξάνεται και διευρύνεται η εξαθλίωση του ελληνικού λαού.

Η κυβέρνηση, είπε, απολύει καθηγητές αφήνοντας στον αέρα χιλιάδες φτωχόπαιδα που σπουδάζουν στην τεχνική εκπαίδευση και τα στρέφει στα ιδιωτικά ΙΕΚ.

Υπερασπιστές της επίθεσης κατά του λαού

Την υπεράσπιση του νομοσχεδίου ανέλαβαν οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.

Κατά τον Κ. Μητσοτάκη, τα μέτρα για τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων είναι «αναγκαία», επειδή όπως ισχυρίστηκε οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έκαναν τίποτα στο συγκεκριμένο θέμα, με αποτέλεσμα η τρόικα να απαιτήσει «εδώ και τώρα» απολύσεις. Οπως είπε, «παρουσιάσαμε υπό πίεση χρόνου σχέδιο που έχει οριζόντια χαρακτηριστικά για την Τοπική Αυτοδιοίκηση γιατί η δουλειά που έπρεπε να γίνει δεν είχε γίνει» και παραδέχθηκε ότι από τη «δεξαμενή της κινητικότητας θα προκύψουν αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων». Το υπουργείο, ανέφερε, Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει επιτελικό ρόλο και έριξε ευθύνες σε άλλους υπουργούς επειδή, κατά τον ισχυρισμό του, δεν είχαν κινηθεί όπως έπρεπε, προσθέτοντας ότι «για να γίνει σωστά η κινητικότητα και η αξιολόγηση πρέπει τα υπουργεία να συνεργαστούν».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η αδελφή του υπουργού Ντ. Μπακογιάννη, λέγοντας ότι υπήρξαν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις «που έχουν ως συνέπεια να την πληρώνουν σήμερα εργαζόμενοι εξαιτίας της αδυναμίας του πολιτικού συστήματος», ενώ κατηγόρησε τον υπουργό Παιδείας για προχειρότητα στο θέμα της απόλυσης καθηγητών της Τεχνικής Εκπαίδευσης, υποστηρίζοντας ότι οι απολύσεις θα έπρεπε να ξεκινήσουν από το υπουργείο Παιδείας όπου απασχολούνται 500 καθηγητές σε διοικητικές θέσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας στην παρέμβασή του ανακοίνωσε ότι το Σεπτέμβρη θα φέρει στη Βουλή ρύθμιση για τη συλλογή αποδείξεων με κίνητρα για τους φορολογούμενους, την ίδια στιγμή που στο συζητούμενο νομοσχέδιο προβλέπεται η κατάργηση της συλλογής αποδείξεων για το 2014.

Είπε, επίσης, ότι στα τέλη Ιούλη θα φέρει νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών ισχυριζόμενος ότι με αυτόν δε θα επιβάλλεται κανένας νέος φόρος.

Στις παρεμβάσεις των άλλων κομμάτων ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ υπεραμύνθηκε των μέτρων ως αναγκαία για την ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ οι εισηγητές των ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή κινήθηκαν στην αντιμνημονιακή ρητορική που συσκοτίζει την ουσία της αντεργατικής επίθεσης.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σαν μια γροθιά να αντιπαλέψει ο λαός τα αντιλαϊκά μέτρα

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τα νέα αντιλαϊκά μέτρα

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τα νέα αντιλαϊκά μέτρα:

«Ο λαός χρειάζεται σαν μια γροθιά να αντιπαλέψει τα αντιλαϊκά μέτρα της συγκυβέρνησης και της ΕΕ, τις πολιτικές προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών που τον οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη χρεοκοπία. Σήμερα οι εργαζόμενοι έχουν ακόμη περισσότερες αποδείξεις στα χέρια τους για το τι σημαίνει διαπραγμάτευση στα πλαίσια της ΕΕ και της κυριαρχίας των μονοπωλίων. Για σκληρή διαπραγμάτευση μιλούσαν ο πρωθυπουργός και τα κόμματα της συγκυβέρνησης, για σκληρή διαπραγμάτευση μιλάει στο συνέδριό του και ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να γίνει "χαλίφης στη θέση του χαλίφη".

Καμία εμπιστοσύνη στο νέο δίπολο ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ και τους δορυφόρους τους. Καμία εμπιστοσύνη σε παλιούς και νέους "σωτήρες" που κοροϊδεύουν το λαό ότι θα τον απαλλάξουν από τη σημερινή βαρβαρότητα και την ίδια στιγμή υποκλίνονται στην ΕΕ και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, που οδήγησαν το λαό στα μνημόνια διαρκείας και την καταστροφή. Ο λαός να μη γίνει κομπάρσος σε αντιλαϊκές κυβερνήσεις, όποιο πρόσημο κι αν χρησιμοποιούν. Μπορεί να σωθεί, αν με την πάλη του γίνει ο ίδιος πρωταγωνιστής των εξελίξεων, αν αποφασίσει να πάρει στα χέρια του την εξουσία και τον πλούτο που παράγει».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ