ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Ιούνη 2013
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Ολοι σήμερα στην Πολυκλινική

Συγκέντρωση στα πλαίσια της 5ωρης στάσης εργασίας που έχει προκηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ

Σε συμμετοχή στην πανελλαδική στάση εργασίας (10 π.μ. - 3 μ.μ.) που έχει προκηρύξει για σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και στις συγκεντρώσεις μαζί με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλεί η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του Μετώπου. Στην Αθήνα θα γίνει συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην Πολυκλινική.

Το ΠΑΜΕ προτάσσει την ενότητα και τη δραστήρια συμμετοχή όλων των εργαζομένων καθώς δρομολογείται κλείσιμο νοσοκομείων μέσα στο καλοκαίρι, αλλά και νέες περικοπές στις παροχές του ΕΟΠΥΥ. Μέσα σε αυτή την κατάσταση η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ οδηγεί το κίνημα των υγειονομικών στον εκφυλισμό καθώς έφτασε στο σημείο να προκηρύξει στάση εργασίας χωρίς καν να συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή.

«Δεν μπορούμε να ανεχτούμε άνθρωποι να κινδυνεύουν ή και να πεθαίνουν γιατί δεν μπορούν να αγοράσουν φάρμακα, να επισκεφθούν γιατρούς, να πληρώνουν τα "διόδια" στα νοσοκομεία. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε να εργαζόμαστε ο ένας για τρεις, με εκατοντάδες οφειλόμενα ρεπό, να μην μπορούμε να πάρουμε άδειες και δίπλα μας να είναι χιλιάδες οι άνεργοι νοσηλευτές, παρασκευαστές, τεχνολόγοι, γιατροί κ.ά. και να μη γίνονται προσλήψεις», σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα στο κάλεσμα. Επίσης, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ διεκδικούν:

  • Να μην κλείσει και να μη συγχωνευτεί κανένα δημόσιο νοσοκομείο. Πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Τώρα προσλήψεις μόνιμου και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Οχι στην κινητικότητα και στις απολύσεις.
  • Να σταματήσουν οι διπλοβάρδιες και οι μετακινήσεις, να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα.
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ
Σφίγγουν τη θηλιά και επιβάλλουν φαρμακερές συμμετοχές

Κατά 29,5% μειώθηκε η μέση δημόσια φαρμακευτική δαπάνη τους τελευταίους εννιά μήνες υποχρεώνοντας τους αρρώστους σε μεσοσταθμική συμμετοχή 22-24% το 2013 από 9% που ήταν το 2010

Μειώσεις με απίστευτους ρυθμούς από μήνα σε μήνα στην φαρμακευτική περίθαλψη με ταυτόχρονα άλματα στη συμμετοχή των ασφαλισμένων έχουν επιβάλλει οι κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις της τελευταίας τριετίας.

Οπως προκύπτει απ' τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες σε ημερίδα της ΗΔΙΚΑ ΑΕ, το μέσο κόστος του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα για κάθε ασφαλισμένο μειώθηκε από 82,82 ευρώ τον Αύγουστο του 2012 σε 58,35 ευρώ το Μάη του 2013. Υπήρξε, δηλαδή, μια μείωση της τάξης του 29,5% μέσα στους εννιά μήνες. Η από μήνα σε μήνα δαπάνη έπεφτε κατά 3,8%.

Η μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης φαίνεται και απ' την έκδοση των συνταγών: Το μέσο κόστος ανά συνταγή μειώθηκε από 44,28 ευρώ τον Αύγουστο του 2012 σε 32,64 ευρώ το Μάη του 2013.

Ταυτόχρονα, οι κυβερνήσεις -αφήνοντας στο απυρόβλητο την κερδοφορία της φαρμακοβιομηχανίας- και για να πιάσουν τους στόχους που συμφώνησαν με την τρόικα, επέβαλαν άγρια χαράτσια στη συμμετοχή στα φάρμακα - που σε πολλές περιπτώσεις οδηγούν τους ασφαλισμένους να διακόπτουν την αγωγή τους. Στα φάρμακα οι συμμετοχές είναι από μηδέν μέχρι και 25%. Μεσοσταθμικά οι συμμετοχές αυτές ήταν 9% το 2010, 14% το 2011 και 17% το 2012, ενώ για το 2013 εκτιμάται ότι η συμμετοχή αυτή θα εκτιναχθεί σε 22-24% της συνολικής δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Η κύρια αιτία για αυτά τα άλματα οφείλεται στην καθιέρωση της Ασφαλιστικής Τιμής (ΑΤ), που αποζημιώνεται απ' τον ΕΟΠΥΥ (ή το ασφαλιστικό ταμείο) και την υποχρέωση του αρρώστου να πληρώνει -εκτός απ' την προβλεπόμενη συμμετοχή μέχρι 25%- και το 50% της διαφοράς μεταξύ της τιμής του φαρμάκου που του υποδεικνύει ο γιατρός και της ΑΤ.

Το μέγεθος του συνολικού χαρατσιού μπορεί να φανεί απ' τα επίσημα στοιχεία για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη: Το 2010 ήταν 4,6 δισ. και η συμμετοχή των ασφαλισμένων (9%) ανήλθε σε 414 εκατ. ευρώ. Το 2011 ήταν 4 δισ. ευρώ και η συμμετοχή των ασφαλισμένων (14%) ανέβηκε σε 560 εκατ. ευρώ. Το 2012 ανήλθε σε 2,85 δισ. ευρώ και η συμμετοχή (17%) 484,5 εκατ. ευρώ. Για το 2013 η δέσμευση της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα είναι 2,38 δισ. ευρώ, ενώ τεχνοκράτες εκτιμούν ότι θα διαμορφωθεί σε 2,6 δισ. ευρώ. Και με την πρόβλεψη ότι η μεσοσταθμική συμμετοχή θα διαμορφωθεί σε 22-24% η συμμετοχή των ασφαλισμένων θα φτάσει από 523-624 εκατ. ευρώ.

Αυτονόητα για τον υπουργό Υγείας

Ολη αυτή η δραματική εξέλιξη ήταν αυτονόητη για το νέο υπουργό Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη.

Μιλώντας στην ημερίδα της ΗΔΙΚΑ είπε: «Για εμένα η μεγαλύτερη αποτυχία των τελευταίων ετών είναι ότι χρειαστήκαμε την τρόικα για να κάνουμε πράγματα απολύτως αυτονόητα που έπρεπε να έχουμε κάνει πολύ πιο πριν, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση».

ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Ενας γιατρός και μόνο για συνταγές!

Περιοδεία του Γ. Λαμπρούλη, βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ

Μπροστά σε μια απαράδεκτη και, συγχρόνως, επικίνδυνη για την υγεία αλλά και τη ζωή των κατοίκων της περιοχής, αλλά και χιλιάδων τουριστών, κατάσταση βρέθηκε ο Γ. Λαμπρούλης, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, περιοδεύοντας στα Κέντρα Υγείας Στομίου και Σωτηρίτσας, στα παράλια του νομού Λάρισας.

Μια κατάσταση, βεβαίως, που δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία», ούτε αποτελεί εξαίρεση από τη γενικότερη εικόνα που παρουσιάζουν τα άλλα Κέντρα Υγείας, αλλά και τα νοσοκομεία του νομού, ως συνέπεια της συνειδητής πολιτικής υποβάθμισης του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας.

Ετσι, αντί να έχουν στελεχωθεί και εξοπλιστεί, ώστε να επιτελέσουν τον ουσιαστικό τους ρόλο στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τα Κέντρα Υγείας σε Στόμιο και Σωτηρίτσα έχουν έναν αγροτικό γιατρό, που βρίσκεται εκεί μία, ή το πολύ δύο φορές τη βδομάδα και ο ρόλος του εξαντλείται, κατά κύριο λόγο, σε συνταγογραφήσεις, (εάν και εφόσον το επιτρέπει το ηλεκτρονικό σύστημα), δε διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, τα αναγκαία υλικά και το αντίστοιχο προσωπικό, αδυνατώντας να καλύψουν ακόμα και στοιχειώδεις ανάγκες των κατοίκων των παραλίων, καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και, ιδιαίτερα τη θερινή περίοδο που ο πληθυσμός αυξάνεται κατά δεκάδες χιλιάδες.

Φυσικά, κάθε χρόνο επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό, με τις ανακοινώσεις και τις εξαγγελίες των αρμοδίων για κάλυψη των αυξημένων υγειονομικών αναγκών λόγω θερινής περιόδου, «να δίνουν και να παίρνουν», συνοδευόμενες με, άρον άρον, μετακινήσεις προσωπικού από τα υποστελεχωμένα άλλα Κέντρα Υγείας του νομού, οι οποίες, όμως, δε φτάνουν να καλύψουν τις πολλαπλές και επείγουσες ανάγκες που προκύπτουν.

Οργάνωση της πάλης

Ο Γ. Λαμπρούλης σημείωσε πως «αναδεικνύεται ότι πίσω από τις κορόνες της κυβέρνησης αλλά και των διορισμένων διοικητών των δύο νοσοκομείων του νομού για "νοικοκύρεμα", για οικονομικά αποτελέσματα, για "εξορθολογισμό" των δαπανών, βρίσκεται η επιβεβαίωση των τεράστιων ελλείψεων σε γιατρούς, προσωπικό, μηχανήματα και προμήθειες, που οδηγούν ακόμη και στο θάνατο δεκάδες περιπτώσεις ανθρώπων των λαϊκών οικογενειών».

Και τόνισε: «Απέναντι σ' αυτή την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται και στο χώρο της Υγείας είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι αυτοαπασχολούμενοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να παραμερίσουν τα λεγόμενα κυβέρνησης και διοικήσεων. Να οργανώσουν την πάλη τους, τις διεκδικήσεις τους για υπηρεσίες Υγείας, που θα ανταποκρίνονται στις συνεχώς διευρυνόμενες ανάγκες τους, προτάσσοντας ένα και μοναδικό αίτημα. Δημόσια, Δωρεάν Υγεία για όλους και κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία».

ΔΡΑΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
Ζητούν να γίνει Κέντρο Υγείας

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού προχώρησαν χτες το πρωί η Λαϊκή Επιτροπή και η Επιτροπή Ανέργων Μενιδίου, ταξικά σωματεία και φορείς της περιοχής, με βασικό αίτημα την παροχή δωρεάν υπηρεσιών Υγείας. Συγκεκριμένα, η Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού, ενώ αρχικά λειτούργησε ως Κέντρο Υγείας αστικού τύπου στη συνέχεια μετατράπηκε σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να πληρώνουν τις εξετάσεις ενώ παράλληλα για όσους θέλουν να εξεταστούν και δεν έχουν κλείσει ραντεβού το ποσό ανέρχεται στα 20 ευρώ. Οσοι έχουν κλείσει ραντεβού πληρώνουν 10 ευρώ. Στην Πολυκλινική υπάρχουν δεκάδες σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα τα οποία ουσιαστικά δε λειτουργούν καθώς δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό.

Στη συνάντηση που έγινε με τη διοίκηση της Πολυκλινικής η αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων απαίτησε να καταργηθούν οι πληρωμές των ασθενών και να ενταχθεί στο δημόσιο σύστημα Υγείας, ώστε να λειτουργεί ως Κέντρο Υγείας αστικού τύπου.

Παραιτήθηκε ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ

Την παραίτησή του υπέβαλλε ο Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος από τη θέση του διοικητή του ΕΟΠΥΥ. Τη θέση του αναλαμβάνει ο Δημήτρης Κοντός, μέχρι τώρα διοικητής του ΟΓΑ. Νέος διοικητής του ΟΓΑ αναλαμβάνει ο Ξενοφών Βεργίνης.

Λαϊκό γλέντι της ΣΕΑΑΝ

Λαϊκό γλέντι οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) την Τετάρτη, 3 Ιούλη στις 8 μ.μ. στον προαύλιο χώρο του Φάρου Τυφλών (Αθηνάς 17, Καλλιθέα). «Μια ωραία βραδιά με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και καλό φαγητό. Να μη λείψει κανείς!», σημειώνει στην πρόσκληση η ΣΕΑΑΝ. Η τιμή της πρόσκλησης είναι 7 ευρώ και περιλαμβάνει φαγητό, αναψυκτικό, κρασί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ