ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Ιούνη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Αντιπαράθεση χωρίς κανένα αντίκρισμα για το λαό

Συνεχίστηκε και χτες το γαϊτανάκι των δηλώσεων, με αφορμή την έκθεση του ΔΝΤ για τη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα

ΕΕ και ΔΝΤ συμπλέουν απόλυτα σε ό,τι αφορά την επίθεση στο λαό και ανταγωνίζονται για τη λεία από τη σφαγή του
ΕΕ και ΔΝΤ συμπλέουν απόλυτα σε ό,τι αφορά την επίθεση στο λαό και ανταγωνίζονται για τη λεία από τη σφαγή του
Στον απόηχο της έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα, συνεχίστηκε και χτες το γαϊτανάκι των δηλώσεων από αξιωματούχους της ΕΕ, στο φόντο της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης που οξύνεται για το μείγμα διαχείρισης της κρίσης και τον επιμερισμό της ζημιάς που αυτή συνεπάγεται για τα μονοπώλια. Σημείο αιχμής της κόντρας ΕΕ - ΔΝΤ είναι το ελληνικό δημόσιο χρέος, η διαχείρισή του από το 2010 και μετά και ένα ενδεχόμενο νέο «κούρεμα», όπως προτείνει το ΔΝΤ για να γίνει «βιώσιμο», με φόρτωμα της ζημιάς στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης.

Χτες, ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα οικονομικής πολιτικής, Ολι Ρεν, είπε ότι «το ΔΝΤ απλά προσπαθεί να "νίψει τας χείρας του" πετώντας το βρόμικο νερό στους ώμους της Ευρώπης». Μέσω του εκπροσώπου του, ο Ολι Ρεν γνωστοποίησε επίσης τη διαφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τη σχετική έκθεση που εξέδωσε το ΔΝΤ. Η έκθεση κάνει λόγο για «λάθος χειρισμούς» στο ζήτημα της Ελλάδας, χωρίς να αμφισβητεί το πρόγραμμα των αντιλαϊκών ανατροπών, που από κοινού προώθησαν κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ.

Ο Ολι Ρεν είπε ακόμα: «Δε θυμάμαι να ζήτησε την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ο Ντομινίκ Στρος Καν το 2010, ωστόσο θυμάμαι ότι η Κριστίν Λαγκάρντ είχε αντιταχθεί σε αυτό το ενδεχόμενο». Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του από τη Φινλανδία, άφησε κι αυτός να εννοηθεί ότι εφόσον προχωρήσουν οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, τότε θα ξαναδούν το πρόγραμμα, χωρίς αυτή τη στιγμή να υπάρχει στο τραπέζι θέμα για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε απέρριψε κι αυτός τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ περί νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια δέσμευση από την πλευρά της Ευρωζώνης και ότι αυτό αποτελεί απλώς μία «ερμηνεία» του ΔΝΤ. Το Ταμείο ανέφερε στην έκθεσή του για την Ελλάδα ότι υπάρχει απόφαση της Ευρωζώνης «να προχωρήσει μετά το 2014 σε περαιτέρω ελαφρύνσεις» των ελληνικών δανειακών υποχρεώσεων.

«Το πρώτο πρόγραμμα δεν ήταν επιτυχημένο. Για το λόγο αυτό αναγκαστήκαμε να προσαρμόσουμε βελτιώσεις στο δεύτερο πρόγραμμα», σημειώνουν άλλες κυβερνητικές πηγές της Γερμανίας, σύμφωνα με την «Deutsche Welle», επαληθεύοντας ότι η διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της ΕΕ για τις δανειακές συμβάσεις και τα μνημόνια δεν μπορεί παρά να οδηγεί σε χειρότερα μέτρα για το λαό, όπως ήταν αυτά που φορτώνονταν στην πλάτη του από μνημόνιο σε μνημόνιο.

Δεδομένα τα αντιλαϊκά μέτρα

Σύμφωνα με όσα λέει το Βερολίνο για τη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα, «σήμερα είναι σε όλους σαφές ότι αυτός ήταν ο ορθός δρόμος» και ότι το 2010, δεν τίθονταν καν προς συζήτηση το ενδεχόμενο ενός «κουρέματος», εξαιτίας του φόβου να μεταδοθεί και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης η κρίση. Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικοί κύκλοι στη Γερμανία ξεκαθάριζαν και χτες ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «χαλάρωση» του προγράμματος στην Ελλάδα εξαιτίας της έκθεσης του ΔΝΤ.

Επίσημα, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι υπήρξαν «υπερβολικά μεγάλες προσδοκίες» σε ό,τι αφορά την ευθύνη της ίδιας της Ελλάδας στην προώθηση των συν-αποφασισμένων μέτρων, προσθέτοντας ότι το δεύτερο δανειακό πακέτο «κατέστη αναγκαίο λόγω των καθυστερήσεων στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Δηλώσεις έκανε και ο πρώην επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είπε ότι οι οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που πλαισίωναν τα δανειακά «πακέτα» της Ελλάδας «δεν είχαν επαφή με την πραγματικότητα». Σε συνέντευξη που έδωσε στο ΜΝΙ, είπε ότι πραγματικά πιστεύει πως «οι προβλέψεις δεν στηρίζονταν σε επιστημονικά δεδομένα».

Η στάση του Γιούνκερ, που διαφοροποιείται από αυτή της Γερμανίας και την επίσημη της Κομισιόν, είναι ενδεικτική των αντιθέσεων που κλιμακώνονται στο εσωτερικό της ΕΕ. Προσπάθησε ωστόσο να δικαιολογήσει τους χειρισμούς της ΕΕ, λέγοντας ότι «δεν υπήρξε ούτε μία πρόβλεψη που να ευθυγραμμίστηκε με την πραγματικότητα αυτές τις δραματικές στιγμές - παγκοσμίως».

Παρέμβαση στις εξελίξεις αναφορικά με την κρίση έκανε χτες και ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, υποστηρίζοντας ότι οι χώρες της ΕΕ «πρέπει να απομακρυνθούν από την υπερβολική λιτότητα και να δώσουν προτεραιότητα σε πολιτικές τόνωσης της οικονομικής ανάπτυξης». Ο ίδιος είπε ότι διακρίνει σημάδια Ευρώπης «δύο ταχυτήτων».

Επαληθεύοντας ότι οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις είναι όρος απαράβατος για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων και ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη και η λιτότητα για τους λαούς είναι όψεις του ίδιου νομίσματος, είπε μεταξύ άλλων: «Τα ευρωπαϊκά κράτη δεν θα πρέπει να διστάζουν μπροστά στις επώδυνες μεταρρυθμίσεις, αν θέλουν να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικά. Δεν υπάρχει επιλογή μεταξύ ανάπτυξης και λιτότητας. Το ζήτημα είναι πιο περίπλοκο. Χρειαζόμαστε δημοσιονομική πειθαρχία. Χρειαζόμαστε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Πλαφόν στη δανειοδότηση των τραπεζών

Σενάρια για πλαφόν 50 έως 70 δισ. ευρώ στα κεφάλαια που θα χορηγεί για την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μελετάει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), σύμφωνα με το «Reuters». Οι σκέψεις για πλαφόν δείχνουν ότι υπάρχει ανησυχία για το πλήθος των αιτημάτων που αναμένεται να κατατεθούν στο Μηχανισμό, με δεδομένο το βάθος της κρίσης και τα ζόρια που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες τράπεζες στην Ευρωζώνη.

Με βάση την απόφαση της Συνόδου Κορυφής το 2012, ο μόνιμος μηχανισμός της Ευρωζώνης θα έχει δανειοδοτική ικανότητα 500 δισ. ευρώ και θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να ανακεφαλαιοποιεί απευθείας τις τράπεζες, όταν μία κυβέρνηση δεν μπορεί να αντλήσει τα απαιτούμενα κεφάλαια, διότι ο δανεισμός της από τις αγορές θα έθετε σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους της.

Στο μεταξύ, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε είπε ότι για να αντιμετωπιστεί η ανεργία, απαιτείται περισσότερη ευελιξία στην αγορά εργασίας και μεγαλύτερη κινητικότητα των ανέργων. Την ίδια ώρα, οικονομολόγοι και αναλυτές στην Ισπανία διαπίστωναν ότι το καθεστώς των βραχυπρόθεσμων και κακοπληρωμένων συμβάσεων, αποτελεί πλέον κανόνα για την ισπανική αγορά εργασίας και αποτελεί έναν απο τους βασικούς παράγοντες μετανάστευσης των νέων.

Για να δώσουν φτηνά εργατικά χέρια στα μονοπώλια, η υπουργός απασχόλησης της Ισπανίας, προχώρησε σε συμφωνία με τη Γερμανίδα ομόλογό της, σύμφωνα με την οποία η Γερμανία θα προσφέρει σε νέους άνεργους Ισπανούς 5.000 θέσεις μαθητείας για ένα χρόνο.

Συνάντηση Σαμαρά - Ρεν στη Φινλανδία

Την προσήλωση της συγκυβέρνηση στην υλοποίηση του αντιλαϊκού δημοσιονομικού προγράμματος και στην προώθηση των διαρθρωτικών ανατροπών για το κεφάλαιο, πρόβαλε χτες ο πρωθυπουργός Αν. Σαμαράς από το Ελσίνκι της Φινλανδίας, μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ με θέμα «Από τη μεταρρύθμιση στην Ανάπτυξη - Οδικός Χάρτης για την Ευρώπη». Στο ίδιο φόρουμ μίλησαν επίσης οι πρωθυπουργοί της Ιρλανδίας Εντα Κένι, της Φινλανδίας Γ. Κατάινεν και της Λετονίας Β. Ντομπρόβικς.

Στο περιθώριο του φόρουμ, ο Αν. Σαμαράς είχε συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ολι Ρεν. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε «η πορεία του δημοσιονομικού προγράμματος και των μεταρρυθμίσεων». Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι συζητήθηκε επίσης η πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ αλλά και οι αποφάσεις που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα στην ΕΕ σχετικά με την επίτευξη των στόχων του «ελληνικού προγράμματος». Σύμφωνα με ίδιες πηγές, ο Ευρωπαίος Επίτροπος επανέλαβε ότι η Κομισιόν θέτει σαν απαραίτητη προϋπόθεση για να ανοίξει τη συζήτηση για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους την προώθηση και εφαρμογή των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων.

ΚΚΕ
Μαλώνουν οι λύκοι για το μοίρασμα της λείας

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για την αντιπαράθεση ΔΝΤ - ΕΕ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Η αντιπαράθεση μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ είναι τσακωμός μεταξύ λύκων για το μοίρασμα της λείας από το σφαγιασμό του λαού. Εκφράζει αντιθέσεις μεταξύ τμημάτων του κεφαλαίου και ιμπεριαλιστικών κέντρων για το πώς θα επιμεριστούν τα κέρδη και οι ζημιές από την κρίση, όπως επίσης και από ένα νέο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους, το οποίο - όπως και το προηγούμενο - θα φορτώσουν στις πλάτες του λαού. Την ίδια στιγμή τόσο η ΕΕ, όσο και το ΔΝΤ με κάθε ευκαιρία τονίζουν ότι η αντιλαϊκή πολιτική πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί προκειμένου να θωρακιστούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Αυτός ήταν άλλωστε και ο στόχος των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων. Ο λαός χρειάζεται να απορρίψει τις συνταγές του ΔΝΤ και της ΕΕ, αλλά και τα κόμματα που του προτείνουν να επιλέξει με ποια συνταγή θα χρεοκοπήσει. Η λύση προς όφελός του βρίσκεται στη λαϊκή συμμαχία και τη συμπόρευση με το ΚΚΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ