ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Ιούνη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Κοινή δράση ενάντια στον ιμπεριαλισμό, στην καπιταλιστική εκμετάλλευση

Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ

Αποψη από τις εργασίες της Συνάντησης
Αποψη από τις εργασίες της Συνάντησης
Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Περιφερειακή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, Ερυθράς Θάλασσας και Περσικού Κόλπου, που έγινε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος και είχε ως θέμα: «Για το δικαίωμα των λαών να επιλέγουν το δρόμο ανάπτυξης της χώρας τους, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την καπιταλιστική εκμετάλλευση».

Στη Συνάντηση συμμετείχαν μαζί με το ΚΚΕ 11 κόμματα από 10 χώρες. Τα κόμματα που πήραν μέρος είναι: Κόμμα για τη Δημοκρατία και το Σοσιαλισμό Αλγερίας, Ιορδανικό ΚΚ, Κόμμα Τουντέχ Ιράν, ΚΚ Ισραήλ, Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ Κύπρου), Λιβανέζικό ΚΚ, Παλαιστινιακό ΚΚ, Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης, Συριακό ΚΚ, ΚΚ Τουρκίας. Χαιρετιστήρια μηνύματα έστειλαν το Ενοποιημένο Συριακό ΚΚ και το Αιγυπτιακό ΚΚ.

Το ΚΚΕ προχώρησε στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, παίρνοντας υπ' όψιν τις σοβαρές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, με την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, την ένταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας κατά της Συρίας και του Ιράν και τον κίνδυνο νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου, αλλά επίσης και τις αντιστάσεις των λαών, τις μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις στην Τουρκία και άλλες χώρες ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου στα εργατικά λαϊκά στρώματα, ώστε να σηκώσουν αυτά το βάρος της καπιταλιστικής κρίσης για να μπορέσουν να ανακάμψουν οι καπιταλιστές.

Στις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων κυριάρχησε η κοινή πεποίθηση ότι οι λαοί, με τους κομμουνιστές στην πρωτοπορία μπορούν να βάλουν εμπόδια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και να δυναμώσει η πάλη ενάντια στις αιτίες που γεννούν την κρίση, τις επεμβάσεις και τους πολέμους με την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος εκμετάλλευσης. Στα θέματα της συζήτησης ξεχώρισε η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, με αιχμή του δόρατος τους αντικαθεστωτικούς που εξοπλίζουν οι ιμπεριαλιστές, τα σχέδια επίθεσης στο Ιράν με πρόσχημα το πυρηνικό του πρόγραμμα, η επιθετικότητα του Ισραήλ και η φρικτή πραγματικότητα που βιώνει ο παλαιστινιακός λαός. Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε για το πρόσφατο λαϊκό ξέσπασμα στην Τουρκία με τις μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και τον αυταρχισμό, όπως και για την εξέλιξη των λαϊκών αντιδράσεων στη Βόρεια Αφρική, που σε μεγάλο βαθμό χειραγωγήθηκαν από τους ιμπεριαλιστές με αξιοποίηση της δράσης των «Αδελφών Μουσουλμάνων» ιδιαίτερα στην Αίγυπτο και την Τυνησία.

Την εισηγητική ομιλία στη Συνάντηση εκ μέρους του ΚΚΕ έκανε ο ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, το πλήρες κείμενο της οποίας παρουσιάζει σήμερα ο «Κυριακάτικος Ριζοσπάστης», (σελίδες 3 - 4).

Επίσης, με την ολοκλήρωση της συζήτησης καταλήχτηκε η έκδοση κοινού ανακοινωθέντος των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων για τις εξελίξεις στην περιοχή, το οποίο θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες μέρες.


ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Μάστιγα η ανεργία

Μεγάλη εξόρμηση των Οργανώσεων του ΚΚΕ στο πλαίσιο κεντρικής πρωτοβουλίας που έχει πάρει η ΚΕ του Κόμματος

Ενα δυναμικό, πολιτικό άνοιγμα, για να μεταφερθεί το ελπιδοφόρο μήνυμα του ΚΚΕ ότι υπάρχει διέξοδος από τον εφιάλτη της ανεργίας και συνολικά από τη βαρβαρότητα που έχει τσακίσει τη ζωή των εργατικών, λαϊκών οικογενειών, είναι σε εξέλιξη σε ολόκληρη την πειραιώτικη περιφέρεια από τις δυνάμεις των Τομεακών Οργανώσεων Πειραιά, Μεταφορών και Μετάλλου του ΚΚΕ, τις Κομματικές Οργανώσεις Υγείας, ΟΤΑ, Εκπαιδευτικών, Οικοδόμων. Με συσκέψεις, περιοδείες, εξορμήσεις, εργάτη τον εργάτη, άνεργο, τον άνεργο, σχεδιασμένα και οργανωμένα, σε κάθε χώρο δουλειάς και εργατογειτονιά, ανοίγουν τη συζήτηση για την πρόταση διεξόδου, το δρόμο που φωτίζει το ΚΚΕ.

Κορυφαίος σταθμός του μεγάλου πολιτικού ανοίγματος των Κομματικών Οργανώσεων θα είναι η συγκέντρωση με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, την Τετάρτη 3 Ιούλη στις 8 το βράδυ στη Νίκαια, στην πλατεία Κουμπάκη (πρώην Σπάθα), με θέμα «Την πρόταση του ΚΚΕ για την ανεργία και την προστασία των ανέργων».

Ακόμα και τα ενδεικτικά στοιχεία για την ανεργία στην πειραιώτικη περιφέρεια δείχνουν ότι επικρατεί το χάος. Στο Πέραμα από τις εξορμήσεις έχει προκύψει ότι δεν υπάρχει σπίτι χωρίς άνεργο. Στο Κερατσίνι, σύμφωνα με στοιχεία του δήμου, μέσα σε ένα χρόνο έχει μειωθεί η είσπραξη κατά 50% των δημοτικών τελών, επειδή κλείνουν τα μαγαζιά το ένα μετά το άλλο, ενώ το 25% των ανείσπρακτων τελών αφορά σπίτια που τους έχει κοπεί το ρεύμα! H Επιτροπή Ανέργων Κορυδαλλού, πριν από λίγο καιρό πήγε στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας παιδί οικογένειας ανέργων με γαστρεντερίτιδα, επειδή επί μια βδομάδα το ίδιο και η οικογένειά του έτρωγαν μόνο χόρτα! Τη βδομάδα που πέρασε, μόνο στην Επιτροπή Ανέργων της Νίκαιας απευθύνθηκαν τρεις οικογένειες που η ΔΕΗ τους έκοψε το ρεύμα από την κολόνα. Δηλαδή γι' αυτές ρεύμα τέλος!

Ο ΟΑΕΔ, για το Μάη, δίνει για Πέραμα, Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Νίκαια - Ρέντη και Πειραιά 50.174 ανέργους, δηλαδή μια «πόλη σαν το Πέραμα», όπως ανέφερε ένας υπάλληλος του Οργανισμού. Στοιχείο, ωστόσο, που απέχει πολύ από την πραγματικότητα, καθώς δεν περιέχει αυτούς που ψάχνουν για πρώτη φορά δουλειά, τους εργαζόμενους που κάνουν ελάχιστα μεροκάματα το μήνα κ.ά. Στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία των σωματείων, η ανεργία έχει ξεπεράσει το 90%. Στους ναυτεργάτες, την εκρηκτική αύξηση της ανεργίας δεν μπορούν να κρύψουν ούτε τα μαγειρεμένα στοιχεία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας. Τον Απρίλη του 2013, το ΓΕΝΕ έδινε 4.498 ανέργους, τον αντίστοιχο περσινό μήνα 3.831 και τον Απρίλη του 2011, 2.520 ανέργους! Οσο για το ποια είναι η προστασία των ανέργων, σε ό,τι αφορά τους ναυτεργάτες από τους 4.498 ανέργους οι 1.031, δηλαδή το 22,92% κατάφεραν να πάρουν ένα επίδομα ανεργίας ύψους 293 ευρώ για τους έγγαμους και 235 για τους άγαμους! Οι υπόλοιποι δεν πήραν ούτε αυτό το ψίχουλο. Για τους ανέργους της στεριάς, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ σε επίπεδο Αττικής το Μάη του 2013 οι επίσημοι άνεργοι ήταν 360.828 αυξημένοι κατά 15,95% σε σχέση με τους ανέργους τον αντίστοιχο μήνα του 2012 οπότε και οι άνεργοι ήταν 311.194. Οι δικαιούχοι επιδόματος τον Μάη του 2013 ήταν 60.694, ενώ τον αντίστοιχο περσινό μήνα 78.417. Δηλαδή μειώθηκαν οι δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας της ντροπής κατά 22,60%! Με αιτία προφανώς τη μακροχρόνια ανεργία.

«Οι άνεργοι και οι οικογένειές τους, τονίζεται στην ανακοίνωση των Οργανώσεων του ΚΚΕ, οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι με τη δική τους λαϊκή συμμαχία πρέπει να διεκδικήσουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων, να αντιπαλέψουν την πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - πλουτοκρατίας που ξεθεμελιώνει κάθε εργατικό δικαίωμα και να οργανώσουν την πάλη τους για να απαλλαγούν από το καπιταλιστικό σύστημα που γεννά τις κρίσης και την ανεργία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ