ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Μάη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Παιδεία για την κερδοφορία των επιχειρήσεων

Οι σχεδιασμοί κυβέρνησης - ΕΕ για την εκπαίδευση μέχρι το 2020

Ενα σχολείο στο οποίο η έννοια αγωγή αντικαθίσταται με την εκγύμναση δεξιοτήτων, ένα πανεπιστήμιο - κομμάτι του μοντέλου της καπιταλιστικής «ανάπτυξης» σε βάρος του λαού και μία ζωή εργασιακής περιπλάνησης και μισοκατάρτισης. Αυτός είναι ο σχεδιασμός για την εκπαίδευση όπως αποτυπώθηκε στη διάρκεια του «Εθνικού Αναπτυξιακού Συνεδρίου» που διοργάνωσε προχτές η κυβέρνηση, δίνοντας μία ιδέα για το πώς διαμορφώνονται οι προτεραιότητες της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 και πού θα κατευθυνθούν την ίδια περίοδο οι πόροι της ΕΕ.

Για την εκπαίδευση, οι τρεις επενδυτικές προτεραιότητες θα είναι:

  • Η μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου από 13,1% που ήταν το 2011 στο 9,7%.
  • Η συμμετοχή σε δομές διά βίου μάθησης για τις ηλικίες 16-66 ετών(!) να φτάσει στο 15%, από λιγότερο από 3% που είναι σήμερα.
  • το ποσοστό ατόμων ηλικίας 25-54 ετών που έχει πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να φτάσει στο 32% από 25% που είναι σήμερα.

Αυτοί οι στόχοι και οι τρόποι υλοποίησής τους, καθορίζονται από το «αναπτυξιακό πρότυπο της Ελλάδας» και τις προτεραιότητες που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Ετσι, δε σηματοδοτείται καμία αλλαγή κατεύθυνσης αλλά αντίθετα ένταση της χρεοκοπημένης πολιτικής που έχει οδηγήσει την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη σημερινή πρωτοφανή υποβάθμιση τόσο στη λειτουργία όσο και στο περιεχόμενο.

Παράλληλα, έμφαση δίνεται στην προώθηση των μέτρων που κάνουν τα πανεπιστήμια παραμάγαζα των επιχειρήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την ανώτατη εκπαίδευση από την οποία οι μεγαλοεπιχειρηματίες περιμένουν να παράγει τη γνώση που θα εμπορεύονται για να κερδίζουν οι ίδιοι, ανάμεσα στις σκέψεις για το υπό διαμόρφωση προγραμματικό πλαίσιο περιλαμβάνεται η προώθηση καινοτόμων ιδεών μεταπτυχιακών και προπτυχιακών φοιτητών με τη συνδρομή «έμπειρων επιχειρηματιών», η λειτουργία μονάδων καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, η ίδρυση κέντρων καινοτομίας ανά περιφέρεια και γενικά η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Σε ό,τι αφορά το σχολείο, από τις παρεμβάσεις φάνηκε ότι ζητούμενο είναι η παραγωγή περισσότερων μισοκαταρτισμένων, η μετατροπή του σε χώρο εκγύμνασης δεξιοτήτων σε βάρος της ολόπλευρης γνώσης και καλλιέργειας ελεύθερων προσωπικοτήτων. Μαζί, προτάθηκε να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες στις σχολικές μονάδες που ήδη είναι οικονομικά «χρεοκοπημένες» και ψάχνουν χορηγούς και να γενικευτεί η «αξιολόγηση». Ειδικά για την τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση τίθεται ως στόχος η αύξηση του μαθητικού της πληθυσμού έως 30%, δηλαδή ακόμα περισσότερα παιδιά των λαϊκών οικογενειών να οδηγούνται από νωρίς στην κατάρτιση, ενώ μεταξύ άλλων έγινε αναφορά στην «ανάγκη» περιορισμού των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής στις «απολύτως απαραίτητες».

ΑΔΙΟΡΙΣΤΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ
Απέσπασαν υποσχέσεις και παραμένουν σε επαγρύπνηση

Σε νέα Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 31 Μάη, αλλά και σειρά δράσεων για το αμέσως επόμενο διάστημα προχωρά η Πρωτοβουλία Μελών ΔΕΠ υπό αναμονής τοποθέτησης «Α-Λέκτωρ», ενώ τα μέλη παραμένουν σε επαγρύπνηση μετά και την τελευταία συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Παιδείας. Υπενθυμίζεται ότι η Πρωτοβουλία απαιτεί τον άμεσο διορισμό όλων των υπό αναμονή τοποθέτησης μελών ΔΕΠ με βάση τη χρονολογική σειρά άφιξης των φακέλων στο υπουργείο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που έγινε την περασμένη Τρίτη, ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, ισχυρίστηκε -όπως αναφέρει η Πρωτοβουλία- ότι έχει επικαιροποιήσει αίτημα 700 νέων πιστώσεων προς τα συναρμόδια υπουργεία. Στην επισήμανση των μελών της συντονιστικής ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δε γνωρίζει τίποτε περί νέου αιτήματος πιστώσεων για το υπουργείο Παιδείας, ο υπουργός απάντησε ότι το αίτημα έχει γίνει προς το υπουργείο Οικονομικών και το οποίο εν συνεχεία υποχρεούται να ενημερώσει σχετικά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Οσο για τις φήμες που θέλουν τον αριθμό των νέων πιστώσεων να είναι πολύ μικρότερος, ο υπουργός Παιδείας απάντησε ότι υπάρχει σωρεία συνταξιοδοτήσεων στα ΑΕΙ, ότι προτίθεται να εκμεταλλευτεί τη νέα ρύθμιση περί προσλήψεων στο δημόσιο βάσει της αναλογίας 1:1 (η οποία αφορά ισάριθμες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων) και ότι αποτελεί πρώτη προτεραιότητα να ανακοπεί το συνεχώς εντεινόμενο «brain drain».

«Η Συντονιστική θα μπορούσε να εκτιμήσει ως θετικές τις δηλώσεις αυτές, δεδομένης όμως της πρόσφατης εμπειρίας διαψεύσεων προηγούμενων δηλώσεων/δεσμεύσεων επιφυλάσσεται και αναμένει άμεσα τις σχετικές κινήσεις του υπουργείου», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

ΑΠΘ
Νέα κινητοποίηση κόντρα στα δίδακτρα

Νέα μαζική κινητοποίηση έξω από το κτίριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και παρέμβαση στη συνεδρίαση της Συγκλήτου του ιδρύματος, πραγματοποίησαν χτες το πρωί το ΜΑΣ, το Συντονιστικό Μεταπτυχιακών και Υποψηφίων Διδακτόρων ΑΠΘ - Πανεπιστημίου Μακεδονίας και εστιακοί φοιτητές.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης άπλωσαν ένα γιγαντοπανό στην πρόσοψη του κτιρίου με το οποίο διαδήλωναν: «Ούτε σκέψη για δίδακτρα. Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία».

Οι φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν για την προσπάθεια επιβολής διδάκτρων στα μεταπτυχιακά αλλά και για το επ' απειλούμενο κλείσιμο του εστιατορίου των εστιών μετά την αναγκαστική έξοδο 8 εργαζομένων στην εφεδρεία. Το θέμα των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά δε συζητήθηκε, ενώ για το εστιατόριο των εστιών που θα μείνει κλειστό το Σαββατοκύριακο, ο πρύτανης δεσμεύθηκε ότι θα επαναλειτουργήσει από τη Δευτέρα, με μετακίνηση εργαζομένων από άλλες υπηρεσίες του πανεπιστημίου.


Μια επιστολή στο «Ρ» και μία διευκρίνιση

Με αφορμή το δημοσίευμα του κυριακάτικου «Ρ» (12/5/2013) με τίτλο «Πρόβα τζενεράλε για ένα απάνθρωπο μέλλον», με τον υπότιτλο «Και τι δεν είπαν», ο Κ. Γαζγαλίδης, Συντονιστής Μονάδων & Υπηρεσιών ΟΚΑΝΑ Β. Ελλάδος απέστειλε επιστολή προς την εφημερίδα, προκειμένου - όπως ισχυρίζεται ο ίδιος - να επαναδιατυπώσει όσα είπε κατά τη διάρκεια ημερίδας, που έγινε στο πλαίσιο του ναρκω-φεστιβάλ, στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι, καθώς οι απόψεις του κρίνει ότι παρουσιάστηκαν «ελλειμματικά και καμιά φορά αντίθετα από τα λεγόμενα».

«Δεν πρέπει οι προσπάθειες στον τομέα της πρόληψης να χρησιμοποιούνται ως άλλοθι για ολιγωρίες στους τομείς μείωσης της βλάβης και της θεραπείας. Στον τομέα της θεραπείας θεωρώ ότι πρέπει να αναπτύξουμε θεραπευτικές πολιτικές ει δυνατόν για όλους τους χρήστες και όχι μόνο για λίγους. Ο στόχος αυτός περνάει μέσα από ένα δίκτυο θεραπευτικών υπηρεσιών, κλιμακούμενων απαιτήσεων, από τις χαμηλότερες έως και τις υψηλότερες, στο οποίο ο χρήστης θα μπορεί να εισέρχεται εύκολα και γρήγορα και να κινείται οριζόντια μέσα σ' αυτό ανάλογα με τις ανάγκες του και τις δυνατότητές του. Θεραπευτική, δε, είναι κάθε προσπάθεια που συμβάλλει στη βελτίωση ή και την πλήρη αποκατάσταση της σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας των θεραπευομένων. Το αποτέλεσμα δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένεται, ούτε και μπορεί να διατάσσεται ως μονοσήμαντο (απεξάρτηση).

Για να εκτιμήσει κανείς την αναγκαιότητα της μείωσης της βλάβης πρέπει να πάρει μια απόσταση από τα στερεότυπα ευχολόγια περί οριστικής επίλυσης του προβλήματος των ναρκωτικών και οριστικής θεραπείας όλων των χρηστών. Αν το αντιμετωπίσει κανείς ως πρόβλημα υπαρκτό και για το ορατό τουλάχιστον μέλλον, τότε οφείλει για λόγους ανθρωπιστικούς, κοινωνικής συνοχής και δημόσιας υγείας να ασχοληθεί με ειδικά προβλήματα πληθυσμών που δεν ανήκουν (ή και ανήκουν) σε θεραπευτικά προγράμματα (εγκυμοσύνη, πορνεία, φυλακή, συννοσηρότητα ψυχιατρική και άλλη) και να αναπτύξει δράσεις όπως αυτά που περιέγραψα και εν μέρει επαναλάβατε. Δηλαδή δουλειά στο δρόμο, χώροι επιτηρούμενης παραμονής χρηστών (στέκια), χώροι επιτηρούμενης χρήσης, προγράμματα φυλακών (στεγνά και υποκατάστατα), προγράμματα ηρωίνης στη σωστή χρονική συγκυρία, κ.α.», αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις του.

Είναι για άλλη μια φορά φανερό ότι ο κ. Γαζγαλίδης είναι υπέρ της πολιτικής μείωσης της βλάβης σε αντιπαράθεση με την πολιτική της απεξάρτησης και των στεγνών προγραμμάτων. Αυτό ακριβώς διαπιστώναμε και γράφαμε στο δημοσίευμα του «Ρ» στο οποίο αναφέρεται. Είναι δύο διαφορετικές εκτιμήσεις και προσεγγίσεις. Η πολιτική μείωσης της βλάβης την οποία υποστηρίζει, συνεχίζει να κρατά τον χρήστη εξαρτημένο, συνεχίζεται η εξάρτηση. Αυτή η πολιτική είναι σήμερα κυρίαρχη και στην ΕΕ και στην Ελλάδα, σ' αυτή την πολιτική διαφωνούμε κάθετα, γιατί αντί για αντιμετώπιση συμβάλλει στην εξάπλωση του προβλήματος. Στη βάση αυτή ασκούμε πολιτική κριτική σε αυτές τις θέσεις.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΤΕΙ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Εκδηλώσεις κι επισκέψεις

Μια σειρά Οργανώσεις πραγματοποιούν πολιτιστικές εκδηλώσεις, επισκέψεις σε ιστορικούς χώρους κ.ά. Μέχρι τώρα είναι προγραμματισμένα τα εξής:

  • Επισκέψεις στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στον πεζόδρομο στο Περιστέρι προγραμματίζουν η Τομεακή Οργάνωση ΤΕΙ Αθήνας της ΚΝΕ σήμερα Σάββατο και η Τομεακή Οργάνωση ΤΕΙ Πειραιά της ΚΝΕ το Σάββατο 8 Ιούνη.
  • Η Τομεακή Οργάνωση ΤΕΙ Πειραιά της ΚΝΕ οργανώνει θερινό κινηματογράφο στο ΤΕΙ κάθε Παρασκευή, μέχρι τις 7 Ιούνη.
  • Η Νομαρχιακή Οργάνωση ΤΕΙ Αττικής της ΚΝΕ, οργανώνει επίσκεψη και ξενάγηση στα κρατητήρια της Γκεστάπο στην πλατεία Κοραή, την Κυριακή 2 Μάη.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ