ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Μάη 2013
Σελ. /32
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τίμησαν τον Χαρίλαο Φλωράκη στο αγνάντιο του Αϊ-Λια

Στην εκδήλωση για τα οκτώ χρόνια από το θάνατό του παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας

Στο Παλιοζωγλόπι, το χωριό που γεννήθηκε ο Χαρίλαος Φλωράκης, στο αγνάντιο του ψηλά στον Αϊ-Λια, όπου ο ίδιος διάλεξε να ταφεί, έγινε την Κυριακή η εκδήλωση στη μνήμη του, που οργάνωσε η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του Κόμματος, στην επέτειο των 8 χρόνων από το θάνατό του.

Ηταν μια εκδήλωση λιτή, αλλά τόσο ζωντανή, στην οποία «συναντήθηκαν» η περηφάνια της ηρωικής γενιάς των αγωνιστών της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, με την αντοχή της γενιάς των μετέπειτα αγώνων του λαού μας και την ορμή της σημερινής, νέας γενιάς, που βαδίζει αποφασιστικά στο δρόμο για το ξέφωτο.

Η ώρα 11.30 το πρωί και το δασάκι του Αϊ-Λια γεμίζει από κόκκινες σημαίες, στα χέρια μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Τις κυματίζουν στο ρυθμό των τραγουδιών του αγώνα, που ακούγονται από τα μεγάφωνα, αλλά και της γρήγορης κίνησης που δίνει στα κλαδιά των δένδρων ο αγέρας του βουνού.

Σε λίγο, αντηχεί το σύνθημα «Τιμημένο ΚΚΕ!». Είναι η στιγμή που πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ Δημήτρη Κουστούμπα, φτάνει στο χώρο της εκδήλωσης. Μαζί και αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον Γραμματέα του Θοδωρή Χιόνη. Παραβρέθηκαν επίσης αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, της ΠΣΟ, καθώς και ο δήμαρχος Καρδίτσας Κ. Παπαλός.

Να πιστέψει ο λαός στη δύναμή του

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στην ομιλία του στην εκδήλωση, ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του Κόμματος, σημειώνοντας ότι 8 χρόνια μετά το θάνατό του ο Χαρίλαος Φλωράκης «παραμένει ζωντανός στις μνήμες και στις καρδιές μας» κι αφού επισήμανε ότι «τον τίτλο του λαϊκού ηγέτη, του ιστορικού ηγέτη, τον κατέκτησε σε όλα τα πεδία του αγώνα, σαν συνδικαλιστής, πολεμιστής της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού, σαν φυλακισμένος και εξόριστος, σαν επαναστάτης σε δύσκολες στιγμές», υπογράμμισε:

«Σήμερα, εξοπλισμένοι με τις αποφάσεις του 19ου Συνεδρίου του Κόμματος για τα πολιτικά καθήκοντα, είμαστε πιο ώριμοι και ικανοί, να συμβάλουμε στην ανασύνταξη του κινήματος και να οργανώνουμε πιο αποτελεσματικά την ταξική πάλη, κόντρα στο αντιδραστικό μπλοκ που συγκροτούν, η αστική τάξη, τα κόμματά της, οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, οι οπορτουνιστές, οι ξεπουλημένες ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος και όλα τα στηρίγματα του συστήματος».

Και τόνισε: «Δεν υπάρχουν αδιέξοδα, αρκεί ο λαός να αποφασίσει. Αρκεί ο λαός να μην πέφτει θύμα της ιδεολογικής τρομοκρατικής επίθεσης που δέχεται συντονισμένα από τα ΜΜΕ και τους πολιτικούς εκπροσώπους της αστικής τάξης. Ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολο να πας κόντρα στο ρεύμα πολύ περισσότερο όταν ο αντίπαλος φαντάζει παντοδύναμος αλλά ο αρνητικός συσχετισμός δεν είναι αιώνιος, αλλάζει μέσα από την πάλη του λαού.

Ο Ρ. Μαρούδας
Ο Ρ. Μαρούδας
Να πιστέψει ο λαός στη δύναμή του να μην ξεγελαστεί από τα νέα κόμματα που δημιουργούνται για να παίξουν το ρόλο αναχώματος της λαϊκής ριζοσπαστικοποίησης. Να συνειδητοποιήσει πως ο δρόμος που του προτείνουν, δηλαδή μια καλύτερη εναλλακτική διαχείριση του καπιταλισμού, που ντύνεται στο μανδύα μιας δήθεν αριστερής κυβέρνησης δεν θα φέρει λύσεις προς όφελός του».

Ακολούθησε κατάθεση λουλουδιών στον τάφο του Χαρίλαου Φλωράκη από τον Δημήτρη Κουτσούμπα, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, και τον Θοδωρή Χιώνη, εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το «Επέσατε θύματα» και τον «Υμνο της Διεθνούς».

Ο Δ. Κουτσούμπας καταθέτει λουλούδια στον τάφο του Χαρίλαου Φλωράκη
Ο Δ. Κουτσούμπας καταθέτει λουλούδια στον τάφο του Χαρίλαου Φλωράκη
Ο Θ. Χιώνης καταθέτει λουλούδια εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ
Ο Θ. Χιώνης καταθέτει λουλούδια εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ
Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ
Αύριο Τετάρτη 29/5
  • Η Τομεακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση στις 8 μ.μ., στην πάνω Πλατεία, με θέμα: «Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και της περιοχής μας - Αντιθέσεις και κίνδυνοι από τον "ενεργειακό πόλεμο"». Θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.
  • Σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση, διοργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Κοζάνης του ΚΚΕ, στις 8 μ.μ., στο ΕΚ Κοζάνης. Καλεί σε συμμετοχή όλα τα σωματεία των εργαζομένων (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα), των αυτοαπασχολούμενων - ΕΒΕ και των συνταξιούχων.
  • Στις 12 μ., περιοδεία στα ΕΛΤΑ (κεντρικά γραφεία) με την Γιώτα Ταβουλάρη, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ.
Την Παρασκευή 31/5

Σε πολιτική συγκέντρωση, στην πλατεία Τσομπάνογλου στη Μενεμένη Θεσσαλονίκης, θα μιλήσει στις 8 μ.μ., ο Γιώργος Βούρτσας, μέλος του Τομεακού Γραφείου Βορειοδυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκθεση βιβλίου και βιβλιοπαρουσιάσεις

Στο Περιστέρι, στον εκθεσιακό χώρο του νέου Δημαρχείου, η ΤΟ Περιστερίου της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει έκθεση βιβλίου, από σήμερα Τρίτη 28/5 ως και Κυριακή 2/6 (ώρες λειτουργίας 10 π.μ. - 2 μ.μ. και 5.30 μ.μ. - 9 μ.μ.). Στον ίδιο χώρο θα γίνουν οι εξής βιβλιοπαρουσιάσεις:

  • Σήμερα Τρίτη, στις 7 μ.μ., θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Για τον πόλεμο και τη σοσιαλιστική επανάσταση» του Β. Ι. Λένιν. Την παρουσίαση θα κάνει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Την Κυριακή 2/6, στις 7 μ.μ., θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Οκτώβρης 1917 - η πορεία των μπολσεβίκων προς τη νίκη». Την παρουσίαση θα κάνει ο Σπύρος Μπότσης, μέλος του γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Παρακαταθήκη οι αγώνες ηρωικών γενιών

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε δήλωση από το χώρο της εκδήλωσης για τον Χαρίλαο Φλωράκη, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας σημείωσε: «Προχωράμε μπροστά έχοντας εμπιστοσύνη στη δύναμη των ιδεών μας, της οργάνωσής μας, στη δύναμη των αποφάσεων του 19ου Συνεδρίου. Εχουμε παρακαταθήκη τους αγώνες ηρωικών γενιών που πέρασαν, της γενιάς του Χαρίλαου Φλωράκη, της ηρωικής Αντίστασης, του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, των μετέπειτα αγώνων του λαού μας. Στηριζόμαστε στη δύναμη, τη ζωντάνια, την ορμή και την αποφασιστικότητα της νέας γενιάς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ