ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Μάη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η κομμουνιστική ιδεολογία και η ταξική πάλη στο στόχαστρο της ΕΕ

Επιστολή προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις κατευθύνσεις που ενσωματώνει το νομοσχέδιο «για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία»

Εχοντας ως επίσημη ιδεολογία τον αντικομμουνισμό, η ΕΕ στρώνει το έδαφος για τη δίωξη ριζοσπαστικών Οργανώσεων στα κράτη - μέλη, όπως γίνεται με την Κομμουνιστική Νεολαία Τσεχίας
Εχοντας ως επίσημη ιδεολογία τον αντικομμουνισμό, η ΕΕ στρώνει το έδαφος για τη δίωξη ριζοσπαστικών Οργανώσεων στα κράτη - μέλη, όπως γίνεται με την Κομμουνιστική Νεολαία Τσεχίας
Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με επιστολή της προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καταγγέλλει ότι η εφαρμογή της απόφασης - πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ του Συμβουλίου για το ρατσισμό και την ξενοφοβία αξιοποιείται για την ποινικοποίηση της κομμουνιστικής ιδεολογίας και της ταξικής πάλης. Στην επιστολή, που υπογράφεται από τους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Γιώργο Τούσσα και Μπάμπη Αγγουράκη, τονίζονται τα εξής:

«

Η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, των αστικών κυβερνήσεων στα κράτη-μέλη της - και της ελληνικής τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ - τσακίζει τα δικαιώματα των εργατών, ντόπιων και μεταναστών. Σε συνδυασμό με την αντιμεταναστευτική νομοθεσία ΕΕ και κρατών - μελών, το άγριο κυνηγητό, τις διώξεις και τη σκληρή εκμετάλλευση των μεταναστών (Οδηγία1 για τη 18μηνη κράτηση μεταναστών - ακόμη και ανήλικων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και απέλασής τους, Κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ2, Σύστημα Σένγκεν κ.ά.) καλλιεργεί το έδαφος του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, οπλίζει το χέρι των φασιστικών συμμοριών και των ναζιστικών μορφωμάτων, ενθαρρύνει την εγκληματική τους δράση.

Το δήθεν ενδιαφέρον της ΕΕ και της ελληνικής τρικομματικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του ρατσισμού δεν είναι απλώς υποκριτικό. Στοχεύει στη δημιουργία προϋποθέσεων για ποινικές διώξεις και απαγορεύσεις όχι ενάντια στα φασιστικά εκτρώματα - γνήσια παιδιά του καπιταλιστικού συστήματος, της "οικονομίας της αγοράς", αλλά στο ταξικό εργατικό - λαϊκό κίνημα, σε κόμματα, οργανώσεις και αγωνιστές που αμφισβητούν το ταξικό εκμεταλλευτικό σύστημα.

Το λεγόμενο "αντιρατσιστικό" κυβερνητικό νομοσχέδιο, για το οποίο έχει ανοίξει συζήτηση στην Ελλάδα, αποτελεί μεταφορά στην ελληνική νομοθεσία της Απόφασης - πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ του Συμβουλίου της ΕΕ3 με την οποία καθιστά ποινικά αδικήματα που τιμωρούνται: 1) Τη "δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους" κατά προσώπων ή ομάδων λόγω της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας τους, των γενεαλογικών καταβολών τους ή της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής τους και 2) τη "δημόσια επιδοκιμασία, ή άρνηση ή χονδροειδή υποτίμηση της σοβαρότητας όσον αφορά εγκλήματα γενοκτονίας, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, και εγκλήματα πολέμου...".

Για τη δεύτερη κατηγορία αδικημάτων, των λεγόμενων αδικημάτων "εγκωμιασμού" ή "άρνησης", η αιτιολογική σκέψη 10 ορίζει: "Η παρούσα απόφαση - πλαίσιο δεν εμποδίζει κράτος - μέλος να θεσπίζει διατάξεις εθνικού δικαίου με τις οποίες επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής (...) και σε εγκλήματα που απευθύνονται εις βάρος ομάδας προσώπων, η οποία προσδιορίζεται βάσει άλλων κριτηρίων εκτός από εκείνα της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενετικών καταβολών ή της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, όπως είναι αυτά της κοινωνικής θέσης ή των πολιτικών πεποιθήσεων".

Η τελευταία διάταξη, ειδικά, αποσκοπεί να επιβάλει "διά νόμου" την "ορθή ανάγνωση της Ιστορίας", με βάση τη βούληση της άρχουσας τάξης, να απαγορεύσει, με χρήση ποινικών κυρώσεων, την έκφραση διαφορετικής - από την επιβαλλόμενη επίσημη αστική - άποψης ή γνώμης για ιστορικά γεγονότα, ακόμη και ιδεολογίας που αντιπαρατίθεται και αμφισβητεί το καπιταλιστικό σύστημα. Να ποινικοποιήσει, σε τελική ανάλυση, την ταξική πάλη και όσους την υπερασπίζονται και την υποστηρίζουν ως κινητήρια δύναμη της Ιστορίας.

Αυτή η διάταξη χρησιμοποιήθηκε από τις αστικές κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ, στα οποία ανατράπηκε ο σοσιαλισμός (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, Βαλτικές χώρες), για να ποινικοποιήσουν την "άρνηση των εγκλημάτων του κομμουνιστικού καθεστώτος" ή την επιδοκιμασία του σοσιαλιστικού συστήματος, να τεθούν εκτός νόμου τα Κομμουνιστικά Κόμματα και γενικά να εξαπολυθεί ένα πογκρόμ ενάντια στους κομμουνιστές και όσους αντιστέκονταν στην καπιταλιστική βαρβαρότητα που έφερε η αντεπανάσταση.

Η ίδια η εμπειρία έχει αποδείξει ότι η παραπάνω απόφαση της ΕΕ δεν χρησιμοποιήθηκε εναντίον του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, αλλά αποτέλεσε το πρόσχημα για τις διώξεις ενάντια στους κομμουνιστές και τα Κομμουνιστικά Κόμματα, την ίδια στιγμή που οι αστικές κυβερνήσεις σε μια σειρά από τις πιο πάνω χώρες αποκαθιστούν και νομιμοποιούν τις ναζιστικές, φασιστικές συμμορίες και τους συνεργάτες των ναζί στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως τα Βάφεν Ες Ες.

Ερωτάται το Συμβούλιο:

-- Πώς τοποθετείται για το θέμα αυτό, παίρνοντας υπόψη την πείρα που συγκεντρώθηκε από την εφαρμογή αξιοποίησης της απόφασης - πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ;

-- Ποιος είναι ο στόχος; Η καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, της ρατσιστικής φασιστικής ιδεολογίας που έχουν προκαλέσει αμέτρητα δεινά στους λαούς, ή η ποινικοποίηση της κομμουνιστικής ιδεολογίας και των Κομμουνιστικών Κομμάτων, που παλεύουν για τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα; 'Η η δίωξη όλων όσοι δεν συμμερίζονται τον αντικομμουνισμό και την παραχάραξη της Ιστορίας, την ανιστόρητη και χυδαία προσπάθεια εξομοίωσης του φασισμού με τον κομμουνισμό, που έχει αναγορευτεί σε στοιχείο της πολιτικής και ιδεολογίας της ΕΕ;».

Παραπομπές

1. Οδηγία 2008/115 ΕΚ, Επίσημη Εφημερίδα L 348/24-12-2008

2. Κανονισμός ΕΚ 343/2003, Επίσημη Εφημερίδα L 50/25-2-2003

3. Επίσημη Εφημερίδα L 328/6-12-2008.

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πρόταση νόμου για κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης

Το ΚΚΕ επαναφέρει τη νομοθετική πρωτοβουλία που είχε πάρει από το 2006, χωρίς ποτέ να συζητηθεί στη Βουλή

Πρόταση νόμου για την «Απαγόρευση επιβολής πολιτικής επιστράτευσης λόγω απεργίας και άλλων κινητοποιήσεων των εργαζομένων» κατέθεσε χτες σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Αντίστοιχη πρόταση νόμου είχε καταθέσει το ΚΚΕ και το Μάρτη του 2006, λίγες μόλις μέρες μετά την ηρωική απεργία των ναυτεργατών (Φλεβάρης 2006), που με την πάλη τους και την παλλαϊκή αλληλεγγύη κουρέλιασαν τα χαρτιά της επιστράτευσης.

Εκείνη η πρόταση νόμου δεν μπήκε ποτέ για συζήτηση στη Βουλή, επιβεβαιώνοντας ότι το αστικό σύστημα φυλάει σαν κόρη οφθαλμού τα αντιδραστικά εργαλεία, με τα οποία υπονομεύει και καταργεί επί της ουσίας το δικαίωμα στην απεργία, το οποίο υποτίθεται ότι εγγυάται η αστική δημοκρατία.

Στην Αιτιολογική Εκθεση επί της αρχής της νέας πρότασης νόμου σημειώνεται:

«Ολο και πιο συχνά οι κυβερνήσεις της χώρας μας καταφεύγουν στην καταστολή και την πολιτική επιστράτευση για να αντιμετωπίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις κλάδων των εργαζομένων και να επιβάλλουν τη βάρβαρη πολιτική που ακολουθούν.

Χαρακτηριστικές είναι οι πιο πρόσφατες περιπτώσεις της επιστράτευσης από την τρικομματική κυβέρνηση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, των εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ, των ναυτεργατών για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια, και τελευταία των καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης και μάλιστα προληπτικά, πριν ακόμη ληφθεί απόφαση για απεργία.

Η επιλογή της κυβέρνησης να αξιοποιήσει το αντιδημοκρατικό οπλοστάσιο για να κάμψει τις αντιστάσεις των εργαζομένων, είναι απόρροια της συνολικής αντεργατικής αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθεί για να περάσει τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων. Είναι οι αλλαγές που τσακίζουν μισθούς, συντάξεις, τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα που βυθίζουν όλο και περισσότερο πλατιά λαϊκά στρώματα στη φτώχεια και την εξαθλίωση, και να στηριχθεί η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.

Με το σύνθημα Νόμος και Τάξη θέλει να καλλιεργήσει την υποταγή των εργαζομένων στα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα. Η όλο και πιο ανοιχτή χρησιμοποίηση της καταστολής για την αντιμετώπιση των εργατικών - λαϊκών αγώνων, πρέπει να βρει αντιμέτωπο το λαό μας.

Τα σχέδια αυτά δεν πρέπει να περάσουν. Θα ακυρωθούν από την οργανωμένη πάλη της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Ο απαράδεκτος αυτός αντιδημοκρατικός νόμος που επιτρέπει την πολιτική επιστράτευση απεργών πρέπει να καταργηθεί. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταθέτει πρόταση νόμου για την απαγόρευση της πολιτικής επιστράτευσης των εργαζομένων που βρίσκονται σε απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις».

Τα άρθρα

Αρθρο 1ο

Απαγορεύεται η πολιτική επιστράτευση ή η με οποιοδήποτε τρόπο επίταξη προσωπικών υπηρεσιών, ακινήτων ή κινητών πραγμάτων, είτε πριν, είτε μετά την κήρυξη της απεργίας αλλά και κάθε άλλης κινητοποίησης των εργαζομένων για την υπεράσπιση, προβολή και διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Αρθρο 2ο

Πολιτική επιστράτευση ή με οποιοδήποτε τρόπο επίταξη προσωπικών υπηρεσιών, ακινήτων ή κινητών πραγμάτων που έχει κηρυχθεί και δεν έχει ανακληθεί παύει να ισχύει.

Αρθρο 3ο

Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου καταργείται.


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

Σε συγκέντρωση στη Λαμία

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση που διοργανώνει η ΚΟ Φθιώτιδας του ΚΚΕ, στη Λαμία (πλατεία Πάρκου), την Παρασκευή 31/5, στις 8.30 μ.μ.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στον ΑΝΤ1

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα παραχωρήσει συνέντευξη στην εκπομπή «Πρωινό ΑΝΤ1» και το δημοσιογράφο Γ. Παπαδάκη, αύριο Τετάρτη, στις 9.30 το πρωί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ