ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Μάη 2013
Σελ. /32
Μία η αντίθεση μία η λύση

Υπάρχει κάτι που κάνει τα 23 ευρώ που δίνουν οι καπιταλιστές της Μανωλάδας καλύτερα - ηθικότερα, από τα 23 ευρώ που δίνουν οι αντίστοιχοι στην Πιερία, στην Ημαθία ή όποια άλλη περιοχή;

Απολύτως τίποτα. Σε κάθε περίπτωση, είναι η απόδειξη μιας άγριας εκμετάλλευσης. Κι όμως, στον αστικό Τύπο οι εργάτες που αρνούνται αυτήν την άγρια εκμετάλλευση βαπτίζονται «άνεργοι πολυτελείας» γιατί αρνούνται να δουλέψουν στην Ελλάδα με μισθούς Μπαγκλαντές. Ασε που δε λένε και την αλήθεια, ότι, δηλαδή, οι συνθήκες δουλειάς στα χωράφια είναι σαν αυτές που ζουν οι μετανάστες εργάτες γης στη Μανωλάδα, ενώ οι καπιταλιστές εργοδότες προσλαμβάνουν μετανάστες «πατώντας» στο γεγονός ότι δεν τους «νομιμοποιεί» το κράτος. Αλλωστε, στα ίδια τα σχετικά ρεπορτάζ, προβάλλεται ως επιπλέον παροχή το γεγονός ότι οι εργάτες, αντί να μένουν σε ενοικιαζόμενα σπίτια, μπορούν να κοιμούνται στα χωράφια ώστε να τους μένει το μεροκάματο στο χέρι. Γεγονός που δεν αυξάνει ούτε κατά ένα σεντ το ήδη χαμηλό μεροκάματο. Ενα μεροκάματο που οι καπιταλιστές της γης το θεωρούν προνομιακό, αφού φτάνει να δίνει μισθό λίγο πάνω από το νέο κατώτατο που είναι στα 511 το μήνα. Η επίκληση των 511 ευρώ το μήνα είναι και μια απάντηση σ' όσους ισχυρίστηκαν ότι δεν έχει και τόση σημασία η επιβολή από την κυβέρνηση αυτού του κατώτερου μισθού, αφού στο τέλος τέλος ο εργάτης διαπραγματεύεται με το αφεντικό το μισθό του και μπορεί να συμφωνήσει σε μεγαλύτερο. Η πράξη δείχνει ότι οι καπιταλιστές προβάλλουν τα 511 ευρώ σαν οροφή προς τα πάνω - με βάση αυτά κάνουν τις συγκρίσεις και με βάση αυτά καλούν σε υποταγή όποιον ψάχνει για μεροκάματο.

Το πρόσθετο που μας λέει η ιστορία πέρα από την έκδηλη επιδίωξη του καπιταλιστή, είναι ότι μπροστά ξανοίγεται πεδίο αντιπαράθεσης μεγάλο καθώς πρέπει να πειστούν και οι εργαζόμενοι από άλλες χώρες να οργανωθούν και να διεκδικήσουν τουλάχιστον όσα και οι Ελληνες συνάδελφοί τους.

Το κρισιμότερο, όμως, είναι ότι και στο χώρο της αγροτικής παραγωγής η συγκέντρωση κεφαλαίου που καταγράφεται βάζει παρονομαστή την ανταγωνιστικότητα, καθώς αυτό είναι το μόνο κριτήριο για τους καπιταλιστές. Ομως, το αντικείμενο της παραγωγής έχει άμεση σχέση με τη διατροφή του πληθυσμού. Κι εδώ παιχνίδια με τους όρους συντήρησης και αναπαραγωγής της ζωής δεν πρέπει να χωράνε.

Διά ταύτα: Οι εργάτες στον καπιταλισμό πρέπει να πληρώνονται κανονικά και αυτό σημαίνει να μπορούν να παίρνουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος από την αξία του προϊόντος που παράγουν στη διάρκεια του ωραρίου τους. Στο σοσιαλισμό αυτό θα ανήκει σε όλη την κοινωνία, δηλαδή σε όλους τους εργαζόμενους. Η παραγωγή τους, αντί για αντικείμενο καπιταλιστικού κέρδους, πρέπει να συμβάλει στην κοινωνική ευημερία. Σε μια τέτοια κατεύθυνση, μόνο ο κεντρικός σχεδιασμός με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του. Δηλαδή, η λύση δεν είναι να αποδεχτούν Ελληνες και ξένοι εργάτες τα 511 ευρώ το μήνα και να λένε ευχαριστώ, αλλά να παλέψουν μαζί αγρότες κι εργάτες για μια παραγωγή που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες μαζί και τις δικές τους. Αυτό, με την πίτα των καπιταλιστών να αυξάνεται διαρκώς δεν μπορεί να συμβεί. Αρα; Ισχύει και στα χωράφια ό,τι και στα εργοστάσια. Πρέπει να λυθεί η βασική αντίθεση που καταγράφεται στις σχέσεις κεφαλαίου - εργασίας.

***

Κάθε ώρα, κάθε στιγμή, κάθε θέμα αναδεικνύει αυτή τη βασική αντίθεση και παράλληλα το αδιέξοδο στο οποίο πέφτουν όσοι επιμένουν ότι με διαχειριστικά τερτίπια θα ξεμπερδέψουν με τα αδιέξοδα του συστήματος.

Ολα: Οι μισθοί Μπαγκλαντές στα χωράφια, τα εργοστάσια γκέτο και τα κοράκια που περιμένουν στη γωνιά να πάρουν ό,τι έχει απομείνει, έχουν κοινό παρονομαστή το κεφάλαιο που ψάχνει να βρει τρόπο να αυγατίσει τα κέρδη του. Αυτή η επιδίωξη έχει φέρει ξανά και ξανά μόνο δυστυχία.

Απάντηση στο πρόβλημα δεν δίνει ο πλαστός διαχωρισμός σε «αριστερά - δεξιά», που ξαναζεσταμένος έρχεται να βάλει απ' το παράθυρο ό,τι η ζωή έχει ήδη πετάξει στα σκουπίδια. Καθώς η αντίθεση που οξύνεται είναι «μονοπώλια - εργατική τάξη μαζί με τους συμμάχους της», σ' αυτήν ακριβώς πρέπει να αντιστοιχηθεί και η πολιτική πρόταση. Το ζητούμενο δεν είναι η συντήρηση του συστήματος, αλλά η ανατροπή του. Κι αυτό σημαίνει ότι με μέτωπο στα μονοπώλια ο λαός βάζει τώρα πλώρη για τη δική του εξουσία. Αυτή η επιδίωξη παλεύεται από τα πιο μικρά ως τα πιο μεγάλα.


ΟΛΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ

ΜΙΣΘΟΙ ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ: «Ξεπερασμένες νοοτροπίες (...) αποκαλύπτονται από το φαινόμενο της ύπαρξης χιλιάδων θέσεων εργασίας στον αγροτικό κλάδο, που δεν καλύπτονται από τις ορδές των Ελλήνων ανέργων και δη των νέων, αλλά από αλλοδαπούς εργαζόμενους (...) Οι συγκεκριμένες θέσεις εργασίας (...) δεν είναι "τύπου Μανωλάδας" (...) Η παραγωγή απαιτεί κάθε χρόνο πάνω από 10.000 εποχικούς εργαζόμενους (...) Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των θέσεων εργασίας, που αμείβονται με 20 - 23 ευρώ ημερησίως για οκτάωρη εργασία στο χωράφι (τουλάχιστον 600 ευρώ μηνιαίως), είναι σχεδόν αποκλειστικά "προνόμιο" των αλλοδαπών εργατών (...) Υπήρχε η εκτίμηση ότι θα χρειάζονταν λιγότεροι αλλοδαποί από τρίτες χώρες, εξαιτίας της ανεργίας, που πλήττει τη χώρα μας και πιθανότατα θα ωθούσε περισσότερους Ελληνες στα χωράφια. Ομως οι προβλέψεις αυτές διαψεύστηκαν, καθώς φαίνεται πως το ημερομίσθιο των 20 - 23 ευρώ / ημέρα για το οκτάωρο στο χωράφι, δεν κρίνεται από την ελληνική νεολαία ως ικανοποιητικό (...) "Υπάρχουν περιπτώσεις αλλοδαπών εργαζόμενων, οι οποίοι δουλεύουν μ' αυτό τον τρόπο στα χωράφια, ακόμη και όλο το χρόνο. Εάν μάλιστα η εργασία δεν είναι μόνο για το πρωινό ωράριο, αλλά ο εργάτης δουλεύει και το απόγευμα, τότε το μεροκάματο είναι υψηλότερο και μπορεί ένας πεπειραμένος και έμπιστος αλλοδαπός εργαζόμενος να φτάσει να παίρνει έως και 900 ευρώ το μήνα" αναφέρει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος, Κώστας Αποστόλου (...) Πάντως υπάρχουν και ντόπια παιδιά, που έχουν αλλάξει άποψη μέσα στην κρίση (...) "Το μεροκάματο, που μπορούν να αποκομίσουν, είναι μεγαλύτερο απ' αυτού του επίσημου μισθού, ο οποίος ισχύει πλέον για τους εργαζόμενους με ηλικία κάτω των 25 ετών", υπογραμμίζει ο κ. Αποστόλου» (στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΓΚΕΤΟ: «Δολοφονική επίθεση, χθες, απεργοσπάστη οδηγού κατά απεργών της γνωστής γαλακτοβιομηχανίας που κλείνουν μια εβδομάδα απεργίας αρνούμενοι την εκ περιτροπής εργασία. Ενας εργαζόμενος στο νοσοκομείο, εν μέσω σφοδρών καταγγελιών για τα σχέδια της εργοδοσίας» (στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ).

ΚΑΙ ΚΟΡΑΚΙΑ ΠΟΥ ΑΚΡΟΒΟΛΙΖΟΝΤΑΙ: «Με άρθρο τους που τιτλοφορείται: "Σε ποιον ανήκει αυτή η γη; Στην Ελλάδα, ποιος ξέρει;" οι New York Times αναφέρονται στο θολό τοπίο που επικρατεί στον τομέα της ιδιοκτησίας γης και ακινήτων στην Ελλάδα ενώ σημειώνουν ότι η κατάσταση αυτή αποτελεί εμπόδιο στην προσπάθεια της χώρας να ξεφύγει από την οικονομική κρίση και να οδηγηθεί στην ανάκαμψη» (στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ - ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ για χρέη εργαζομένων στην Εφορία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Νέο χαστούκι για τα Ταμεία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σύνταξη στα 55 για 1 εκατ. ασφαλισμένους

ΕΘΝΟΣ: Η λιτότητα τρόμαξε και τον Σόιμπλε

ΤΑ ΝΕΑ: Απολύσεις με...τηλεκοντρόλ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οι βίζες μας φέρνουν επενδυτές σε ακίνητα

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: Χάνουν, μένουν

ΤΟ ΒΗΜΑ: Αλλάζουν όλα

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Εβδομάδα ιδιωτικοποίησης για μαρίνες και αεροδρόμια

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Νέο τραπεζικό τοπίο

REAL NEWS: Πρόταση - βόμβα για «λουκέτο» στην ΕΡΤ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Φορολογικές δηλώσεις

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: Κοροϊδία με τις δόσεις

Η ΕΛΛΑΔΑ: Οχι Σαμαρά σε Βενιζέλο - Κουβέλη

Η ΑΥΓΗ: Αριστερά η Δεξιά το πραγματικό δίλημμα

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Αναδρομικό ρουσφέτι για όσους τα έβγαλαν έξω

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Εταξαν αέρα κοπανιστό

Επικοινωνιακός κουρνιαχτός σηκώθηκε την περασμένη βδομάδα για το υποτιθέμενο «Πρόγραμμα», με το οποίο δήθεν η κυβέρνηση επιδιώκει να ενισχύσει 400.000 οικογένειες στις οποίες δεν εργάζεται κανένα μέλος της. Και λέμε υποτιθέμενο γιατί είναι καθαρό από την αρχή, το είχε ομολογήσει και ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, ότι οι αναγκαίοι πόροι για το Πρόγραμμα δεν υπάρχουν. Δηλαδή, τη στιγμή που η κυβέρνηση έχυνε κροκοδείλια δάκρυα για τις οικογένειες που δεν έχουν καθόλου εισόδημα, την ίδια στιγμή δήλωνε ευθαρσώς ότι γι' αυτούς δε διαθέτει ούτε ευρώ. Ετσι, η κυβέρνηση υποτίθεται ότι ξεκίνησε κάποιο πρόγραμμα, χωρίς όμως να υπάρχει το κύριο: Τα απαραίτητα χρήματα. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση άφηνε να εννοηθεί ότι επιδιώκει να πάρει χρήματα από «λιμνάζοντα κεφάλαια» του ΕΣΠΑ. Προχτές, Παρασκευή, οι πληροφορίες που διοχετεύθηκαν έκαναν λόγο για δυστοκία του προγράμματος καθώς οι υπηρεσίες της ΕΕ δεν το έκριναν «επιλέξιμο». Ο υπουργός Εργασίας με δήλωσή του και για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επέμεινε ότι «το πρόγραμμα σχεδιάζεται...» και ότι «σε κάθε περίπτωση θα είναι πλήρως εναρμονισμένο με τους κανόνες επιλεξιμότητας που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Να απαιτήσουν το ψωμί που λείπει από το τραπέζι

Και οι δύο, κυβέρνηση και ΕΕ, παίζουν παιχνίδια στις πλάτες των ανέργων. Η ΕΕ, με τα προγράμματα που προωθεί, καθόλου δεν ενδιαφέρεται για τους ανέργους. Αν πραγματικά ενδιαφερόταν για τους ανέργους, από τον πλούσιο κορβανά της θα είχαν βρεθεί τα απαραίτητα κονδύλια. Αλλωστε, και τα προγράμματα που λειτουργούν και κατ' ευφημισμό γίνονται για τη στήριξη των ανέργων, υπηρετούν την ευελιξία στην αγορά εργασίας και την ενίσχυση των μονοπωλιακών επιχειρήσεων και όχι τις ανάγκες των ανέργων. Γι' αυτούς δεν υπάρχουν λεφτά. Κοροϊδεύει όμως και η κυβέρνηση, αφού γνωρίζει το καθεστώς που ισχύει, έχει συνδιαμορφώσει αυτό το καθεστώς, αλλά πουλάει παρηγοριά και συμπόνοια στις εξαθλιωμένες οικογένειες. Το μόνο που έχουμε να σχολιάσουμε και σε αυτή την περίπτωση είναι το εξής: Να κόψουν το λαιμό τους κυβέρνηση και ΕΕ και να ενισχύσουν τους ανέργους. Αλλά επειδή δεν είναι διατεθειμένοι να το κάνουν, είναι η ώρα οι ίδιοι οι άνεργοι, οι οικογένειες που δεν έχουν ψωμί στο τραπέζι τους, μαζί με την υπόλοιπη εργατική τάξη, με τα συνδικάτα, να βγούνε στο δρόμο και να απαιτήσουν τη ζωή και το ψωμί που τους στερούν και οι δύο. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει. (Το σχόλιο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ