ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Μάη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Πανελλαδικές κινητοποιήσεις γιατρών και εργαζομένων

Την προσεχή Πέμπτη, 30 Μάη 2013, ξεκινούν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, που θα κλιμακωθούν την επόμενη βδομάδα με τη συμμετοχή των γιατρών, αντιδρώντας στην πολιτική της συγκυβέρνησης που συνθλίβει τις παρεχόμενες υπηρεσίες και κατακρεουργεί τα ασφαλιστικά και εργατικά δικαιώματα.

Με απόφαση του ΓΣ Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) θα γίνει πανελλαδική στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) στις 30 Μάη 2013 και πανελλαδική απεργία στις 7 Ιούνη 2013. Στις 12 το μεσημέρι στις 30.5.2013 θα γίνουν συγκεντρώσεις των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία στο υπουργείο Υγείας για την Αθήνα και στις αντίστοιχες έδρες των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) για την υπόλοιπη Ελλάδα. Επίσης, το Γενικό Συμβούλιο (ΓΣ) της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) αποφάσισε πανελλαδική απεργία στις 7 Ιούνη 2013 για τα οξυμένα προβλήματα στα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Απόφαση για απεργία και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της ΠΟΕΔΗΝ και της ΟΕΝΓΕ στις 7.6.2013 πήρε και η Ομοσπονδία των γιατρών του πρώην ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ).

Ολες οι κινητοποιήσεις έχουν τη στήριξη του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Καθορίστηκαν οι διαδικασίες για τα επιδόματα παιδιών

Με κοινή υπουργική απόφαση καθορίστηκαν ο φορέας και οι διαδικασίες για τη χορήγηση των επιδομάτων «στήριξης τέκνων» και στις οικογένειες που έχουν τρία και άνω παιδιά των νόμων 4093/2012 και 4141/2013. Σημειώνεται ότι με τον 4093 δόθηκε χτύπημα στους πολύτεκνους, καθώς τα πολυτεκνικά επιδόματα συρρικνώθηκαν και τέθηκαν και εισοδηματικά κριτήρια. Ολόκληρο το επίδομα του νόμου 4093/2012 λαμβάνεται εάν το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τα 6.000 ευρώ, τα 2/3 αν το εισόδημα είναι από 6.000 έως 12.000 ευρώ, και το 1/3 αν το εισόδημα είναι από 12.000 έως 18.000 ευρώ. Το επίδομα ανέρχεται στο ποσό των 40 ευρώ το μήνα για το ένα παιδί, 80 ευρώ για τα δύο, 130 για τα τρία και 180 για τα 4 παιδιά.

Το επίδομα του νόμου 4141/2013 καταβάλλεται ειδικά στις οικογένειες με τρία και άνω εξαρτώμενα τέκνα ως ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων, και ορίστηκε στα 500 ευρώ κατ' έτος για κάθε τέκνο, εφόσον όμως το οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα είναι μέχρι 45.000 ευρώ για τις τρίτεκνες οικογένειες. Το όριο οικογενειακού εισοδήματος προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για τις τετράτεκνες οικογένειες και κατά τέσσερις χιλιάδες 4.000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί για τις οικογένειες με περισσότερα από τέσσερα. Ομως ως εξαρτώμενα θεωρούνται τα παιδιά μέχρι 18 ετών, 19 ετών αν φοιτούν στη μέση εκπαίδευση και 24 ετών στην ανώτερη ή ανώτατη.

Πάντως, με την ΚΥΑ οι δικαιούχοι υποχρεώνονται σε έναν κυκεώνα γραφειοκρατίας και πλήθος δικαιολογητικών. Ο φορέας που θα αποδίδει τα επιδόματα ορίζεται ο ΟΓΑ. Και θα αποδίδεται τρεις φορές το χρόνο μετά από σχετική αίτηση του δικαιούχου, αφού όμως πρώτα έχει υποβάλει φορολογική δήλωση εισοδήματος, ο οποίος στη συνέχεια συντάσσει το ειδικό μηχανογραφημένο έντυπο Α21.

Ούτε καταγραφή των περιπτώσεων του καρκίνου

Οχι μόνο πρόληψη αλλά ούτε και πλήρης καταγραφή των ασθενών από καρκίνο δε γίνεται στην Ελλάδα.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το ΚΕΕΛΠΝΟ, το εθνικό αρχείο νεοπλασιών στην Ελλάδα -που υποτίθεται είναι επιφορτισμένο με το καθήκον της καταγραφής- κατέγραψε για το 2012 μόλις 14.353 νέες περιπτώσεις καρκίνου, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας οι νέες περιπτώσεις στη χώρα μας ανέρχονται περίπου σε 37.000. Είναι χαρακτηριστικό ότι στοιχεία ιατρικών φακέλων απέστειλαν μόλις 55 από τα 143 νοσοκομεία του ΕΣΥ, με τα στρατιωτικά να αρνούνται να συμμετάσχουν και με μόλις 3 από τα 7 πανεπιστημιακά να παίρνουν μέρος. Από τα ιδιωτικά νοσοκομεία κανένα δεν έστειλε αρχεία ιατρικών φακέλων, παρά την προφορική τους συγκατάβαση.

Ο καρκίνος συνιστά μείζον πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, δεδομένου ότι εξαπλώνεται με ρυθμούς επιδημίας, παρά την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης. Στις μέρες μας αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Συγκεκριμένα, κάθε χρόνο 3,2 εκατ. Ευρωπαίοι διαγιγνώσκονται με καρκίνο, κυρίως του μαστού, του εντέρου και του πνεύμονα, ενώ οι θάνατοι από καρκίνο συνεχώς αυξάνονται και εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 13,1 εκατ. το 2030.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΡΟΔΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Καλούν τους σπουδαστές να απαντήσουν στα «μαθήματα» υποταγής

Δίπλα στους εργαζόμενους, στην οργάνωση και την πάλη βρίσκεται η θέση των σπουδαστών (φωτογραφία από κινητοποίηση εργαζομένων στον επισιτισμό)

Motion Team

Δίπλα στους εργαζόμενους, στην οργάνωση και την πάλη βρίσκεται η θέση των σπουδαστών (φωτογραφία από κινητοποίηση εργαζομένων στον επισιτισμό)
Τα μαθήματα υποταγής συνοδεύουν τα οξυμένα προβλήματα των σπουδαστών στις Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΣΤΕ) του υπουργείου Τουρισμού.

Στην κατάσταση αυτή αναφέρεται η Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ, σε ανακοίνωσή της με αφορμή πρόσφατο περιστατικό αποβολής σπουδαστή από την εξέταση μαθήματος. Στην ανακοίνωσή της εξηγεί πως ο σπουδαστής αποβλήθηκε εξαιτίας ολιγόλεπτης καθυστέρησης, ενώ είναι αναγκασμένος να διανύει 30 χιλιόμετρα για να φτάσει στη σχολή και τα προβλήματα της δημοτικής συγκοινωνίας κατά την τουριστική περίοδο εντείνονται. Ο διευθυντής της σχολής «χωρίς να σηκώσει κουβέντα απέβαλε το σπουδαστή από την εξέταση», αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ επισημαίνεται πως δεν έχει δείξει τον ίδιο... ζήλο για τα σοβαρά προβλήματα των σπουδαστών.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ υπογραμμίζουν πως δεν πρόκειται για τυχαίο περιστατικό: «Οι σπουδαστές των τουριστικών σχολών βιώνουν τον αυταρχισμό, τη στρατιωτικού τύπου πειθαρχία που είναι κομμάτι της εκπαίδευσής τους, της προετοιμασίας τους για να μπουν στην παραγωγή χωρίς δικαιώματα και να μην αντιδρούν».

Ενδεικτικό για το με ποιους στελεχώνει η κυβέρνηση τις σχολές κατάρτισης και ποιους βάζει να εκπαιδεύουν τους αυριανούς εργαζόμενους είναι μάλιστα ότι ο συγκεκριμένος διευθυντής έχει διατελέσει πολλά χρόνια στέλεχος στα ξενοδοχεία του προέδρου της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου. Οταν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ από σωματεία του κλάδου και το Εργατικό Κέντρο ζήτησαν με παρέμβασή τους την περασμένη βδομάδα να οριστεί νέα ημερομηνία εξέτασης, τους υποδέχθηκε με την αστυνομία και την υπόδειξη πως «δεν έχουν καμιά αρμοδιότητα στο χώρο». Το ΠΑΜΕ σημειώνει πως ο ίδιος διευθυντής έχει δυο φορές αρνηθεί να δώσει άδεια να γίνει ομιλία στη σχολή, καλοδέχεται όμως τους μεγαλοξενοδόχους, τις διάφορες εταιρείες που οργανώνουν «ημέρες καριέρας»...

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ τονίζει πως δε θα αφήσει τους σπουδαστές έρμαιο στα αφεντικά και τους κολαούζους τους: «(...) σε αυτές τις σχολές σπουδάζουν τα παιδιά μας και οι αυριανοί μας συνάδελφοι, η καινούρια βάρδια της εργατικής τάξης. Το πιο σπουδαίο μάθημα που πρέπει να μάθουν είναι αυτό της οργάνωσης στα συνδικάτα και της πάλης για το δίκιο τους».

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Εκδηλώσεις για το βιβλίο για την ιστορία του οικοδομικού κινήματος

Το βιβλίο «Από την πείρα του κινήματος των Οικοδόμων στην Ελλάδα», του Α. Γκίκα, παρουσιάζουν την Πέμπτη 30 Μάη το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και το Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας.

Συγκεκριμένα, η παρουσίαση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας γίνεται στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος).

Η εκδήλωση από το Συνδικάτο Οικοδόμων Νομού Λάρισας θα γίνει στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, ενώ περιλαμβάνει και προβολή οπτικοακουστικού υλικού, καθώς και έκθεση φωτογραφίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ