ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Μάη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΜΕΒΓΑΛ» ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Με 24ωρη απεργία απέναντι στην εργοδοτική επιθετικότητα

Εντείνεται η επιθετικότητα στον κλάδο. Σήμερα σύσκεψη των Σωματείων στο εργοστάσιο της ΦΑΓΕ στις 6 μ.μ. «Σκύλιασε» η εργοδοσία ενάντια στους απεργούς

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία «κατεβαίνουν» οι εργάτες της ΜΕΒΓΑΛ (φωτ. από κινητοποίηση των εργατών της ΜΕΒΓΑΛ στην Αθήνα)
Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία «κατεβαίνουν» οι εργάτες της ΜΕΒΓΑΛ (φωτ. από κινητοποίηση των εργατών της ΜΕΒΓΑΛ στην Αθήνα)
Σε 24ωρη απεργία βρίσκονται από χτες το απόγευμα μέχρι και σήμερα οι εργάτες της ΜΕΒΓΑΛ σε όλη τη χώρα, μετά από απόφαση της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, ενάντια στην απόφαση της εργοδοσίας να βάλει «λουκέτο» στο υποκατάστημα διακίνησης στην Αττική. Η απεργιακή μάχη δίνεται στις πύλες του κεντρικού εργοστασίου στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης και των έξι υποκαταστημάτων (Αττικής, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας, Κατερίνης και Χανίων) του ομίλου.

Η εργοδοσία, με εξώδικη πρόσκληση που έστειλε στο Σωματείο Εργαζομένων ΜΕΒΓΑΛ Αθηνών, καλεί το Σωματείο να μεταβεί σήμερα, Τρίτη, στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, προκειμένου να γίνει ενημέρωση και να συζητηθεί η αναστολή λειτουργίας του υποκαταστήματος. Η απόφαση της εταιρείας να βάλει, στην ουσία, «λουκέτο» στο υποκατάστημα υποδηλώνει την πρόθεση πλήρους αναδιάρθρωσης του ομίλου με στόχο τα μεγαλύτερα κέρδη της εργοδοσίας.

Σύμφωνα, δε, με όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, εκτός από το υποκατάστημα διακίνησης της Αθήνας, την ίδια «τύχη» θα έχουν και τα υπόλοιπα υποκαταστήματα. Εκτός από τις θέσεις των εργαζόμενων οδηγών που ήδη κινδυνεύουν στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης, οι συνδικαλιστές σημειώνουν ότι θα χαθούν πολλές θέσεις εργασίας και στις αποθήκες.

Από τη χτεσινή Γενική Συνέλευση των απεργών της ΦΑΓΕ
Από τη χτεσινή Γενική Συνέλευση των απεργών της ΦΑΓΕ
Στο μεταξύ, για 33η μέρα βρίσκονται σήμερα στην πύλη του εργοστασίου οι απεργοί της ΜΕΒΓΑΛ στην Αθήνα, συνεχίζοντας τη μάχη για την αποπληρωμή δεδουλευμένων 5 μηνών, την κατοχύρωση όλων των θέσεων εργασίας, δίχως καμιά μείωση μισθών. Ταυτόχρονα εντείνεται και η αλληλεγγύη, καθώς, χτες, εργαζόμενοι εργοστασίων της Χαλκίδας (ΒΙΟΚΟΤ, ΑΛΚΟΤ, ΖΟΥΡΑΣ, ΕΛΙΝΤΑ) παρέδωσαν 120 κοτόπουλα στους απεργούς της ΜΕΒΓΑΛ, ενώ αλληλεγγύη εκφράζει και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης». Το Σάββατο 25/5 οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ από την ΑΣΟΕΕ και μέλη του Φοιτητικού Συλλόγου ΣΕΜΦΕ βρέθηκαν έξω από την πύλη της ΜΕΒΓΑΛ.

Εντείνεται η επιθετικότητα στον κλάδο

Η επιθετικότητα, όμως, της ΜΕΒΓΑΛ δεν είναι κάτι το μεμονωμένο. Στη ΦΑΓΕ, η εργοδοσία, σκυλιασμένη, επιχείρησε να χτυπήσει την 7ήμερη απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων ενάντια στην εφαρμογή της 4ήμερης εκ περιτροπής εργασίας. Τα ίδια παρατηρούνται σε μια σειρά εργοστάσια του κλάδου, γεγονός που υποδεικνύει μια γενικευμένη απόπειρα αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων, με πρώτα θύματα τους ίδιους τους εργαζόμενους. Για παράδειγμα: Στην ΟΛΥΜΠΟΣ η εργοδοσία μείωσε τους μισθούς, στην ΑΓΝΟ προχωρά σε απολύσεις, στις εταιρείες ΝΙΚΑΣ και ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ γίνονται μειώσεις μισθών και καθυστερήσεις δεδουλευμένων, στην COCA - COLA και την PEPSICO γίνονται απολύσεις μέσω «εθελουσίας» και εργολαβοποιήσεις τμημάτων κ.λπ.

Σε αυτό το πλαίσιο, και με στόχο την παραπέρα οργάνωση του αγώνα, βάζοντας στο επίκεντρο το ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την οργάνωση στους τόπους δουλειάς και την απάντηση στην επιθετικότητα της εργοδοσίας, όπου κι αν εκφράζεται, πραγματοποιείται σήμερα, Τρίτη, σύσκεψη των Σωματείων του κλάδου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, στο εργοστάσιο της ΦΑΓΕ, στις 6 μ.μ.

«Σκύλιασε» η εργοδοσία στη ΦΑΓΕ

Με την απόφασή τους να συνεχίσουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις με άλλες μορφές πάλης, οι εργάτες της ΦΑΓΕ αποφάσισαν στη χτεσινή Γενική τους Συνέλευση - και μετά από όργιο τρομοκρατίας - να αναστείλουν, μετά από εφτά μέρες κινητοποιήσεων, την απεργία τους. Η απεργία ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη 21 Μάη, με αιχμή το αίτημα να μην εφαρμοστεί η εκ περιτροπής 4ήμερη απεργία στους εργάτες της αποθήκης.

Η εργοδοσία, όλες αυτές τις μέρες, «σκύλιασε» για να χτυπήσει την απεργία των εργατών. Από το Σάββατο, αξιοποιώντας τους οδηγούς - ιδιώτες (εργολάβους) προσπάθησε να βγάλει έξω φορτηγά. Την Κυριακή, ο απεργοσπαστικός μηχανισμός που έστησε η εργοδοσία επιχείρησε να βγάλει δύο φορτηγά από το εργοστάσιο, το ένα εκ των οποίων, βγαίνοντας στο δρόμο, χτύπησε απεργό ο οποίος επέβαινε στη μηχανή του και προσπαθούσε να εμποδίσει την έξοδό του. Ο απεργός τραυματίστηκε και νοσηλεύτηκε στον «Ευαγγελισμό».

Η εργοδοσία επιχείρησε με τρομοκρατία, απειλές και τηλεφωνήματα στους εργάτες να σπάσει τη χτεσινή απεργία. «Πρωταγωνιστές» του εργοδοτικού μηχανισμού ορισμένα, γνωστά στους εργάτες, «τσιράκια». Η εργοδοσία κάλεσε ακόμη και την Αστυνομία, η οποία ζήτησε από τους απεργούς να ανοίξουν την πύλη με εισαγγελική εντολή. Παρά τις απειλές και την τρομοκρατία, η απεργία συνεχίστηκε και χτες όλη μέρα. Στη Γενική Συνέλευση, που έγινε χτες έξω από την πύλη του εργοστασίου, οι εργάτες ξεκαθάρισαν ότι ο αγώνας δε σταματά εδώ. Και σημείωσαν ότι η 4ήμερη εκ περιτροπής εργασία, που θέλει να περάσει η εργοδοσία στο τμήμα της αποθήκης, δε θα εφαρμοστεί στην πράξη. Σημαντική ήταν χτες η αλληλεγγύη, που εκδηλώθηκε όχι μόνο από εργάτες άλλων σωματείων του κλάδου, αλλά από μια σειρά κλάδους, σωματεία, συνδικάτα και ομοσπονδίες, καθώς και μαζικούς φορείς της περιοχής.

Επιπρόσθετα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ που βρίσκονταν ως αντιπρόσωποι στο 28ο Συνέδριο του ΕΚΑ, το περασμένο Σαββατοκύριακο, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους εργάτες απεργούς της ΜΕΒΓΑΛ, της ΦΑΓΕ αλλά και στους εργαζόμενους κάθε εργασιακού χώρου, που αγωνίζονται ενάντια στις απολύσεις, στην εκ περιτροπής εργασία, που είναι στη μάχη για τη διεκδίκηση του μεροκάματου και των Συλλογικών Συμβάσεων.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
Στο δρόμο στις 6 Ιούνη για να υπερασπίσουν τις συντάξεις

Συγκέντρωση για την Κοινωνική Ασφάλιση, διοργανώνει αύριο στις 10.30 π.μ. ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ - Τραπεζών

«Ολοι στους δρόμους - Ολοι στον Αγώνα - Ξεσηκωμός να υπερασπίσουμε τη ζωή μας από τη ληστρική επίθεση του μαύρου μετώπου Κυβέρνησης, Εργοδοτών, Ευρ. Ενωσης». Αυτό το κάλεσμα απευθύνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΤΑΕΟΑΕΕ, μπροστά στην Παναττική Πανσυνταξιουχική κινητοποίηση που διοργανώνουν την Πέμπτη, 6 Ιούνη. Η συγκέντρωση έχει οριστεί στις 10 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εργασίας.

Οι συνταξιούχοι απαιτούν:

  • Κάτω τα χέρια από τις συντάξεις.
  • Διασφάλιση από την κυβέρνηση της καταβολής τους.
  • Να αποδοθούν τώρα οι συντάξεις στους νέους δικαιούχους.
  • Αποκατάσταση όσων χάσαμε.
  • Να δοθούν φάρμακα και εξετάσεις δωρεάν σε όλους τους ασφαλισμένους, τους ανέργους και τις οικογένειές τους χωρίς προαπαιτούμενα.
  • Κάτω τα χαράτσια και οι κατασχέσεις των κατοικιών.

Η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων καλεί τα Σωματεία και τους συνταξιούχους όλης της Χώρας σε αγωνιστική δράση, καθώς όπως σημειώνουν «μόνο ο δικός μας αγώνας μπορεί να βάλει φραγμό στα εγκληματικά σχέδια κυβέρνησης, κεφαλαίου Ευρ. Ενωσης για μετατροπή των συντάξεων σε φιλοδώρημα».

Συγκέντρωση για την Κοινωνική Ασφάλιση διοργανώνει, αύριο Τετάρτη, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, (Αγ. Φιλοθέης 5β, πλ. Μητροπόλεως), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ - Τραπεζών και καλεί τους συνταξιούχους σε μαζική συμμετοχή.

Οπως υπογραμμίζει στο σχετικό κάλεσμά του, «η επίθεση της τρικομματικής κυβέρνησης ενάντια στις συντάξεις, στα φάρμακα και την περίθαλψη, γενικά σε όλο το φάσμα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, καθώς επίσης και στο ξεπούλημα όσο - όσο της δημόσιας περιουσίας, δεν πρόκειται να έχει τέλος αν δεν τους σταματήσουμε». Γι' αυτό τονίζει: «Είναι ανάγκη τώρα να ενώσουμε όλες τις δυνάμεις μας σε μια γροθιά, να καλέσουμε σε πανστρατιά όλους τους συνταξιούχους, να δημιουργήσουμε εκείνο το μέτωπο, που μαζί με τους εργαζόμενους να αποτρέψει την κόλαση που μας ετοιμάζουν».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Κινητοποίηση στις 6 Ιούνη για την ανεργία

Κινητοποίηση - παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, οργανώνει για τις 6 Ιούνη, στις 11 π.μ., το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, απαιτώντας άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «η ανεργία στον κλάδο έχει χτυπήσει κόκκινο. Οι επιπτώσεις της στους οικοδόμους και τις οικογένειές τους είναι πολλές και τεράστιες. Διαρκούν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Αποτέλεσμα, η καθημερινότητα μέρα με τη μέρα να γίνεται πραγματικός Γολγοθάς, αφού στερούμαστε, εκτός του μεροκάματου, και τα αναγκαία προς επιβίωση. Είμαστε ανασφάλιστοι, χωρίς γιατρούς, φάρμακα, νοσοκομειακή περίθαλψη κ.ά. Στερούν την πρόσβαση των παιδιών μας στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. Μας σπρώχνουν όλο και περισσότερο στην εξαθλίωση με την πολιτική τους. Αντιστεκόμαστε, οργανώνουμε την πάλη μας, δυναμώνουμε τον αγώνα μας».

Διεκδικούμε άμεσα:

  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Εκτακτο «βοήθημα» για όλους τους οικοδόμους.
  • Μείωση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας, για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία.
  • Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Κατάργηση της αύξησης κατά δύο χρόνια των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των οικοδόμων.
  • Δωρεάν μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας.
  • Απαλλαγή από κάθε είδους χαράτσια, δημοτικά τέλη και φόρους.
  • Να καλυφθεί το σύνολο των αιτήσεων στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά, Ελλήνων και μεταναστών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να καταργηθούν τα τροφεία.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ